পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
পঞ্চয়তি রাজ মন্ত্রালোয়গী মখাদা অনৌবা স্কিম-এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ. অসিগীদমক লুপা কোতি ২০০গী প্রোভিজন অমা শেমখ্রে
08 FEB 2021 6:14PM by PIB Imphal
২০২১-২২ বদজেৎ অসিদা লুপা কোতি ৯১৩.৪৩গী অপুনবা শেনফম অমা পঞ্চয়তি রাজ মন্ত্রালয়(এম.ও.পি.আর.) অসিদা থাদখ্রে, মসি ২০২০-২১ অসিগী থাদখিবা শেনফম অদুদগী ৩২% হেন্না ৱাংই৷ রুরেল লোকেল গভর্নমেন্তশিং অসি শেমগৎতুনা মিসন অন্ত্যোদয়া অসিগা পুনশিন্নদুনা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং(এস.দি.জি.শিং) ফংবা ঙম্নবগীদমক পঞ্চয়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং(পি.আর.আই.শিং) অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা পান্দম থম্লিবা সেন্ত্রেল স্পোন্সর স্কিম অমা ওইরিবা রাস্ত্রিয়া গ্রাম স্বরাজ অভিয়ন(আর.জি.এস.এ.) স্কিম অসিগী মখাদা বদজেৎ অসিগী অচৌবা শরুক লুপা কোতি ৫৯৩ ফংহল্লি৷ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিং খুদম ওইনা পঞ্চয়তি ভাভনশিং, কম্প্যুতর অমসুং ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী, ত্রেন তৌরবা মেনপৱার অমসুং পি.আর.আই.শিংগী খল্লবা মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা ফঙ্কসনরীশিং অসিদা ক্বালিতী লৈবা ত্রেনিং ফংহনবা অসিনা আর.জি.এস.এ.গী মরু ওইবা মচাকশিংনি৷
খুঙ্গংগী য়ুম কয়া তানদবা মফমশিং অসিদা খুন্দাদুনা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমশিং অদুগী মপুশিং অসিদা “হকশিংগী রোকোর্দ” অদু ফংহন্নবা অনৌবা স্কিম- এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ. অসিগীদমক লুপা কোতি ২০০গী প্রোভিজন অমা শেমখ্রে অমসুং সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা সর্ভে তৌদুনা প্রোপর্তী ওনরশিং অসিদা প্রোপর্তী কার্দশিং পীখ্রে৷
লুপা কোতি ৭৯.৬৫গী শেনফম থাদদুনা এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ.গী পাইলোত ফেস অদু এপ্রুব তৌখ্রে৷ পাইলোত ফেস অসিগী মনুংদা স্কিম অসি রাজ্য মাপন-উত্তর প্রদেশ, উত্তরখন্দ, মধ্য প্রদেশ, হরিয়ানা, মহারাস্ত্র, কর্নতকা, পঞ্জাব, রাজস্থান অমসুং আন্ধ্য প্রদেশ চৈনৈ৷ ২০২১গী জানুৱারি ৩১ ফাওবা খুঙ্গং ২৩,৩০০দা দ্রোন সর্ভে অসি মপুং ফানা পাংথোকখ্রে৷ প্রোপর্তী কার্দশিং শেমখ্রে অমসুং খুঙ্গং ১,৪৩২রোমদা লৈরিবা প্রোপর্তী হোল্দর লাখ ২.৩০রোমদা য়েন্থোকখ্রে৷ অসিগুম্না পঞ্জাব, রাজস্থান, হরিয়ানা অমসুং মধ্য প্রদেশ রাজ্যশিং অসিদা সি.ও.আর. ২১০ শেমগৎলি৷ শেমগৎলিবশিং অসি ২০২১গী মার্চ থা ফাওবগী মনুংদা লোইশিল্লবা য়াই অমসুং ওপরেসন তৌরবা য়াই৷ রাজ্যশিং অসিদা সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা দ্রোন তীম ১৩০রোম শিজিন্নখ্রে অমসুং মসিদা শিজিন্নরিবা দ্রোনশিং অসি বারত লৈবাক অসিদা শাজবা ঙাক্তনি৷ ২০২১গী মার্চ থা ফাওবগী মনুংদা দ্রোন তীম ২৫০রোম শিজিন্নরবা য়াই হায়না থাজনরি৷ ২০২১-২২ অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা দ্রোন তীম ৫০০রোম শিজিন্ননবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি৷
