আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
২০২০ দিসেম্বরগী থাগী ওইনা হন্না য়েংবা অমসুং ২০২১ জানুৱারীগী অইং অশাগী মিয়েং অমা
নোংচুপ থংবা রাজস্থান, নোংচুপ রাজস্থান, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মির, হারিয়ানা চান্দিগর অমসুং দিল্লী (ঐচ.সি.দি.), সব হিমালায়ান ৱেস্ত বেঙ্গাল অমসুং সিক্কিম (এস.ঐচ.দবল্যু.বি.), ঝরখন্দ, ছত্তিসগর, ওরিশা অমসুং বিধর্ভাদা মহৌশাগী মখাদা লৈবা য়াম্না নেম্বা তেম্পরেচর লৈ
মিন তেম্পরেচরগী ফোর্কাস্ত অসিনা তাক্লিবা অসি ইন্দিয়াগী সব-দিবিজনশিং অয়াম্বনা মহৌশাগী ওইবা মিন তেম্পরেচরগী মখাদা লৈবা য়াই
নোংচুপ থংবা হিমালায়ানগী মফমশিং অসি মফম খরগী ওইনা অপাবা নোং/উন থেংনবা য়াই অমসুং পঞ্জাব, হারিয়ানা, অৱাং নোংপোক রাজস্থান অমসুং নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশতা ২০২১গী জানুৱারীগী ৮দা মফম খরদা নোং চুবা য়াই
ফজনা পাতক্ননা চুবদগী মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং অমসুং চাংচৎতা নোংলৈ-নুংশিৎ অমসুং নোংথাং অসি ভারতকী খা থংবা পেন্নুসুলারদা নুমিৎ ২-৩ অসিদা লৈরবা য়াইমফম খরদগীনা চখাইবা নোংজুগা ময়াই ওইরপ তৌবা নোংলৈ-নুংশিৎ অমসুং নোংতাং অসি নুমিৎ ২নি অসিদা মহারাস্ত্রগী মফম খরদা চুরবা য়ারি
মফম খরদা চাইনা লোয়ননা মফম খরদা অকনবা নোং চুরবা য়ারি
08 JAN 2021 9:43AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী নেস্নেল ৱেধর ফোরকাস্তিং সেন্তরগী মতুং ইন্না:
জানুৱারী ২০২১গী অইং অশাগী মিয়েং অমা
ফিগ. ১০এ, ১০বি অমসুং ১০সিগী তেম্পরেচর মিয়েং অসিনা উৎলিবা অসি সব-দিবিজনশিংদা চাংচৎতা য়ামদবা, য়াম্না য়াম্বা অমসুং মিন তেম্পেরেচর এনোমালি (মহৌশাগী ওইবদগী য়াম্না শাংনা খাইদোরকপা) অসি ২০২১গী জানুৱারীগী থাদা লৈরবা য়ারি।
নোংচুপ থংবা রাজস্থান, নোংচুপ রাজস্থান, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মির, হারিয়ানা চান্দিগর অমসুং দিল্লী (ঐচ.সি.দি.), সব হিমালায়ান ৱেস্ত বেঙ্গাল অমসুং সিক্কিম (এস.ঐচ.দবল্যু.বি.), ঝরখন্দ, ছত্তিসগর, ওরিশা, মারাথাৱাদা অমসুং বিধর্ভাদা মহৌশাগী মখাদা লৈবা য়াম্না নেম্বা তেম্পরেচর (ফিগ. ১০ এ)লৈ। পঞ্জাবকী সব দিবিজনশিং, নোংচুপ অমসুং নোংপোক মধ্য প্রদেশ, বিহার, গঙ্গাতিক ৱেস্ত বেঙ্গাল (জি.দবল্যু.বি.), তেলঙ্গানা অমসুং নোর্থ ইন্তেরিয়র কর্নাতকা (এন.আই.কে.) অসি ক্লাইমেতোলোজিকেল ওইনা য়াম্না নেম্বা তেম্পরেচর থেংনবা য়াই।
লেমহৌরিবা লৈবাক অসিগী সব-দিবিজনশিং অসি মহৌশাগী ওইবা য়াম্না নেম্বা তেম্পেরেচরগী মথক্তা থেংনবা য়াই।
