জল শক্তি মন্ত্রালয়
চহী লোইশিল্লকপগী রিভিয়ু: ৱাতর রিসোর্সেস, রিভর দিভেলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রেজুবিনেসনগী দিপার্তমেন্ত, জল শক্তি মন্ত্রালয়
ক্লিন গঙ্গাগী নেস্নেল মিসন প্রোজেক্ত ২২ লোইশিনখ্রে অমসুং লুপা কোতি ৫৫৭.৮গী শেনফম থাদদুনা অনৌবা প্রোজেক্ত ১৭ সেঙ্কসন তৌখ্রে
জিলাগী লেবেলদা লৈরিবা ওফিসিয়েলশিংগী হোৎনজমল অদু মশক খঙবিননবগীদমক পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন স্কিমগী এক্সিলেন্সকীদমক প্রধান মন্ত্রীগী এৱার্দশিং অসিদা নমামি গঙ্গেসু মনুং চনখ্রে
লুপা কোতি ১০,২১১গী শেনফম থাদদুনা দাম রিহেবিলিতেসন অমসুং ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত(দি.আর.আই.পি.) ফেস II অমসুং ফেস III এপ্রুব তৌখ্রে
লৈবাক অসিদা ইশিং হেন্না য়োকশিন্ননবগীদমক নেস্নেল ৱাতর মিসননা অখন্নবা কেম্পেন্দ “নোংগী ইশিং য়োকশিল্লু” লোঞ্চ তৌখ্রে
26 DEC 2020 2:38PM by PIB Imphal
. ক্লিন গঙ্গাগী নেস্নেল মিসন:
এন.এম.সি.জি. অসিনা ২০২০দা প্রোজেক্ত ২২ মপুং ফানা লোইশিনখ্রে অমসুং অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ৫৫৭.৮৩ থাদদুনা সিৱেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর, ঘাত অমসুং ক্রিমাতোরিয়া, পোলুসন এবেতমেন্ত, এফোরেস্তেসন, বাইওদাইবর্সিতীগা মরী লৈনবা অনৌবা প্রোজেক্ত ১৭ সেঙ্কসন তৌখ্রে৷ ২০২০গী সেপ্তেম্বর তাং ১৫দা বিহারদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৪৩ এম.এল.দি. বিয়র এস.তি.পি.(কোতি ৭৮) অমসুং ৩৭ এম.এল.দি. কর্মলিচক এস.তি.পি.(কোতি ৭৩) হৌদোকখ্রে৷ মসিদগী হেন্দোক্তুনা প্রধান মন্ত্রী অসিনা মুজাফর্পুরদা নমালি গঙ্গেগী মখাদা রিভর ফ্রন্ত দিভেলপমেন্ত স্কিমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে৷ স্কিম অসিগী মখাদা ঘাত অহুম মমিং ওইনা পল্লবদা ইস্ত অখারা ঘাত, সিধি ঘাত অমসুং মুজাফরপুরগী চন্দৱরা শেমগৎলগনি৷
২০২০গী সেপ্তেম্বর ২৯দা উত্তরখন্দগী তোঙান তোঙানবা এস.তি.পি. প্রোজেক্তশিং মমিং ওইনা পল্লবদা হরিদৱারগী জগজীতপুরগী এম.এল.দি. এস.তি.পি.৬৮; হরিদৱারগী জগজীতপুরগী এম.এল.দি. এস.তি.পি. ২৭ অমসুং হরিদৱারগী সরাইগী এম.এল.দি. এস.তি.পি. ১৮ অপগ্রেদ তৌবা; রিশিকেশকী লকদঘাততা এম.এল.দি. এস.তি.পি. ২৬; চন্দ্রস্বর নগরদা এম.এল.দি. এস.তি.পি. ৭.৫ অমসুং মুনি কি রেতিদা এম.এল.দি. ৫ অমসুং বদ্রিনাথতা এম.এল.দি. ১ অমসুং এম.এল.দি. এস.তি.পি. ০.০১ প্রোজেক্তশিং প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা কৎখ্রে৷ অচৌবা প্রোজেক্ত পুম্নমক(হরিদৱার, রিশিকেশ অমসুং মুনি-কি-রেতিদা এম.এল.দি. কোপাসিতী ১২০.৫ শাখ্রে) উত্তরখন্দদা মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ মুনি-কি-রেতিদা লৈরিবা ফৎতবদা মমিং লৈরবা চন্দেরেস্বর নগর নলা অদু থিংজিনখ্রে অমসুং মখাতানা গঙ্গাদা থাদদ্রে৷
জিলাগী লেবেলদা লৈরিবা ওফিসিয়েলশিংনা হোৎনরিবা অদু মশক খঙবিননবগীদমক পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন স্কিমগী এক্সিলেন্সকীদমক পীরিবা প্রধান মন্ত্রীগী এৱার্দ অসিদা ইহান হানবা ওইনা নমামি গঙ্গেসু য়াওখ্রে৷ মসিগী এৱার্দ কেতিগোরী অসিগী মখাদা এৱার্দ অমদি মিসন অসিগী মখাদা লৈরিবা নোতিফাইদ দি.জি.সি. ৫৭কী মনুংদা জিলা অমখক্তদা পীরগনি৷ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌননবা, ঘাদশিং হেন্না ফজনবা লৈতেং হাপ্ননবা, ফোরেস্ত্রী ইন্তরবেন্সনশিং তৌননবগীদমক ২০২০গী জনুৱারীদগী ২০২০গী নবেম্বর থা ফাওবদা লুপা কোতি ১,৪৫২.৪০গী শেনফম এম.সি.জি.না স্তেত প্রোগ্রেম মেনেজমেন্ত গ্রুপশিং, সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং অমসুং স্তেত ফোরেস্ত দিপার্তমেন্তশিং অসিদা কাইথখ্রে৷
২০২০গী জুন ২৫দা য়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ৪০০(লুপা কোতি ৩০২৩.১০)গী শেনফম ৱাল্দ বেঙ্ক বোর্দ অসিনা অনিশুবা নেস্নেল গঙ্গা রিবর বেসিন প্রোজেক্ত(গঙ্গা-II)তা থাদনবগী এপ্রুব তৌখ্রে৷ লোন এগ্রীমেন্ত অদু ২০২০গী জুলাই ৭তা ইকোনোমিক এফিয়র্স দিপার্তমেন্ত, ভারত সরকার অমসুং ৱাল্দ বেঙ্কগী মরক্তা শহি পীনখি৷ লোন অদু চহী ৫ ওইদুনা ২০২৬কী দিসেম্বর থা ফাওবা ওইরগনি৷ অকোইবগী ফিভম, তুরেল য়োক্তুনা লু-নান্না থম্বা অমসুং বাইওদাইবর্সিতীগা মরী লৈনবা ইসুশিং অসি নহাশিং, স্কুল তম্লিবা অঙাংশিং অমসুং লৈবাক মীয়াম অসিদা লৈরিবা এৱার্নেস অমসুং ৱাখল্লোন অদু উৎথোক্নবা পাংথোক্লিবা কম্পিতিতিব নোলেজ-বিল্দিং প্লেতফোর্ম অমা ওইরিবা গঙ্গা ক্বেস্ত ২০২০, ২০২০গী এপ্রীল ২২(ৱার্দ আর্থ দে)দগী পাংথোকপা হৌখ্রে৷ কন্তেস্ত অদু ২০২০গী মে ৩০দা লোইশিনখি অমসুং মকোক মথং তাখ্রবশিং অদু ২০২০গী জুন ৫(ৱাল্দ এনাইরোনমেন্ত দে)দা লাওথোকখ্রে৷ দিজিতেল ইনিসিয়েতিব অমা ওইরিবা ক্বুইজ অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা লৈরিবা লোকদাউন অসি লৈজরবসু লৈবাক অসিগী মীওই লাখ ১১.৫ অমসুং এন.আর.আই.শিং অমসুং মপান লৈবাক্তগী মীওইশিংনা শরুক য়াদুনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা পাউখুম ফংখি৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসি হিন্দী লোন্না হেন্না হৈনবনা ক্বুইজ অসিগী বাইলিঙ্গুয়েল নেচর অসিনা লৈবাক অসিগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা মহৈরোইশিংদা য়ৌহনবদা মতেং পাংই৷
হোলী রিবর গঙ্গাগী মিংচৎ অসিবু মশক খঙবা ওইনা এন.এম.সি.জি.না ২০২০গী নবেম্বর ২দগী ৪ ফাওবা নুমিৎ হুম্নিগী কল্চরেল অমসুং এদজুকেস্নেল ফেস্তিবেল অমা ওইরিবা গঙ্গা উতসব ২০২০ শিনখ্রে৷ উতসব অসিদা ৱারী লিবা, মমিং লৈরবা মীওইশিংগা ৱারি শানবা, ক্বুইজ পাংথোকপা, ত্রেদিস্নেল আর্ত মখলশিং উৎথোকপা, মমিং লৈরবা আর্তিসশিংনা জগোই অমসুং ইশৈ উৎপা, ফোতো গেলরীশিং, এগজিবিসনশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা থৌরম মখলশিং পাংথোকখি৷
উত্তরখন্দগী জিলা ৭তা লম হেক্তর ৫০,০০০ হেন্না অমসুং উত্তরপ্রদেশকী জিলা ১১দা লম হেক্তর ৩৫,৭৮০দা ওর্গানিক ফার্মিং পাংথোকখ্রে৷ বিহারগী গঙ্গা তুরেল মপান্দা লৈরিবা জিলা ১৩সু ওর্গানিক ফার্মিং অসি পাংথোকখ্রে৷ ২০২০গী মার্চ ১৩দা গঙ্গা অমন্ত্রন অভিয়ন অসিগীদমক ফ্লেগ-ইন গঙ্গা সেরেমোনী পাংথোকখ্রে৷
গঙ্গোত্রি অমসুং বদ্রিনাথতা গঙ্গা দ্রশন তৌরিবা অমসুং থৱাই হকচাং য়াওনা লুপচরিবা মীওইশিং অসিনা পেনবা ফাওনবগীদমক তঙাই ফদবা পব্লিক এমিনিতী পুম্নমক য়াওহন্দুনা ক্রিমাতোরিয়া, বাথিং ঘাতশিংগী রিনোবেসন অমসুং শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক ইন্দোরমা চেরিতেবল ত্রস্তনা লুপা কোতি ২৬কী শেনফম কাইথগদৌরিবা য়াম্না মরু ওইরিবা সি.এস.আর. ইনিসিয়েতিব অসিগী মতাংদা এম.ও.য়ু. অমা এন.এম.সি.জি., ইন্দোরমা চেরিতেবল ত্রস্ত অমসুং এস.এম.সি.জি.-উত্তরখন্দনা শহি পীনখ্রে৷
বি. প্রধান মন্ত্রী ক্রিশি সিনচাই য়োজনা(পি.এম.কে.এস.ৱাই.)- এসিলিরেতেদ ইরিগেসন বেনিফিৎ প্রোগ্রাম (এ.আই.বি.পি.):
২৭.৭.২০১৬তা চাওরাক্না লুপা কোতি ৭৭,৫৯৫গী শেনফম ওইগদবা প্রাইয়োরিতী ৱাংবা ইরিগেসন প্রোজেক্ত ৯৯( অমসুং ফেস ৭)গী ফেস নাইনা লোইশিন্ননবগীদমক ফন্দিং ভারত সরকার অসিনা এপ্রুব তৌখ্রে( কেন্দ্রগী সেয়রনা –লুপা কোতি ৩১,৩৪২নি, অমসুং রাজ্যগী সেয়রনা- লুপা কোতি ৪৬,২৫৩নি)৷ থবকশিং অসিদা এ.আই.বি.পি. অমসুং সি.এ.দি.গী থবকশিং য়াওরি৷ সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স (সি.এ.) অমসুং রাজ্যগী সেয়র অনিমক্কী ফন্দিং এরেঞ্জমেন্ত অদু লোঙ্গ তর্ম এগ্রীমেন্ত ফন্দ(এল.তি.আই.এফ.)কী মখাদা নবার্দ য়াওদুনা শেমখিবনি৷ স্কিম অসিগী মখাদা শেমগনি হায়দুনা পান্দম থম্লিবা ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল অসি হেক্তর লাখ ৩৪.৬৩নি৷ হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিদা ২০১৬-১৭দগী হৌদুনা মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিং অসিনা লুপা কোতি ৪৬,৭০২ পুথরগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷
পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী মখাদা লৈরিবা ফাইনান্সিয়েল প্রোগ্রেস অদু মখাদা পীরি:
(লুপা কোতিদা)
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
২০১৬-১৭দগী ২০১৯-২০ ফাওবা
২০২০-২১(হৌজিক ফাওবদা)
অপুনবা
২০২০দা থাদোকখিবা ফন্দশিং
সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স
১১,৪৮৯
১,০৮৩
১২,৫৭২
১,০৮৩
রাজ্যগী সেয়র
২২,৭১০
১,০৫৩
