Ministry of Education
Education of children with disabilities
04 FEB 2021 4:58PM by PIB Delhi
The Department of School Education & Literacy supports inclusive education of children with disabilities. Under the Centrally sponsored scheme of Samagra Shiksha, various provisions for educational needs of children with disabilities have been made including, barrier free infrastructure through ramps with handrails and disabled friendly toilets in schools.
As per UDISE+ 2018-19 (prov.), there are 8,33,703ramps with handrails and 1,49,501 disabled friendly toilets for children with disabilities in government and government aided schools for classes I to XII.
The National Education Policy (NEP), 2020advocates full equity and inclusion as the cornerstone of education to ensure that all students are able to thrive in the education system. It also underscores within its framework, education of children with disabilities in order to ensure equitable quality schooling.
The policy specifies recommendations for quality home based education for children with severe or multiple disabilities through the support of resource centres and special educators. The NEP further specifies that,children under home-based education must betreated as equal to any other child in the general system.After the approval and announcement of NEP 2020, the States and UTs have been asked to prepare implementation plan based on the recommendations of the policy, including recommendations and provisions for access to school education for children with severe & multiple disabilities, in line with the RPwD Act, 2016.
This information was given by the Union Minister for Education Ministry, Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ in a written reply in the RajyaSabha today.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শোইনায়রবা অঙাংশিংগী মহৈ-মশিং
04 FEB 2021 4:58PM by PIB Imphal
স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসিনা নাম্মা শোইরবা অঙাংশিংগী মপুং ফাবা মহৈগী মতেং পীগদৌরি। সেন্তরনা পুথোকপা স্কীম সামাগ্রা শিক্ষাগী মখাদা মখল কয়াগী প্রোবিজন অমা নাম্মা শোইরবা অঙাংশিংগী অপনবা য়াওদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর রাম্প অমসুং হেন্দ্রেইলল অমসুং নাম্ম শোইরবগা চান্নবা তোইলেৎ স্কুলদা পীরি।
য়ু.দি.আই.এস.ই.+ ২০১৮-১৯ (প্রোব.)কী মতুং ইন্না রেম্প হেন্দ্রেলগা লোইননা ৮,৩৩,৭০৩ অমসুং নাম্মা শোইরবশিংগী তোইলেৎ ১,৪৯,৫০১ শিং অসি নাম্মা শোইরবা অঙাংশিংগীদমক সরকারগী অমসুং সরকারদা এইদেৎ তৌবা স্কুলশিংদা ক্লাস ১দগী ১২ ফাওবা পীরি।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি (এন.ই.পি.), ২০২০ অসিদা ছাত্রশিং অসিনা হেন্না ফবা ঙম্নবা মহৈ তম্বা অসিগী মরুওইবা অমা ওইনা মপুং ফানা অফবা মখল হাপ্লি। মসি অমসু মরু ওইনা য়াওরি মদুদি নাম্মা শোইরবা অঙাংশিং অসিশু শোইদনা মহৈ তমহনবা অসিনি।
পোলিসি অসিনা মখা তানা য়াওরি মদুদি য়াম্না হেন্না থীনা শোইনাইরবা অঙাংশিংগীদমক য়ুমদা ওইা তৌবা মহৈ পীবীবা। এন.ই.পি.না মখা তানা হায়রি মদুদি, য়ুমদা মহৈ তম্বগী মওং অসি ময়ামগা মান্নহনগদবনি। এন.ই.পি.২০২০না লাওথোকখ্রবা মতুংদা স্তেতশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা পোলিসি অসিদা পীরিবা থৌরাংশিং অসি শিজিন্নবা হোৎনগদবনি হায়রিবা অসিদা য়াম্না শাথিনা অমসুং মখল কয়াগী শোইনাইরবশিংগী প্রোবিজন আর.পি.দবল্যু.দি. এক্ত ২০১৬ অসি য়াওহনগদবনি।
মসিগী পাউ অসি এজুকেসন মিনিস্ত্রীগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশাঙ্ক’ না ঙসি রাজ্যা সভাদা অইবা ওইনা পাউখুম পীখিবনি।