হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রভাসি ভারতীয়া দিৱসকী চহিগী মীফমদা দোক্তর হর্স ভর্ধন্না লুচিংদুনা প্লেনারি সেসন পাংথোকখ্রে
মালেমগী হকশেলগী খুদোংচাদবশিং থেংন্নবা অমসুং মালেমগী মীয়ামগী হকশেলগী অৱাবশিং য়েংশিন্নবা শেন থাদবা অমসুং থৱায় য়াওবা অমুক হেনগৎহন্নবা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা ৱাফমশিং থমখি
“মালেমগী ওইনা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং কোন্নদবা লৈহন্দনবা ঐখোয়না অনৌবা পাম্বৈ অমা দরকার ওই”
09 JAN 2021 8:07PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রভাসি ভারতীয়া দিৱসকী চহিগী মীফমদা “হকশেল, শেন-থুম, খুন্নাই অমসুং মালেমগী মরীশিংদা কোবিদ মতুংগী শিংনবশিং” হায়বা হিরমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্ত হর্স ভর্ধন্না লুচিংদুনা প্লেনারি সেসন পাথোকখ্রে। মুথাম্মা হোলদা হকথেংন্না পাংথোকখিবা ১৬শুবা মীফম অসিগী পান্দমদি ‘কোবিদ মতুংগী শিংনবশিং ময়োক্নবা’ হায়বা অসিনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি হৌজিক থেংনরিবা লাইচৎ অসিদগী মীওইবা খুন্নাইনা হিংবদা মায়োক্নরিবা খুদোংথিবা অদু উৎলে অমসুং ঐখোয়না য়াম্না য়াংনা থবক পায়খৎনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়গী অনা-লায়য়েংগী থবকশিং অমসুং থৌরাং তৌবদা থৌশাদবদগী তুংদা লাক্কদবশিং অদু লাইচৎ অসিনা মীওইবা খুন্নাইদা মিকপ থোকহল্লে। অসিগুম্বা মালেমগী অৱাবা তারবা মতম অসিদা, মালেমগী হকশেলগী খুদোংচাদবশিং থেংন্নবা অমসুং মালেমগী মীয়ামগী হকশেলগী অৱাবশিং য়েংশিন্নবা শেন থাদবা অমসুং থৱায় য়াওবা অমুক হেনগৎহন্নবা মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা হোৎনবা মতম ওইরে। মতেং পাংনদুনা অমসুং ঐখোয়গী লৈরিবা পোৎলমশিং অমনা অমদা পীদুনা অৱাবশিং কোকহনবা ঐখোয়না দরকার ওইরে। লায়নাশিংদগী শিবা লাকশিন্নবা অফবা লম্বী অমা থিবা ঐখোয়না দরকার ওইরে। মালেমগী ওইনা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তিকাশিং কোন্নদবা লৈহন্দনবা ঐখোয়না অনৌবা পাম্বৈ অমা দরকার ওইরে। হায়রিবা পান্দমশিং অমসুং লম্বীশিং অসিগীদমক ঐনা নখোয় ময়ামগা লোয়ন্না থবক তৌমিন্নবা পাম্মী। লৈবাক কয়াগী থবকশিং খঙলবা নখোয় ময়ামগা লেপ্তনা উনবা অসিনা চাউখৎপা খোঙজেল য়াংখৎহন্দুনা হকশেলগী লমদা থম্লিবা পান্দমশিং ফংবা ঙমহনগনি।
মহাক্না হায়খি কোবিদ-১৯ তিক য়েন্থোক্নবা কো-ৱিন কৌবা অফবা রিএল তাইম দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা অরোইবদা ভারতনা পুথোক্লে। মালেম শীনবা থুংনা মমল হোঙবা, শাফবা অমসুং কান্নবা তিকাশিং পুথোক্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। ঐখোয়গী লাল্লোংগী মরুওইবদি তিকা থাখ্রবা মতুংদা খুদোংথিবা থোক্তনবা তিকাশিং শাফনবা থাজবশিং লৈহনবনি।
শাথিরবা ভাইরস অসি ভারতনা কমদৌনা থেংনবগে হায়বগী মতাংদা দোক্তর হর্স ভর্ধন্না হায়খি ভারত্তা অনাবা মীওই মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফরে। সরকার অমসুং মীয়াম পুন্না হোৎনদুনা ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লাকশিনবদগী ভারতনা কেস মশিং অমসুং শিবা মশিং লাকশিনবা ঙম্লে।
মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিগী লমজিং মখাদা সরকারনা থবক য়াংনা পায়খৎলে অমসুং হৌখিবা চহিগী জনুৱারি ৮দা নোভেল ভাইরসকী অহানবা মীফম পাংথোকখি। লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী সরকারনা মার্চ ২৯,২০২০দা সরকারনা ইমপ্বার গ্রুপ ১১ শেমখি।
লৈবাক অসিনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী অফবা ফলশিং ফংলকপদা থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি কোবিদ তেস্ত তৌনবা জনুৱারিদা লৈবাক অসিদা লেবোরেতোরি অমা খক লৈরম্বদগী হৌজিক লেবোরেতোরি ২,৩১৬ লৈরে। হৌজিক নোংমদা তেস্ত লাখ ১০ হেন্না পাংথোক্লে। মমাঙদা জিরোদা লৈরম্বদগী হৌজিক লৈবাক অসিদা নোংমদা দাইগনোস্তিক কিৎস লাখ ১০ হেন্না পুথোকপা ঙম্লে।
মমাঙ থানা থবক তৌরিবা মীওইশিং থাগৎলদুনা মিনিস্তরনা হায়খি খুদোংচাদবা কয়া থেংনরবসু ঐখোয়গী কোবিদ লান্মীশিংনা থৌদোক কয়াদা মাইপাক্লে অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী থবক পাংথোক্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়াম কোবিদতগী ঙাকথোক্নবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌরিবা দোক্তরশিং, নর্সশিং, পেরামেদিকশিং, মমাঙ থানা থবক তৌরিবশিং, সেকুরিতি অমসুং পুলিসকী মীওইশিং, সেনিতরি ৱার্করশিং, ভোলুন্তিয়ারশিং অমসুং পাউমীশিংগী মফমদা লৈবাক অসিনা লমন তোল্লে।
দোক্তর হর্স ভর্ধন্না প্রধান মন্ত্রী অচৌবা প্রোজেক অয়ুস্মান ভারতকী মতাংদসু ৱা ঙাংখি। স্কিম অসিনা মীওই মিল্লিয়ন ৫০০ হেনবদা লেম্না হেল্থ ইন্সুরেন্স পীনবা পান্দম থমদুনা, মসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম ওইরে।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs plenary session of the PRAVASI BHARATIYA DIWAS Annual Conference