২৩,৭৬৩
১,৭৩৬
অপুনবা
৩৪,১৯৯
২,১৩৬
৩৬,৩৩৫
২,৮১৯
ফিজিকেল প্রোগ্রেস: হেক্তর লাখ ৩৪.৬৩গী তার্গেৎ অসিদা ২০১৬-১৭দগী ২০১৯-২০ ফাওবদা প্রাইয়োরিতী হেন্না ৱাংবা প্রোজেক্তশিং অসিগী এ.আই.দি.পি. ৱার্কশিংগী খুৎথাংদা হেক্তর লাখ ২১.৩৩গী চাং ওইগদবা ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল শেমখ্রে৷ ২০২০-২১গী মতমদা শেমখিবা পোতেন্সিয়েল অদু ক্রোপিং সিজন অসি লোইরবা মতম খক্তদা ফংগনি৷
পি.এম.কে.এস.ৱাই-এ.আই.বি.পি.গী মখাদা লোইশিনখিবা প্রোজেক্ত: ঙসি ফাওবদা খন্দোক্লবা প্রোজেক্ত ৯৯( অমসুং ফেস ৭)গী মনুংদা প্রাইয়োরিতী ৱাংবা প্রোজেক্ত ৪৪ এ.আই.বি.পি.না লোইশিনগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখি৷ মসিগী মনুংদা প্রোজেক্ত ১০দি ২০২0গী মতম অসিদা লোইশিনগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷
ইমপ্লিমেন্তেসন হেন্না ইমপ্রুব লৈনবা অমসু্ কা হেন্না কান্নবা ফংননবা ইন্নোবেতিব মিজরশিং লৌখৎখ্রে, মখোয়শিং অদু মখাদা পীরি:
• চহীশিংদা লৈরক্লিবা অৱাৎপশিং অসিনা নবার্দতগী মতেং লৌদুনা শিজিন্নখিবা সেন্ত্রেল সেয়র/এসিস্তেন্স(সি.এ.) ফন্দশিং অদু চহী ১৫গী মতম অসিগী মনুংদা পীখৎলক্কদবনি৷ মখাতানা তঙাই ফদ্রবদা লৈরবদি রাজ্য সরকারশিংনা রাজ্যগী সেয়র অসিগীদমক নবার্দতগী শেল শিজিন্নবা য়াগনি৷
• রাজ্যগী সেয়রগী ওইনদি লৌরুরিবা শেনফম অদুগী ৬%গী চাংদা শেন্দোই ওইরিবা অদু কেন্দ্র সরকারনা পীরগনি৷ মসিনা রাজ্যশিংবু পু্ক্নিং চিংশিল্লগনি অমসুং রাজ্যগী প্রোজেক্তশিং অসি ঙন্না লোইশিনহনবদা মখোয়শিং অসিবু পুক্নিং থৌগৎলগনি৷
• ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল তর্মশিংদা লৈরিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী ফিভম অদু সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসনগী ফিল্দ য়ুনিৎশিংনা য়েংশিল্লি৷ পি.এম.য়ু.-পি.এম.কে.এস.ৱাই.গী খুৎথাংদা অহুমশুবা পার্তীনসু য়েংশিল্লি৷
• প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিন্নবগীদমক ওনলাইন মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (এম.আই.এস.) শেমখ্রে৷ প্রোজেক্ত অসিগী ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল প্রোগ্রেস অদু এম.আই.এস.তা চাং নাইনা খঙহন্নবা প্রাইয়োরিতী প্রোজেক্ত ৯৯ অসিগী নোদেল ওফিসর অমমম খনখ্রে৷
• প্রোজেক্ত কম্পোনেন্তশিং অসিগী জিও-তেগ্গিংগীদমক জি.আই.এস.তা বেস তৌবা এপ্লিকেসনমশিং শেমখ্রে৷ প্রোজেক্তশিং অসিগী কেনেল নেতৱার্ক দিজিতাইজেসন তৌননবগীদমক রিমোত সেন্সিং তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নখ্রে৷
• লেন্দ এক্বুইজেসন(এল.এ.)গী ইসু থেংননবা অমসুং ৱাতর কনবিয়েন্স ইফিসিয়েন্সী হেনগৎনবা অন্দর গ্রাউন্দ পাইপলাইন(য়ু.জি.পি.এল.) শিজিন্নবা প্রমোত তৌখ্রে৷ পাইপ ইরিগেসন নেতৱার্ক্কী প্লানিং অমসুং দিজাইন তৌবগী গাইদলাইনশিং অদু ২০১৭গী জুলাই থাদা মন্ত্রালয় অসিনা থাদোরকখ্রে৷ য়ু.জি.পি.এল. অসি শিজিন্নবদগী হেক্তর ৬২০০ অমসুং হেক্তর ৪৯২০দা তৌরিবা এল.এ. অদু ওরিশা অমসুং মহারাস্ত্র সরকারনা তৌখিদ্রে, মসিনা চাওরাক্না লুপা কোতি ১৫০০রোম কনবা ঙমখ্রে৷
পোলাবরম ইরিগেসন প্রোজেক্ত: ২০১৪গী এ.পি. রিওর্গনাইজেসন এক্তকী সেক্সন ৯০গী মখাদা পোলাবরম ইরিগেসন প্রোজেক্ত অসি নেস্নেল প্রোজেক্তনি হায়না লাওথোকখ্রে৷ প্রোজেক্ত অসিনা তোঙান তোঙানবা কান্নবা কয়া অমা পীগদৌরিবা অসিগী মথক্তা নোংপোক থংবা গোদাভরী, ভিশাখপতনম, নোংচুপ থংবা গোদাভরী অমসুং কৃস্ন জিলাশিংদা হেক্তর লাখ ২.৯১ ইশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ ০১.০৪.২০১৪ ফাওবদা প্রোজেক্ত অসিগী ইরিগেসন কম্পোনেন্তগী ৱাৎহৌরিবা শেনফমগী ১০০% কেন্দ্র সরকারনা শেল থাদরি৷ প্রোজেক্ত অসিগী এপ্রুব তৌরবা শেনফম অদু লুপা কোতি ৫৫,৫৪৮.৮৭(২০১৭-১৮ প্রাইস লেভেলদা)নি৷ নেস্নেল প্রোজেক্ত অমা ওইনা লাওথোক্লবা মতুংদা পোলাবরম ইরিগেসন প্রোজেক্ত অসি হৌননবগীদমক লুপা কোতি ৮৬১৪.১৬কী শেনফম কাইথখ্রে, মসিগী মনুংদা লুপা কোতি ১৮৫০গী শেনফম ২০২০গী জনুৱারী থাদগী কাইথখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা ২০২০-২১গী মতম অসিদা প্রোজেক্ত অসিদা থাদনবা লুপা কোতি ২২৩৪গী শেনফম সেঙ্কসন তৌখ্রে অমসুং নবার্দনা অথুবা মতমদা থাদোরক্লগনি৷
সি. দাম রিহেবিলিতেসন অমসুং ইমপ্রুবমেন্ত প্রোজেক্ত(দি,আর.আই.পি.) ফেস II অমসুং ফেস III:
অচৌবা দাম ৫৩৩৪ ওপরেসন তৌদুনা মালেম অসিদা চাইনা অমসুং য়ু.এস.এ.গী মতুংদা ভারতনা অহুমশুবা মফম কল্লি৷ দাম ৪১১রোম হৌজিক হৌজিক শারি৷ অসিগীসু মথক্তা অপীকপা দাম লিশিং কয়া লৈরি৷ হায়রিবা দামশিং অসি লৈবাক অসিদা ইশিং মরাং কাইনা ফংহনবদা য়াম্না মরু ওই৷ ২০২০গী ওক্তোবর তাং ২৯দা পাংথোকখিবা য়ুনিয়ন কেবিনেৎ মীফম অসিনা এক্সতর্নেল্লী এদেদ দ্রিপ ফেস II অমসুং ফেস III এপ্রুব তৌখ্রে৷ রাজ্য তরামপন(১৯) অমসুং সেন্ত্রেল এজেন্সী ৩সু য়াওখি৷ ফেস অনি নাইনা পাংথোক্কদৌরিবা স্কিম অসিগী মতম অসি চহী ১০নি অমসুং বজেৎ আউতলেতনা লুপা কোতি ১০,২১১নি৷ ফেস অমমমদা চহী ৬ চংই অমসুং ফেস অনি অসিদা চহী অনি লোনশিন্নৈ৷
দি. সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন:
রিজর্বর ৩৬৯গী দাতাগা লোইননা কম্পেন্দিয়ম ওন সেদিমেন্তেসন ওফ রিজর্বর ইন ইন্দিয়া ২০২০(৪শুবা ইদিসিন) শেমখ্রে৷ সেতলাইত রিমোত সেন্সিং তেক্নিক শিজিন্নদুনা দিজর্বর ২৩গী সেদিমেন্তেসন এসেসমেন্ত স্তদীশিংগী থবক অসি ২০১৯গী এপ্রীল থাদা নাশিক্তা লৈরিবা মহারাস্ত্র ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(মেরি)না হৌদোকখি৷ স্তদীশিং অসি ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ রিমোত সেন্সিং তেক্নোলোজীশিং অসি ইন-হাউস ওইনা শিজিন্নদুনা রিজর্বর ৮গী সেদিমেন্তেসন এসেসমেন্ত স্তদীশিং সি.দবল্যু.সি.না পাংথোকখ্রে৷ রিমোত সেন্সিং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা তুরেল ৪ মমিং ওইনা হায়রবদা বহ্মপুত্র, সুবানসিরি, পগলাদিয়া অমসুং য়মুনাগী মোর্ফোলোজিকেল স্তীশিং অদুসু পাংথোকখ্রে৷
২০২০ চহী অসিদা রাজস্থান, তেলঙ্গনা অমসুং আন্দ্র প্রদেশ রাজ্যশিংদা অনৌবা ফ্লদ ফোর্কাস্তিং স্তেসন ৩( লেভেল ১ অমসুং ইনফ্লো ২) হাপচিনখ্রে৷ ২০২০গী মে ১দগী নবেম্বর ৩০ ফাওবগী মতম অসিদা ফ্লদ ফোর্কাস্ত ১১৬৯১(লেভেল ৮২৪৩ অমসুং ইনফ্লো ৩৪৪৮) ইসু তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা ফোর্কাস্ত ১১১৭৮দি পর্সেন্তেজ একুরেসী ৯৫.৬১% ওইদুনা একুরেসী লিমিতকী মখাদা লৈখি৷ মসিনা ইসু তৌখিবা ফোর্কাস্ত মশিং খ্বাইদগী য়াম্মী৷
৬. নেস্নেল হাইদ্রোলোজী প্রোজেক্ত(এন.ঐচ.পি.)কী মখাদা সি.দবল্যু.সি. থবক থৌরমশিং
মনুং চল্লিবা এচিবমেন্তশিং অদুদি তোঙান তোঙানবা রাজ্যগী হাইদ্রো-মেতিওরোজিকেল নেতৱার্ক ফাইনেলাইজ তৌবা; হাইদ্রো-মেতিওরোলোজিকেল অমসুং সর্ভিস ইক্যুইপমেন্ত ফাইনেলাইজ তৌবা; মালেম অসিদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা মোদেলিং সোফতৱেয়রগী রিপোর্তশিং ফাইনেলাইজ তৌবা; অরিবা ই.এস.দবল্যু.আই.এস. দবল্যু.আই.এম.এস.তা শেমগৎপা অমসুং অপগ্রেদ তৌবা; অসাম য়াওদনা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্কী রিয়েল তাইম দাতা এক্ব্যুইজিসন সিস্তেম (আর.তি.দি.এ.এস.) তেন্তর ফাইনেলাইজ তৌবা; এন.সি.এ.গীদমক আর.তি.দি.এ.এস. তেন্দর ফাইনেলাইজ তৌবা; রিবর বেসিন অহুম য়মুনা, নর্মদা অমসুং কভেরী হাইদ্রোলোজিকেল প্রিদিক্সন(মল্তি-ৱিক ফোর্কাস্ত) তৌবগীদমক কন্সল্তেন্সী এৱার্দ; রিবর বেসিন ৭তা সেদিমেন্তেসন স্তদী তৌবগীদমক কন্সল্তেন্সী এৱার্দ; দিচার্জ ওবজর্বেসনশিং মোদর্নাইজ তৌননবগীদমক এ.দি.সি.পি. মশিং ১৪ লৈবা; এন.দবল্যু.এ. পুনেগী ত্রেনিং ফেসিলিতীশিং মোদর্নাইজ তৌবা অমসুং স্তেত ওফ আর্ত ইক্যুইপমেন্তশিং ফংহন্দুনা ৱাতর ক্বালিতী মোনিতরিং এক্তিবিতী মোদর্নাইজ তৌবা৷
মনুং চল্লিবা ইনিসিয়েতিবশিং অদুদি গঙ্গা বেসিনগী ইনুন্দেসন ফোর্কাস্ত য়াওনা স্কিম ফ্লো ফোর্কাস্তিং; মরু ওইনা ইশিং ইচাউ ঙাকথোক্ননবগীদমক অমসুং গঙ্গা বেসিনদা ক্লস্তর এপ্রোচ শিজিন্ননবগীদমক ইন্তিগ্রেতেদ রিজর্বর ওপরেসন; রিজর্বর ৩২গীদমক হাইদ্রোগ্রাফিক সর্ভে শিজিন্নদুনা রিজর্বর সেদিমেন্তেসন স্তদীশিং; বিহার রাজ্যদা ফরক্কা বেরেজ অসিনা মরম ওইদুনা গঙ্গা তুরেলদা লৈরিবা ইশিং ইচাউগী ফিভম অমসুং ফৎতবা ময়াম অমা ফমজিল্লকপগী ইসু অদু নৈনবা অসিনি৷