খ্বাইদগী ৱাংবা তেম্পরেচর অসিগী ফোরকাস্ত অসিনা উৎলিবা অসিনা খা-থংবা পেন্নিসুলার ইন্দিয়া অমসুং ময়াইথংবা ইন্দিয়াগী অয়াম্বা সব-দিবিজনশিং (নোংচুপ অমসুং নোংপোক মধ্য প্রদেশ, বিধর্ভা, মারাথাৱাদা অমসুং মধ্য মহারাস্ত্রা) নোংচুপ থংবা ইন্দিয়াগী সব-দিবিজনশিং (গুজরাতকী মফমশিং অমসুং সৌরাশস্ত্রা অমসুং কুতচ) য়াম্না ৱাংবা মহৌশাগী তেম্পরেচরদগী নেম্না লৈবা য়াই
মিন তেম্পরেচরগী ফোর্কাস্তনা হায়বগী মতুং ইন্না (ফিগ. ১০সি.) ইন্দিয়াগী সব-দিবিজনশিং অয়াম্বা মিন তেম্পরেচর অসি মহৌশাগী মখাদা থেংনবা য়াই। অদুম ওইনমক কোনকান অমসুং গৌৱা, কর্নাতকাগী শমুদ্র মপাল, আন্ধ্র প্রদেশকী শমুদ্র মপাল, হিমালায়া অমসুং অৱাং-নোংপোককী অয়াম্বা চীংখোংগী সব-দিবিজন অসিদা তেম্পরেচর অসি মহৌশাগী মথক্তা লৈরি।
নোংজুগী ফোর্কাস্ত
১শুবা চয়োলগী নোংজু: (২০২১গী জানুৱারীগী ০৭ তগী ১৩ফাওবা,)
সাইক্লোনিক ওইবা নুংশিৎ অমনা নোংচুপ থংবা অফগানিস্থান অমসুং য়ুম্লোন্নবশিংগী মফমদা শাফু পীরকপনা মথক থংবা ত্রোপোসফেরিক থাক্তা, নোংচুপ থংবা হিমালায়াগী মফমশিংদা য়াম্না পাবা নোং/উন লৈ অমসুং পঞ্জাব, হারিয়ানা, অৱাং-নোংপোক রাজস্থান অমসুং নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেস্তা ২০২১গী জানুৱারীগী ৮দা নোংজু-নুংশাগী ফিবম লৈতে।
• সাইক্লোনিক ওইবা নুংশিৎ অমগী শাফুনা খা-থংবা আরাবিয়ান শমুদ্র অমসুং অতোপ্পা সাইক্লোনিক ওইবা নুংশিৎ অমনা খা থংবা তামিল নাদুগী শমুদ্র মপালদা অমসুং য়ুম্লোন্নবদা ত্রোপোসফেরিক থাক্তা লৈ, পানা লৈবা নোমজুদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু, নোংলৈ নুংশিৎ অমসুং ব্রজ তাবা অসি নুমিৎ ২-৩ অসিদা খা থংবা পেন্নিসুল্লারগী মফমদা লৈরি।
• কর্নাতকাদগী লাকপা অনেম্বা থাক্কী ওইবা শাফুনা মহারাস্ত্রাগী অনেম্বা ত্রোপোসফেরিক থাক্তা লৈ; মফম খরদা চুবা অমসুং পাক শন্না চুবা নোংজুনানোংলৈ নুংশিৎ অমসুং ব্রজ তাবা অসি নুমিৎ ২-৩ অসিদা খা থংবা মহারাস্ত্রাগী মফমদা লৈরি
• মসিগী মতুংদা, নৌনা লাকপা ইহুমগী শাফুনা, য়াম্না পানা অমসুং মফম খরদা য়াম্না কনবা নোং অসি তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং কারাইকাল অমসুং কেরলা অমসুং মাহে অসি ২০২১গী ১০দগী ১১ ফাওবা লৈরি।
• হন্দক্কী চয়োল অসিদা লৈবাক অসিগী অতৈ মফমদা নোং চুবগী থোইদোকপা লৈতে।
২শুবা চয়োলগী নোংজু: (২০২১গী জানুৱারীগী ১৪ তগী ২০ ফাওবা,)
• নোংচুপ থংবদা অয়েৎপা অমত্তা লৈতবা মরম্না, নোংচুপ থংবা হিমালায়ানগী মফমশিংদা মহৌশাগী মখাদা নোং/উন লৈরি। অনৌবা নোংপোক্লোমগদী পাইরকপা অসিনা খা-থংবা ইন্দিয়াদা নোংজু অসি চুম্না লৈরি (ফিগ. ১১ অমসুং ১২)।
