আয়ুশ
মেদিসিনেল প্লান্তস
05 FEB 2021 7:32PM by PIB Imphal
এন.এম.পি.বি.না লৈবাক পুম্বদা হৌজিকমক্কী ওইনা “সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম ওন কঞ্জারবেসন, দিবেলপমেন্ত এন্দ সস্তেনেবল মেনেজমেন্ত ওফ মেদিসিনেল প্লান্তস” ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। স্কিম অসিগী মখাদা জে.এফ.এম.সি.শিং/ভেন পঞ্চায়ৎশিং/লোকেল সেল্ফহেল্প গ্রুপশিং/বি.এম.সি.শিং অসিনচিংবগী কেপাসিতী বিলদিংগী থোংদা মেদিসিনেল প্লান্তশিংগী চেনেলাইজ প্রদক্সন অমসুং প্রমোৎ সস্তেনেবল হার্বেস্তিং অমসুং সপ্লাইগী পীন্দমগা লোয়ননা ভেল্যু এদিসন, দ্রাইয়িং, ৱেয়রহাউজিং অমসুং ওগমেন্তিং মার্কেতিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা লোকেল ক্লস্তর শেমগৎনবা জোইন্ত ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত কমিতী (জে.এফ.এম.সি.শিং)/ পঞ্চায়ৎশিং/ ভেন পঞ্চায়ৎশিং/ সেল্ফহেল্প গ্রুপশিং/ বাইওদাইবর্সিতী মেনেজমেন্ত কমিতীশিং সপোর্ত তৌনবগীদমক প্রোজেক্ততা য়ুমফম ওইবা তেংবাংশিং ফংহল্লি। স্তেত ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তকী থোংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৫৭তা সপোর্ত তৌরি, অকুপ্পা ৱারোল মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী মশিং
মহারাস্ত্র
১০
পঞ্জাব
৩৬
উত্তরাখন্দ
১১
আয়ুশ মন্ত্রালয়না মখাগী স্কিমশিং অসি হৌজিক হৌজিকমক ইমপ্লিমেন্ত তৌরি:
১. “নেস্নেল আয়ুশ মিসনগী কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম”
স্কিম গাইদলাইনগী মতুং ইন্না মখাগীশিং অসিগীদমক তেংবা পীরি:
1. ফার্মরশিংগী লমদা প্রাইওরাইতাইজ মেদিসিনেল প্লান্তশিংগী কল্তিভেসন।
2. ক্বালিতী প্লান্তিং মেতরিএলগী রাইজিং অমসুং সপ্লাইগীদমক বেকৱার্দ লিঙ্কেজকা লোয়ননা নর্সরিশিংগী ইস্তাব্লিসমেন্ত।
3. ফোরৱার্দ লিঙ্কেজকা লোয়ননা পোস্ত-হার্ভেস্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিংগী ইস্তাব্লিসমেন্ত।
4. প্রাইমারী প্রোসেসিং, মার্কেতিং ইনফ্রাস্ত্রকচরনচিংবগী ইস্তাব্লিসমেন্ত।
২. “মেদিসিনেল প্লান্তশিংগী কঞ্জর্বেসন, দিবেলপমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল মেনেজমেন্ত ”দা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম, মদুগী মনুংদা মখাগী এক্তিবিতীশিং সপোর্ত তৌরি:
1. ইন-সিতু কঞ্জর্বেসন/এক্স-সিতু কঞ্জর্বেসন
2. জোইন্ত ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত কমিতী (জে.এফ.এম.সি.শিং)/ পঞ্চায়ৎশিং/ ভেন পঞ্চায়ৎশিং/ সেল্ফহেল্প গ্রুপশিং/ বাইওদাইবর্সিতী মেনেজমেন্ত কমিতীশিংগা লোয়ননা লাইবলিহুদ লিঙ্কেজ।
3. ত্রেনিং/ৱার্কশোপশিং/সেমিনারশিং/কনফরেন্সশিং অসিনচিংব আই.ই.সি. এক্তিবিতীশিং
4. রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত
5. মেদিসিনেল প্লান্তস প্রদ্যুসকী প্রমোসন, মার্কেতিং অমসুং ত্রেদ
স্কিম অসিগী মখাদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত এক্তিবিতীশিংদা রেস্পেক্তকা লোয়ননা প্রোজেক্ত-বেজ সপোর্তকীদমক লুপা লাখ ২৭৭.৩১১গী অপুনবা শেনফম অমা সেঙ্কসন তৌখ্রে।

AYUSH
Medicinal Plants
05 FEB 2021 7:32PM by PIB Delhi
The NMPB is presently implementing “Central Sector Scheme on Conservation, Development and Sustainable Management of Medicinal Plants” throughout the country. Under this scheme project based assistance is provided for support to Joint Forest Management Committees(JFMCs)/Panchayats/Van Panchayats/Self Help Groups (SHGs)/ Biodiversity Management Committees (BMCs) for setting of local cluster for value addition, drying, warehousing and augmenting marketing infrastructure, etc. with the objective to channelize production and promote sustainable harvesting and supply of Medicinal plants through capacity building of JFMCs/Van Panchayats /local SHGs/BMCs etc. 57 no’s of Self Help groups have been supported through State Forest Department, details as given below:
S. No
Name of State
No. of Self-Help Group
1
Maharashtra
10
2
Punjab
36
3
Uttarakhand
11
Ministry of AYUSH is presently implementing following schemes:
1. “Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission (NAM)”
Under ‘Medicinal Plants’ component of the NAM scheme supporting market driven cultivation of 140 prioritized medicinal lants in identified cluster/ zones with in the selected districts of States and implemented in a mission mode. As per the scheme guideline, the support is provided for:
1. Cultivation of prioritized medicinal plants on farmer’s land.
2. Establishment of nurseries with backward linkage for raising and supply of quality planting material.
3. Establishment of post-harvest management units with forward linkages.
4. Establishment of primary processing, marketing infrastructure etc.
Subsidy is provided for cultivation of medicinal plants out of prioritized list of 140 species @ 30%, 50% and 75% of cost of its cultivation. Under this scheme a total amount of Rs. 467.41 lakh has been approved/ released (including state share) for the cultivation activities of medicinal plants during the last three years in Gujarat State
1. Central Sector Scheme on “Conservation, Development and Sustainable Management of Medicinal Plants” wherein following activities are supported:
1. In-situ conservation/ Ex-situ conservation
2. Livelihood linkages with Joint Forest Management Committees (JFMCs)/Panchayats/ Van Panchayats/ Biodiversity Management Committees (BMCs)/ Self Help Groups (SHGs).
3. IEC activities like Training/ Workshops/ Seminars/ Conference etc.
4. Research & Development.
5. Promotion, marketing and trade of medicinal plants produce.
Under this scheme a total amount of Rs. 277.311 lakh has been sanctioned for project-based support with respect to Research & Development (R&D) activities.