শেল-থুম মন্ত্রালয়
মধ্য প্রদেশনা কেপিতেল প্রোজেক্তশিংগী ওইনয়া লুপা করোর ৬৬০গী অহেনবা শেনফম ফংগনি; অহেনবা শেনফম অসি মীয়ামগা মরী লৈনবা শেমদোকপা মরিগী মনুংদা অহুম লোইশিনবা ঙম্বগীদমক্তা ইন্সেন্তিব ওইনা পীবনি
“কেপিতেল প্রোজেক্তশিংগী ওইবা রাজ্যশিংদা শেলগী তেংবাং পীবা স্কিম”গী মখাদা হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ২৭তা লুপা করোর ১০,৬৫৭কী প্রোজেক্তশিংগী অয়াবা পীখ্রে
24 JAN 2021 12:26PM by PIB Imphal
মধ্য প্রদেশনা তোঙান-তোঙানবা মীয়ামগা মরী লৈনবা লমশিংদা শেমদোকপা কয়া মাই-পাক্না পাংথোকপগীদমক্তা কেপিতেল প্রোজেক্তকীদমক্তা অহেনবা শেনফম ফংবা অহানবা রাজ্য ওইখ্রে। শেল-থুম মন্ত্রালয়গী চাদিং তৌবগী বিভাগনা রাজ্য অসিদা লৈবাক অমা, রেসন কার্দ অমা, কারবার তৌবদা লাইহনবা অমসুং অর্বান লোকেল বোদীশিংগী শেমদোকপগী থবকশিং পাংথোকখিবগী কেপিতেল চাদিংগীদমক্তা লুপা করোর ৬৬০গী অহেনবা শেনফম কায়থখ্রে। রাজ্য অসিনা মরিশুবা শেমদোকপা ওইরিবা, পাৱর সেক্তর রিফোর্মগী শরুক অমসু লোইশিনখ্রে।
চাউরাকপা লুপা করোর ৬৬০গী শেনফমগী ওইগদবা কেপিতেল প্রোজেক্ত খরসু চাদিংগী বিভাগনা অয়াবা পীখ্রে। অয়াবা পীরবা শেনফম অসিগী ৫০% (হায়বদি, লুপা করোর ৩৩০)দি রাজ্য অসিদা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তশিং অসিগী থাদোকখ্রে। মসিগী লুপা করোর ৬৬০গী শেনফম অসি স্কিম অসিগী পার্ত-২গী মখাদা লৈবা কেপিতেল প্রোজেক্তশিংগী হান্ননা অয়াবা পীখ্রবা লুপা করোর ৬৬০গী শেনফম অদুগী মথক্তনি।
“কেপিতেল প্রোজেক্তশিংগী ওইবা রাজ্যশিংদা শেলগী তেংবাং পীবা স্কিম”গী স্কিম অসি আত্মানির্ভর ভারত পেকেজকী শরুক অমা ওইনা শেল-থুম মন্ত্রীনা ওক্তোবর ১২, ২০২০দা লাউথোকখিবনি। মসিগী স্কিম অসিনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা মরম ওইদুনা তেক্স খোমজিনবগী চাংদা অৱাৎপা লৈরকখিবদগী শেল-থুমগী ফিভমদা অৱাবা থেংনরিবা রাজ্যশিংগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা তেংবাংনবা হায়দুনা হৌদোকখিবনি।
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসিনা শেন্মিৎলোনগী তুংগী কান্নবগী মতিকপু হেনগৎহন্নবা অৱাংবা মলতিপ্লাইয়র ইফেক্ত লৈ অমসুং মসিনা শেন্মিৎলোন্না শাহৌ লৌবগী চাং য়াম্না ৱাংহল্লি। মরম অদুনা, কেন্দ্র সরকারগী শেল-থুমগী ফিভম অসি নীংথিবা ওইদ্রবসু, শেনবা চহি ২০২০-২১গী ওইনা রাজ্য সরকারশিংদা অখন্নবা তেংবাং পীনবা ৱারেপ লৌখিবনি।
