য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
উত্তরখন্দদা ঊনগী চিং নিংখাইবগী ফিভম অদু য়েংশিন্নবা নেস্নেল ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত কম্মিতী(এন.সি.এম.সি.)গী রিভ্যু মীফম অদু কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা থৌরম মপু ওইখ্রে অমসুং এক্সনশিং লৌখৎখ্রে
07 FEB 2021 6:23PM by PIB Imphal
উত্তরখন্দদা ঊন নিংখাইরকপদগী থোক্লিবা নেচরেল দিজাস্তরগী ফিভম অসি য়েংশিন্নবা কেবিনেৎ সেক্রেতরী শ্রী রজিব গোবাগী লুচিং মখাদা নেস্নেল ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত কম্মিতী(এন.সি.এম.সি.) অদু ঙসি উনখ্রে৷ ঊন নিংখাইরকপা অসিনা ঋশিগঙ্গা তুরেলগী ইমাই অসি হেনগৎহল্লে অমসুং মসিনা এম.দবল্যু. ১৩.২গী ঋশিগঙ্গাদা শারিবা অপিকপা হাইদ্রো প্রোজেক্ত অদু অমাং অতা থোকহনখ্রে৷ ইশিং ইচাউ অসিনা অলকনন্দ তুরেলগী ত্রিবুতরী অমা ওইরিবা তাপোবন তুরেলদা শারিবা এন.তি.পি.সি.গী মখা থংবা শরুকশিং অসিদা লৈরিবা হাইদ্রো প্রেজেক্ত অদুসু শোকহনখ্রে৷
মরী লৈনবা এজেন্সীশিং অসিনা য়াম্না কন্না হোৎননবা অমসুং রাজ্যগী সাসনদা পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পাংনবা কেবিনেৎ সেক্রতরীনা খঙহনখ্রে৷ মফম মরাং খঙদনা থিবা খঙদ্রিবা মীওইশিং অসি মফম খঙদোকপা অমসুং তন্নেলদা পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিং অদু অথুবা মতমদা কন্নবা মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ কনবগী থবকশিং অসি মপুং ফানা লোইশিনদ্রিফাওবা অমসুং ফিভম অসি হান্নগী মতৌগুম্না হঞ্জিল্লক্ত্রিফাওবা সর্ভিলেন্স লেপ্তনা পাংথোক্নবা মহাক্না খঙহনখ্রে৷
উত্তরখন্দ সরকারগী চীফ সেক্রেতরীনা ভি.সি.গী খুৎথাংদা হৌজিক লৈরিবা গ্রাউন্দগী ফিভম অমসুং থৌদোক অসিগী মতুংদা অৱাবা তারবা মীওইশিং লৌথোক্নবা অমসুং ঊন নিংখাইবা অসিনা মরম ওইদুনা থোকহল্লিবা ইশিং-ইচাউ অসিনা মাং তাকহল্লিবা অসি লাকশিন্নবা মখোয়না লৌখৎখিবা এক্সনশিং অদু কম্মিতী অসিদা তেন্তক্না হায়খ্রে৷
অদুমওইনমক মখাতাবা মফমশিং অসিদা ইশিং-ইচাউ থোকপগী নুংনাংবা করিসু লৈত্রে অমসুং সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন(সি.দবল্যু.সি.) অসিনা পীরিবা ই-পাউ অসিগী মতুং ইন্না ইশিংগী চাং হেনগৎলক্লিবা অদু লাকশিনবা ঙমখ্রে৷ থংনরিবা খুঙ্গংশিং অসিদসু অকাইবা থোকহল্লকপা য়াবগী ফিভম লৈত্রে৷ মতম অসিদা ফিভম অসি য়েংশিন্নবা য়াম্না চেকশিনবা ভিজিল অমা থম্নবা অমসুং ঊনগী ফিভম অসি য়েংশিন্নবা দি.আর.দি.ও.গী চীম অমা থম্নবা কেন্দ্রগী অমসুং রাজ্যগী মরী লৈনবা এজেন্সীশিং অসিদা হায়খ্রে৷ শোকহল্লিবা মফমশিং অসিদা খুদক্তা চৎনবা এন.তি.পি.সি.গী এম.দি.দা হংখ্রে৷
তন্নেল অমদা পন্দুনা লৈরম্বা চাওরাক্না মীওই ১২রোম আই.তি.বি.পি.না কনবা ঙমখ্রে হায়না মখাতানা ফোংদোকখ্রে অমসুং আর্মী অমসুং আই.তি.বি.পি.না পুন্না হোৎনদুনা অতোপ্পা তন্নেল অমদা পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিং অদু কন্নবা হোৎনখ্রে৷ মাংলিবা মীওইশিং অসিগী খুঙ্গুং লিদুনা ফংনবা ঐখোয়না পুম্নমক হোৎনরি৷
এন.দি.আর.এফ.গী তীম ২ চংশিনখ্রে অমসুং অহেনবা তীম ৩ হিন্দোন্দগী চংশিনখ্রে অমসুং মখোয়শিং অদু নুমিদাংদা মফম অদুদা য়ৌবা ঙম্লগনি৷ মফম অদুদা আই.তি.বি.পি. পর্সোনেল ২০০ হেন্না লৈ অমসুং রেস্ক্ব্যু ইক্যুইপমেন্ত পুম্নমকা লোইননা কলম অমা অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং তাক্স ফোর্স(ই.তি.এফ.) চখাইদুনা থমখ্রে৷ নেভীগী দাইভরশিং চংশিল্লি অমসুং ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স(আই.এ.এফ.)গী এয়রক্রাফতশিং অমসুং হেলিকোপ্তরশিং স্তেনবাই ওইনা থম্লি৷
লাক্কদৌরিবা নুমিৎ নিনি অসিদা মফম অদুদা নোং তাবা য়াবগী খুদম লৈতে হায়না মীফম অদুদা আই.এম.দি.না খঙহনখ্রে৷
