সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না দুর্গাপুরনা এম.এস.এম.ই.-দি.আই., এহমদাবাদকা খুৎশম্নদুনা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক ঈশিং শেংদোক্নবগী তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা ৱেবিনার অমা শিনখ্রে
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না মহৌশাদগী চৎথোক্তুনা গ্রীন ৱাতর প্যুরিফিকেশন ইনোভেশনশিংগী চাউখৎনবগী মতাংদা মীৎয়েং থম্লি অমসুং মসিগী কান্নবসু উবা ফংলি: প্রোফেসর (দা.) হরিশ হিরানি
এহমদাবাদকী এম.এস.এম.ই.-দি.আই.গী দাইরেক্তরনা এম.এস.এম.ই.শিংদা পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পাংগনি হায়না থাজবা পীরকখ্রে
05 JAN 2021 7:27PM by PIB Imphal
দুর্গাপুরগী সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. অমসুং এহমদাবাদকী এম.এস.এম.ই.-দি.আই.না খুৎশম্নদুনা শিনবা ‘এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক ঈশিং শেংদোকপগী তেক্নোলোজীশিং’ হায়বা ৱেবিনার অসি হৌদোকপা মতমদা , এহমদাবাদকী এম.এস.এম.ই.-দি.আই.গী দাইরেক্তর, শ্রী কে.ঐচ. শাহানা হায়খি, “ ওর্গনাইজেশন অসিনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঈশিংবু য়াম্না হোংনা অমসুং কান্নবা মওংদা শেংদোক্নবগী ওইবা তেক্নোলোজীশিং লেপ্তনা পুথোরক্লি অমসুং এম.এস.এম.ই. কম্যুনিতীশিংগী মরক্তা অসিগী অপাম্বা অমসুং খংনিংবসু পোকহল্লি।” মহাক্না সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গুম্বা তেক্নোলোজিগী মরমদা মাংজিল থারিবা ইন্সতিত্যুশনশিংগী হেন্দোক থোয়দোক্লবা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংবু লাইনা ফংবা ঙম্নবগীদমক লমদম অদুগী এম.এস.এম.ই.শিংনা মথৌ তাবদা খুৎশম্ননা থবক পাংথোক্নবা অমসুং মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না বিজনেসকী কম্যুনিতীদা থাজবা পীরকখি।
দুর্গাপুরগী, সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী দাইরেক্তর প্রোফেসর, (দা.) হরিস হিরানিনা চীফ স্পিকর ওইনা ৱা ঙাংবদা হায়খি, "ভারতকী মীশিংগী চাদা ৬০দি লৌউ-শিংউবনা মরু ওইবা শিনফম ওই। মরম অদুনা লৌউ-শিংউবদা চংবা মরু ওইবা পোৎশক অমা ওইবনা ঈশিং অসিনা য়াম্না চাউবা থৌদাং অমা লৌরিবনি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না গ্রীন ৱাতর প্যুরিফিকেশন/ ত্রীতমেন্ত ইনোভেশনশিং অসি মহৌশাগা য়েংনরুবদা দিসেন্ত্রেলাইজ ওইজরবসু মসিবু চাউখৎনবা হোৎনবদা মপুং ওইনা মীৎয়েং থম্লি অমসুং মসিগী কান্নবসু উবা ফংলি। মসিগী ঈশিং শেংদোকপগী তেক্নোলোজীশিং অসি লেপ্পা লৈতনা য়াম্না য়াংনা পাকশন্না মসিগী প্যুরিফিকেশন প্রোফাইল অদু শন্দোরকপদা নত্তনা মসিগী ইনর্জী সুফিসিয়েন্ত ওইবা মগুন অদু হেনগৎহল্লি। অনৌবা মখলগী বায়োলোজিকেল-কেমিকেল-ফিজিকেল ফিলত্রেশন মীদিয়া অসিসু য়াম্না লাইনা ফংবা অমসুং লমদম অসিদা ফংবা পোৎলম্নি। মসিগী তেক্নোলোজীশিং অসি অতৈ –অতোপ্পগা য়াম্না মরী লৈনৈ অমসুং মসিনা মল্তি-স্তেজ ফিলত্রেশনগী কেরেক্তরিস্তিকশিং লেপ্তনা হাপচিল্লি। ভারতকী ৫৪%না য়াম্না অৱাংবা থাক্তা ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নবনা অমসুং ঈশিং ফংদবনা মরম ওইরগা মিলিয়ন ১০০গী মথক্কী পুন্সিদা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। সি.এম.আর.আই.গী তেক্নোলোজীশিং অসিগী খুত্থাংদা ঈশিং শেংদোকপদা চংবা মমল অদু লিতর অমদা পৈশা ১দগীনা পৈশা ১০ ফাওবা ওই অমসুং মসিগী লমসিদা হেন্দোক থোয়দোক্না চাউখৎলকপগী মমি লৈ। ঈশিং শেংদোকপদা চংবা মমল অসি মসিগী মমাংদা লৈরম্বা তেক্নোলোজীশিং অদুগা চাংদম্নবদা চাউরাক্না শরুক ১/১০ ওই। সি.