রাজ্য সরকারশিংনা স্কিম অসিবু তরাম্না ওক্নখি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, শেল-থুম মন্ত্রালয়না রাজ্য ২৭কী সরকারশিংনা হৌদোকরকপা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী শেনফম লুপা করোর ১০,৬৫৭কী অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা, অহানবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা লুপা করোর ৫,৩২৮গী শেনফমশিংদি রাজ্যশিংদা পীথোকখ্রে। রাজ্য শিংগী ওইনা কায়থবা, অয়াবা পীখিবা, পীথখিবা শেনফমশিং অসি মখাদা য়াওরি। তমিল নাদুদি স্কিম অসিগী কান্নবা অমত্তা ফংদ্রি।
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর প্রোজেক্তশিং অসি হকশেল, খুঙ্গং চাউখৎপা, থক্নবা ঈশিং পীবা, ইরিগেসন, পাৱর, ত্রান্সপোর্ত, এজুকেসন অমসুং অর্বান দিভেলপমেন্তকুম্বা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংগী ওইনা অয়াবা পীখিবনি।
স্কিম অসিগী শরুক অহুম লৈ। মসিগী অহানবা শরুক অসিনা অৱাং-নোংপোক অমসুং চিংগী রাজ্যশিংবু কোল্লি। মসিগী মখাদা, অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৭ মক্তা (অরুনাচল প্রদেশ, মেঘালয়, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরা) লুপা করোর ২০০ কায়থখ্রে অমসুং চিংগী রাজ্য (হিমাচল প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দ) অমমমদা লুপা করোর ৪৫০ কায়থখ্রে। মীশিং অমসুং লমগী পাক চাউবা য়েংলদুনা, অসমগী রাজ্যদদি স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর ৪৫০গী শেনফম কায়থখি।
স্কিম অসিগী অনিশুবা শরুক্না অহানবা শরুক্তা য়াওদবা রাজ্যশিংগীনি। মখোয়গীদমক্তা লুপা করোর ৭,৫০০গী শেনফম খাক্তুনা থম্লি। মসিগী শেনফমশিং অসি রাজ্যশিং অসিদা ইং ২০২০-২১গী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী ইন্তেরিম এৱার্দকী মতুং ইন্না মখোয়গী সেন্ত্রেল তেক্সকী শরুক্কী মতুং ইন্না পীথবনি।
স্কিম অসিগী অহুমশুবা শরুক অসিনা রাজ্যশিংদা মীয়ামগা মরী লৈনবা শেমদোকপগী থবকশিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিগী মখাদা, লিপা করোর ২০০০গী শেনফম খাক্তুনা থম্লি। মসিগী শেনফম অসি শেল-থুম মন্ত্রালয়না মে ১৭, ২০২০দা থোকখিবা চেরোল অদুদা পনবা শেমদোকপগী থবক ৪গী মনুংদগী য়ামদ্রবদা ৩ পাংথোকপা রাজ্যশিং খক্তদা পীগদবনি অমসুং মসিগী মতাংদা খ্বাইদগী অঙনবা ওইনা ফেব্রুৱারি ১৫, ২০২১ ফাওবদা নোদেল মন্ত্রালয়গী খুত্থাংদা খঙহল্লক্কদবনি। শেমদোকপা মরি অদুদি- লৈবাক অমা, রেসন কার্দ অমা; কারবার তৌবদা লাইথোকহনবা; অর্বাল লোকেল বোদী/য়ুতিলিতী রিফোর্ম অমসুং পাৱর সেক্তর রিফোর্ম্নি।
স্কিম অসিগী মখাদা রাজ্যশিংদা কায়থগদবা, অয়াবা পীখ্রবা শেনফম অমসুং পীথোকখ্রবা শেনফম
(লুপা করোরদা ওইবা শেনফম)
মথং-মনাও
রাজ্য
কায়থগদবা শেনফম
অয়াবা পীরবা শেনফম
থাদোকখ্রবা শেনফম