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, পৱার মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, আই.তি.বি.পি.গী দি.জি., আই.দি.এস.কী চীফ, এন.দি.এম.এ.গী মেম্বরশিং, এন.দি.আর.এফ.কী দি.জি., সি.দবল্যু.সি.গী চিয়রমেন, আই.এম.দি.গী দি.জি. অমসুং দি.আর.দি.ও.গী চিয়রমেন অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং অসিগা লোইননা মীফম অদুদা শরুক য়াখি৷ উত্তরখন্দগী চীফ সেক্রেতরীসু মীফম অদুদা মহাক্কী ওফিসরশিংগী তীম অদুগা লোইননা শরুক য়াখ্রে৷

Ministry of Home Affairs
Cabinet Secretary Chairs review meeting of the National Crisis Management Committee (NCMC) to take stock of the Glacial Burst in Uttarakhand and the actions taken
07 FEB 2021 6:23PM by PIB Delhi
The National Crisis Management Committee (NCMC) under the chairmanship of Cabinet Secretary, Shri Rajiv Gauba met today to review the situation arising out of the natural disaster in Uttarakhand caused by glacial burst.The glacial burst led to the rising of water levels in the river Rishiganga, which washed away the Rishiganga small hydro project of 13.2 MW. The flash flood also affected the downstream hydro project of NTPC at Tapovan on the river Dhauliganga, which is a tributary of the river Alaknanda.
Cabinet Secretary directed the concerned agencies to work in close co-ordination and extend all requisite assistance to the State administration. He emphasized the need to account for all missing persons and ensure that those trapped in the tunnel are rescued at the earliest. He directed that surveillance should be maintained till rescue efforts are completed and the situation returns to normalcy.
Chief Secretary, Government of Uttarakhand briefed the Committee through VC, on the ground situation as well as the actions taken by them after the incident to evacuate people and to contain the damage caused by the flooding due to the glacial burst.
However, there is no danger of downstream flooding and the rise in water level has been contained, as per the information given by the Central Water Commission (CWC). There is also no threat to the neighbouring villages. At the same time, the concerned agencies of the Centre and the State were asked to keep a strict vigil on the situation, and a team from DRDO, which monitors avalanches, is being flown in for surveillance and reconnaissance. MD, NTPC has been asked to reach the affected site immediately.
It was further informed that around 12 persons trapped in a tunnel have been rescued by the ITBP; while efforts are on to rescue others trapped in another tunnel, which is being co-ordinated by the Army and ITBP. All out efforts are being made to ensure that all missing people are traced and accounted for.
2 teams of NDRF are enroute and 3 additional teams have been flown in from Hindon which will reach the spot later in the night. More than 200 ITBP personnel are on the spot, and one column and Engineering Task Force (ETF) of Army, with all rescue equipment have been deployed. Navy divers are being flown in and aircrafts/ helicopters of the Indian Air Force (IAF) are on standby.
IMD informed during the meeting that there is no rainfall warning in the region for the next two days.
The meeting was attended by Union Home Secretary, Secretary of the Ministry of Power, DG ITBP, Chief IDS, Members of NDMA, DG NDRF, Chairman CWC, DG IMD and Chairman DRDO, along with other senior officers. Chief Secretary, Uttarakhand joined the meeting with his team of officers.