৩শুবা চয়োলগী নোংজু: (২০২১গী জানুৱারীগী ২২ তগী ২৮ ফাওবা,)
• নোংজু অসি খা থংবা পেন্নিসুল্লার ইন্দিয়াদা মহৌশাদগী হেন্না চুবা য়ানা লৈরি নোংচুপ থংবা হিমালায়াগী মফমশিংদা চাং অমগী মখাদা নোং চুরবা য়ারি (ফিগ. ১১ অমসুং ১২)।
২০২০গী ওক্তোবরগী ১দগী দিসেম্বরগী ৩১ ফাওবগী অৱাংনোংপোক থংবা নোংজুথাগী নোংজুনা খাথংবা পেন্নিসুল্লার ইন্দিয়াগী মথক্তা
মেতিওরোলোজিকেল সব-দিবিজন মঙা মদুদি তামিল নাদু, আন্ধ্রা প্রদেশ, রায়ালাসীমা, কেরলা অমসুং খা থংবা কর্নাতকা পুম্বা খা থংবা পেন্নিসুলানা চাওরাক্না ৩০% মুক্কী নোংজু অসি অৱাং নোংপোক্কী (এন.ই.) নোংজু থা (ওক্তোবরদগী দিসেম্বর ফাওবা)। তামিল নাদু অসিনা মরুওইনা চাওরাক্না ৪৮% মসিগা নোংজু মতম অসিদা ফংই। ফিগ. ১দা মথং মনাও ওইনা অৱাং নোংপোক্কী ওইবা ১৯০১দগী ২০২০ ফাওবগী ওইনা উৎলি। মসিনা এন.ই.এম.আর.না ২০২০গী ওক্তোবরদগী দিসেম্বর ফাওবগী উৎলি।
২০২০দা তামিল নাদুদা এন.ই.এম.আর.না কাখৎলকপা অসি মহৌশাগী ওইবা য়াম্না খেন্নবা নবেম্বরগী ১১গী পান্থাতা চুখিবা নোংজু -৪৬% অসিদগী হেল্লি। অদুম ওইনমক, তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরীদদি ২০২০গী নবেম্বরগী ২গী নুমিদাংদগী ময়েং শেংনা হেনগৎলক্লি।
২. লৈবাক অসিদা ওইরিবা নোংজুগী মওং (০১ দগী ৩১ দিসেম্বর, ২০২০)
২০২০গী দিসেম্বরগী মনুংদা লৈবাক পুম্বগী নোংজু অসি ১৭ এম.এম.হায়না উৎলি, মসিনা লোং পেরিওৎ এবেরেজ (এল.পি.এ.) গী ২% ওইদুনা খা থংবা পেন্নিসুলাদা +৫৩% এল.পি.এ.গী মথক্তা লৈরি। মরীক চুম্বা মখাদা পীরি:
২০২০গী দিসেম্বরগী মনুংদা ইন্দিয়াগী নোংজু
মফম চপ চাবা নোংজু (এম.এম.) মহৌশাগী নোংজু (এম.এম.) % এল.পি.এ.দগী
লৈবাক পুম্বা ওইনা ১৭ ১৭.৪ -২%
অৱাং নোংচুপ ইন্দিয়া ১৬ ২১ -২৪%
ময়াই ওইবা ইন্দিয়া ৪.৪ ৬.৭ -৩৪%
খা থংবা পেন্নিসুলা ৫১.২ ৩৩.৪ ৫৩%
নোংচুপ অমসুং অৱাং নোংচুপ ৩.২ ১৩ -৭৫%
থা অসিগী মনুংদা, সব-দিবিজন ৬না য়াম্না হেন্না ফংবা, ৩ অমনা হেন্না ফংবা, ৫ অমনা চাংদা অতৈ লেমহৌরিবশিং অসিনা য়াম্না হন্থনা ফংখি (ফিগ. ৩)। নোংজুশিং অসি মরু ওইনা খা-থংবা পেন্নিসুলার ইন্দিয়া, জম্মু অমসুং কাশ্মির, গিলজিৎ-বাল্তিস্থান অমসুং নোংচুপ থংবা ইন্দিয়াগী মুজাফারাবাদ অসিনি। অৱাংথংবা তম্পাক, ময়াই, নোংপোক থংবা শরুক অমসুং অৱাংনোংপোক ইন্দিয়া অসিনা নোং লিক্না চুখি (ফিগ. ২)
৩. তোইনা চুবা অকনবা নোংজুগী থৌওংশিং
য়াম্না কনবা নোংজু অসি ফিগ.৪দা উৎলি।
