শেল-থুম মন্ত্রালয়
জি.এস.তি.গী শোত্থহৌরবা শেনফমশিংবু মেনখৎনবগীদমক্তা রাজ্যশিংদা মথং-মথং ওইনা পীথবা লোনগী লুপা করোর ৬০০০গী ৯শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
হৌজিক ফাওবগী ওইনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা আইনগী কাঙলোনগা লোয়ননা অপুনবা লুপা করোর ৫৪,০০০গী শেনফম থাদোকখ্রে
হায়রিবশিং অসি রাজ্যশিংদা লুপা করোর লাখ ১০৬৮৩০গী অহেনবা শেনফম পুবগী অয়াবা পীখিবা অদুগী মথক্তনি
28 DEC 2020 6:15PM by PIB Imphal
শেল-থুম মন্ত্রালয়না জি.এস.তি.গী শোত্থহৌরবা শেনফমশিংবু মেনখৎনবগীদমক্তা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ৬০০০গী ৯শুবা চয়োলগী ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে। মসিগী মনুংদগী লুপা করোর ৫৫১৬.৬০গী শেনফমদি জি.এস.তি. কাউন্সিলগী মেম্বরসু ওইরিবা রাজ্য ২৩দা অমসুং লুপা করোর ৪৮৩.৪০গী শেনফম অসিনা লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগা লোয়নবা য়ুনিয়ন তেরতোরী ৩ (দিল্লী, জম্মু অমসুং কশ্মির অমসুং পুদুচেরী)দা পীখিবনি। লেমহৌরিবা রাজ্য ৫, অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ অমসুং সিক্কিমগী ওইনদি জি.এস.তি. চৎনখিবদা রেভেন্যুদা অহাংবা অমত্তা লৈখিদবনি।
ভারত সরকারনা জি.এস.তি. চৎনহনখিবদগী মরম ওইদুনা লুপা করোর লাখ ১.১০গী চাউরাকপা শোত্থহৌবা শেনফমশিং অসিবু মেনখৎনবগীদমক্তা ওক্তোবর ২০২০দা অহেনবা ওইনা শেল পুশিনবগী অখন্নবা অয়াবা অমা পীখিবনি। শেল পুশিনবগী থৌওং অসি অকক্নবা অয়াবা অসিগী খুত্থাংদা ভারত সরকারনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী মহুৎ শিন্দুনা পাংথোকপনি। শেল পুশিনবগী থৌওং অসি তাঙ্কক ৯ থোক্না পাংথোকখি। হৌজিক ফাওবদা পুশিনখ্রবা শেনফমশিং অসি রাজ্যশিংদা ওক্তোবর ২৩, ২০২০; নবেম্বর ২, ২০২০; নবেম্বর ৯, ২০২০; নবেম্বর ২৩, ২০২০; দিসেম্বর ১, ২০২০; দিসেম্বর ৭, ২০২০; দিসেম্বর ১৪, ২০২০; দিসেম্বর ২১, ২০২০ অমসুং দিসেম্বর ২৮, ২০২০দা থাদোকখিবনি।
হন্দক্কী চয়োল অসিদা থাদোকখিবা শেনফম অদু রাজ্যশিংদা পীগদবা শেনফমশিং অদুগী ৯শুবা ইন্সতোলমেন্তকীনি। হন্দক্কী চয়োল অসিদা শেনফমশিং অসি ৫.১৫০৮%গী চাংদা শেন্দোই কাদুনা পুবনি। হৌজিক ফাওবদা কেন্দ্র সরকারনা শেল পুশিনবগী অখন্নবা তাঞ্জা অসিগী মনুংদা লুপা করোর ৫৪০০০ অসি ৪.৭৪৮৮%গী শেন্দোইগী চাংদা পুশিনখ্রে।
