হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মহৈ-মশিংগী মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী ওজাশিংগা ভর্চুয়েল্লী ওইনা উন্নখ্রে
সি.বি.এস.ই. বোর্দ এগজামশিং ফেব্রুৱারী থাদা পাংথোক্লরোই– শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’
স্তেকহোল্দরশিংগা খন্নরবা মতুংদা সি.বি.এস.ই.না অথুবা মতমদা এগজামগী মতমশিং লাওথোরক্লগনি- কেন্দ্রগী মহৈ-মশিং মন্ত্রী
22 DEC 2020 6:48PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মহৈ-মশিংগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ালনা ‘নিশঙ্ক’না লাক্কদৌরিবা কম্পেতিতিব অমসুং বোর্দ এগজামশিং অসিগী মতাংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ওজাশিং অসিগা ভর্চুয়েল্লী ওইনা খন্না নৈনখ্রে৷
থৌরম অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা ওজা অমগী মরু ওইবা অসি লাইদগীসু হেন্না মরু ওই হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা ফোংদোকখ্রে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ওজাশিং পুম্নমক ঐখোয়না ইকাই খুম্নগদবনি৷ ওজাশিং অসিনা থৱাই য়াওনা হোৎনবনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী ওনলাইন এদজুকেসন সিস্তেম অসি মাই পাকপা ঙম্লিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ মহৈরোইশিং অমসুং সমাজ অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা এৱার্নেস শন্দোকপা অসিগীদমক ওজাশিং অসিবু মন্ত্রী অসিনা থাগৎখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা চৎথরিবা লান অসিদা পুকচেল শেংনা শরুক য়াবিরিবা অসিগীদমক ওজাশিং অসিবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷
বোর্দ এগজাম মতমশিংগা মরী লৈনবা ৱাহংশিংদা সরকার অসি মহৈরোইশিংদা হেন্না পুক্নিং চংবা অমসুং লুম্না লৌবা সরকার অমা ওইবনা ঐখোয়না মহৈরোইশিং অসিগী য়াইফনবগীদমক মতম পুম্বদা থবক তৌদুনা লৈ হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা ফোংদোকখ্রে৷ ২০২১ এগজামিনেসনশিং অসি পাংথোক্ননবগীদমক সি.বি.এস.ই.না তঙাই ফদবা চেকশিন থৌরাংশিং লৌখৎতুনা শেম শাদুনা লৈরি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা মহাক্কী ৱারোলদা ফোংদোকখ্রে৷ এগজামিনেসনশিং অসিগী অরোইবা মতম অসি লেপত্রিবফাওবা বোর্দ এগজামশিং অসি ফেব্রুৱারী থাদা পাংথোক্লরোই অমসুং সি.বি.এস.ই.না স্তেকহোল্দরশিং অসি তান্নরবা মতুংদা অথুবা মতমদা এগজাম মতম অদু লাওথোরক্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ক্লাস IXদা ভোকেস্নেল এদজুকেসন পীবগী মতাংদা পুখৎলকখিবা সজেসন অদুগী মতাংদা শ্রী পোখ্রিয়ালনা ভোকেস্নেল এদজুকেসন পীবা সি.বি.এস.ই. স্কুল চাউরাক্না ৮,৫৮৩ লৈ হায়না ফোংদোকখ্রে৷ এন.ই.পি. ২০২০ অসি চৎনরবা মতুংদা সেকেন্দরী স্কুল ২,৮০,০০০ হেন্না, কোলেজ ৪০,০০০মুক অমসুং য়ুনিভর্সিতী ১,০০০ হেন্না ইন্তর্নশিপকা লোইননা ভোকেস্নেল ত্রেনিং ফংহনলকপা য়াই হায়না মহাক্না ফোংদোরকখ্রে৷
স্কুলশিংদা কমপিতেন্সী বেস এদজুকেসন অসি চৎনরকপা অসিগী মতাংদা ওজাশিং অসি ত্রনিং নিংথীনা পীগদবনি হায়বা সজেসন অসিগী পাউখুম ওইনা ইলিমেন্তরী স্কুল ওজা ৪২,০০,০০০ পুম্নমক অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্কুল হেদশিং মনুং চনহল্লিবা ওনলাইন কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা নিশথা প্রোগ্রাম অসি মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়না চৎনখ্রে হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা ফোংদোরকখ্রে৷ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মমাংদা মসিগী প্রোগ্রাম অসি শক শক উনদুনা পাংথোকখি৷ অদুমইওইনমক লাইনা-লাইচৎ অসি হৌরকপদগী প্রোগ্রাম অসি ১০০% ওনলাইন ওইবা মওং অমদা পাংথোকখি৷