• অকনবা নোংজুদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু লোয়ননা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং অসি মফম খরদা হায়বদি তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং করাইকলদা থা অসিগী মনুংদা নোংমা চুই।
• অকনবা নোংজুদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অসি মফম খরদা হায়বদি তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং করাইকলদা থা অসিগী মনুংদা নুমিৎ মঙানি চুই।
• অকনবা নোংজু অসি মফম খরদা হায়বদি তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং করাইকলদা অমসুং রায়ালাসীমা অসিদা নুমিৎ হুম্নি; আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং য়নামদা অমসু লক্ষদ্বীপ্তা নুমিৎ অনি; কেরলা অমসুং মাহে অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎতা নোংমা থা অসিগী মনুংদা নোং চুই।
মরীক চুম্বগীদমক, চানবিদুনা মফম অসিদা নম্বিয়ু
অকক্নবা লোকেসনগী ফোর্কাস্ত অমসুং চেকশিন ৱাশিং য়েংনবা মোসম এপ, এগ্রোমেৎ এদভাইজরীগীদমক মেঘদুৎ এপ অমসিং মমিৎ খাকপগী চেকশিন ৱাগীদমক দাউনলোদ তৌবীয়ু।

Ministry of Earth Sciences
Monthly Weather Review for the month of Dec, 2020 and Weather Outlook for the month of Jan 2021
Below normal minimum temperatures are likely over West Rajasthan, East Rajasthan, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Haryana Chandigarh & Delhi (HCD), Sub Himalayan West Bengal & Sikkim (SHWB), Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Marathawada and Vidharbha.
The probability forecast for mean temperature indicates that most of subdivisions of India likely to experience below normal mean temperatures.
Western Himalayan Region very likely to experience light isolated rain/snow and isolated rain over Punjab, Haryana, Northeast Rajasthan and West Uttar Pradesh on 08th January, 2021
Fairly widespread to widespread rainfall with isolated heavy falls and moderate thunderstorm, & lightning very likely over southern peninsular India during next 2-3 days.
Isolated to scattered rainfall with moderate thunderstorm & lightning at isolated places very likely over Maharashtra during next 2 days.
Fairly widespread to widespread rainfall with isolated heavy falls very likely over Tamilnadu, Puducherry & Karaikal and Kerala & Mahe on 10th & 11th January, 2021.