Underscores strengthened global partnerships to re-invigorate interest and investment in global public health for risk management and mitigation of Global Health crises
“We need a fresh roadmap to address global shortages of medicines and vaccines”
09 JAN 2021 8:07PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare today chaired theplenary session on “Challenges of Post COVID - Scenario in Health, Economy, Social and International Relations” of the annual conference of the Pravasi Bharatiya Diwas through video conference. The 16th Convention being held physically at Mutthamma Hall is themed ‘Facing Post-COVID challenges”.
The Union Health Minister in his speech called attention to the need for global partnership during such times of global crisis. He said, “The current pandemic has demonstrated the vulnerability of humankind to exigencies, recognizing that we have to strive to act with greater speed and predictability. The pandemic has made humanity acutely aware of the consequences of ignoring the strengthening and preparedness of our healthcare systems. In such times of global crisis, both risk management and mitigation would require further strengthening of global partnerships to re-invigorate interest and investment in global public health.We need to conquer the adversaries with collaborations and by supplementing each other by pooling our resources.We need an aggressive roadmap to curtail deaths from diseases that can be eliminated. We need a fresh roadmap to address global shortages of medicines and vaccines. I would like to work with all of you on these goals and roadmaps. Constant engagement with all of you who carry vast experiences of many countries will reinforce reforms and help accelerate progress towards achieving sustainable development goals and universal health coverage with the most productive, efficient and targeted utilization of resources.”
Dr Harsh Vardhan underscored the Post-Covid challenges, strategies and International Relations. He stated “India has finally built a fine state-of-the-art real time digital platform for COVID-19 vaccination delivery called Co-WIN.We will work towards making low cost, safe and effective vaccines available to the whole world.A critical part of our strategy involves maintaining confidence in the safety of vaccines in the possibility of Adverse Events following Immunization.”
Speaking on COVID and how India has fought this battle against a deadly virus with its pre-emptive, proactive, and graded approach, Dr Harsh Vardhan said, “India has reported the highest recoveries. With our endeavour to manage COVID-19 through a whole of government and whole of society approach, India has been able to limit the cases and deaths."
Highlighting the political commitment of India’s leadership in this regard, he said, “Under the overall guidance of Prime Minister Sh. Narendra Modi ji, the government swung into action and had the first meeting on the novel virus on 8th January last year. The government constituted 11 Empowered Groups on 29th March 2020 on different aspects of COVID-19 management in the country to take informed decisions on issues ranging from medical emergency planning to technology and data management.”
Applauding the positive outcomes of the country’s continued efforts, he observed, “From a situation of a single laboratory equipped to undertake testing for COVID in January, there are presently 2,316 laboratories conducting COVID-19 Testing. Currently the testing exceeds 10 lakhs a day. We have reached an indigenous production capacity of more than 10 lakh diagnostic kits per day from a level of zero.”
The Minister also applauded the work of frontline workers and expressed his deep gratitude towards them: “Despite various constraints and challenges, our COVID warriors rose to the occasion and served humanity. The country feels indebted to the doctors, nurses, paramedics, frontline field workers, security and police personnel, sanitary workers, volunteers and journalists who have worked tirelessly to protect our countrymen from COVID.”
Dr. Harsh Vardhan also spoke on the Prime Minister’s cherished project- Ayushman Bharat.The ambitious schemeaims at Universal Health for providing free health insurance to over 500 million people, making it the world’s largest health insurance scheme.