এম.ই.আর.আই- সি.এম.ই.আর.আই.না পুথোকপা ঈশিং শেংদোকপগী তেক্নোলোজীশিং অসি হৌজিক ফাওবদা বিজনেস তৌবা কাংলুপ ৫৬দা খুৎশিন্নখ্রে। মসিগী তেক্নোলোজীশিং অসি এম.এস.এম.ই.গী পার্তনরশিংদগী ঙমখৈ লৈতনা থাগৎনরক্লি অমসুং ময়াম্না থাগৎলকপগী মতুং ইন্না মখোয়না তেক্নোলোজী অসি শিজিন্নদুনা মিলিয়ন অমদগী হেনবা মীওইশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পোরকখ্রে অমসুং মসিনা শেল য়াম্না তিংদনা অমসুং য়াম্না ফবা মওংদা ঈশিং শেংবগী লম্বি অমা পীরি। ৱার্ল্দ বেঙ্ক, ন্যু দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক, এশিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্কনচিংবা কয়াদগী মতেং ওইনা ঈশিং শেংদোকপগী / ত্রীতমেন্তকী অমসুং ফ্লদ মেনেজমেন্তকীদমক চাউরবা শেনফম কাইথদুনা লৈরি অমসুং মসিবু এম.এস.এম.ই.শিংনা নীংথিজনা খ্বাইদগী হেন্না ফগদবা মওংদা লৌথোকপগী মথৌ তাই।"
খঙজিনগদবা অমনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না পুথোকপা মেকানাইজ দ্রেন ক্লীনিং সীস্তেম অসিনা ফুন্দুনা লৈবা দ্রেনশিংগী খ্বাইদগী ফবা অমসুং খুদক্কী ওইনা শেংদোকপগীদমক্তা সেল্ফ-প্রোপেলিং নোজল অমসুং রোবোত অমসুং মোবাইল ফিলত্রেসন য়ুনিত শিজিন্নরি। হন্দক্তা পুথোক্লিবা এফ্লুএন্ত ত্রিতমেন্ত প্লান্ত অসিদা লৌউ-শিংউগী শিজিন্নবগীদমক্তা সি.এম.ই.আর. রেসিদেন্সিয়েল কোলোনীদগী থাদোরকপা ফত্তবা ঈশিংশিং অদুবু রিসাইকল তৌবা অনৌবা মখলগী মল্তি-লেয়র ফিলত্রেশন সীস্তেম য়াওরি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না অথাপ্পা মফমশিংদা য়াম্না লায়না পানবা য়াবা সোলার ইনর্জীনা মথৌ পাংথোকপা য়াম্না ৱাংবা ফ্লো-রেত লৈবা আর্সেনিক রিমুভেল ফিল্তর অমসু শেমখ্রে।
অতোপ্পা ৱাঙাংলোইশিং অদুগী মরক্তা এহমদাবাদকী আই.ই.দি.এস., এম.এস.এম.ই.-দি.আই.গী দিপ্যুতী দাইরেক্তর, শ্রী পি.এন. সোলঙ্কীসু য়াওখি। মহাক্না এম.এস.এম.ই.শিংদা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না লৈবাক অসিদা ঈশিংগী অৱাবা থেংনরিবশিং অসিবু কোকহন্নবা হোৎনরিবশিং অসিবু শৌগৎপীনবা অমসুং থৱায় য়াওনা মতেং পাংনবা হায়খি। শ্রী সোলঙ্কীনা হায়খি গুজরাত্তা ইন্দস্ত্রীদগী থোক্লকপা ফত্তবা ঈশিং মোৎহল্লিবশিংবু সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী ঈশিং শেংদোক্নবগী তেক্নোলোজীশিং অসি এম.এস.এম.ই.শিংনা শিজিন্নদুনা ঈশিং নুংশিৎকী ফিভম ফগৎহনবদা খুৎশম্নদুনা থবক তৌবা য়াগনি।

Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI, Durgapur along with MSME-DI, Ahmedabad organises Webinar on Water Purification Technologies for MSMEs
CSIR-CMERI Focuses upon Development of Green Water Purification Innovations, Decentralised in Nature and is Effective in Outcome: Prof. (Dr.) Harish Hirani
Director, MSME-DI, Ahmedabad Assures to Provide all Assistance for MSMEs
05 JAN 2021 7:27PM by PIB Kolkata
Kolkata, January 5, 2021
“CSIR-CMERI has made a substantial societal impact with its Water Purification Technologies, amongst other things. The organisation in the recent years has been steadily developing Technologies for affordable and effective Purification of Water and has created a substantial interest among the MSME community”, said Sjri K H Shah, Director, MSME-DI, Ahmedabad today, while inaugurating a webinar on ‘Water Purification Technologies for MSMEs’, jointly organised by CSIR-CMERI, Durgapur and MSME-DI, Ahmedabad. He assured the business community to provide all coordination and assistance required by the MSMEs of the region for getting access to the Technology Advancements of Institutions of Excellence such as CSIR-CMERI.
Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI, Durgapur, as the Chief Speaker stated, “Sixty per cent of India’s Population is dependent upon Agriculture as its primary occupation. Thus, Water has tremendous Impact Factor as an Agricultural Resource. CSIR-CMERI completely focuses upon development of Green Water Purification/Treatment Innovations which is decentralised in Nature and is Effective in Outcome. The Water Purification Technologies have been incrementally developed steadily widening its Purification Profile as well boosting its Energy Sufficiency character. The innovative Biological-Chemical-Physical Filtration Media is also easily and locally source able. The technologies are modular in character and have steadily incorporated Multi-Stage Filtration Characteristics. Since 54% of India faces Extremely High Water Stress and over a 100 million lives are affected by Water Scarcity. The cost of Water Purification through the CMERI technologies ranges from 1paise/litre to 10 paise per litre and has tremendous scaling up potential. The Purification Costs are almost 1/10th compared to its predecessors. The CSIR-CMERI developed Water Purification technologies have already been transferred to 56 business entities. These technologies have received overwhelming feedback from the MSME partners and as per this feedback they have already influenced the lives of over a million Indians and are an effective and economic Water Purification option. There are substantial Financial Resources available for Water Purification/Treatment and Flood Management in the form of assistance from World Bank, New Development Bank, Asian Development Bank etc. and it needs to be effectively banked upon by the MSMEs.”
It is to be noted that the CSIR-CMERI developed Mechanized Drain Cleaning System is utilising Self-Propelling Nozzle and Robots and a Mobile Filtration Unit for Effective and Immediate Cleaning of Drainage Chokages. The Effluent Treatment Plant developed recently has an Innovative multi-layer Filtration System which Recycles Waste Water generated from the CMERI Residential Colony for Agricultural Purposes. CSIR-CMERI has also developed a Solar Powered High Flow-Rate Arsenic Removal Filter for easy deployment in far-flung areas.
Among the other speakers were Shri P.N. Solanki, Dy. Director, IEDS, MSME-DI, Ahmedabad. He urged all the MSMEs to actively participate in promoting and working with CSIR-CMERI for solving the Water Woes of the nation. Shri Solanki also shared that owing to the existence of Industrial Water Pollution in Gujarat, the CSIR-CMERI Water Technologies can be harnessed by the MSMEs for partnering in creating a healthy regional ecology.