লোকদাউন অসি হেক হৌরকপদগী সি.বি.এস.ই., কে.ভি.এস. অমসুং জে.এন.ভি.না মখোয় মখোয়গী ওজাশিং অসিনা হেক য়ারিবা মখৈ ওনলাইনদা লেপ্পা লৈতনা লাইরিক তাকপিনবা মখোয় মখোয়গী ওজাশিং অসিগী ওনলাইন তিচিং কেপাসিতীশিং শেম্ননবা অচৌবা এক্সর্সাইজ অমা লৌখৎখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোরকখ্রে৷ থৌওং অসিদা ভারত অসি শিনবা থুংনা সি.বি.এস.ই.না ওজা ৪,৮০,০০০, কে.ভি.এস.না ১৫৮৫৫ অমসুং জে.এন.ভি.না এজা ৯০৮৫ ত্রেন তৌখ্রে৷ স্কুল এদজুকেসনগীদমক অনৌবা নেস্নেল কুরিকুলম ফ্রেমৱার্ক(এন.সি.এফ.) অসি হৌদোকখ্রে অমসুং অমসুং অনৌবা এন.সি.এফ. অসিগী মতুং ইন্না সি.বি.এস.ই.না লাইরিকশিংদা অহোংবা খরা লৈহল্লক্কদ্র হায়না থাজনরি৷ ক্রেতিব থিঙ্কিং, লাইফ স্কিলশিং, ইন্দিয়ন ইথোস, আর্ত অমসুং ইন্তিগ্রেসনগুম্বা এরিয়াশিং অসি পুনশিনবা তঙাই ফদে৷
ইথিকেল ভেল্যুশিং অমসু্ং মোরেলশিং মহৈরোইশিং অসিদা খঙহন্নবা হংলকখিবা ৱাহং অদুগা মরী লৈননা মহৈরোইশিং অসিনা মখোযগী ইথিকেল অমসুং মোরেলশিং অদু শেমগৎকদবনি অমসুং হ্যুমেন অমসুং ‘কন্সতিত্যুস্নেল ভেল্যুশিং’ প্রেক্তিস তৌগদবনি; জেন্দর সেন্সিতিবিতী; ফন্দামেন্তেল দ্যুতীশিং; সিতিজনশিপ স্কিলশিং অমসুং ভেল্যুশিং; ভারতকী মতাংদা খঙবা; ইশিং অমসুং রিসোর্চ মাংহন্দবা, সেনিতেসন অমসুং লু-নানবা য়াওনা এনবাইরোনমেন্তেল এৱার্নেস; করেন্ত এফিয়র্স অমসুং লোকেল কম্ম্যনিতীশিংনা, রাজ্যশিংনা, লৈবাক অসিনা অমসুং মালেম অসিনা থেংনরিবা অরুবা ফিভমশিং অসিগী মতাংদা মহৈরোইশিং অসিনা খঙননবা এন.ই.পি. অসিগী মনুং চনহলখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ এন.ই.পি.গী আইদিয়াশিং অসি মতুং ইন্দুনা ওজাশিং অসিনা মহৈরোইশিং অসিগী ৱাখল্লোন অসি হোংহনবা ঙমগনি অমসুং মহৈরোইশিং অসিগী মরক্তা ইথিক্স অমসুং ভেল্যুশিং অসি মমি তাহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
মেন্তেল/ফিজিকেল হেল্থ অসিগীদমক মহৈরোইশিং অসিদা যোগ, স্পোর্তশিং অমসুং মেদিতেসন অসিগী কান্নবা অদু মহৈরোইশিং অসিদা খঙহন্নবা মন্ত্রালয় অসিনা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং লৌখৎখ্রে হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা পনখ্রে৷ মহৈরোইশিং অসিগী হকচাং ফনা লৈননবা মহৈরোইশিং অসিনা ফিজিকেল এক্তিবিতীশিংগী তোঙান তোঙানবা ওনলাইন লাইব সেসনশিংদা য়াওহন্নবা সি.বি.এস.ই.না ফিত ইন্দিয়া ইহৌগা খুৎশম্নখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ লোকদাউন অসিগী মনুংদা মহৈরোইশিং অসিনা মখোয় মখোয়গী ময়ুমদা লৈরবফাওবদা ফিজিকেল ফিৎনেস্কী থকশি-খাশি অদু মাংহন্দনবা মহৈরোইশিং অসিবু পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা পাংথোক্লিবা লাইব সেসনশিং অয়াম্বা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল মমিং লৈরবা ফাওরবা শান্নরোইশিংনা পাংথোকখিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মহৈরোইশিং অসিগী হকচাং ফনা লৈননবা জে.এন.ভি. ৬৪৫গী স্পোর্ত ওজাশিংনা লাইব সেসনশিং পাংথোকখি অমসুং এক্সর্সাইজ অমসুং প্রেক্তিস চাং নাইনা তৌখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ হৌজিক লৈরিবা একাদেমিক সেসন অসিদগী হৌদুনা ফিজিকেল এক্তিবিতী ত্রেনর থমদুনা ক্লাস IXদা সেকেন্দরী লেভেলদা সি.বি.এস.ই.না অনৌবা সবজেক্ত অমা ওইনা হৌদোকখ্রে অমসুং মহৈরোইশিং অসিদা ফিজিকেল ফিৎনেসঅসিগী কান্নবা অদু মহৈরোইশিং অসিদা খঙহন্নবা ফিৎনেস ত্রেনিং অমসুং য়োগগা মতাংদা ওনলাইন সেসনশিং কে.ভি.এস.না পাংথোকখ্রে৷