08 JAN 2021 9:43AM by PIB Delhi
According to the National Weather Forecasting Centre of the India Meteorological Department (IMD):
Weather Outlook for Jan 2021
Temperature outlookFig 10a, 10b and 10c shows predicted sub-divisional probability and the subdivision averagedminimum, maximum and mean temperature anomalies (departures from the long term normal)respectively for the month of January 2021.
The probability forecast for minimum temperature (Fig.10a) indicates that below normal minimum temperatures are likely over West Rajasthan, East Rajasthan, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Haryana Chandigarh & Delhi (HCD), Sub Himalayan West Bengal & Sikkim (SHWB), Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Marathawada and Vidharbha. Subdivisions of Punjab,East and West Madhya Pradesh, Bihar, Gangetic West Bengal (GWB), Telangana and NorthInterior Karnataka (NIK) are likely to experience climatological probability for minimum temperature.
Remaining subdivisions of the country is likely to experience above normal minimum temperatures.
The probability forecast for maximum temperature (Fig.10b) indicates that all the subdivisions ofsouthern peninsular India and most of the subdivisions of central India (West and East Madhya
Pradesh, Vidharbha, Marathawada and Madhya Maharashtra) and few subdivisions of western
India (Gujarat region and Sourashtra& Kutch) are likely to experience below normalMaximum temperature. Remaining subdivisions of the country are likely to experience abovenormal maximum temperatures.
The probability forecast for mean temperature (Fig.10c) indicates that most of subdivisions ofIndia likely to experience below normal mean temperatures. However, above normal meantemperatures are likely to experience over Konkan and Goa, Coastal Karnataka, Costal AndhraPradesh, most of the subdivisions along the foothills of Himalayas and Northeast India. Normalmean temperatures are likely to experience over Kerala and Tamilnadu.
Rainfall Forecast
Rainfall for week 1: (07 to 13 January, 2021)
• Under the influence of a Western Disturbance as a cyclonic circulation over western parts of Afghanistan & neighbourhood in middle & upper tropospheric levels, Western Himalayan Region very likely to experience light isolated rain/snow and isolated rain over Punjab, Haryana, Northeast Rajasthan and West Uttar Pradesh on 08th January, 2021 and no weather is expected over northwest India during subsequent 5-6 days.
• Under the influence of cyclonic circulation over Southeast Arabian Sea and another cyclonic circulation over south Tamilnadu coast & neighbourhood in lower tropospheric levels, fairly widespread to widespread rainfall with isolated heavy falls and moderate thunderstorm, & lightning very likely over southern peninsular India during next 2-3 days.
• Under the influence of a trough in low level easterlies from Karnataka coast to Maharashtra coast in lower tropospheric levels; isolated to scattered rainfall with moderate thunderstorm & lightning at isolated places very likely over Maharashtra during next 2 days.
• Thereafter, under the influence of fresh spell of easterly wave, fairly widespread to widespread rainfall with isolated heavy falls very likely over Tamilnadu, Puducherry &Karaikal and Kerala &Mahe on 10th & 11th January, 2021.
• No significant rainfall likely over remaining parts of the country during the week.
• Cumulatively, above normal rainfall very likely over south peninsula & central India and below normal rain/snow likely over Western Himalayan Region during week 1 (Figs. 11 and 12).
Rainfall for week 2: (14 to 20 January, 2021)
• Due to the absence of any active Western Disturbance, below normal rain/snow also likely over Western Himalayan Region. Fresh easterly wave may causenormal to above normal rainfall over south India ((Figs. 11 and 12)..
Rainfall for week 3: (22 to 28 Jan 2021)
• Rainfall is very likely to be above normal over extreme southeast Peninsular India and below normal rainfall over western Himalayan region. Dry weather over rest parts of the country (Figs.11 and 12 ).