রিজর্বর য়েংশিনবা: সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসননা য়েংশিনবদগী রিজর্বর মশিং ১২০ লৈরম্বদগী ২০২০গী জনুৱারী থাদা ১২৩দা হেনগৎলকখ্রে অমসুং রিজর্বর মশিং ১২৩ অসিদগী ২০২০গী নবেম্বর থাদা ১২৮দা হেনগৎলকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা চৎথরিবা লোকদাউন মতম অসি ফাওবদা লেপ্পা লৈতনা লৈবাক অসিগী লাইব স্তোরেজ স্তেতস্কী বুলেতিনশিং চয়োলগী ওইনা ফোংখি৷ অসিগুম্না কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী ফিভম অসিদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়গী ক্রোপ ৱেদর ৱাতচ গ্রুপ মিতিং অসিগীদমক লৈবাক অসিগী লাইব স্তোরেজ স্তেতস্কী বুলেতিনশিং চয়োলগী ওইনা ইরাই নুমিৎ খুদিংগী ফোংখ্রে৷
রাজ্য মনুংগী ওইবা হিরমশিং:
পেনাইয়র/পোনিয়র তুরেলদা ইশিংগী ওইবা চয়েৎনবা: ১৯৫৬কী আই.এস.আর.দবল্যু.দি. এক্তকী সেক্সন ৩গী মখাদা থাংগৎলকখিবা তামিল নাদু রাজ্যগী কমপ্লেন্ত অসিগী মতুং ইন্না সি.দবল্যু.সি চিয়রমেনগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা রাজ্য মনুং অসিদা লৈরিবা তুরেল পেনাইয়রগী ইশিং শিজিন্নবা, চলাইবা অমসুং ঙাক শেন্দুনা থমবগী মতাংদা লৈরিবা চয়েৎনবা অদু শমতাইননবা শেম্লিবা নেগোসিয়েতিং কম্মিতী অসিনা ৩০.১১.২০২০দা মহাক্কী অরোইবা রিপোর্ত পীশিনখি৷ হিরম অসিগী মতাংদা কম্মিতী অসিনা ২৪.০২.২০২০ অমসুং ০৭.০৭.২০২০দা মীফম অনি থোক্না পাংথোকখি৷
তিলাইয়া-ধধার নেগোসিয়েসন কম্মিতী: ১৯৫৬কী আই.এস.আর.দবল্যু.দি. এক্তকী সেক্সন ৩গী মখাদা থাংগৎলকখিবা তামিল নাদু রাজ্যগী কমপ্লেন্ত অসিগী মতুং ইন্না সি.দবল্যু.সি চিয়রমেনগী চিয়রমেনশিপকী মখাদা তিলাইয়া-ধধার দাইবর্জন স্কিমগী মতাংদা লৈরিবা চয়েৎনবা অদু শমতাইননবা শেম্লিবা নেগোসিয়েতিং কম্মিতী অসিনা ২০২০গী ওক্তোবর থাদা মহাক্কী অরোইবা রিপোর্ত পীশিনখি৷ হিরম অসিগী মতাংদা কম্মিতী অসিনা ১৩.০২.২০২০, ২৩.০৬.২০২০ অমসুং ১.১০.২০২০দা মীফম অহুম থোক্না পাংথোকখি৷
ই. অতল ভুজল য়োজনা(অতল জল)
অতল ভুজন য়োজনা(অতল জল) অসি লৈবাক অসিগী রাজ্য তরেৎ গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, রাজস্থান অমসুং উত্তর প্রদেশতা ইশিংগী মতাংদা চয়েৎনদুনা লৈরিবা মফমশিং অসিদা গাউন্দ ৱাতর অসি নিংথীজনা শিজিন্ননবগীদমক কম্ম্যুনিতী শরুক য়াহন্নবগী পান্দম থমদুনা লুপা কোতি ৬০০০কী শেনফম থাদরিবা ভারত সরকার অসিগী সেত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি৷ ৱাল্দ বেঙ্কনা শেল থাদরিবা স্কিম অসি ২৫.১২.২০১৯দা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লোঞ্চ তৌখ্রে অমসুং চহী মঙাগী ওইনা ১.০৪.২০২০দগী চৎনরি৷
অতল ভুজল য়োজনা লোঞ্চ তৌরকপা অসিনা স্কিম এক্তিবিতীশিংগী প্লানিং তৌবদা, পাংথোকপদা অমসুং য়েংশিনবদা মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা; লৈনুংগী ইশিং হেন্না ফংহন্নবগী পান্দমদা ইন্তরবেন্সনশিং চৎননবগীদমক লৈরিবা স্কিমশিং পুনশিল্লকপা; লৈনুংগী ইশিং অসিগী তঙাই ফদবা মরু ওইরিবশিং অসিগী মতাংদা মীয়ামশিংগী মরক্তা এৱার্নেস পাংথোক্ননবগীদমক রাজ্যশিং য়াওহন্দুনা ইশিং শিজিন্নবদা হেন্না ইফিসিয়েন্সী লৈহন্দুনা দিমান্দ সাইদ মেনেজমেন্তদা মীৎয়েং থমদুনা লৈনুংগী ইশিং য়েংশিন্ননবগীদমক লৈরিবা সরকারগী পোলিসী অসিদা অহোংবা অমা লাকহল্লে৷
অতল ভুজন য়োজনা অসিনা তার্গেতেদ এরিয়াশিংদা ফংলিবা লৈনুংগী ইশিংগী ফিভম অসি হেন্না ফহন্নবা অমসুং জল জীবন মিসন(জে.জে.এম.)গী মখাদা প্লান তৌরিবা ইন্তরবেন্সনশিং অসিগীদমক লৈনুংগী ইশিং মরাং কাইনা ফংহনবদা থৌদাং লৌরগনি হায়না থাজনরি৷ মসিনসু ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম ওইরিবা লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি হেনগৎহনবা হায়বা অসিদা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি হায়না থাজনরি৷
স্কিম অসিগী মখাদা তৌখিবা থবক অদু মখাদা পীরি:
1. নেস্নেল ইন্তর দিপার্তমেন্তেল স্তীয়রিং কম্মিতী শেমখ্রে অমসুং নেস্নেল প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত য়ুনিত(এন.পি.এম.য়ু.) লিংখৎখ্রে৷
2. প্রোগ্রাম গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে
3. থর্দ পার্তী গভর্মেন্ত বেরিফিকেসন এজেন্সী(তি.পি.জি.ভি.এ.) থমখ্রে অমসুং ইন্সেন্তিবশিং অসি কাইথনবগীদমক দি.এল. #১(গ্রাউন্দ ৱাতরগা মরী লৈনবা ই-পাউ খঙহনবা অমসুং শন্দোকপা)গা মরী লৈননা রাজ্যশিংগী এচিবমেন্তশিংগী অহানবা রাউন্দ বেরিফাই তৌননবা শেম শাদুনা লৈখ্রে৷
4. স্কিম অসিগী প্রোগ্রেস য়েংশিন্ননবগীদমক ৱেব-বেস এম.আই.এস. শেম শাবা খুমাং চাউশিনখ্রে
5. নেস্নেল অমসুং স্তেত ফিদুসিয়রী মেনুয়েলশিং শেম শাদুনা ফাইনেলাইজ তৌবগী য়াম্না খুমাং চাউশিনবা স্তেজ অমদা লৈখ্রে৷
6. শরুক য়ারিবা রাজ্যশিং অসিদা স্কিম অসি চৎননবগীদমক ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম শেমগৎলিবা অদু খুমাং চাউশিল্লি৷
7. রাজ্য তরেৎ অসিগা এম.ও.এ. শহি পীনখ্রে৷
8. রাজ্য মরি গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নতকা অমসুং উত্তর প্রদেশতা ইন্সতিত্যস্নেল স্ত্রেঙ্গদেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মখাদা লুপা কোতি ২৪.০৫ থাদগদৌরে৷ মহারাস্ত্র অমসুং এম.পি.গীসু ফন্দ থাদবগী প্রপোজেলশিং অদু এপ্রুব তৌগদৌরে অমসুং রাজস্থানগীদি প্রপোজেল ঙাইদুনা লৈরি৷
9. স্কিম অসি গ্রাউন্দ লেভেলদা ইমপ্লিমেন্ত তৌননবগীদমক প্রিপরেতরী এক্তিবিতীশিংগা লোইননা রাজ্যশিং লৈরি৷
এফ. সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ:
নেস্নেল এক্বুইফর মেপিং অমসুং মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম: এক্বুইফর মেপিং অমসুং মেনেজমেন্ত প্লান ফোর্মুলেসনগী এন.এ.ক্বু.য়ু.আই.এম. স্তদীশিং সি.জি.দবল্যু.বি.না পাংখোকখ্রে৷ ২০২০গী মতমদা(২০২০গী জনুৱারী ১দগী নবেম্বর ৩০ ফাওবা) লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিং মনুং চলহন্দুনা স্ক্ব্যের কি.মি. ১.৬৭কী এক্বুইফর মেপশিং অমসুং মেনেজমেন্ত প্লানশিং শেমখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা এক্বুইফর মেপিং প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবাক অসিদা মেপিংগীদমক খন্দোক্লবা অপুনবা লম স্ক্ব্যের কি.মি. লাখ ২৪.৮ অসিগী মনুংদা স্ক্ব্যের কি.মি. লাখ ১৩.৫০ মনুং চনখ্রে৷
নোংগী ইশিং য়োকশিনবগী মতাংদা মাস এৱার্নেস প্রোগ্রাম অমসুং পব্লিক ইন্তরেক্সন প্রোগ্রামশিং(পি.আই.পি.শিং) য়াওনা তোঙান তোঙানবা ত্রেনিং অমসুং আউত্রিচ প্রোগ্রামশিং পাংথোকখ্রে৷ রজিব গান্ধী নেস্নেল গ্রাউন্দ ৱাতর ত্রেনিং অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত অসিনা পাংথোক্লিবা তাইয়র অহুম লৈরিবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসিগী শরুক অমা ওইনা ২০২০গী জনুৱারী থাদগী নবেম্বর থা ফাওবদা তোঙান তোঙানবা মখলগী(তাইয়র I-২৫, তাইয়র II-২২ অমসুং তাইয়র III-১৬) অপুনবা ত্রেনিং ৬৩ পাংথোকখ্রে৷ প্রোগ্রামশিং অসিদা গ্রাউন্দ ৱাতর প্রোফেস্নেলশিং অমসুং গ্রাসরুত লেভেলদা লৈরিবা য়ুজরশিং য়াওনা মীওই ৪৬৪১মু্ক্না শরুক য়াখি৷
আর.জি.এন.জি.দবল্যু.তি.আর.আই.গী অনৌবা ব্লিদিং শঙ্গাবারাইপুরদা শারিবা রজিব গান্ধী নেস্নেল গ্রাউন্দ ৱাতর ত্রেনিং অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (আর.জি.এন.জি.দবল্যু.তি.আর.আই.) গী অনৌবা বিল্দিং অদু ২০২০গী ফেব্রুৱারীগী তাং ২৫দা জল শক্তিগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখৱতনা শঙ্গাখ্রে৷
এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা আর্তিফিসিয়েল রিচার্জ: এক্বুইফর রেজুবিনেসনগী মতাংদা ইন্নোবেতিব স্কিম অমা লৌখৎখ্রে অমসুং মহারাস্ত্র, তেলঙ্গনা অমসুং আন্দ্র প্রদেশ রাজ্যগী এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা ইন্নোবেতিব ওইবা আর্তিফিসিয়েল রিচার্জ তেক্নিকশিং শিজিন্নখ্রে৷ থবক অসি ব্লোক অহুম আন্দ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা অমসুং মহারাস্ত্রদা অমমম পাংথোকখ্রে৷ ইন্তরবেন্সনশিং অসিনা মফম অদুদা লৈরিবা গ্রাউন্দ ৱাতরগী ফিভম ফগৎহনখ্রে৷
থোং অমসুং ভন্দরা অসি ইশিং য়োকশিন্নবা শাবা স্ত্রকচর অমনি, মসিনা অপস্ত্রিম থংবা মাইকৈদা ইশিং য়োকশিন্দুনা থম্লি অমসুং চত্থোক চশিন তৌহন্দুনা হিরম অনি থোক্না কান্নহল্লি৷ অসিগুম্বা স্ত্রকচরশিং অসি মহারাস্ত্র রাজ্যগী মফম মঙাদা শাখ্রে৷
খমগাউন খুঙ্গং-ওস্মনবাদ
থোং অমসুং ভন্দরা
জি. নেস্নেল ৱাতর ইনফোর্মেতিক্স সেন্তর:
ৱাতর ইনফোর্মেসন মেনেজমেন্ত সিস্তেম(দবল্যু.আই.এম.এস.): লৈমাইদা লৈরিবা ইশিং অমসুং লৈনুংদা লৈরিবা ইশিং অসিগী রিসোর্চ দাতা অদু ওতোমেতেদ ওইবা মওং অমদা তেলিমেত্রিক সেন্সরশিং অমসুং মেনুয়েল দাতা এন্ত্রী শিজিন্নদুনা খঙদোক্নবা শারিবা দাতা পুনশিনবা ঙম্বা সেন্ত্রেলাইজ ৱেব প্রেতফোর্মনি৷ পোর্তেল অসিদা তুরেলগী লেভেল, দিচার্জ, রিজার্বর লেভেল, গ্রাউন্দ ৱাতর লেভেল, লৈমাইদা অমসুং লৈনুংদা লৈরিবা ইশিংগী ক্বালিতী অসিগী মতাংদা মখোয় মখোয়গী ওইবা তাইম সেরিস দাতা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী এজেন্সী অয়াম্বনা সেয়র তৌরি৷
দাতা খঙহনবা: ৱাতর রিসোর্সেস আর.দি. অমসুং জি.আর.দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈরিবা ওর্গনাইজেসনশিং খুদম ওইনা সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন অমসুং সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ অসিগা খুৎশম্নদুনা শিল্লিবা রিগুলর এরেঞ্জমেন্তশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা চাং নাইনা দাতা পীরক্নবা অমসুং লৈবাক মীয়ামদা মতম চানা ই-পাউ খঙহন্নবগীদমক সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ অমসুং রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা দিপার্তমেন্তশিং অসিগী লোইননা এরেঞ্জমেন্তশিং শেমখ্রে৷
ঐচ. নোর্থ কোইল রিজর্বর প্রোজেক্তকী বেলেন্স ৱার্কশিং মপুং ফারকপা
ঝর্খন্দগী পলামু অমসুং গর্হৱা জিলাশিংগী খ্বাইদগী শোত্থরবা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈরিবা ঝর্খন্দগী নোর্থ কোইল তুরেল অমসুং বিহারগী নোর্থ কোইল রিজর্বর প্রোজেক্তকী বেলেন্স ৱার্কশিং অদু লোইশিন্ননবগীদমক মতম কুইনা পন্দুনা লৈরম্লবা প্রোজেক্ত অদু দিপার্তমেন্ত অসিনা লৌখৎখ্রে৷ প্রোজেক্ত অসি হেক হৌরকপদগী ফাইনান্সিয়েল চহী অহুমগী মনুংদা চাওরাক্না লুপা কোতি ১৬২২.২৭গী শেনফম ওইগদবা নোর্থ কোইল রিজর্বর প্রোজেক্তকী বেলেন্স ৱার্কশিংগী প্রপোজেল অদু কেবিনেৎ অসিনা এপ্রুব তৌখ্রে৷ প্রোজেক্ত অসিনা বিহারগী ইকং য়াম্না তোইনা থোকপা ঔরঙ্গবাদ অমসুং গয়া জিলাগী মফমশিং অমসুং ঝর্খন্দগী পলামাৌ অমসুং গর্ৱা জিলাগী মফংশিং অসিদা চহী ওইনা লম হেক্তর ১১১,৫২১দা ইথৈ-লৌখোং নিংথীজনা লৈহল্লগনি৷ প্রোজেক্ত অসিদা থক্নবা ইশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল ৱাতর সপ্লাইগী ইশিং এম.সি.এম. ৪৪ ফংহন্নবগী প্রোভিজনসু য়াওই৷
থবক অসিগী ফিভম অসি ২০২০গী জনুৱারী থাদগী অশুক্কী মতিক থুজিল্লক্লে অমসুং মন্দল দামগী গেৎ ১০ শেমখ্রে অমসুং যেংশিনখ্রে, দাম অমসুং এপর্তিনেন্তগী থবক ১০% মপুং ফানা লোইশিনখ্রে, মোহামদগঞ্জ বেরেজতা থবক্কী ফিভম ৮০% প্রোগ্রেস লৈখ্রে অমরোমদা লেফত মেন কেনেল(এল.এম.সি.)গী থবক্কী ফিভম ৭০% প্রোগ্রেস ফংবা ঙমখ্রে৷ য়েৎথংবা মেন কেনেলদা(ঝর্খন্দগী শরুক) তৌরিবা থবক অদু ৫% লোইশিনখ্রে৷
আই. ফ্লদ মেনেজমেন্ত অমসুং বোর্দর এরিয়াস প্রোগ্রাম( এফ.এম.বি.এ.পি.)
মন্ত্রালয় অসিগী মখাদা হৌজিক লৈরিবা ফ্লদ মেনেজমেন্ত প্রোগ্রেম(এফ.এম.পি.) অমসুং রিবর মেনেজমেন্ত এক্তিবিতীস অমসুং ৱার্কস রিলেতেদ তু বোর্দর এরিয়াস(আর.এম.বি.এ.) স্কিমশিং হৌজিক্তি ২০১৭-১৮দগী ২০১৯-২০ ফাওবা চহী অহুমগী ওইনা “ফ্লদ মেনেজমেন্ত অমসুং বোর্দর এরিয়াস প্রোগ্রাম”(এফ.এম.বি.এ.পি.) হায়না মমিং থোন্দুনা অমতা ওইনা পুনশিনখ্রে অমসুং মদুগী মতম অদু মখাতানা ২০২১গী মার্চ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷ স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক চৎলিবা কেলেন্দর চহী অসিদা ২০২০গী জনুৱারী থাদগী হৌদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স ওইনা লুপা কোতি ১৭১.১৮৩৪গী শেনফম থাদখ্রে৷
জে. ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী থবকশিং
গঙ্গাগী ইশিং য়েংনদুনা শিজিন্নবা য়ানবা ফরক্কাদা ফমখিবা ভারত-বঙ্গলাদেশ জৌইন্ত কম্মিতী মীফম
“গঙ্গা/গঙ্গা ৱাতর সেয়রিং ত্রিতী,১৯৯৬” প্রোভিজনগী মতুং ইন্না ফরক্কাদা লৈরিবা গঙ্গা তুরেলদা জোইন্ত হাইদ্রোলোজিকেল ওবজর্বেসন সাইততা জোইন্ত ইন্সপেক্সন অমসুং ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী জোইন্ত কম্মিতীগী ৭৩ অমসুং ৭৪শুবা মীফম ২০২০গী ফেব্রুৱারী ২৪দা অমসুং ২৮দা ফরক্কা/কোলকতাদা পাংথোকখ্রে৷
কে. নেস্নেল ৱাতর পোলিসী (২০১২) নৈনবা
ইশিংগী সেক্তরদা হৌজিক লৈরিবা চেলেঞ্জশিং অসি থেংননবা দিপার্তমেন্ত অসিনা ২০১২গী নেস্নেল ৱাতর পোলিসী নৈনখ্রে৷ নেস্নেল ৱাতর পোলিসী অসি শেমদোক্ননবগীদমক ২০১৯গী নবেম্বর ৫দা দ্রাফতিং কম্মিতী অমা শেমখ্রে৷
এল. সি.এ.দি.দবল্যু.এম. ৱিঙ্গ:
ভারত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী ক্রিশি সিঞ্চাই য়োজনা(পি.এম.কে.এস.ৱাই.)গী মখাদা কম্মান্দ এরিয়া দিভেলপমেন্ত অমসুং ৱাতর মেনেজমেন্ত(সি.এ.দি.দবল্যু.এম.) কৌবা স্কিম অমা চৎনরি৷ ফামদা ইশিং হেন্না থাজিন্নবা অমসুং ইথৈ-লৌখোং নিংথীজনা থমদুনা লৌ উবা য়াবা মফমশিং হেনগৎহনবগী পান্দমদা স্কিম অসি লোঞ্চ তৌখিবনি৷ নবার্দকী মখাদা “লোঙ্গ তর্ম ইরিগেসন ফন্দ” শেমদুনা ইন্নোবেতিব ফন্দিং তৌদুনা মপুং ফানা লোইশিন্ননবগীদমক প্রাইয়োরিতী ৱাংবা প্রোজেক্ত ৯৯ খন্দোকখ্রে৷ হৌজিক তৌরিবা প্রোজেক্ত ৮৮ অসিদা তার্গেৎ থম্লিবা কল্চরেবল কম্মান্দ এরিয়া(সি.সি.এ.) অসি হেক্তর লাখ ৪৫.০৮নি অমসুং কেন্দ্রনা থাদরিবা শেনফম্না লুপা কোতি ৮৩০০নি৷ ২০১৬-১৭দগী ২০২০-২১ (২০২০গী নবেম্বর ফাওবদা) ফাওবগী মতমদা প্রোজেক্ত ৭৪না কেন্দ্রনা লুপা কোতি ২৬৭৭.৭০২ থাদখ্রে অমসুং রাজ্যশিংনা থাগৎলকখিবা সি.সি.এ. প্রোগ্রেস অদুনা হেক্তর লাখ ১৪.১৮নি৷ ২০২০-২১গী মতমদা প্রোজেক্ত ২৭কীদমক সি.এ.না লুপা কোতি ১৩৩.৪৫গী শেনফম থাদখ্রে৷
সেন্ত্রেল সোইল অমসুং মেতরিয়েল্স রিসর্চ স্তেসন( সি.এস.এম.আর.এস.):
রিবর ভেলী প্রোজেক্তশিংগী জিওতেক্নিকেল ইনবেস্তিগেসনগী ফিল্দদা সি.এস.এম.আর.এস.কী কন্ত্রিব্যুসনশিং অদুদি:
• ৱাতর রিসোর্সেস প্রোজেক্ত ৩৪দা জিওতেক্নিকেল ইনবেস্তিগেসনশিং পাংথোকখ্রে৷
• জিওতেক্নিকেল ইনবেস্তিগেসনশিংগী মতাংদা প্রোজেক্ত রিপোর্ত ২৪ শেমখ্রে৷
• নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল জর্নেলশিং/কনফরেন্সশিংদা রিসর্চ পেপর ১২ ফোংবা৷
• অকুপ্পা মরোল য়াওরবা প্রোজেক্ত রিপোর্ত ২৯ অমসুং মদুগী কমপ্লাইন্সশিংদা কম্মেন্ত পীখ্রে৷
• তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিং/ইন্সতিত্যুসনশিং/কোলেজশিং অসিদগী ইঞ্জিনিয়রশিং/ত্রেনীশিং/মহৈরোই ২৩০না শরুক য়াদুনা ভর্চুয়েল ত্রেনিং কোর্স ৩গী ওর্গনাইজেসন শরুক য়াখ্রে৷
• দি.আর.আই.পি.গী মখাদা দাম রিহেবিলিতেসন প্রোজেক্ত ১২দা মনুং চলহনবা
• জিওতেক্নিকেল ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেতরিয়েল সাইন্সেস্কী হিরমদা কোওপরেসন পীননবা সি.এস.এম.আর.এস.না নোর্ৱেগী নোর্ৱেজিয়ন জিওতেক্নিকেল ইন্সতিত্যুত ওস্লোগা য়ানা-ৱারোল শহি পানখ্রে৷
সি.এস.এম.আর.এস.না উত্তরখন্দগী পি.এস.পি. তেহরি প্রোজেক্ত(৪ × ২৫০ এম.দবল্যু.)কী তি.ঐচ.দি.সি.গা; উত্তরখন্দগী ভি.পি.ঐচ.ই.পি. (৪ × ১১১ এম.দবল্যু.)গী তি.ঐচ.দি.সি.; উত্তরখন্দগী ব্যাসি ঐচ.ই.প্রোজেক্ত (২ × ৬০ এম.দবল্যু.)কী উত্তরখন্দ জল বিদ্যুত নিগম লিমিতেদকা; আন্দ্র প্রদেশকী পোলাবরম প্রোজেক্তকী পোলাবরম প্রোজেক্ত ওথোরিতীগা; উত্তর প্রদেশকী ভাউনরত দাম প্রোজেক্তকা; উত্তর প্রদেশকী কানহার ইরিগেসন প্রোজেক্ত; রাজস্থানগী গরাদা দাম প্রোজেক্ত অমসুং ভুতানগী কোলুঙ্গচু ঐচ.ই.প্রোজেক্তকা ক্বু.এ./ক্ব্যু.সি. য়ানা-ৱারোল শহি পীনখ্রে৷
ইন্তরলিঙ্কিং প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক জিওতেক্নিকেল অমসুং কন্সত্রক্সন মেতরিয়েল সর্ভে ইনভেস্তিগেসনশিং পাংথোকখ্রে৷ প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুংদা খরদি মহারাস্ত্র নাশিক্কী দামনগঙ্গা(একদেয়র)-গোদাভরী ভেলী লিঙ্ক কেনেল; নাশিক্কী দামনগঙ্গা(বাইতর্ন)-গোদাভরী লিঙ্ক কেনেল; ওরিশাগী শরুক্তা লৈরিবা মহানদি-গোদাভরী লিঙ্ক কেনেল প্রোজেক্ত; এন.দবল্যু.দি.এ. মহারাস্ত্রগী (ফেস-II) ৱেনগঙ্গা-নলগঙ্গা ইন্তরলিঙ্কিং প্রোজেক্ত অমসুং বিহারগী সোন দাম এস.তি.জি. লিঙ্ক কেনেল প্রোজেক্ত অসিনি৷
লৈবাক অসিদা ফংলিবা ইশিং মরিক খুদিংমক লৈবাক অসি চাৎখৎহনবদা শিজিন্ননবা তুরেলশিং ইন্তরলিঙ্ক তৌনবা সি.এস.এম.আর.এস.না হোৎনরিবা অদু অশুক্কী মতিক চাওনা মহৈ ফংলে৷ মসিনা দিজাইন পেরামীতরশিং ফংহনবতা নত্তনা লিঙ্কশিং অসিগী এলাইনমেন্তদা হোংহন্দুনা প্রোজেক্ত কোস্ত অসি হন্থহল্লে৷