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৩৪৪.০০
৩৪৪.০০
১৭২.০০
২
অরুনাচল প্রদেশ
২৩৩.৬৬
২৩৩.৬৬
১১৬.৮৩
৩
অসম
৪৫০.০০
৪৫০.০০
২২৫.০০
৪
বিহার
৮৪৩.০০
৮৪৩.০০
৪২১.৫০
৫
ছতিসগর
২৮৬.০০
২৮৬.০০
১৪৩.০০
৬
গোৱা
৬৫.৬৬
৬৫.৬৬
৩২.৮৩
৭
গুজরাৎ
২৮৫.০০
২৮৫.০০
১৪২.৫০
৮
হরিয়ানা
৯১.০০
৯১.০০
৪৫.৫০
৯
হিমাচল প্রদেশ
৪৫০.০০
৪৫০.০০
২২৫.০০
১০
ঝারখন্দ
২৭৭.০০
২৭৭.০০
১৩৮.৫০
১১
কর্নাতকা
৩০৫.০০
৩০৫.০০
১৫২.৫০
১২
কেরলা
১৬৩.০০
১৬৩.০০
৮১.৫০
১৩
মধ্য প্রদেশ
১৩২০.০০
১৩২০.০০
৬৬০.০০
১৪
মাহারাস্ত্রা
৫১৪.০০
৫১৪.০০
২৫৭.০০
১৫
মনিপুর
২৩৩.৬৬
২৩৩.৬৬
১১৬.৮৩
১৬
মেঘালয়
২০০.০০
২০০.০০
১০০.০০
১৭
মিজোরম
২০০.০০
২০০.০০
১০০.০০
১৮
নাগালেন্দ
২০০.০০
২০০.০০
১০০.০০
১৯
ওরিশা
৩৮৮.০০
৩৮৮.০০
১৯৪.০০
২০
পঞ্জাব
১৫০.০০
১৪৬.৫০
৭৩.২৫
২১
রাজস্থান
৫০১.০০
৫০১.০০
২৫০.৫০
২২
সিক্কিম
২০০.০০
২০০.০০
১০০.০০
২৩
তমিল নাদু
০.০০
০.০০
০.০০
২৪
তেলঙ্গানা
১৭৯.০০
১৭৯.০০
৮৯.৫০
২৫
ত্রিপুরা
২০০.০০
২০০.০০
১০০.০০
২৬
উত্তর প্রদেশ
১৫০১.০০
১৫০১.০০
৭৫০.৫০
২৭
উত্তরাখন্দ
৪৫০.০০
৪৫০.০০
২২৫.০০
২৮
নোংচুপ বেঙ্গোল
৬৩০.০০
৬৩০.০০
৩১৫.০০
অপুনবা
১০,৬৬০
১০,৬৫৭
৫,৩২৮

Ministry of Finance
Madhya Pradesh gets additional Rs.660 crore for capital projects ; Additional amount has been given as incentive for completing three out of four citizen-centric reforms
Projects of Rs.10,657 crore in 27 States have been approved so far under the “Scheme for financial assistance to States for capital projects”
24 JAN 2021 12:26PM by PIB Delhi
Madhya Pradesh has become the first State to get additional funds for capital projects for successfully carrying out reforms in various citizen-centric areas. The Department of Expenditure, Ministry of Finance has allocated additional Rs.660 crore to the State for capital expenditure for undertaking the One Nation, One Ration Card Reforms, Ease of Doing Business Reforms, and Urban Local Bodies Reforms. The State has also completed a part of the fourth reform – the Power Sector reform.
A list of capital projects with estimated cost of Rs.660 crore was approved by the Department of Expenditure. 50% of the approved amount (i.e. Rs.330 crore) has also been released to the State as 1st instalment for the approved projects. This amount of Rs.660 crore is in addition to an amount of Rs.660 crore approved earlier for capital projects under Part-II of the scheme.