Status of northeast monsoon rainfall over southeast Peninsular India during 1 Oct to 31 Dec 2020
The five meteorological subdivisions Viz. Tamil Nadu, Coastal Andhra Pradesh, Rayalaseema, Kerala and south interior Karnataka of south Peninsula together receive about 30% of its annual rainfall during the Northeast (NE) monsoon season (October to December). Tamil Nadu in particular receives about 48% of its annual rainfall during this season. Fig 1 shows cumulative Northeast monsoon Rainfall (NEMR) over these five subdivisions as a whole during 1901-2020. It shows NEMR during Oct-Dec 2020 is excess with actual rainfall being 10.3% above the long period average of 33.76 cm. It is highest during last 5-years(2016-2020).
In the year 2020, the progress of NEMR over Tamil Nadu has been highly variable as it was subdued till 11 Nov with season’s cumulative rainfall departure from normal during 1 Oct to 11 Nov as -46%. However, rainfall over Tamil Nadu and Puducherry and adjoining southeast Peninsula significantly enhanced during the 2nd fortnight of Nov 2020 and 1st week of Dec 2020 due to formation and movement two back by back Cyclones towards Tamil Nadu coasts during this period. The Very Severe Cyclonic Storm ‘NIVAR’ in Bay of Bengal (21st to 27th November) moved across north Tamil Nadu. The Cyclonic Storm ‘Burevi’ (1st -3rd December 2020) crossed Sri Lanka coast as a cyclonic storm on 2nd December 2020 emerged into Gulf of Mannar, then crossed south Tamil Naud coast near Pamban on 03rd Dec. evening and then weakened into a Deep Depression and lay over Gulf of Mannar, close to the coast of Ramanathapuram District, in the same evening. Thereafter, it weakened into a depression over the same area and remained practically stationary for 36-hours till 5 Dec 2020. As a result, during the period of 1 Oct to 9 Dec 2020, the cumulative rainfall in terms of % departure from normal over Tamilnadu improved from - 16% by 2 Dec to +9% by 9 Dec 2020. However, thereafter for remaining days of Dec 2020 i.e. 10- 31 Dec, no major rainfall spell occurred over the peninsular region due to absence of any major weather system. The cumulative NEMR 2020 over Tamilnadu, since 1 Oct till 31 Dec was reduced to +6% (refer Fig 2).
2. Monthly Rainfall Scenario over the country (01 to 31 Dec, 2020)
Rainfall over the country as a whole for the month of Dec 2020 shows that it hasrecorded 17 mm which is 2% lower than its Long Period Average (LPA) of 17.4mm with south Peninsula having+53% above LPA. Details are given below:
Rainfall over India during Dec 2020
Regions Actual Rainfall (mm) Normal Rainfall (mm) % Departure from LPA
Country as a whole 17 17.4 -2%
Northwest India 16 21 -24%
Central India 4.4 6.7 -34%
South Peninsula 51.2 33.4 53%
East & northeast India 3.2 13 -75%
During this month, 6 sub-divisions received large excess, 3 excess, 5 normal while remaining are deficient or large deficient rainfall (refer Fig 3). The rainfall has been mainly confined to southern parts of Peninsular India, Jammu & Kashmir, Ladakh, Gilgit-Baltistan & Muzaffarabad and parts of western India. The northern plains, central, eastern parts and northeast India received subdued rainfall during the month (Refer Fig 2).
3. Frequency of Heavy Rainfall events
The occurrences of heavy rainfall events are shown in Fig. 4.
• Heavy to very heavy rainfall with extremely heavy falls at isolated places occurred overTamil Nadu, Puducherry &Karaikkal on one day during the month.
• Heavy to very heavy rainfall at isolated places occurred over Tamil Nadu, Puducherry &Karaikkal on five days during the month.
• Heavy rainfall at isolated places occurred over Tamil Nadu, Puducherry &Karaikkal andRayalaseema on three days each; over Coastal Andhra Pradesh &Yanam and Lakshadweep ontwo days each; over Kerala &Mahe and Andaman &Nicobar islands on one day each during themonth.
For details, please CLICK HERE.
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.