এম. পি.এম.কে.এস.ৱাই.-ঐচ.কে.কে.পি.গী ৱাতর বোদীস স্কিমশিংগী রিপেয়র, রিনোবেসন অমসুং রেস্তোরেসন(আর.আর.আর.) অমসুং সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন(এস.এম.আই.):
সর্ফেস মাইনর ইরিগেসন (এসএম.আই.) স্কিমগী মখাদা ১২শুবা প্লান্দগী হৌদুনা লুপা কোতি ১৩৪৪৯গী শেনফম থাদদুনা স্কম ৬২১৩ হৌজিক হৌজিক চৎথরি৷ ২০২০গী মার্চ ফাওবদা লুপা কোতি ৭২৯৯গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স রাজ্যশিংদা থাদখ্রে৷ মখাতনা ২০২০গী মার্চ ফাওবদা স্কিম ৩৩৯৭ মপুং ফানা লোইশিল্লগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ হায়রিবা স্কিমশিং অসিগী তার্গেৎ ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল ক্রেসন অসি হেক্তর লাখ ১০.৫২৯নি অমসুং মসিগী মনুংদা হেক্তর লাখ ৬.৮৫২দি ২০২০গী মার্চ ফাওবদা শেম্লগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ হৌজিক চৎলিবা শেঞ্জাগী চহী অসিদা হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ৭তগী লুপা কোতি ২১৪.৬৯গী শেনফম এস.এম.আই. স্কিম ১৩দা থাদখ্রে৷
ৱাতর বোদীস স্কিমগী রিপেয়র, রিনোবেসন অমসুং রেস্তোরেসন(আর.আর.আর.)গী মখাদা ১২শুবা প্লান্দগী হৌদুনা লুপা কোতি ১৯১০গী শেনফম থাদদুনা স্কিম ২২১৯ হৌজিক হৌজিক চৎথরি৷ ২০২০গী মার্চ ফাওবদা লুপা কোতি ৪৩৩গী সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স রাজ্যশিংদা থাদখ্রে৷ মখাতনা ২০২০গী মার্চ ফাওবদা ৱাতর বোদী ১৪৬৫ মপুং ফানা লোইশিল্লগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ হায়রিবা স্কিমশিং অসিগী তার্গেৎ ইরিগেসন পোতেন্সিয়েল রেস্তোরেসন অসি হেক্তর লাখ ১.৮৮৮নি অমসুং মসিগী মনুংদা হেক্তর লাখ ১.৩১৯দি ২০২০গী মার্চ ফাওবগী মনুংদা শিজিন্নরগনি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ হৌজিক চৎলিবা শেঞ্জাগী চহী অসিদা ওরিশাগী ৱাতর বোদী স্কিমশিংগী আর.আর.আর. অমদা হৌজিক ফাওবদা লুপা কোতি ৩৪.৫৩গী শেনফম থাদোকখ্রে৷
এন. নেস্নেল ৱাতর মিসন:
নেস্নেল ৱাতর মিসননা তেগলাইন“নোংগী ইশিং য়োকশিল্লু-মহাক্না তারকপা মতমদা, মহাক্না তারকপা মফমদা” অসিগা লোইননা “নোংগী ইশিং য়োকশিল্লু” হায়বা কেম্পেন্দ অমা লোঞ্চ তৌখ্রে৷ মসিগী কেমপ্নেদ অসিগী মখাদা ইশিং তুংনবা কোমশিং, রুফতোফ আর.দবল্যু.ঐচ.এস., দামশিং চেক তৌই; ইশিংগী স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎননবগীদমক তেঙ্কশিং তেংথোকপা অমসুং ফৎতবশিং লৌথোকপা; কেনেলশিংদা লৈরম্বা অথিংবশিং লৌথোকপা; ইশিং অদু অমুক হন্না অক্ব্যুইফরদা থাজিন্নবা গুহাশিং তেংথোকপা অমসুং দিফঙ্ক বোর-ৱেলশিং শিজিন্নৌ হায়বা অসিনা থবক থৌরমশিংগী মনুংদা খরনি৷
হায়রিবা ময়াম অসি য়াম্না লাইনা পাংথোকপা য়ানবা এন.দবল্যু.এম.না নোংগী ইশিং য়োকশিনবগী স্ত্রকচরশিং অসিগী মতাংদা মীয়ামশিংদা তেক্নিকেল গাইদেন্স পীননবা জিলা খুদিংমক্তা নত্রগা জি.পি. হেদক্বাতরশিংদা রেন সেন্তরশিং শেমগৎকদবনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷ জিলাগী হেকক্বাতর পুম্নমক্তা রেন সেন্তরশিং শেমগৎনবা স্তেত অমসুং দিস্ত্রিক মেজিস্ত্রেত(দি.এম.)তা এন.দবল্যু.এম.না হায়জখ্রে৷ রেন ৱাতর হার্বেস্তিং অমসুং আর্তিফিসিয়েল রিচার্জ স্ত্রকচরশিং শেম্ননবা অমসুং রেন কেম্পেন্দ অসিদা এন.দবল্যু.এম.বু সপোর্ত তৌনবা এন.দবল্যু.এম.না রাজ্য সরকারশিং, সেন্ত্রেল মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং, এ.এ.আই., রেলৱে বোর্দ, আর্মী, এয়রফোর্স, নেভী, য়ুনিলর্সিতীশিং, আই.আই.তি.শিং, আই.আই.এম.শিং, সেন্ত্রেল আর্ম পুলিস ফোর্সেস, ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দ, স্পোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া, মিলিতরী ইঞ্জিনিয়রিং সর্ভিসেস, সি.পি.এস.ই.শিং, এন.ৱাই.কে.এস.তা হায়জখ্রে৷
এয়রপোর্ত অয়াম্বদা নোংগী ইশিং অসি এক্বুইফরশিংদা য়োকশিন্ননবগীদমক এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া(এ.এ.আই.)না তোঙান তোঙানবা খোংথাং কযা লৌখৎখ্রে হায়না মখোয়না ফোংদোরকখ্রে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা “নেস্নেল ৱাতর মসিন”গী কেম্পেন্দ “নোংগী ইশিং য়োকশিনবা” হায়বা অসিনা কন্ত্রিব্যুত তৌখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা এ.এ.আই.গী অচৌবা এয়রপোর্ত প্রোজেক্ত পুম্নমক্তা আর.দবল্যু.ঐচ.সিস্তেম চৎনরি৷ কেম্পেন্দ অসি ইকাই খুম্নরবা ফম্নাইবশিং মমিং ওইনা পল্লবদা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি; নিতি অয়োগকী ভাইজ চিয়রমেন; নিতি অয়োগকী সি.ই.ও.; সেনিয়র গভর্মেন্ত ওফিসিয়েলশিং; ইশিংগী এক্তপর্তশিং-শ্রী সোনম ৱঙ্গচুক; দা. অনিল জোশি অমসুং ইনফ্লুয়েন্সর শ্রী নবিশঙ্কর জি, শ্রী গোপি চান্দনা সপোর্ত তৌই৷
কেম্পেন্দ অসি হন্দক চহীগী নোংজু থাশিং য়ৌদ্রিঙৈ ফেব্রুৱারী থাদা হৌদোকখিবনি অমসুং মসিদা অফবা রেস্পোন্স ফংবা ঙমখি৷ কেম্পেন্দ অসি হেন্না মাই পাক্নবা এফ.আই.সি.সি.আই.গুম্বা কোর্পোরেত বোদীশিংনসু ইন্দস্ত্রিয়েল সেক্তরদা “নোংগী ইশিং য়োকশিল্লু” হায়বা হিরম অসিগী মতাংদা ৱেবিনার ৪ শিনখ্রে৷ কল্লেক্তরশিং/দিস্ত্রিক মেজিস্ত্রেতশিং/কম্মিশনারশিং অমসুং ৱাতর এক্তিবিস্তশিংনা মখোয় মখোয়গী জিলাশিংদা ইশিংগী ইসু অদু থেংনবদা পাংথোকখিবা থবকশিং অদু ময়ামদা খঙহন্ননবগীদমক মখোয়শিং অসি য়াওদন্দুনা “নোংগী ইশিং য়োকশিল্লু” হায়বা হিরম অসিগী মতাংদা চয়োলগী ওইবা দাইলোগ সেরিস হৌদোকখ্রে৷ “নোংগী ইশিং য়োকশিল্লু” হায়বা এৱার্নেস কেম্পেন্দ অসি খুঙ্গং ৩১,১৫০ লৈবা জিলা ৬২৩দা পাংথোক্ননবগীদমক এন.দবল্যু.এম.না নেহরু য়ুভা কেন্দ্র সঙ্গথন (এন.ৱাই. কে.এস.) য়াওহনখ্রে৷
সহিফসল কেম্পেন্দ
ভারততা শিজিন্নরিবা ইশিংগী চাং ৮৫-৮৯%দি লৌউ-শিংউবদা শিজিন্নৈ অমসুং ৫%দি থক্নবা অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবশিংদা শিজিন্নৈ৷ মরম অদুনা লৌউ-শিংউবদা ইশিংগী চাং চাদা খরা কলহৌবা অসিনা থক্নবা ইশিং অমসুং অতোপ্পা মরমশিংদা শিজিন্নরিবা ইশিংগী চাং ৱাংনা ফংহনবদা চাওনা শাফু পীরগনি৷ ইশিং য়াম্না মরাং কাইনা ফংদবা মফমশিংদা লৌমীশিংনা ইশিং ইচং চংহন্দনা মহৈ-মরোং থাদুনা ইশিং য়াম্না লিক্না শিজিন্নদুনা, অফবা ন্যুত্রিন মরাং কাইনা য়াওহন্দুনা মফম অদুগী ইশিং-নুংশিৎকী ফিভম অদুগা চান্নহন্দুনা লৈরিবা অকোইবগী ফিভম অসিগা করিসু অকাইবা পীদবা মওং অমদা মহৈ মরোংশিং অসি থাবদা লৌউমীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপিনবা ১৪.১১.২০১৯দা নেস্নেল ৱাতর মিসননা ‘সহিফসল’ কেমপেন্দ লোঞ্চ তৌখি৷ চান্নবা মহৈ-মরোং, মাইক্রো-ইরিগেসন, লৈবাক্তা য়াওরিবা ইশিং মাংহন্দবা অসিগী মতাংদা লৌমীশিংগী মরক্তা অৱার্নেস পীবা; ইশিং য়াম্না চংবা মহৈ-মরোং ফৌ, চু অসি থাবগী মহুৎতা ইশিং য়াম্না চংদবা পাম্বীশিং চুজাক্কুম্বা থাহনবা; ইপ্যুতশিং(ইশিং অমসুং মৈ)গী মমল লেপ্নবা পোলিসীশিং শেম্বদা পোলিসী মেকরশিংদা মতেং পাংবা; অসিগুম্বা এল্তর্নেতিব ওইবা মহৈ-মরোংশিং অসিগীদমক প্রোক্যোরমেন্ত অমসুং মার্কেৎ নিংথীজনা লৈহন্দুনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবা অসিনা ‘সহিফসল’গী য়াম্না মরু ওইবা মচাকশিংনি৷ সহিফসল অসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী ইশিং মরাং কাইনা ফংদবা মফমশিংদা তোঙান তোঙানবা ৱার্কশোপ কয়ামরোম পাংথোক্তুনা লাক্লি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইঈনা ক্রোপ দাইবর্সিফিকেসন অসিগীদমক ৱার্কশোপ মরি ১৪.১১.২০১৯দা অমিৃতসর(পঞ্জাব), ২৬-২৭.১১.২০১৯দা ন্যু দিল্লী, ১৩.০১.২০২০দা ঔরঙ্গবাদ(মহারাস্ত্র) অমসুং ১৪.০২.২০২০দা কুরুখেত্রদা(হরিয়ানা) শিন্দুনা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে৷

Ministry of Jal Shakti
Year End Review: Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, Ministry of Jal Shakti
National Mission for Clean Ganga completes 22 projects & sanctions 17 new projects amounting to Rs. 557.83 crores
Namami Gange included under Prime Minister’s Awards for Excellence for Public Administration Scheme for recognizing efforts of district level officials
Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) Phase II and Phase IIIapproved with Budget Outlay of Rs. 10, 211 Cr.
