কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কমর্স সেক্রেতরি দোক্তর অনুপ ৱাধাৱান্না হায়রি বজেত ২০২১-২২না মেনুফেকচরিং, ললোন-ইতিক অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা ভারতকী চাউখৎপা হেনগৎহনগনি
03 FEB 2021 2:37PM by PIB Imphal
ঙসি কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী কমর্স সেক্রেতরি দোক্তর অনুপ ৱাধাৱান্না হায়খি বজেত ২০২১-২২না হিরম খুদিংমক্তা ভারতকী চাংদম্নবা হেনগৎহন্নবা অমসুং মেনুফেকচরিং হেনগৎনবা থৌরাং কয়া পায়খৎলে অমসুং মিৎয়েং চঙলে, মসিনা ভারতনা মপান্দা থাদোক্নবা মখল কয়াগী পোৎথোক পুথোকপা অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎহনবা ঙম্লগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা অয়াবা পীবগী থবকশিং লাইহনগনি অমসুং ইনভেস্তরশিংগী নুংঙাইবা ফিবম অমা শেমগৎকনি।
বজেত ২০২১-২২গী মতাংদা মেদিয়াদা ৱা ঙাংবদা মহাক্না হায়খি মিৎয়েং চঙলিবা মরুওইবা হিরম অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক শেমগৎপা অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তরগী ফিবম অমা শেমগৎপনি। হায়রিবা থবকশিং অসিগী মনুংদা মেগা ইনভেস্তমেন্ত তেক্সতাইল পার্কস(মিত্রা) শেমগৎনবা স্কিম অমা য়াওরি। মসিনা সেক্তর অসিদা মালেমগী চেম্পিয়নশিং শেমগৎপা ঙম্নবা মালেম থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপা ঙমহনগনি। চহি অহুমগী মনুংদা তেক্সতাইল পার্ক ৭ শেমগৎকনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মরুওইবা ঙা ফাবগী হিথাংফম মঙা হায়বদি কোচি, চেন্নাই, ভিশাখাপতনাম, পারাদিপ অমসুং পেতুয়াঘাত মতমগা চুনবা ঙা ফাবগী হিথাংফমশিং ওইনা শেমগৎনবা শেন থাদগনি অমসুং তামিল নাদুদা সিৱিদ পার্ক অমা লিংখৎলগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা তেক্সতাইল অমসুং মেরিন সেক্তরদগী মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
দোক্তর ৱাধাৱান্না হায়খি লৌউ-শিংউগী হিরমদা মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী “ওপরেসন গ্রিন” স্কিমনা হৌজিক তিলহৌ, অলু অমসুং খামেন অশিনবদা খুদোংচাবা পীরিবা অসি য়াম্না পৎকনবা পোৎলম ২২দা হেনগৎলে। মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং হোর্তিকলচরগী পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহনগনি। বজেত অসিদা এগ্রিকলচর এক্সপোর্ত পোলিসি(এ ই পি) অমসুং ত্রান্সপোর্ত এন্দ মার্কেত্তিং এসিস্তেন্স(তি এম এ)গী শেনফম হেনগৎলে অমসুং মসিনা রাজ্যশিংদা এ.ই.পি পায়খৎপদা মতেং পাংগনি অমসুং লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহনগনি।
প্লান্তেসন সেক্তরগী মতাংদা মহাক্না হায়খি চাগী শিন্মীশিং মরুওইনা নুপীশিং অমসুং মখোয়গী অঙাংশিংগী য়াইফনবা বজেত অসিদা লুপা কোতি ১,০০০ কাইথোক্লে। মসিনা অসাম অমসুং নোংচুপ বঙ্গালগী অচৌবা চা থাফমশিংদা থবক শুরিবা নুপী শিন্মী লাখ ৬.২৩ য়াওনা চাগী শিন্মী লাখ ১০.৭৫ রোম কান্নবা ফংলগনি। মসিগী মথক্তা, চাউরাক্না অপীকপা চা থাবা মীওই লাখ ১.৪৭শু কান্নবা ফংলবা য়ারি।
দোক্তর ৱাধাৱান্না হায়খি বজেত অসিনা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা থবকশিং লাইহনগনি। মসিনা এ.দি.দি অমসুং সি.ভি.দি লেভিগী থবকশিংদা অহোঙবা পুরক্কনি, পোৎ-চৈ থুংলগদবা নোংমা ৱাৎলিঙৈদা ইন্ত্রি বিল তঙাইফনা মেনশিনবগী থবকশিং অহোংবা পুরক্কনি। এ.দি.দি অমসুং সি.ভি.দিগী থবকশিংদা অহোঙবা পুরকপা অসিনা নমথাক তৌবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং য়েংশিন্দুনা লৈবাক মনুংগী ইন্দস্ত্রিশিং থাক অমদা পুখৎপা ঙমগনি।
কমর্স সেক্রেতরিনা হায়খি পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহন্দুনা মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা অনৌবা ইন্দস্ত্রি কন্নবা অমসুং য়াম্না লাইনা অমসুং চাংদম্নবা য়ানবা রোল মেতরিএল ফংহন্নবা কস্তমস দিউতি লৌবগী মওং শেমদোক্নবা ৱাফম বজেত অসিদা য়াওরে। মসিদা মরুওইবা রো মেতরিএলশিং হায়বদি য়োৎ অমসুং স্তিল, কোপ্পর স্ক্রাপ, নাফথা, নাইলোন ফাইবর অমসুং লং অসিনচিংবগী দিউতিশিং হন্থরগনি। সনা অমসুং সিলভরগী দিউতি চাদা ১২.৫তগী চাদা ৭.৫দা হন্থরে অমসুং এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং দিবলপমেন্ত সেস চাদা ২.৫ ওইরে।

Ministry of Commerce & Industry
Commerce Secretary Dr Anup Wadhawan says the Budget 2021-22 will enhance India’s growth in manufacturing, trade and other sectors