জি.এস.তি. চৎনখিবদা শোত্থহৌবা শেনফমশিং মেনখৎনবগীদমক্তা শেল পুশিনবগী অখন্নবা তাঞ্জা অসিগী খুত্থাংদা ফন্দ পীথবগা লোয়ননা ভারত সরকারনা রাজ্যশিংনা মখোয়গী শেল-থুমগী রিসোর্সশিং নীংথিনা শিজিন্নবা ঙমহন্নবা হায়দুনা জি.এস.তি.গী ওপসন-১ খন্দুনা শোত্থহৌবা শেনফম মেনখৎনবগীদমক্তা রাজ্যশিংদা মখোয়গী জি.এস.দি.পি. (গ্রোস স্তেৎ দোমেস্তিক প্রদক্ত)গী ০.৫০%গা মান্নবা শেনফম পুবগী অহেনবা অয়াবা পীখিবনি। রাজ্য খুদিংনা ওপসন-১ অসি পাম্মি হায়না খন্নখি। খুদোংচাবা অসিগী মখাদা, রাজ্য ২৮দা মখোয়গী অপুনবা অহেনবা শেনফম (জি.এস.দি.পি.গী ০.৫০%) লুপা করোর লাখ ১০৬৮৩০ পুশিনবগী অয়াবা পীখিবনি।
হৌজিক ফাওবগী ওইনা রাজ্য ২৮দা অখন্নবা তাঞ্জা অসিগী খুত্থাংদা অয়াবা পীখিবা অহেনবা ওইনা পুশিনবগী শেনফম অমসুং রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা থাদোকখ্রবা শেমফমশিং অসি মখাদা পীরি।
রাজ্যশিংগী ওইবা জি.এস.দি.পি.গী ০.৫০%গী অহেনবা শেল পুশিনবগী অয়াবা পীখিবা অমসুং অখন্নবা তাঞ্জা অসিগী খুত্থাংদগী খোমগত্তুনা ২৮/১২/২০২২০ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পীথবখিবা শেনফমশিং
(শেনফম অসি লুপা করোরদনি)
মথং-মনাও
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
রাজ্যশিংদা ০.৫০%গী অহেনবা ওইনা পুশিনবগী অয়াবা পীখিবা শেনফম
অখন্নবা তাঞ্জা অসিগী খুত্থাংদগী তাখত্তুনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পীথখিবা শেনফমশিং
১
আন্ধ্র প্রদেশ
৫০৫১
১৩০৭.৪৩
২
অরুনাচল প্রদেশ*
১৪৩
০.০০
৩
অসম
১৮৬৯
৫৬২.৬০
৪
বিহার
৩২৩১
২২০৮.৯৪
৫
ছতিসগর
১৭৯২
৬৭৭.০৪
৬
গোৱা
৪৪৬
৪৭৫.১২
৭
গুজরাৎ
৮৭০৪
৫২১৭.০৮
৮
হরিয়ানা
৪২৯৩
২৪৬২.১২
৯
হিমাচল প্রদেশ
৮৭৭
৯৭১.৩৯
১০
ঝারখন্দ
১৭৬৫
৩৬৭.৮০
১১
করনাতকা
৯০১৮
৭০১৯.২৩
১২
কেরলা
৪,৫২২
১৫৮৩.৮৮
১৩
মধ্য প্রদেশ
৪৭৪৬
২৫৬৯.৬৩
১৪
মহারাস্ত্রা
১৫৩৯৪
৬৭৭৬.২৩
১৫
মনিপুর*
১৫১
০.০০
১৬
মেঘালয়
১৯৪
৬৩.২৯
১৭
মিজোরম*
১৩২
০.০০
১৮
নাগালেন্দ*
১৫৭
০.০০
১৯
ওরিশা
২৮৫৮
২১৬২.২৯
২০
পঞ্জাব
৩০৩৩
২২৯৬.১২
২১
রাজস্থান
৫৪৬২
১৯০৯.৭২
২২
সিক্কিম*
১৫৬
০.০০
২৩
তমিল নাদু
৯৬২৭
৩৫৩১.০২
২৪
তেলঙ্গানা
৫০১৭
৮১৮.১৬
২৫
ত্রিপুরা
২৯৭
১২৮.১০
২৬
উত্তর প্রদেশ
৯৭০৩
৩৩৯৮.৩৭
২৭
উত্তরাখন্দ
১৪০৫
১৩১০.৪৬
২৮
নোংচুপ বেঙ্গোল
৬৭৮৭
১২১৭.১৪
অপুনবা (এ.):
১০৬৮৩০
৪৯০৩৩.১৬
১
দিল্লী
চৎনদে
৩৩১৮.০১
২
জম্মু অমসুং কশ্মির
চৎনদে
১২৮৫.২৯
৩
পুদুচেরী
চৎনদে
৩৬৩.৫৪
অপুনবা (বি.):
চৎনদে
৪৯৬৬.৮৪
পুল্লপকী অপুনবা (এ. + বি.)