স্কিম অসি ভারতকী লৈহৌরিবা খুঙ্গংশিং চাওরাক্না খুঙ্গং লাখ ৫.৪১ অসি মনুং চনহন্নবগীদমক লুপা কোতি ৫৬৬.২৩গী শেনফম থাদদুনা মন্ত্রালয় অসিনা এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ত প্রপোজেল অমা থাখ্রে৷ ২০২১-২২ অসিদা লুপা কোতি ২০০ শিজিন্নদুনা খুঙ্গং লাখ ২.৩০ মনুং চনহন্নবা পান্দম থমদুনা রাজ্য ১৬ মনুং চল্লগনি৷
এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ.গীদমক দ্রোনগী অৱাৎপশিং অসিনা ভারততা লৈরিবা দ্রোন শারিবা সেক্তর অসি হেন্না কান্নহল্লগনি৷ ওরিজিনেল ইক্যুইপমেন্ত মেনুফেকচররশিং(ও.ই.এম.শিং)না হৌজিক্তি সর্ভে গ্রেদ দ্রোনশিং শাখ্রে অমসুং য়ুনিৎ ১৭৫গী সুপ্লাই অদু “মেক ইন ইন্দিয়া” প্রদক্ত কম্পেনীশিং অসিদা পীখ্রে৷
২০২২ ফাওবগী মনুংদা এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ. স্কিম অসিনা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা সি.ও.আর.এস. নেতৱার্ক লৈহল্লগনি৷ কন্তিনিয়র্স ওপরেতিং রিফরেন্স সিস্তেম(সি.ও.আর.এস.) নেতৱার্ক অসি হেক শেমগৎখিবদগী সর্ভে ৱার্কশিংগীদমক রাজ্যগী এজেন্সী/দিপার্তমেন্ত অমা হেক্তনা হায়বদি রেভিন্যু দিপার্তমেন্ত, গ্রাম পঞ্চয়ত(জি.পি.), পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত, রুরেল দিভেলপমেন্ত দিপার্তমেন্ত, এগ্রিকল্চর, দ্রেনেজ অমসুং কেনেল, এদজুকেসন, ইলেক্ত্রিসিতী,ইশিং, হকশেলনা শিজিন্নবা য়াই অমসুং জি.আই.এস.তা বেজ তৌবা এপ্লিকেসনশিং অসি শিজিন্নদুনা স্কিমশিং অসি চৎনহনবা য়াই৷
স্কিম অসি (এফ.ৱাই. ২০২১-২৪) পুথোরকপদগী গোৱা, গুজরাত, কেরলা অমসুং ওরিশা রাজ্যশিং অসিনা মথংগী ফেস্তা স্কিম অসি চৎননবগীদমক অয়াবা লৌখ্রে৷ ছত্তিশগর অমসুং ত্রিপুরাদি মাংজৌননা সর্ভে ওফ ইন্দায়াগা য়ানা ৱারোল অমা সহি পীনখ্রে৷ অসাম, বিহার, ঝর্খন্দ, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মীর, লদাখ অমসুং তামিল নাদু রাজ্যশিং স্কিম অসি মথংগী ফেস্তা চৎনহন্নবগীদমক প্রিপরেতরী এক্তিবিতীশিং হৌদোক্নবা হৌজ্ক হৌজিক খন্নরি অমসুং হায়রিবা রাজ্যশিং অসিগা য়াম্না কন্না খন্না নৈনরি৷ রুরেল ইন্দিয়া অসি শেমদোক্নবগী শক্তি অদু স্কিম অসিদা লৈ৷ স্কিম অসি মাই পাক্না চৎনরকপা অসিনা খুঙ্গংগী শেল-থুম ফগৎহনবগী অচৌবা শাফু লৈ৷

Ministry of Panchayati Raj
A provision of Rs.200 crores has been made for a new scheme-SVAMITVA Under Panchayati Raj Ministry
08 FEB 2021 6:14PM by PIB Delhi
A total of Rs.913.43 crore has been provided to Ministry of Panchayati Raj (MoPR) in budget 2021-22 which marks 32% increase over the revised estimate of 2020-21. The major part of it of Rs.593 crores is provided under the Scheme Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA), a Centrally Sponsored Scheme that aims to strengthen Panchayati Raj Institutions (PRIs) for achieving Sustainable Development Goals (SDGs) with main focus on convergence with Mission Antyodaya through capacity building of the rural local governments. The infrastructure facilities like Panchayat Bhawans, computer & broadband connectivity, trained manpower etc. and providing quality training to the elected representatives and other functionaries of the PRIs are the principal components of RGSA.