National Water Mission launched special campaign – “Catch the Rain” for improving water conservation across the nation
26 DEC 2020 2:38PM by PIB Delhi
A. NATIONAL MISSION FOR CLEAN GANGA:
The NMCG has completed 22 projects and sanctioned 17 new projects related to Sewerage Infrastructure, Ghat and Crematoria, Pollution Abatement, Afforestation, Biodiversity etc. in 2020 at a total cost of Rs. 557.83 crores. Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 43 MLD Beur STP (Rs.78 crores) and 37 MLD Karmalichak STP (Rs.73 crores) in Patna on 15th September, 2020. Apart from this, the Prime Minister also laid the foundation stone for River Front Development Scheme under Namami Gange in Muzaffarpur. Three Ghats, namely, East Akhara Ghat, Sidhi Ghat and Chandwara Ghat of Muzaffarpur city will be developed under this scheme.
Prime Minister also dedicated to the nation various STP projects of Uttarakhand on 29th September, 2020 namely 68 MLD STP at Jagjeetpur, Haridwar; Upgradation of 27 MLD STP at Jagjeetpur, Haridwar& 18 MLD STP at Sarai, Haridwar; 26 MLD STP at Lakkadghat, Rishikesh; 7.5 MLD STP at Chandreshwar Nagar and 5 MLD at Chorpani in Muni Ki Reti & 1 MLD and 0.01 MLD STP at Badrinath. All major projects have been completed in Uttarakhand (120.5 MLD capacity created in Haridwar, Rishikesh and Muni-ki-Reti). Infamous Chandereshwar Nagar Naala at Muni-ki-Reti tapped and it no longer drains into the Ganga.
For the first time, Namami Gange has been included under the Prime Minister’s Awards for Excellence for Public Administration Scheme for recognizing the efforts of district level officials. Under this award category, one award shall be given to a district out of the 57 notified DGCs under the Mission. NMCG has released/achieved an amount of Rs. 1,452.40 crores from January, 2020 to November, 2020 for implementation of infrastructure projects, beautifications of Ghats, forestry interventions etc. to the State Programme Management Groups, Central Public Sector Undertakings and State Forest Departments.
The Second National Ganga River Basin Project (Ganga – II) was approved by the World Bank Board on 25th June 2020 for US$ 400 million (Rs. 3023.10 crores). The Department of Economic Affairs, Government of India and the World Bank signed the loan agreement on July 7, 2020. The Loan would be for a period of 5 years up to December 2026. Ganga Quest 2020, a competitive knowledge-building platform to assess the knowledge and awareness of the youth, school children and the general public towards issues related with environment, river conservation and bio-diversity etc. was organized from 22nd April 2020 (World Earth Day). The contest ended on 30th May, 2020 and the winners were announced on 5th June, 2020 (World Environment Day). A Digital Initiative, the Quiz received an overwhelming response with participation of more than 11.5 lakh individuals from all over country and NRIs and others from abroad, in spite of the lockdown due to the COVID-19 pandemic. The bilingual nature of the quiz helped it reach out to students in remote areas, where people are more comfortable in Hindi.
Ganga Utsav 2020, a three days cultural and educational festival, was organized by NMCG from 2nd to 4th November, 2020 to celebrate the glory of holy river Ganga. This Utsav included variety of events including storytelling, folklores, dialogues with eminent personalities, quizzes, displaying traditional art forms, dance & music performance by renowned artists, photo galleries, exhibitions and much more.
Organic farming has been taken up for more than 50,000 hectares of land in 7 districts in Uttarakhand and on 35,780 hectare land area in Uttar Pradesh in 11 districts. 13 districts along Ganga in Bihar have also embarked upon organic farming. On 13th March, 2020, Flag-In Ganga Ceremony was held for the Ganga Aamantran Abhiyan. The 34 days long river rafting expedition from Devprayag to Gangasagar is the biggest social outreach program through adventure sports for rejuvenation of Ganga connecting with lakhs of people in route.
A MoU was signed between NMCG, Indorama Charitable Trust and SMCG-Uttrakhand on 24th February 2020, an important CSR initiative under which Indorama Charitable trust would be investing about 26 crores for construction, renovation of bathing ghats and crematoria with all the basic public amenities in order to provide the devotees a fulfilling experience and Ganga Darshan at Gangotri and Badrinath.
B. Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY)-Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP):
The Government of India on 27.7.2016 approved funding of the 99 prioritized irrigation projects (and 7 phases) with an estimated balance cost of Rs. 77,595 crore (Central share- Rs. 31,342crore; State share- Rs. 46,253 crore) for completion in phases. The works include both the AIBP and CAD works. Funding arrangement for both Central Assistance (CA) and State Share made through NABARD under Long Term Irrigation Fund (LTIF). Targeted Irrigation Potential to be created under the scheme is 34.63 Lakh ha. An expenditure of Rs. 46,702 crore has been reported to be incurred by the concerned State Governments on these projects since 2016-17.
The Financial Progress under PMKSY-AIBP is as follows:
(Rs. in crore)
Funds Released
2016-17 to 2019-20
2020-21 (so far)
Total
Funds Released in 2020
Central Assistance
11,489
1,083
12,572
1,083
State Share
22,710
1,053
23,763
1,736
Total
34,199
2,136
36,335
2,819
Physical Progress: Against the target of 34.63 Lakh ha., Irrigation Potential of about 21.33 Lakh ha. has been created through AIBP works of the prioritized projects during 2016-17 to 2019-20. The potential created during 2020-21 shall be available only after the end of cropping season.
Project Completed under PMKSY-AIBP: AIBP works of 44 prioritized projects out of identified 99 projects (and 7 phases) were reported to be completed till date. Out of this, 10 projects have been reported to be completed during 2020.
A slew of Innovative measures have been taken to improve implementation and maximize benefits, such as:
• The arrangement of funds for Central share/Assistance (CA) made through NABARD as per year-wise requirements which would be paid back in 15 years’ time. Further, the State Governments may also borrow funds from NABARD for the State Share, if required.
• In respect of State Share, interest subvention shall be provided by the Central Government so that overall interest rate for State Share comes to about 6% so as to make it attractive for the States and encourage them to raise requisite State share for early completion of projects.
• The progress of the projects in physical as well as financial terms is monitored through the field units of Central Water Commission. Third party monitoring through PMU-PMKSY is also being carried out.
• Online Management Information System (MIS) has been developed for monitoring of the projects. A nodal officer for each of the 99 priority projects has been identified who updates the physical and financial progress of the project regularly in the MIS.
• GIS based Application has been developed for geo-tagging of project components. Remote Sensing Techniques have been used for digitization of the canal network of the projects. Further, the Cropped Area estimation in the command of 99 priority projects is being carried out annually through remote sensing.
• To resolve the issue of Land Acquisition (LA) and increase water conveyance efficiency, use of Underground Pipeline (UGPL) has been actively promoted. Guidelines for Planning and Design of Piped Irrigation Network were released by this Ministry in July’2017. By adopting UGPL, LA in 6200 ha. and 4920 ha. has been avoided by the States of Odisha and Maharashtra respectively. Cost saving thereof is Rs. 1500 crore approx.
• Pari-passu implementation of Command area development works in the commands of these projects is envisaged to ensure that the Irrigation Potential Created could be utilized by the farmers. New Guidelines bringing focus on Participatory Irrigation Management (PIM) have been brought out. Further, transfer of control and management of irrigation system to the Water Users’ Association (WUA) has been made necessary condition for the acceptance of CADWM completion.
Special Package for Maharashtra: A Special Package approved on 18.07.2018 which provides Central Assistance to complete 83 Surface Minor Irrigation (SMI) projects and 8 Major / Medium Irrigation Projects in drought prone districts in Vidarbha and Marathwada and rest of Maharashtra in phases up to 2023-24. The overall balance cost of the said projects as on 1.4.2018 is estimated to be Rs.13651.61 crore. Total CA is estimated to be Rs. 3831.41 crore including reimbursement for expenditure during 2017-18. Balance potential of 3.77 Lakh Ha would be created on completion of these schemes. CA of Rs. 1163 crore has been released under the scheme so far out of which Rs. 363 crore has been released since January’2020. Under the scheme, 18 SMI projects have been reported to be completed by the State Government of Maharashtra so far out of which 9 projects have been reported to be completed since January’2020. Ultimate Irrigation Potential of these 18 projects is 11,693 ha. Overall irrigation potential of 86,160 ha. has been reported to be created through all these projects during 2018-19 and 2019-20. Further potential created during 2020-21 shall be available only after the end of cropping season.
Polavaram Irrigation Project: Polavaram Irrigation Project was declared as National Project under Section 90 of AP Reorganization Act, 2014, which came into force on 1st March 2014. The project with 2454 m of earth-cum-rockfill dam and 1128.4 m long spillway aims at irrigating 2.91 lakh ha in East Godavari, Visakhapatnam, West Godavari and Krishna districts besides several other benefits envisaged by it. Central Government is funding 100% of the remaining cost of the irrigation component of the project, as on 01.04.2014. Government of Andhra Pradesh is executing the irrigation component of the project on behalf of Government of India. The approved cost of the Project is Rs. 55,548.87 Cr (at 2017-18 price level). After declaration as National Project, a sum of Rs.8614.16 Cr. has been released for execution of Polavaram Irrigation Project so far, out of which Rs.1850 Cr has been released since January’2020. In addition, Rs. 2234 crore has been sanctioned for release to the project during 2020-21 which shall be released by NABARD shortly. An expenditure of Rs. 17,327 crore has been incurred for the project works up to 31.03.2020.
C. Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) Phase II and Phase III:
India ranks third globally after China and USA with 5334 large dams in operation. About 411 dams are under construction. In addition, there are several thousand smaller dams. These dams are vital for ensuring the water security of the Country. The Union Cabinet approved externally aided DRIP Phase II and Phase III in its meeting held on October 29, 2020. The nineteen (19) States and three (3) Central Agencies are involved. The Budget Outlay is Rs. 10, 211 Cr. Duration of Scheme is ten (10) years, to be implemented in two phases, each of six (6) years duration with two (2) years overlap.
D. Central Water Commission:
Compendium on Sedimentation of Reservoirs in India 2020 (4th Edition) has been prepared with data of 369 reservoirs. The work of sedimentation assessment studies of 23 reservoirs through satellite remote sensing technique was initiated through Maharashtra Engineering Research Institute (MERI), Nashik in April 2019. The studies have been completed in September, 2020. CWC has also conducted Sedimentation Assessment Studies of 8 reservoirs using remote sensing technologies in-house.
These in-house studies have been conducted using Microwave data (instead of optical data). The advantage of using microwave data is that the images are not affected by cloud cover, and we get images of the reservoirs near FRL during monsoon season as well (which is relatively difficult with optical imageries as when the reservoir is full, most of the time it is monsoon season and it is cloudy). The morphological studies of 4 rivers namely Brahmaputra, Subansiri, Pagladiya and Yamuna through remote sensing technology have been completed.
The Advisory Committee of DoWR, RD & GR considers the techno-economic viability of Medium and Major Irrigation, Multipurpose and Flood Control Project proposals. During the year 2020, 16 medium/major Irrigation, Multipurpose and Flood Control Project proposals have been accepted. The monitoring of 477 glacial lakes & water bodies having size greater than 50 ha in the Indian Himalayan region using satellite remote sensing has been completed for the year 2020. This activity is carried out every year monthly from June to October.
During the year 2020, 3 new Flood Forecasting Stations (1 Level and 2 Inflow) has been added in the States of Rajasthan, Telangana and Andhra Pradesh. During the period from 1st May to 30th November 2020, 11691 flood forecasts (8243 Level and 3448 Inflow) were issued, out of which 11178 (8132 Level and 3046 Inflow) forecasts were within limit of accuracy with a percentage accuracy of 95.61%. This is the highest number of forecasts issued on record.
Daily Flood Situation Reports and Special Advisories were also issued during extreme flood situations. 757 Red and 1121 Orange Bulletins were also issued and updated on hourly and 3-hourly basis respectively. All flood information were updated in FF Website, Twitter and Facebook Pages of Flood Forecasting of CWC
Some new initiatives include 3-day advisory forecast are being increased to 7-day from 2021using IMD Rainfall Forecast and Hydrological Data; Advance forecast for a week for 10 identified reservoirs for proper reservoir regulation and to avoid downstream flooding.
6. CWC Activities under National Hydrology Project (NHP)
Achievements include Finalization of Hydro-meteorological Network of various states; Finalization of specifications of Hydro-meteorological and survey equipments; Finalization of reports on various modeling software’s available worldwide; Development and up gradation of old eSWIS into WIMS; Finalization of Real Time Data Acquisitions System (RTDAS) tender for all NE states except Assam; Finalization of RTDAS tender for NCA; Award of consultancy for Extended Hydrological Prediction (Multi-week forecast) for three river basins namely; Yamuna, Narmada and Cauvery; Award of consultancy for Sedimentation study in 7 river basins; Purchase of 14 numbers of ADCP as an effort for modernization of discharge observations; Modernization of training facilities in NWA Pune & Modernization of Water Quality Monitoring activity by providing state of art equipments.
Initiatives include Stream flow forecasting including inundation forecast for Ganga Basin; Integrated Reservoir Operation particular for flood control and using cluster approach in Ganga Basin; Reservoir Sedimentation Studies using Hydrographic survey for 32 reservoirs; Study the issue of floods and siltation in river Ganga due to Farakka Barrage in the State of Bihar.
Coastal Management Information System (CMIS):
Implementation of Coastal Management Information System (CMIS) in the States of Tamil Nadu, Kerala and UT of Puducherry has been awarded to IIT Madras, Chennai and a tripartite MoU has been signed among CWC, IIT, Madras and respective States/UTs (Kerala, Tamil Nadu and Puducherry) for establishment of one coastal data collection site in each States/UT. Establishment of three no. of coastal data collection sites has completed under this project. The Two-year MoU signed for this project is now extended for another one year and MoU has been signed with respective states and expert agency in Jan/Feb 2020.
Implementation of Coastal Management Information System (CMIS) at 2 sites, one each in Maharashtra (northern region) and Gujarat (southern region) has been awarded to CWPRS, Pune and a tripartite MoU has been signed among CWC, CWPRS and respective States (Gujarat and Maharashtra). Establishment of two no. of coastal data collection sites (Satpati-Maharashtra, NanidantiMotidanti-Gujarat) is in progress under this project.
Implementation of CMIS at 3 sites, 2 in Goa and 1 in Southern Maharashtra, work has been awarded to NIO, Goa and a tripartite MoU has been signed among CWC, NIO and respective States (Goa and Maharashtra). Establishment of three no. of coastal data collection sites (Tarkhali-Maharashtra, Benaulium-Goa, Baga-Goa) is in progress under this project.
Monitoring of Reservoir: Number of reservoirs under the monitoring of Central Water Commission increased from 120 Nos to 123 Nos in January 2020 and from 123 Nos it increased to 128 Nos in November 2020. Weekly Bulletins of Live Storage Status of the Country were issued even during the COVID 19 Pandemic Lockdown without fail. Simultaneously, Weekly Bulletins of Live Storage Status of the Country were also issued for Crop Weather Watch Group Meeting of Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare every Friday even during the COVID 19 Pandemic situation.
Inter State Matters:
Pennaiyar/Ponniyar River Water Dispute: The Negotiation Committee constituted under the Chairmanship of Chairman, CWC to resolve dispute on use, distribution and control of the Inter-State River Pennaiyar and its tributaries w.r.t complaint of Govt. of Tamil Nadu under Section 3 of ISRWD Act, 1956 submitted its final report in 30.11.2020. In this regard, the Committee held two meetings on 24.02.2020 and 07.07.2020.
Tilaiya–Dhadhar Negotiation Committee: The Negotiation Committee constituted under the chairmanship of Chairman, CWC to resolve dispute on Tilaiya–Dhadhar Diversion Scheme w.r.t complaint of State of Bihar under Section 3 of ISRWD Act, 1956 submitted its final report in October 2020. in this regad, the Committee held three meetings on 13.2.2020, 23.06.2020 and 1.10.2020.
1. ATAL BHUJAL YOJANA (ATAL JAL)
Atal Bhujal Yojana (Atal Jal) is a Central Sector Scheme of Government of India with an outlay of Rs 6000 crores, with focus on community participation and demand side interventions for sustainable ground water management in identified water stressed areas of seven States in the country viz. Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan and Uttar Prasdesh. The scheme, partly funded by the World Bank, was launched by the Hon’ble Prime Minister on 25.12.2019 and is being implemented from 1.04.2020 for a period of 5 years.
This unique scheme aims at increasing the capacity of States to manage their ground water resources and for ensuring their long-term sustainability with active participation of the local communities through a mix of top-down and bottom-up approaches. It also envisages convergence of various ongoing schemes for implementation of interventions for improving ground water availability with emphasis on demand management and also to inculcate behavioural changes in the community to ensure optimal use of available water resources.
The launch of Atal Bhujal Yojana heralds a change in the Government policy for ground water management by emphasising the importance of community participation in planning, execution, and monitoring of scheme activities; convergence of ongoing schemes for implementing interventions aimed at improving ground water availability; focus on demand side management through improving water use efficiency and incentivizing participating States for awareness creation among the masses on the importance of ground water.
Atal Bhujal Yojana also envisages improving the capacity of States for ground water governance through strengthening of institutions dealing with ground water management, improving ground water monitoring networks, creation of awareness among the public on the importance and criticality of ground water resources and building the capacity of the grass root level stakeholders to plan and utilize the available resources in a judicious manner. It also addresses the gender perspective by making it mandatory to include women in all activities of the scheme.
Atal Bhujal Yojana is expected to improve ground water conditions in the target areas and to contribute significantly to ensure ground water sustainability for interventions planned under the Jal Jeevan Mission (JJM). It is also expected to contribute to the Hon’ble Prime Minister’s goal of doubling farmers’ income and to result in optimal use of ground water by the stakeholders in the long-run.
Work done under the Scheme is as follows:
1. National Inter-departmental Steering Committee has been constituted & National Programme Management Unit (NPMU) has been established.
2. Program Guidelines have been issued
3. Third Party Government Verification Agency (TPGVA) is in place and is going ahead with preparations for the 1st round of verification of achievements of the States in respect of DLI#1 (Disclosure &Dissemination of ground water related information) for disbursement of incentives.
4. Preparation of web-based MIS to monitor progress of the scheme has advanced.
5. Preparation of National & State Fiduciary Manuals are in advanced stages of finalization/approval.
6. Establishment of institutional mechanism for implementation of scheme is in progress in the participating States.
7. MoA has been signed with all seven States.
8. Release of funds to the tune of Rs. 24.05 crore under Institutional Strengthening and Capacity Building Component to four States viz. Gujarat, Haryana, Karnataka and Uttar Pradesh. Proposals for release of funds for Maharshtra& M.P are under approval, whereas proposals are awaited from Rajasthan.
9. States are going ahead with preparatory activities for ground level implementation of the scheme.
F. Central Ground Water Board:
National Aquifer Mapping and Management Program: NAQUIM studies for aquifer mapping and management plan formulation have been taken up by CGWB. During 2020 (1st January to 30th November 2020), Aquifer Maps and Management Plans for 1.67 Lakh sq km have been prepared covering various parts of the country. So far, under the Aquifer Mapping programme, an area of 13.50 lakh km2 has been covered out of the total 24.8 lakh km2 area identified for mapping in the country.
Several Training and outreach programs including Public Interaction programs (PIPs) and Mass Awareness Programme on Rainwater Harvesting have been conducted. As a part of the three-tiered training programme being implemented by Rajiv Gandhi National Ground Water Training and Research Institute (RGNGWTRI) a total of 63trainings of various types (Tier I- 25, Tier II- 22& Tier III- 16) were conducted during January to November 2020. Nearly 4641 participants included ground water professionals as well as users at grassroots level participated in the programmes.
Inauguration of new building of RGNGWTRI – The Union Minister of Jal Shakti Sh. Gajendra Singh Shekhawat inaugurated the new building of Rajiv Gandhi National Ground Water Training & Research Institute (RGNGWTRI) at Raipur on 25th Feb., 2020.
Artificial Recharge in Aspirational Districts: An innovative scheme on Aquifer Rejuvenation has been undertaken CGWB in which innovative artificial recharge techniques for aquifer rejuvenation has been carried out in Aspirational districts of the States of Maharashtra, Telengana and Andhra Pradesh. The work has been executed in three blocks- one each in Andhra Pradesh, Telangana and Maharashtra state. The interventions have resulted in improvement of ground water situation in the area.
Bridge Cum Bhandara: Bridge-cum-bhandara is a water conservation structure that serves the dual purpose of transportation as well as storage of water in the upstream side. Such structures have been constructed at five locations in parts of Maharashtra State.
Khamgaon Village-Osmanabad
Bridge cum Bhandara
PMKSY-HKKP-GW
The PMKSY-HKKP-GW scheme aims to create additional irrigation command from ground water for Small and Marginal farmers. During Jan to Nov 2020, projects of Rs 1078.60 crore have been approved by Ministry of Jal Shakti. These projects, on completion will create additional command area of 83665 ha, in States of Tamil Nadu, Manipur, Mizoram, Telangana, West Bengal and Assam and expected to benefit nearly 1.48 lakh small and marginal farmers. Further, Rs 103.38 crore has also been released during Jan to Dec 2020, to the States of Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur, Tripura, Tamil Nadu and Uttar Pradesh as Central Assistance.
G. National Water Informatics Centre:
Water Information Management System (WIMS): It is centralized web enabled data aggregating platform developed to capture both surface water and ground water resources data in automated manner through telemetric sensors and by manual data entry. Almost all central & State agencies are sharing their time series data on river level, discharge, reservoir level, ground water level, surface & ground water quality etc on the portal.
India-Water Resource Information System (India-WRIS): It is a web portal for visualization and dissemination of water resources related information. During the year, the system has been revamped by combining and improving upon the previous systems and adding several new modules. The system now contains spatial, non-spatial, time series and static hydro-meteorological data like rainfall, river water levels and discharge, ground water levels, water quality, soil moisture, climatic, geological and other geomorphological data on a standardized National GIS framework for utilization by users. There are 9 dynamic modules, 12 semi dynamic modules, 13 static modules and 11 utilities available for the users to access, download and visualize the information.
The two portals / System are constantly being upgraded by adding new layers to make the portals more robust, dynamic and enriched.
Data Dissemination: Apart from regular arrangements made with organizations under the Department of Water Resources RD & GR like Central Water Commission, Central Ground Water Board etc., arrangements have been made with Survey of India, Central Pollution Control Board and other departments of state governments for regular data sharing and further dissemination of information to public.
The data available in India-WRIS is shared through API with the Office of Principle Scientific Adviser to Government of India for development of mobile application for farmers of the country as a part of KisanMitr Project and Niti Aayog for development of National data and analytics platform.
H. Progress under the scheme “Irrigation Census”:
Minor Irrigation Census conducted quinquennially in order to create a sound and reliable database on groundwater and surface water minor irrigation schemes in the country. The Minor Irrigation Census is conducted under the centrally sponsored scheme “Irrigation Census” with 100% central funding through which State Statistical Cells constituted under different States/UTs are also supported. The sixth Minor Irrigation Census with reference year 2017-18 is currently under implementation where in the Ministry has also launched the first Census of Water bodies covering all water bodies in the country, both rural and urban. During 2020, the following progress under the scheme “Irrigation Census” has been achieved:
1. After completing the preparatory work like drafting of schedules, instruction manual, Operational Guidelines, development of data entry and validation software, development of mobile App for capturing latitude, longitude and photograph of the water body, training of field personnel etc., the field work of 6th Minor Irrigation Census and first Census of Water bodies is progressing in the States/UTs. During 2020, sixteen States have completed the field work. The field work in remaining States/UTs is fast progressing.
2. The first installment of funds amounting to 40% of the cost of the census was released to all States/UTs for undertaking the planning of census, training of field personnel, procurement of mobile phones, payment of honorarium, printing of schedules etc. Revalidation of unspent balances were done as per requests received from State Governments.
3. The releases were also made to the state Statistical Cells for incurring expenditure on salaries, allowances etc.
I. Completion of balance works of North Koel Reservoir Project
The Department has taken up the long pending project for completion of balance works of North Koel Reservoir Project, Bihar and Jharkhand on North Koel river is situated in the most backward tribal area of Palamu and Garhwa districts of Jharkhand. The Union Cabinet has approved the proposal for balance works of North Koel Reservoir Project at an estimated cost of Rs 1622.27 crore during three financial years from the start of the project. Project will provide irrigation benefit to 111,521 hectares of land annually in drought prone areas of Aurangabad and Gaya districts of Bihar and Palamau and Garwa districts of Jharkhand. Project also has the provision for supply of 44 MCM water for drinking and industrial water supply.
