হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লৈবাক শীনবা থুংনা জাতিগী পোলিও তিকা পীথকপগী খোঙজং হৌখ্রে
ঙসি চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাং লাখ ৮৯ রোম তিকা পীথকখ্রে
ভেক্সিনেতর লাখ ১২ অমসুং সুপরভাইজর লাখ ১.৮ রোম্না শরুক য়াদুনা বুথ লাখ ৭তা তিকা পীথকখ্রে
31 JAN 2021 6:51PM by PIB Imphal
জনুৱারি ৩০,২০২১দা রাস্ত্রপতি ভাবন্দা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাংশিংদা পোলিও পীথক্তুনা ২০২১গী জাতিগী পোলিও তিকা পীথকপগী খোঙজং হৌদোকখ্রে।
ঙসি অসি ‘পোলিও পরিবার’ হায়না খঙনবা জাতিগী পোলিও পীথকপা নুমিৎনি। ঙসি অহানবা ফংবা পাউশিংগী মতুংইন্না লৈবাক শীনবা থুংনা চহি ৫গী মখাদা লৈবা অঙাং লাখ ৮৯ রোমদা পোলিও পীথকখ্রে। ভেক্সিনেতর লাখ ১২ অমসুং সুপরভাইজর লাখ ১.৮ রোম্না শরুক য়াদুনা বুথ লাখ ৭তা তিকা পীথকখ্রে।
বুথশিংদা তিকা পীথকখ্রবা মতুংদা মথং নুমিৎ ২-৫দা য়ুমথোঙ খুদিংদা চঙদুনা বুথশিংদা লাকখিদবা অঙাংশিং মশক খঙদোক্কনি অমসুং তিকা পীথক্কনি। অঙাং অমতা তিকা চিৎথহৌদনবা লম্বীদা চৎলিবা অঙাংশিং তিকা পীথক্নবা বস থাফমশিং, রেলেজ স্তেসনশিং, এয়রপোর্তশিং অমসুং ফেরিশিংদা তিকা পীথক্কদবা কাংবু থমখি।
কোবিদ-১৯গা চুনবা থবকশিং হায়বদি বুথশিং মী চিনবা হন্থহন্দুনা, মিতর ২ থাপ্না লৈহন্দুনা, মাক্স উপতুনা অমসুং খুৎ-শা হামদুনা লাইচৎ মনুং অসিদা অশোয়-অঙাম থোক্তনবা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎখি অমসুং নুংশিৎ-নুংশা মরাংকাইনা চঙবা মফমশিংদা তিকা পীথকখি।
জাতিগী পোলিও পীথকপা নুমিৎ মাঙওইন্না পাংথোকপা থৌরম অমদা ৱা ঙাংবদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্স ভর্ধন্না হায়খি চহি ১০ পোলিও লৈতবা ফিবম অমদা থম্বা ঙম্বা অসি ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী পুৱারিদা অচৌবা মাইপাকপা অমনি। অঙাং অমতা তিকা থারগা ঙাকথোকপা ঙম্বা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা চাংনাইনা তিকা থাবগী থবকশিং কনখৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
জনুৱারি ১৩,২০১১দা ইকোন কোনবা ওইনা ৱাইল্দ পোলিওভাইরস থেংনদুনা চহি ১০ ভারত পোলিও লৈতবা লৈবাক অমা ওইরে। পোলিওভাইরস লৈরিবা য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিং হায়বদি অফগানিস্থান অমসুং পাকিস্থানদগী লৈবাক অসিদা পোলিওভাইরস অমুক হন্না চঙলকপা ঙাকথোক্নবা লৈবাক অসি মখা তানা মিকুপ-নাহুম শিংনা লৈরি।
লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিং পোলিও ভাইরসতগী ঙাকথোক্নবা অমসুং লৈবাক অসি পোলিও লৈতবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ভারতনা চহি খুদিংগী লৈবাক শীনবা থুংনা জাতিগী পোলিও পীথকপা নুমিৎ অমসুং সব-নেসনেল ইম্মুনাইজেসন দে অনি পাংথোক্লি।

Ministry of Health and Family Welfare
National Polio Immunization Drive Begins Across the Country
​​​​​​​Close to 89 lakh children under 5 years vaccinated today
Vaccinations done at 7 lakh booths staffed by 12 lakh vaccinators and 1.8 lakh supervisors
31 JAN 2021 6:51PM by PIB Delhi
President of India Shri Ram Nath Kovind launched the National Polio Immunisation Day for 2021 by administering polio drops to children less than five years old at Rashtrapati Bhawan on 30th January 2021 (yesterday).
Today is the Polio National Immunization Day, also known as ‘’Polio Ravivar”. As per provisional report on day one, close to 89 lakh children (as per provisional data) under five years across the country were given polio drops today. Vaccinations were conducted at close to 7 lakh booths which were staffed with around 12 lakh vaccinators and 1.8 lakh supervisors.
The booth activity will be followed by house-to-house surveillance (mop-up rounds) over the next two to five days to identify and vaccinate children who missed getting vaccinated at the booths. Vaccination teams have also been deployed at bus terminals, railway stations, airports and ferry crossing to vaccinate children in transit to ensure no child misses the life-saving dose.
All measures have been taken to ensure safety during the times of the pandemic by maintaining COVID-19 appropriate practices, such as preventing overcrowding at booths, maintaining physical distance of 2 metres, wearing masks, washing hands and administering polio drops in well ventilated-settings.
Speaking at the function on the eve of the National Immunization Day, the Union Minister for Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan said,“Maintaining a polio-free status for 10 years is a huge accomplishment in the history of public health in India.” He also highlighted government efforts and actions to strengthen routine immunization to ensure that no child suffers from a vaccine-preventable disease.
India has been free of polio for a decade, with the last case of wild poliovirus reported on 13th January 2011. The country, however, continues to remain vigilant to prevent re-entry of the poliovirus into the country from neighbouring countries of Afghanistan and Pakistan, where wild poliovirus continues to cause disease.
India conducts one nationwide NID and two Sub-National Immunization Day (SNIDs) for polio every year to maintain population immunity against wild poliovirus and to sustain its polio free status.