A provision of Rs.200 crores has been made for a new scheme-SVAMITVA to provide the ‘record of rights’ to village household owners possessing houses in inhabited rural areas in villages and issuance of property cards to the property owners through survey of village areas with help of drone technology by Survey of India.
The Pilot phase of SVAMITVA had been approved with Budget Outlay of Rs.79.65 crore. During the Pilot Phase, the scheme is being implemented in 9 States viz. Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh, Haryana, Maharashtra, Karnataka, Punjab, Rajasthan and Andhra Pradesh. Till 31st January, 2021 Drone Survey has been completed in about 23,300 villages. Property Cards have been prepared and distributed/under distribution to about 2.30 lakh property holders of about 1,432 villages. Likewise, 210 CORS are being set up in the States of Punjab, Rajasthan, Haryana and Madhya Pradesh. These are likely to be completed and operationalized by March 2021. Survey of India has deployed about 130 Drone Teams in the States and these are being slowly augmented with supply of ‘Made in India’ drones by suppliers. It is expected that about 250 Drone Teams will be in place by March 2021. Steps are being taken to deploy about 500 Drone Teams in the States/UTs in 2021-22.
The Ministry has sent a proposal to Department of Expenditure with an outlay of Rs.566.23 crore for extending the scheme to rest of India to cover nearly 5.41 lakh villages. In 2021-22, with budget provision of Rs. 200 crores, 16 States will be covered targeting 2.30 lakh villages.
The scheme covers multifarious aspects viz. facilitating monetisation of properties and enabling bank loan; reducing property related disputes; comprehensive village level planning, would be the stepping-stone towards achieving Gram Swaraj in true sense and making rural India Atmanirbhar.
The drone requirements for SVAMITVA scheme has boosted the Drone Manufacturing sector in India. The Original Equipment Manufacturers (OEMs) have now developed Survey Grade Drones and supply for 175 units had been given to “Make in India” product companies. Survey of India (SoI), being technology partner for the implementation of the scheme, has been working arduously to achieve Scheme targets.
By 2022, SVAMITVA Scheme would ensure CORS network coverage across the Country. The Continuous Operating Reference System (CORS) network, once established, are usable by any State agency/ Department viz Revenue Department, Gram Panchayat (GP), Public Works Department, Rural Development Department, Agriculture, Drainage & Canal, Education, Electricity, Water, Health etc. for survey works and implementation of schemes using GIS based applications. The CORS overhauls the Jarib / or traditional survey system in the rural abadi area and provides accuracy upto 5 centimetre-level horizontal positioning in real-time. The future update of the records can be easily done with the use of the ROVERs.
Large Scale Mapping of rural abadi area survey under the Scheme generates high resolution and accurate maps of the scale 1:500 that would facilitate creation of the most durable records of property holdings in the rural abadi areas and support in comprehensive village level planning.
Further, this is the first time ever that such a large-scale exercise involving most modern technology is being carried out to benefit millions of rural property owners, covering all villages across the Country.
Drone survey technology is the latest survey methodology which makes mapping activities easier and more efficient. It reduces field time and survey costs to one-tenth and capture of topographic data with a drone is much faster than with land-based methods. Taking into cognizance the usability of this technology, many States like Haryana, Andhra Pradesh and Karnataka are surveying areas, in addition to rural abadi area. That is, however, not being covered under SVAMITVA.
Also, the Scheme has uplifted generation of employment for skilled manpower. Due to the huge requirement for GIS manpower, more than 600 GIS Digitizers have been engaged at various Survey of India (SoI) offices and these numbers are increasing regularly based on their requirements. As a result, numerous START-UPs and MSME service companies have started augmenting their GIS manpower bench strength to cater to these requirements.
Towards the roll out of the Scheme (FY 2021-2024), States of Goa, Gujarat, Kerala and Odisha have conveyed approval for the implementation of Scheme in the next Phase. Chhattisgarh and Tripura have already signed a memorandum of understanding with the Survey of India. States of Assam, Bihar, Jharkhand, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh and Tamil Nadu are actively considered to initiate the preparatory activities for the implementation of Scheme in the next phase and discussions are on-going with these States.The Scheme has the potential to transform rural India. Successful implementation of the Scheme has very large impact in upliftment of rural economy.