ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী ফিবম
30 JAN 2021 8:58PM by PIB Imphal
জনুৱারি ৩০,২০২১ ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি ১০(কেরলা, হরিয়ানা, মৈধ্যা প্রদেস, মহারাস্ত্রা, ছতিসগর, উত্তরখান্দ, গুজরাত, উত্তর প্রদেস, পঞ্জাব অমসুং জে অমসুং কে)দা য়েনশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা(বার্দ ফ্লু) লাইচৎ শন্দোকপা থেংনরে। রাজ্য ১৩(মৈধ্য প্রদেস, হরিয়ানা, মহারাস্ত্রা, ছতিসগর, হিমাচল প্রদেস, গুজরাত, উত্তর প্রদেস, উত্তরখান্দ, দিল্লি, রাজস্থান, জম্মু অমসুং কাস্মির,পঞ্জাব অমসুং বিহার)দা ক্বাক/লৈবাক লান্না পাইরকপা উচেকশিং/লম্লক্কী উচেকশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা লাইচৎ শন্দোকপা থেংনরে।
য়ু.তি জে অমসুং কেগী উধাম্পুর(ধান্তৱাল ৱেস্ত)জিলাদা দোমেস্তিক ফাউলদা অভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা শন্দোক্লে।
মখা তানা, হিমাচল প্রদেসকী হামিরপুর জিলাদগী ক্বাক্কী সেম্পলশিংদা অভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা য়াওরে হায়বা খঙলে; বিহারগী পাসচিম চম্পারন জিলা অমসুং য়ু.তি জে অমসুং উধাম্পুর(ধান্তৱাল ৱেস্ত)দা ৱাহোংগী সেম্পলশিং অমসুং পুঞ্চতা ক্বাক্কী সেম্পলশিংদা অভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা য়াওরে হায়বা খঙলে।
মৈধ্য প্রদেস অমসুং গুজরাত রাজ্যশিংদা য়েনশিংদা লাইচৎ শন্দোরকফমশিংদা সেনিতাইজেসন সর্তিফিকেত পীখ্রে অমসুং পোস্ত ওপরেসন সর্ভিলিয়েন্স প্লান(পি ও এস পি) পায়খৎলে।
হরিয়ানা, মহারাস্ত্রা, ছতিসগর, পঞ্জাব অমসুং উত্তর প্রদেসকী লায়না হৌরকফমশিংদা লাইচৎ লাকশিন্নবা থবকশিং অমসুং মহিক-মতাই হাৎপা অমসুং শেংদোকপগী থবকশিং চৎথরি।
পোলত্রি য়াওদনা উচেক মখলশিংদা থিজিনবগী থবক মখা তানা চৎথবদা অফবা ফলশিং ফংলে।
এক্সন প্লানগী মতুংইন্না মখোয়গী হাৎখ্রবা য়েনশিং অমসুং মাঙহনখ্রবা য়েরুমশিং অমসুং য়েন মচিঞ্জাক্কীদমক লৌমীশিংদা শেনগী মতেং পীখ্রে। ভারত সরকারগী এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িং দিপার্তমেন্তনা মসিগী এল.ঐচ অমসুং দি.সি স্কিমগী এ.এস.সি.এ.দি কম্পোনেন্তগী মখাদা ৫০:৫০ পুথোক্নদুনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা ফন্দ পীরি।
রিভাইস এক্সন প্লান ফোর প্রিভেন্সন, কন্ত্রোল এন্দ কন্তেনমেন্ত ওফ এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জা ২০২১দা য়ুম্ফম ওইদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংনা পায়খৎলিবা লায়না লাকশিন্নবা থবকশিংগী মতাংদা রাজ্য খুদিংমক্না নুমিৎ খুদিংগী দিপার্তমেন্তদা পাউ পীরি।
সোসিএল মেদিয়া প্লেফোর্মশিং হায়বদি তুইতর, ফেসবুক হেন্দলশিংগী খুৎথাংদা এভিয়ান ইনফ্লুয়েঞ্জাগী মরমদা মীয়ামদা ৱাখল তাহন্নবা দিপার্তমেন্তনা লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
30 JAN 2021 8:58PM by PIB Delhi
Till 30thJanuary, 2021 outbreaks of Avian Influenza (Bird flu) have been confirmed in 10 States/UTs (Kerala, Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhattisgarh, Uttarakhand, Gujarat, Uttar Pradesh, Punjab and Jammu & Kashmir) for poultry birds and in 13 States/UTs (Madhya Pradesh, Haryana, Maharashtra, Chhattisgarh, Himachal Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Delhi, Rajasthan, Jammu & Kashmir, Punjab and Bihar) for Crow/Migratory/ Wild birds.
Avian Influenza has been confirmed in domestic fowl in Udhampur (Dhantwal West) district of Jammu and Kashmir UT.
Further, Avian Influenza has been confirmed in crow samples in Hamirpur district of Himachal Pradesh; Paschim Champaran district of Bihar and in samples from peacock in Udhampur (Dhantwal West) as well as samples of crow in Poonch of UT of Jammu & Kashmir.
Sanitization Certificate has been issued and Post Operation Surveillance Plan (POSP) is in place for all the epicentres of poultry outbreak in the states of Madhya Pradesh and Gujarat.
Control and Containment Operations (Cleaning and Disinfection) are going on in the affected epicentres of Haryana, Maharashtra,Chhattisgarh, Punjab and Uttar Pradesh.
Surveillance work is continued at the places where positive results have been reported in species of birds excluding poultry.
Compensation is paid to farmers whose poultry birds, eggs and poultry feed are culled/disposed of by the State as per the Action Plan. The Department of Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Government of India provides funds to states / UTs on a 50:50 sharing basis under ASCAD component of its LH & DC Scheme.
All the States are reporting to the Department on daily basis regarding the control measures adopted by the States/UTs based on the Revised Action Plan for Prevention, Control and Containment of Avian Influenza 2021.
The Department is maintaining itsefforts to generate awareness about Avian through platforms including social media platforms like Twitter, Facebook handles.