03 FEB 2021 2:37PM by PIB Delhi
Commerce Secretary, Ministry of Commerce and Industry, Dr Anup Wadhawan today said that the Budget for 2021-22 extensively and comprehensively envisages several initiatives and areas of focus, aimed at enhancing India’s overall competitiveness and manufacturing capacities, which would enable growth, diversification and technological enhancement of India’s exports. These cover both ease of doing business in the area of approvals and procedures, and the physical environment for investment, targeting a plug and play eco-system for investors.
Briefing the media on the Budget 2021-22 initiatives, he said that one primary area of focus is the creation of a robust infrastructure, logistics and utilities environment for the manufacturing sector. Some of these measures include a scheme for Mega Investment Textiles Parks (MITRA), which will create world class infrastructure with plug and play facilities to enable the creation of global champions in the sector, benefitting from economies of scale and agglomeration. Seven Textile Parks will be established over 3 years. He said that further, steps like substantial investments in the development of modern fishing harbours and fish landing centres will be made in five major fishing harbours at Kochi, Chennai, Visakhapatnam, Paradip, and Petuaghat, along with a multipurpose Seaweed Park in Tamil Nadu, are proposed. These measures are expected to boost exports from the textiles and marine sector.
Dr Wadhawan said that for the promotion of exports from the agriculture sector, the “Operation Green” scheme of Ministry of Food Processing Industry, which is presently limited to onion, potatoes and tomatoes, has been increased to 22 perishable items. This would promote creation of infrastructure and value addition for horticulture products. Also, the Budget allocation for the schemes such as Agriculture Export Policy (AEP) and Transport and Marketing Assistance (TMA) has been enhanced, which will help in the implementation of AEP in States and boost agriculture exports.
Speaking on the plantation sector, the Commerce secretary said that Rs. 1,000 crores have been provided in the Budget for the welfare of tea workers, especially women and their children. This will benefit around 10.75 lakh tea workers, including 6.23 lakh women workers engaged in the big tea estates of Assam and West Bengal. In addition, around 1.47 lakh small tea growers are also likely to be benefitted.
Dr Wadhawan said that this Budget also promotes ease of doing business through rationalization of procedures, easing of compliances and trade facilitation measures. The measures include certain changes in the provisions relating to ADD and CVD levies, mandatory filing of bills of entry before the end of day preceding the day of arrival of goods, he added. He further added that streamlining of the ADD / CVD provisions, including measures aimed at enforcing anti-absorption, will potentially enable a level playing for domestic industry through addressing unfair trade practices.
The commerce Secretary said that the Budget has proposed rationalization of customs duty structure with a thrust on both easy and competitive access to raw material and infant industry protection objectives to encourage exports, particularly of value-added products. This includes reduction in duties on critical raw-material such as iron and steel, copper scrap, naptha, nylon fibre and yarn, etc. To rationalize the duty structure of gold and silver, the rates have been reduced to 7.5% from 12.5% with Agriculture Infrastructure and Development Cess of 2.5 %.