কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মপান্দা থাদোকপা হেনগৎনবা পায়খৎলিবা থবকশিং
05 FEB 2021 3:39PM by PIB Imphal
এপ্রিল-নবেম্বর,২০২০-২১ মনুংদা ভারতনা মপান্দা থাদোকপা(মার্চেন্দাইজ অমসুং সর্বিস) য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ৩০৪.৫৩ য়ৌখি, মসি য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ২৯৩.৫৬গী মপান্দগী লৈবদগী হেল্লে অমসুং মসিনা য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ১০.৯৭গী অহেনবা ললোন-ইতিক্কী শেনফম অমা ফংলে।
মখাগী অসি মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা মরুওইবা থবক খরনি:
১. কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা ফোরেন ত্রেদ পোলিসি(২০১৫-২০) চহি অমা হায়বদি মার্চ ৩১,২০২১ ফাওবা শাংদোক্লে।
২. প্রি অমসুং পোস্ত সিপমেন্ত রুপি এক্সপোর্ত ক্রেদিৎকী ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিম চহি অমা হায়বদি মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোক্লে।
৩. অনৌবা স্কিম, রিমিসন ওফ দিউতিস এন্দ তেক্সেস ওন এক্সপোর্ত প্রদক্স(আর ও দি তি ই পি) হৌদোক্লে অমসুং জনুৱারি ১,২০২১দগী চৎনবা হৌরে।
৪. মপান্দা থাদোকপশিংনা ললোন-ইতিক নুংঙাইনবা অমসুং এফ.তি.এ শীজিন্নবা হেনগৎনবা সর্তিফিকেদ ওফ ওরিজিনগী অপুনবা দিজিতেল প্লেতফোর্ম হৌদোক্লে।
৫. লৌউ-শিংউ, হোর্তিকলচর, শা-ষন লোইবা, ঙা য়োকপা অমসুং চীঞ্জাক শেম-শাবগী থবকশিংগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোক্নবা অপুনবা “এগ্রিকলচরেল এক্সপোর্ত পোলিসি” অমা চৎনবা হৌরে।
৬. চেম্পিয়ন সর্বিস ১২ সেক্তরশিংগীদমক মখল কয়াগী সর্বিস মপান্দা থাদোকপা হেনগৎনবা এক্সন প্লানশিং লৈরে।
৭. জিলা অমদা ফংলিবা মপান্দা থাদোকপা য়াবা পোৎথোকশিং মশক খঙদোক্তুনা জিলাশিং এক্সপোর্ত হবশিং ওইনা শেমগৎনবা, হায়রিবা পোৎথোকশিং অদুনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অমসুং জিলা অদুদা থবক পীনবা মফম অদুগী এক্সপোর্তরশিং অমসুং মেনুফেকচররশিং শৌগৎলি।
৮. ভারতকী ললোন-ইতিক, তুরিজম, তেক্নোলোজি অমসুং শেন থাদনবা পান্দমশিং হেনগৎনবা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংগী থৌদাং হেনগৎলে।
৯. কোবিদ লাইচৎ লাকপদা লৈবাক মনুংগী ইন্দস্ত্রিশিং শৌগৎনবা মরুওইনা এম.এস.এম.ইশিংদা শেন্থং পীনবা লাউথোকখিবা পেকেজ অদুনা মপান্দা থাদোকপদা চাউনা শরুক য়ারে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী হরদিপ সিংহ পুরিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Commerce & Industry
Efforts to increase exports
05 FEB 2021 3:39PM by PIB Delhi
During April-November, 2020-21, India’s overall (merchandise and services) exports were USD 304.53 billion, higher than overallimports of USD 293.56 billion, resulting in a trade surplus of USD 10.97 billion.
The following are some of the key steps taken by Government to increase exports:
1. Foreign Trade Policy (2015-20) extended by one year i.e. upto 31-3-2021 due to the COVID-19 pandemic situation.
2. Interest Equalization Scheme on pre and post shipment rupee export credit has also been extended by one year i.e. upto 31-3-2021.
3. A new Scheme, Remission of Duties and Taxes on Exported Products (RoDTEP), has been launched with effect from 01.01.2021.
4. Common Digital Platform for Certificate of Origin has been launched to facilitate trade and increase FTA utilization by exporters.
5. A comprehensive “Agriculture Export Policy” to provide an impetus to agricultural exports related to agriculture, horticulture, animal husbandry, fisheries and food processing sectors, is under implementation.
6. Promoting and diversifying services exports by pursuing specific action plans for the 12 Champion Services Sectors.
7. Promoting districts as export hubs by identifying products with export potential in each district, addressing bottlenecks for exporting these products and supporting local exporters/manufacturers to generate employment in the district.
8. Active role of Indian missions abroad towards promoting India’s trade, tourism, technology and investment goals has been enhanced.
9. Package announced in light of the covid pandemic to support domestic industry through various banking and financial sector relief measures, especially for MSMEs, which constitute a major share in exports.
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Commerce and Industry, Shri Hardeep Singh Puri, in a written reply in the Rajya Sabha today.