The scheme of “Special Assistance to States for capital expenditure” was announced by the Finance Minister on 12th October, 2020 as part of Aatma Nirbhar Bharat package. The Scheme is aimed at boosting capital expenditure by the State Governments who are facing difficult financial environment this year due to a shortfall in tax revenue arising from the COVID 19 pandemic.
Capital Expenditure has a higher multiplier effect, enhancing the future productive capacity of the economy, and results in a higher rate of economy growth. Therefore, despite the adverse financial position of the Central Government, it was decided to extend a special assistance to the State Governments in respect of capital expenditure, in financial year 2020-21.
The scheme has got very warm response from the State Governments. So far capital expenditure proposals of Rs.10,657 crore of 27 States have been approved by the Ministry of Finance. An amount of Rs.5,328 crore has already been released to the States as the first instalment under the scheme. State-wise allocation, approval granted and funds released is attached. Tamil Nadu has not availed the benefit of the scheme.
The capital expenditure projects have been approved in diverse sectors of economy like, Health, Rural Development, Water Supply, Irrigation, Power, Transport, Education, Urban Development.
The Scheme has three parts. Part–I of the scheme covers the north-eastern and hill States. Under this part, Rs.200 crore is allocated to each of the 7 north-eastern States (Arunachal Pradesh, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura) and Rs.450 crore is allocated to each of the hill States (Himachal Pradesh and Uttarakhand). In view of higher population and geographical area, the State of Assam has been provided enhanced allocation of Rs.450 crore under the scheme.
Part-II of the scheme is, for all other States not included in Part-I. An amount of Rs.7,500 crore is earmarked for this part. This amount has been allocated amongst these States in proportion to their share of central tax as per the interim award of the 15th Finance Commission for the year 2020-21.
Part-III of the Scheme is aimed at pushing various citizen-centric reforms in the States. Under this Part, an amount of Rs.2000 crore is earmarked. This amount is available only to those States who carry out at least 3 out of the 4 reforms specified by the Ministry of Finance in its letter dated 17th May, 2020 and send the recommendation for the same through the nodal ministry latest by 15th February, 2021. The 4 reforms are - One Nation One Ration Card, Ease of doing Business Reform, Urban Local Body/ Utility Reform and Power Sector Reform.
State Wise Amount Allocated, Amount Approved and Amount Released Under the Scheme for Special Assistance to States for Capital Expenditure
(Rs. in crore)
S.No.
State
Amount Allocated
Amount Approved
Amount Released
1
Andhra Pradesh
344.00
344.00
172.00
2
Arunachal Pradesh
233.66
233.66
116.83
3
Assam
450.00
450.00
225.00
4
Bihar
843.00
843.00
421.50
5
Chhattisgarh
286.00
286.00
143.00
6
Goa
65.66
65.66
32.83
7
Gujarat
285.00
285.00
142.50
8
Haryana
91.00
91.00
45.50
9
Himachal Pradesh
450.00
450.00
225.00
10
Jharkhand
277.00
277.00
138.50
11
Karnataka
305.00
305.00
152.50
12
Kerala
163.00
163.00
81.50
13
Madhya Pradesh
1320.00
1320.00
660.00
14
Maharashtra
514.00
514.00
257.00
15
Manipur
233.66
233.66
116.83
16
Meghalaya
200.00
200.00
100.00
17
Mizoram
200.00
200.00
100.00
18
Nagaland
200.00
200.00
100.00
19
Odisha
388.00
388.00
194.00
20
Punjab
150.00
146.50
73.25
21
Rajasthan
501.00
501.00
250.50
22
Sikkim
200.00
200.00
100.00
23
Tamil Nadu
0.00
0.00
0.00
24
Telangana
179.00
179.00
89.50
25
Tripura
200.00
200.00
100.00
26
Uttar Pradesh
1501.00
1501.00
750.50
27
Uttarakhand
450.00
450.00
225.00
28
West Bengal
630.00
630.00
315.00
Total
10,660
10,657
5,328