১০৬৮৩০
৫৪০০০.০০
*মসিগী রাজ্যশিং অসিগী ওইনদি জি.এস.তি.গী শেনফম মেনখৎনীংঙাই লৈতে

Ministry of Finance
9th Instalment of Rs.6,000 crore released to the States as back to back loan to meet the GST compensation shortfall.
A total amount of Rs.54,000 crore released so far to all States and UTs with legislation
This is in addition to additional borrowing permission of Rs.1,06,830 lakh crore granted to the States
28 DEC 2020 6:15PM by PIB Delhi
The Ministry of Finance has released the 9thweekly instalment of Rs.6,000 crore to the States to meet the GST compensation shortfall. Out of this, an amount of Rs.5,516.60 crore has been released to 23 States and an amount of Rs.483.40 crore has been released to the 3 Union Territories (UT) with Legislative Assembly (Delhi, Jammu & Kashmir & Puducherry) who are members of the GST Council. The remaining 5 States, Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland and Sikkim do not have a gap in revenue on account of GST implementation.
The Government of Indiahad set up a special borrowing window in October, 2020 to meet the estimated shortfall of Rs.1.10 lakh crore in revenue arising on account of implementation of GST. The borrwoings are being done through this window by the Government of India on behalf of the States and UTs. The borrowings have been done in 9 rounds. The amount borrowed so far was released to the States on 23rd October, 2020, 2nd November, 2020, 9th November, 2020, 23rd November, 2020, 1st December, 2020, 7th December, 2020, 14th December, 2020, 21st December, 2020 and 28thDecember, 2020.
The amount released this week was the 9th instalment of such funds provided to the States. The amount has been borrowed this week at an interest rate of5.1508%.So far, an amount of Rs.54,000 crore has been borrowed by the Central Government through the special borrowing window at an average interest rate of 4.7488%
In addition to providing funds through the special borrowing window to meet the shortfall in revenue on account of GST implementation, the Government of India has also granted additional borrowing permission equivalent to 0.50 % of Gross States Domestic Product(GSDP)to the states choosing Option-Ito meet GST compensation shortfall to help them in mobilising additional financial resources. All the States have been given their preference for Option-I. Permission for borrowing the entire additional amount of Rs.1,06,830 lakh crore (0.50 % of GSDP) has been granted to 28 States under this provision.
The amount of additional borrowing permission granted to 28 States and the amount of funds raised through special window and released to the States and Union Territories so far is annexed.
Statewise additional borrowing of 0.50 percent of GSDP allowed and amount of funds raised through special window passed on to the States/UTs till 28.12.2020
(Rs. in Crore)
S. No.
Name of State / UT
Additional borrowing of 0.50 percent allowed to States
Amount of fund raised through special window passed on to the States/ UTs
1
Andhra Pradesh
5051
1307.43
2
Arunachal Pradesh*
143
0.00
3
Assam
1869
562.60
4
Bihar
3231
2208.94
5
Chhattisgarh
1792
677.04
6
Goa
446
475.12
7
Gujarat
8704
5217.08
8
Haryana
4293
2462.12
9
Himachal Pradesh
877
971.39
10
Jharkhand
1765
367.80
11
Karnataka
9018
7019.23
12
Kerala
4,522
1583.88
13
Madhya Pradesh
4746
2569.63
14
Maharashtra
15394
6776.23
15
Manipur*
151
0.00
16
Meghalaya
194
63.29
17
Mizoram*
132
0.00
18
Nagaland*
157
0.00
19
Odisha
2858
2162.29
20
Punjab
3033
2296.12
21
Rajasthan
5462
1909.72
22
Sikkim*
156
0.00
23
Tamil Nadu
9627
3531.02
24
Telangana
5017
818.16
25
Tripura
297
128.10
26
Uttar Pradesh
9703
3398.37
27
Uttarakhand
1405
1310.46
28
West Bengal
6787
1217.14
Total (A):
106830
49033.16
1
Delhi
Not applicable
3318.01
2
Jammu & Kashmir
Not applicable
1285.29
3
Puducherry
Not applicable
363.54
Total (B):
Not applicable
4966.84
Grand Total (A+B)
106830
54000.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap