ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী ফিবম
09 JAN 2021 5:08PM by PIB Imphal
হারিয়ানাগী পানচকুলা দিস্ত্রীক্ততা (পোলত্রী ফার্ম অনি) য়ুমদা য়োকপা উচেকশিংদা এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী পোজিতিব কেস সেম্পল অসি আই.সি.এ.আর.-এন.আই.ঐচ.এস.এ.দি.দগী চপ চাবা ফংলবা মতুংদা লমকোই উচেক্তগী এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জাগী পোজিতিব কেস অসি মধ্য প্রদেশকী শিবপুরি, রাজগর, শাজাপুর, অগার, ভিদিশা দিস্ত্রীক্ত, জুলোজিকেল পার্ক, কানপুর, উত্তর প্রদেশ অমসুং প্রতাপগর অমসুং রাজস্থানগী দাউশা দিস্ত্রীক্ততা রিপোর্ত লাক্লি। দিপার্তমেন্ত অসিনা শোকহল্লবা স্তেতশিং অসিদা লায়না অসি মখা তানা শন্দোরক্তনবা পাউতাক পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা লায়না অসি স্তেত তরেৎতা লৈরে হায়বা চপ চানা খঙলে (কেরলা, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, হিমাচল প্রদেশ, হারিয়ানা, গুজরাত অমসুং উত্তর প্রদেশ)।
০৮/০১/২০২১গী নুমিদাংদা ছত্তিসগর স্তেতকী মফম খরদা অমসুং০৯/০১/২০২১গী অয়ুক্তা ছত্তিসগরগী বালোদ দিস্ত্রীক্ততা য়ুমদা য়োকপা উচেক অমসুং লমলক্কী উচেক মরম চাদনা শিবগী রিপোর্ত লাক্লি। স্তেত অসিদা আর.আর.তি তীম অমা খুয়ৌনরবা ফিবম অসি য়েংলগা শেমখ্রে অমসুং সেম্পলশিং মরী লৈনবা লেবোরেতরীদা থাখ্রে।
মখা তানা মরম চাদনা ঙানু শিবগী রিপোর্ত অসি দিল্লীগী সঞ্জয় পাৎতগী ফংলি। সেম্পলশিং মরী লৈনবা লেবোরেতরীদা তেস্তিংগীদমক থাখ্রে। মহারাস্ত্রাগী মুম্বাই, থানে, দাপোলি, পার্ভানি অমসুং বীদ দিস্ত্রীক্ততগী অশিবা ক্বাক্কী সেম্পলশিং এন.আই.ঐচ.এস.এ.দি.দা এ.আই. খংদোক্নবগীদমক থাখ্রে।
মরক অসিদা কেরলাগী শোক্লবা দিস্ত্রীক্ত অনিদা কল্লিংগী থবকশিং চৎথখ্রে অমসুং থবকশিং অসিগী মতুংদা পায়খৎকদবা লমজিং লমতাকশিং কেরলা স্তেত অসিদা পীখ্রে। সেন্ত্রেল তীম অমা কেরলা, হারিয়ানা অমসুং হিমাচল প্রদেশকী স্তেতশিং অসিদা য়েংশিন্নবা অমসুং ইপিদেমিলোজিকেস ওইনা থিজুন্নবা কেরলা য়ৌখ্রে।
স্তেত অমসুং য়ু.তি.গী চীফ সেক্ত্রেতরী/এদমিনিস্ত্রেতর ই-পাউ ফাওনবা অমদা, দি.এ.ঐচ.দি.গী সেক্ত্রেতরীনা স্তেত এনিমেল হজবেন্দরী দিপার্তমেন্ততা ই-পাউ অমসুং মতেং পীনদুনা হেলথ ওথোরিতিশিংগা কুপ্না য়েংশিন্দুনা মীওইবদা চোংশিল্লক্তনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা হায়খ্রে। মসিগী মথক্তা ঈশিংগী মফমশিং, অহিংবা উচেক, জু, পোলত্রী ফার্ম অসিনচিংবা অসি কুপ্না য়েংশন্নবা হায়রি। স্তেতশিং অসিশু এভিয়ান ইনফ্লুএঞ্জা অসি খুদক্তা লাকপদা ঙাকথোক্নবা অমসুং কল্লিং তৌবদা শিজিন্নবা পি.পি.ই. কিত মরাং কাইনা থম্নবা খঙহনখ্রে। সেক্ত্রেতরী/এদমিনিস্ত্রেতরশিংদা তোঙা শন্দোকপা থিংনবা পায়খৎপা য়াবা থবক পায়খৎনবা অমসুং ফুৎতোক্লবা অমসুং থোংদোক্লবা পোলত্রী অসি অকাইবা লৈতে হায়বা অসি মীয়ামদা খঙহনগদবনি। দি.এ.ঐচ.দি.মতেং স্তেত অসিদা শোইদনা ফংহগনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Status of Avian Influenza in the country
09 JAN 2021 5:08PM by PIB Delhi
After confirmation of Avian Influenza positive samples from ICAR-NIHSAD in poultry (two poultry farms) of Panchkula district, Haryana, positive cases of Avian Influenza in migratory birds were reported in Shivpuri, Rajgarh, Shajapur, Agar, Vidisha district of Madhya Pradesh,Zoological Park, Kanpur, Uttar Pradeshand Pratapgarh and Dausadistricts of Rajasthan. The Department has issued advisory to the affected States so as to avoid further spread of disease.So far, the disease has been confirmed from sevenstates (Kerala, Rajasthan, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana, Gujarat and Uttar Pradesh).
Reports of unusual mortality of birds have been received from State of Chhattisgarh inthe night of 08/01/2021 and morning of 09/01/2021 inpoultry and wild birds in Balod district, Chhattisgarh. The State has constituted RRT teams for emergency situation and also sent the samples to designated laboratory.
Further, reports of unusual mortality in ducks have also been received from Sanjay lake, Delhi. Samples have been sent to the designated laboratory for testing. Samples of dead crows have also been sent to NIHSAD from Mumbai, Thane, Dapoli, Parbhani and Beed districts of Maharashtra for confirmation of AI.
Meanwhile culling operations have been completed in both the affected districts of Kerala andPost Operational Surveillance Programme guidelines have been issued to the State of Kerala.Central teams deployed to visit the affected states of Kerala, Haryana and Himachal Pradesh for monitoring and for epidemiological investigation have reached Kerala.
In a communication to the Chief Secretaries /Administrators of the States/UTs, Secretary DAHD requested State Animal Husbandry departments to ensure effective communication and coordination with Health authorities for close vigilance of the disease status and avoid any chances of jumping of the disease into humans.Besides increasing surveillancearound water bodies, live bird markets, zoos, poultry farms, etc. proper disposal of carcass, and strengthening of bio-security in poultry farms have to be ensured. States were alsorequested to be prepared for any eventuality of Avian lnfluenza and were requested toensure sufficient stock of PPE kits and accessories required for culling operations. Chief Secretaries / Administrators were requested to
arrange to issue appropriate advisories to quell consumer reactions, affected by rumorsand increase awareness regarding safety of poultry or poultry products that are safe forconsumption following boiling/ cooking procedures. The DAHD’ssupport to the states was also ensured.