The progress of work has been quickened since January, 2020 and Ten Gates of Mandal Dam have been fabricated and inspected, 10% works on Dam & Appurtenant has been completed, 80% Progress has been achieved at Mohammadganj Barrage while 70% Progress achieved at Left Main Canal (LMC). 5% works on Right Main Canal (Jharkhand Portion) has been completed
J. Flood Management and Border Areas Programme (FMBAP)
The existing Flood Management Programme (FMP) and River Management Activities and Works related to Border Areas" (RMBA) schemes of this Ministry has now merged into single scheme titled "Flood Management and Border Areas Programme" (FMBAP) for three year period from 2017-18 to 2019-20 and further extended upto March, 2021. Central Assistance of Rs. 171.1834 Cr. has been released to States/UTs Since January, 2020 to till date in current calendar year under this scheme.
K. India and Bangladesh Matters
India-Bangladesh Joint Committee Meeting on sharing of Ganges Waters at Farakka
The 73rd&74th meeting of India Bangladesh Joint Committee and Joint Inspection of the Joint Hydrological Observation site on river Ganga at Farakka as per the provisions of "Ganga / Ganges Water Sharing Treaty of 1996" was held at Farakka / Kolkata during 24th to 28th February, 2020.
L. Revision of National Water Policy (2012)
In order to meet the present challenges in water sector, revision of National Water Policy 2012 has been envisaged by the Department. A Drafting Committee has been constituted on 5th November, 2019 to revise the National Water Policy.
M. NATIONAL RIVER CONSERVATION DIRECTORATE
Cleaning of river is a continuous process and Government of India is supplementing the efforts of the State Governments in addressing the challenges of pollution of rivers by providing financial and technical assistance. Assistance is provided to State Governments for abatement of pollution in identified stretches of various rivers (excluding river Ganga and its tributaries) under the Centrally Sponsored Scheme of National River Conservation Plan (NRCP) on cost sharing basis between the Central & State Governments for taking up various pollution abatement works relating to interception & diversion of raw sewage, construction of sewerage systems, setting up of sewage treatment plants, low cost sanitation, river front/bathing ghat development, etc.
Achievements and initiatives under NRCP:
• Project for upgradation and rehabilitation work of river Rani Chu in Zone-I, Gangtok, Sikkim sanctioned for Rs.95.36 crore
• Project of "Assessment of ecological status of the select 6 Indian rivers (namely Cauvery, Godavari, Periyar, Mahanadi, Narmada & Barak River)" under National River Conservation Plan (NRCP) by Wildlife Institute of India (WII), Dehradun at an estimated cost of Rs. 24.56 crore.
• Central funds amounting to Rs.89.15 crore released to various State Governments including payment to Project Management Consultant for implementation of projects under NRCP.
• In order to broad base the activities under NRCP and amalgamate biodiversity conservation and stakeholder participation in the river conservation process, WII (Wildlife Institute of India) has been entrusted to carry out a biodiversity study for six rivers, Mahanadi, Narmada, Godavari, Periyar, Cauvery & Barak.
N. CADWM WING:
Government of India is implementing a scheme called Command Area Development & Water Management (CADWM) under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY). The scheme was launched with an aim to enhance physical access of water on farm and expand cultivable area under assured irrigation. 99 prioritized Projects have been identified for expeditious completion adopting innovative funding through creation of ‘Long Term Irrigation Fund’ under NABARD. The targeted Culturable Command Area (CCA) of the presently 88 included projects is 45.08 lakh Ha. and estimated central assistance (CA) is Rs 8300 crore. During 2016-17 to 2020-21 (upto November, 2020), CA amounting to Rs 2677.702 crore was released to 74 projects while the CCA progress reported by States is 14.18 lakh ha. During 2020-21, CA amounting to Rs 133.45 crore has been released to 27 projects.
Central Soil and Materials Research Station (CSMRS):
The contributions of CSMRS in the field of Geotechnical Investigation of River Valley Projects are:
• Carried out Geotechnical Investigations for 34 Water Resources Projects.
• 24 Project Reports on Geotechnical Investigations were prepared.
• Publication of 12 Research Papers in National and International Journals/Conferences.
• Comments imparted on 29 Detailed Project Reports and their compliances.
• Organization of 3 virtual training courses in which 230 Engineers/ trainees/students from various Organisations/Institutions/colleges participated.
• Involved in the 12 numbers of dam rehabilitation project under DRIP
• CSMRS Signed MoU with Norwegian Geothechnical Institute Oslo, Norway on cooperation in the field of geotechnical engineering and materials sciences.
CSMRS also Signed QA/QC MoU with THDC for PSP Tehri project (4×250 MW) Uttarakhand; THDC for VPHEP (4×111 MW) Uttarakhand; Uttarakhand Jal Vidyut Nigam Limited for Vyasi HE project (2×60 MW) Uttarakhand; Polavaram Project Authority for Polavaram Project, Andhra Pradesh; Bhaunrat Dam Project, Uttar Pradesh; Kanhar Irrigation Project, Uttar Pradesh; Garada Dam Project, Rajasthan and Kolongchhu HE Project, Bhutan.
The Geotechnical and construction materials survey investigations for the interlinking projects were carried out. Some of the projects include Damanganga (Ekdare)-Godavari Valley Link Canal, Nasik, Maharashtra; Damanganga (Vaitarna) - Godavari link canal Project, Nasik; Mahanadi-Godavari Link Canal Project, Odisha Portion; Wainganga- Nalganga Interlinking Project, NWDA, Maharashtra (Phase-II) and Sone Dam STG Link Canal Project, Bihar.
The contribution of CSMRS towards the realization of the Interlinking of rivers to utilize every single drop of water for country’s development has been highly fruitful – not only in providing design parameters but also in reducing the project cost by suggesting changes in the alignment of the links based on the investigations.
P. Tungabhadra Board: Modernization of TB Right Bank Low Level Canal from K, 0.000 to km 70.000 which has been taken up during 2018-19 has been progressed to 83% from 30% during the year 2020. Modernization of TB Right Bank Low Level Canal from km 70.00 to Km 115.000 has been taken up from April, 2020 and is under progress (30% completed during the year 2020). Canal flow measurement with modern Accoustic Doppler Curren Profiler (ADCP) has been implemented in the TB Board. This is propagating awareness among the farmer community about the over usage and misuse of canal water. Since this is a continuous process this is being continued during the year 2020 also.
Installation of Telemetry system has been commissioned and daily live flow data of TB Project canals is being displayed on the website tbbliveflow.com and TB Reservoir & other details are displayed on the website www.tbboard.gov.in for the information of member States, general public and farmer community. Being a continuous activity, this is continued during the year 2020 also.
Q. Krishna River Management Board: Two meetings of the Board were convened and resolved various issues of both the States regarding new projects taken up by both the States and in regulation of Krishna water supply from common projects of Srisailam and Nagarjuna Sagar. 3rd and 4th meetings of the Committee constituted by MoWR,RD&GR vide order date No.R-12011/7/2016-Pen. Riv. Dated 05.10.2018 to ensure supply of Krishan water to augment the drinking water supply to Chennai city were held on 05.02.2020 and 22.07.2020. During the water year 2019-20, a quantity of 10.0725 TMC water was released at Srisailam reservoir and the quantity realized at A.P. – T. N. border is 8.058 TMC.
During this water year 2020-21 up to 07.12.2020, a quantity of 4.885 TMC of water released at Srisailam and the quantity realized at A.P.-T.N. border is 3.884 TMC. Calibrations of various telemetry stations installed in Krishna basin were carried out. Reconciliation meetings were convened by KRMB with officials of both the State of Andhra Pradesh and Telangana to sort out the differences in figures of water utilizations.
R. SURFACE MINOR IRRIGATION (SMI) AND REPAIR, RENOVATION AND RESTORATION (RRR) OF WATER BODIES SCHEMES OF PMKSY-HKKP:
Under the Surface Minor Irrigation (SMI) scheme, since 12th plan onwards, 6213 schemes are ongoing with an estimated cost of ₹ 13449 crore. Central Assistance (CA) of Rs. 7299 crore has been released to states upto March, 2020. Further, 3397 schemes have been reported to be completed upto March, 2020. Target irrigation potential creation of these schemes is 10.529 L Ha and out of this, 6.852 L Ha is reported to be created till March, 2020. In the current financial year, ₹ 214.69 crore has been released to 13 SMI schemes from 7 States till date.
Under the Repair, Renovation and Restoration (RRR) of Water Bodies scheme, since 12th plan onwards, 2219 schemes are ongoing with an estimated cost of Rs. 1910 crore. Central Assistance (CA) of Rs. 433 crore has been released to states up to March, 2020. Further, 1465 water bodies have been reported to be completed up to March, 2020. Target irrigation potential restoration of these schemes is 1.888 L Ha and out of this, 1.319 L Ha is reported to be restored till March, 2020. In the current financial year, Rs. 34.53 crore has been released to one RRR of Water Bodies schemes of Odisha till date.
S. NATIONAL WATER MISSION:
National Water Mission has launched a campaign – “Catch the Rain” with a tagline “Catch the Rain – when it falls, where it falls” to nudge all stake-holders to create Rain Water Harvesting Structures (RWHS) suitable to the climatic conditions and sub-soil strata to catch the rains with the people’s active participation. Under this campaign drives to make water harvesting pits, rooftop RWHS, check dams, etc; removal of encroachments and de-silting of tanks to increase their storage capacity; removal of obstructions in the channels which bring water to them from the catchment areas, etc; repairs to step-wells and using defunct bore-wells to put the water back to aquifers, etc are some of the activities suggested to be taken up.
To facilitate this, NWM has been propagating that Rain Centres should be setup in every district or GP headquarters, to give technical guidance to people on Rain Water Harvesting Structures. NWM has requested to States and District Magistrates (DM) to establish Rain centres in every district headquarters. These RCs can be developed in future as “Jal Shakti Kendras" acting as knowledge centres on water-linked topics like RWHS, restoration, desilting of water bodies, ground water recharging, water saving practices in agriculture, industry, drinking water etc. State Governments have started setting up rain centres in the districts. A number of districts in the country which include Dantewada, Chhattisgarh; Changlang, Arunachal Pradesh; Balia, Uttar Pradesh and South Andaman, A&N Islands have responded to our request and already started ‘Rain Centres’ in their districts.
NWM had requested the State Governments, Central Ministries/ Departments, AAI, Railway Board, Army, Airforce, Navy, Universities, IITs, IIMs, Central Armed Police Forces, Ordnance Factory Board, Sports Authority of India, Military Engineering Services, CPSEs, NYKS etc. to create rain water harvesting & artificial recharge structures and to support NWM in its catch the rain campaign.
Airport Authority of India (AAI) has affirmed that they have already implemented various measures to store/recharge the rainwater' to the aquifers at most of the Airports, thus contributing to "Catch the Rain" campaign of "National Water Mission". In addition, RWH system is also being implemented at all the major airport projects of AAI. Many organizations have also responded to our request for supporting catch the rain campaign and informed us about the details of activities undertaken under the campaign.The campaign is also endorsed by dignitaries like the Vice President of India; Vice Chairman, NITI Ayog; CEO, NITI Ayog; Senior Government Officials; water experts - Shri Sonam Wangchuck; Dr Anil Joshi etc and influencers like Shri Ravishankar ji, Shri Gopi Chand etc.
The campaign was initiated in February this year i.e well before the onset of ensuing monsoon and it has evoked a very good response. Corporate bodies like FICCI has also organized a series of 4 Webinars on “Catch the Rain” to promote the campaign within the industrial sector. A weekly dialogue series on “Catch the Rain” has also been started where Collectors/District Magistrates/Commissioners and water activist have been invited to share their commendable work in their districts to address the water issues. NWM has involved Nehru Yuva Kendra Sangthan (NYKS) for undertaking the ‘Catch the Rain’ awareness campaign to cover 623 districts in 31,150 villages.
SahiFasal Campaign
In India, 85-89% of water usage is for agricultural purposes and about 5%usage is for drinking and domestic purposes. Hence, even a small percentage saving of water in agricultural usage will have a significant impact in water availability for drinking and domestic purposes. ‘SahiFasal’ campaign was launched by National Water Mission on14.11.2019 to nudge farmers in the water stressed areas to grow crops which are not water intensive, but use water very efficiently; and are economically remunerative; are healthy and nutritious; suited to the agro-climatic-hydro characteristics of the area; and are environmentally friendly. Creating awareness among farmers on appropriate crops, micro-irrigation, soil moisture conservation etc; weaning them away from water intensive crops like paddy, sugarcane etc. to crops like corn, maize etc which require less water; assisting policy makers to frame policies that make effective pricing of inputs (water and electricity); improve procurement and market for these alternate crops; create appropriate storage them etc ultimately leading to increase in the income of farmers are the key elements of “SahiFasal”. Under SahiFasal, series of workshops are being organized in the water stressed areas of the country. Currently four workshops have been organized in Amritsar (Punjab) on14.11.2019, New Delhi on 26-27.11.2019, Aurangabad (Maharashtra) on 13.01.2020 and Kurukshetra (Haryana) on 14.02.2020.Punjab/Haryana has taken steps for crop diversification.