লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
২০২১-২২ চহী অসিগী ওইনা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা(পি.এম.এফ.বি.ৱাই.)গীদমক ভারত সরকারনা লুপা কোতি ১৬০০০গী শেনফম কাইথখ্রে
07 FEB 2021 6:57PM by PIB Imphal
লৌমীশিংগী মহৈ-মরোমশিং অসি মাংহন্দনবা অমসুং ক্রোপ ইন্সুরেন্সকী কান্নবা অদু লৌমীশিং অসি য়ৌহন্নবা ২০২১-২২ চহী অসিগী ওইনা ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা(পি.এম.এফ.বি.ৱাই.)গীদমক লুপা কোতি ১৬০০০গী শেনফম কাইথখ্রে৷ মসিগী শেনফম অসি হৌখিবা ২০২০-২১ চহী অসিদা থাদখিবা শেনফম অদুদগী লুপা কোতি ৩০৫ হেন্না ৱাংবা হেল্লি৷ মসিনা লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসি চাওখৎনবা হোৎনবদা সরকার অসিনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি হায়বসি তাকপনি৷
প্রিবেন্তেদ সোইং অমসুং মিদ-সিজনগী খুদোংচাদবশিং অসিনা মরম ওইরগা মাং তাক্লিবা য়াওনা মরৈ-মরোং হুনদ্রিঙৈদগী হৌদুনা মরৈ-মরোং অদু লোক্লবা মতুং ফাওবগী মপুং ওইবা ক্রেপিং সাইকল অদু স্কিম অসিদা মনুং চল্লি৷
চহী ৫গী মমাংদা ২০১৬কী জানুৱারি ১৩দা মসিগী ফ্লেগশিপ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম অসি ভারত সরকারনা এপ্রুব তৌখি৷ ঙসিদি পি.এম.এফ.বি.ৱাই. অসি লৌমীশিং শরুক য়াবদা মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাওবা ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম ওই অমসুং প্রিমিয়মগী ওইনা ৩শুবা মফম কল্লি৷ চহী-চহীগী ওইবা বেসিস্তা লৌমীগী এপ্লিকেসন কোতি ৫.৫ হেন্না স্কিম অসিদা লাকখি৷
হৌখিবা চহী ৫ অসিদা স্কিম অসিগী স্ত্রকচরেল, লোজিস্তিকেল অমসুং অতোপ্পা চেলেঞ্জশিং অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা(পি.এম.এফ.বি.ৱাই.)স্কিম হেন্না মপুং ফাহন্নবা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী মন্ত্রালয়না অসিনা হোৎনখ্রে৷
থৌদোক অমনা মাং তাক্লবা মহৈ-মরোংশিং অদু পুং ৭২গী মনুংদা লৌমীশিংনা ক্রোপ ইন্সুরেন্স এপ, সি.এস.সি. সেন্তর নত্রগা খ্বাইদগী নক্নবা এগ্রিকল্চর ওফিস্তা রিপোর্ত তৌহন্দুনা স্কিম অসি লৌমীশিংদা য়াম্না লাইহল্লি৷ স্কিম অসিনা য়ারবা লৌমীশিং অদু মশা মশাগী বেঙ্ক একাউন্তশিং অসিদা শেলগী মতেং হাপ্লক্তুনা কান্নবা ফংহল্লি৷
পি.এম.এফ.বি.ৱাই. পোর্তেলগা লেন্দ রেকোর্দশিং অসিগা পুনশিন্নবা, স্কিম অসিগী কান্নবা ফংনবা লৌমীশিং য়াম্না লাইনা মমিং চনবা অমসুং মাং তাক্লবা মহৈ-মরোংশিং অদু য়েংশিন্নবা সেতলাইত ইমেজরী, রিমোত-সেন্সিং তেক্নোলোজী, দ্রোনশিং, আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্সশিং অমসুং মেছিন লর্নিং তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবা অসিনা স্কিম অসিগী মরু ওইবা ফিচর খরা ওই৷
হৌজিক ফাওবগী ওইনদি পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা মমিং চল্লকখিবা অপুনবা লৌমীশিং অসিগী মনুংদা ৮৪%দি অপিকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংনি৷ অসুমতৌদনা কা হেন্না শাথিনা মাং তাক্লবা লৌমীশিং অসিদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং অসি ফংহল্লি৷
স্ত্রকচরেল, লোজিস্তিক অমসুং অতোপ্পা চেলেঞ্জশিং থেংনবা অমসুং #অত্মনির্ভর ভারত ফংবা ঙম্নবা পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী কান্নবশিং অসি লৌমী পুম্নমক্তা ফংহনবা অসিনা সরকার অসিগী পান্দম ওই৷

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Government of India allocates Rs. 16000 crore for Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) for 2021-22
07 FEB 2021 6:57PM by PIB Delhi
To boost the safety of farmers' crops and ensure maximum benefit of crop insurance reaches to farmers, the Government of India has allocated Rs 16000 crores for Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana(PMFBY)for the fiscal year 2021-22. This is a budgetary increase of around Rs 305 crore as against the previous fiscal year 2020-21, which reiterates the government's commitment towards growth of agriculture sector in the country.
The scheme extends coverage for the entire cropping cycle from pre-sowing to post-harvest including coverage for losses arising out of prevented sowing and mid-season adversities.
5 years ago, on 13th January 2016, the Government of India approved this flagship crop insurance scheme. The scheme was conceived as a milestone initiative to provide a comprehensive risk solution at the lowest uniform premium across the country for farmers.
Today, PMFBY is globally the largest crop insurance scheme in terms of farmer participation and 3rd largest in terms of premium. Over 5.5 crore farmer applications are received on year-on-year basis.
Over the past 5 years, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has worked extensively towards revamping the Pradhan Mantri Fasa lBima Yojana (PMFBY) scheme by relooking at the structural, logistical, and other challenges. The scheme was made voluntary for farmers post its revamp in 2020.
The scheme has made it easier for the farmer to report crop loss within 72 hours of occurrence of any event through the Crop Insurance App, CSC Centre or the nearest agriculture officer. Claim benefit is then provided electronically into the bank accounts of eligible farmer.
Integration of land records with the PMFBY portal, Crop Insurance mobile-app for easy enrollment of farmers and usage of technology such as satellite imagery, remote-sensing technology, drones, artificial intelligence and machine learning to assess crop losses are some of the key features of the scheme. .
As of now. out of total farmers enrolled under PMFBY, 84% are small and marginal farmers. Thus, financial assistance is provided to most vulnerable farmers.
The government's aim is to resolve structural, logistical, and other challenges, and expand the benefit of PMFBY to all farmers for a #AatmaNirbharBharat.