মহৈরোইশিং অসিগী ৱাখল ফনা লৈহন্নবা মন্ত্রালয় অসিনা ‘মনোদর্পন’ কৌবা ইনিসিয়েতিব অমা পাংথোকখ্রে৷ কোবিদ শন্দোরক্লিবা মনুং অমসুং মতুং তারকপদা মেন্তেল হেল্থ অমসুং ইমোস্নেল ৱেলবিইং লৈননবগীদমক মহৈরোইশিং, ওজাশিং অমসুং ইমুং-মনুংশিং অসিদা সাইকোসোসিয়েল সপোর্ত পীননবা এক্তিবিতী কয়ামরোম মনুং চল্লি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা ফোংদোকখ্রে৷
গেজেতশিং অমসুং নেতৱার্ক মরাং কাইনা লৈতবা অসিনা মরম ওইদুনা দিজিতেল দিবাইদকা মরী লৈননা হংলিবা ৱাহং অসিগা মরী লৈননা এম.ও.ই.না পি.এম. ই.-ভিদ্যগী মখাদা “কোহিরেন্স” মোদেল অদু হৌদোকখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ দিক্সাদা ওনলাইন ওইনা ফংলম্বা কন্তেন্ত অদু হৌজিক্তি স্বায়াম প্রভা তি.ভি. চেনেলদসু ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মসিগা চপ মান্ননা মদু রেদিয়োদসু ফংলগনি৷ মরম অদুনা হায়রিবা কন্তেন্ত অসি তি.বি. অমসুং রেদিয়োদসু ফংলদবা মরম ওইবনা ইন্তরনেত খক্তদা চংদুনা য়েংদ্রসু য়ারে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
স্বায়াম প্রভা দি.তি.ঐচ. চেনেল অসিনা ইন্তরনেত শিজিন্নদবা মহৈরোইশিং অদুদা য়ৌহন্নবা অমসুং সপোর্ত পীনবনি হায়না মন্ত্রী অসিনা পনখ্রে৷ মহৈ-মশিংগী মন্ত্রালয়দা ক্বালিতী ৱাংবা এদজুকেস্নেল প্রোগ্রামশিং তেলিকাস্ত তৌনবা চেনেল পুন্না ৩২ লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মসিগী মনুংদা তি.বি. চেনেল ১২দি অহানবা ক্লাস অসিগীদমক থম্মী অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এদজুকেসন অমসুং লিতরেসী অসিগীদমক অত্ম নির্ভর ভারত প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা তি.বি. চেনেল অমা থম্মী হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
ইন্তরনেত শিজিন্নদবা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা অঙাংশিং অসিগীদমক রেদিয়ো ব্রোদকাস্তিং শিজিন্নরি অমসুং এন.সি.ই.আর.তি.না এপত ম্যুজিক, সাউন্দ ইফেক্তশিং অমসুং মেদিয়াগী মালেম অসিদা লৈরিবা নিংথীনা মমিং লৈরবা মমল লৈরবা আর্তিস্তশিং শিজিন্নদুনা ইফেক্তিব ওইবা মেদিয়া ত্রিতমেন্তগা লোইননা ক্বালিতী ৱাংবা ওদিয়ো/রেদিয়ো প্রোগ্রামশিং শন্দোক্লি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা ফোংদোকখ্রে৷ সি.আই.ই.তি.-এন.সি.ই.আর.তি.না হিন্দী, ইংলিস, উর্দু অমসুং সন্সক্রিৎ লোনদা ওদিয়ো-রেদিয়ো প্রোগ্রাম পুন্না ২০০০মুক্কী চাংদা পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
ওনলাইন ক্লাসশিং অসি পাংথোকপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অদু লান্থোক্তুনা ঐখোয়না এদজুকেসন-পি.এম. ই-বিদ্যগী মখাদা শিক্সা বানি, দিক্সা, স্বায়াম, কম্ম্যুনিতী রেদিয়ো ফংহন্নবগীদমক মল্তিমোদেল ওইবা লম্বীশিং অসি শিজিন্ননবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ইফর্তশিং লেপ্পা লৈতনা হোৎনখ্রে হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ মখাতানা অল্তরনেতিব একাদেমিক কেলেন্দর, লর্নিং এনহান্সমেন্ত গাইদলাইনশিং অমসুং দিজিতেল এদজুকেসনদা প্রগয়তা গাইদলাইনশিং মতুং ইন্নবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং অসিদা খঙহনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
এন্ত্রান্স এগজামিনেসনশিং অসিগী মতম অমসুং সিলেবস অসিগী মতুং ইন্না জী(মেন)২০২১ এগজামিনেসনগী সিলেবস অদু মমাংগী চহীদা অদুমক মান্নরগনি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ অদুমওইনমক বোর্দ খরনা সিলেবস খরা খকথনরকপা অসিনা মরম ওইদুনা জী (মেন)২০২১গী ৱাহংগী চেশিং অদুদা ৱাহং ৯০( ফিজিক্স, কেমিস্ত্রী অমসুং মেথমেতিক্সতা ৱাহং ৩০-৩০) লৈরগনি, মসিগী মনুংদা কেন্দিদেৎ অদুনা ৱাহং ৭৫ খুমগদবনি(ফিজিক্স, কেমিস্ত্রী অমসুং মেথমেতিক্সতা ৱাহং ২৫-২৫) হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷

Ministry of Education
Union Education Minister virtually interacts with teachers across the country
​​​​​​​CBSE Board exams will not be held in the month of February – Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
CBSE will very soon announce the dates after discussion with the stakeholders- Union Education Minister
22 DEC 2020 6:48PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually interacts with teachers across the country on upcoming competitive and board exams.
Speaking on the occasion Shri Pokhriyal said that the importance of a Guru has always been more than God and that is why we should respect all the teachers keeping the spirit of Acharya Devo Bhavah. He said that due to the efforts made by the teachers, the online education system of the country is proved successful. The Minister expressed his gratitude to all the teachers for spreading awareness relating to COVID-19 among the students and society at large. He thanked teachers for participating with full sincerity in this war against COVID 19.
On the question relating to Board Exam dates, Shri Pokhriyal said that being a student centric government, we have always worked in the interest of the students. Shri Pokhriyal in his statement said that CBSE is making necessary preparations for conducting the 2021 examinations. As far as the final dates for the examinations are concerned, Board exams will not be held in the month of February and CBSE will very soon announce the dates after discussion with the stakeholders, he added.
Regarding a suggestion on providing vocational education in class IX, Shri Pokhriyal said that there are approximately 8,583 CBSE schools that offer vocational education. He informed that that over 2,80,000 secondary schools, nearly 40,000 colleges and more than 1,000 universities are expected to provide vocational education with internship after the implementation of NEP 2020.
Responding on suggestion that Teachers should be given sufficient training regarding the implementation of Competency Based Education in schools Shri Pokhriyal informed that Ministry of education has implemented NISHTHA programme, which is an online capacity building programme for covering all 42,00,000 elementary school teachers and school heads of the country. This programme was conducted face to face before the pandemic. However, in its wake, this programme was contextualised to the needs of teaching and learning during the pandemic and made 100% online.
The Minister also informed that CBSE, KVS and JNV undertook a massive exercise to build online teaching capacities of their teachers as soon as the lockdown started, to ensure continuity of learning through online means, wherever possible. In the process, CBSE has trained 4,80,000 teachers, KVS trained 15855 and JNV trained 9085 teachers all India. Training was also imparted by NVS to teachers regarding online assessment, he added. Shri Pokhriyal further informed that teachers are being continuously trained for discovery based and experiential learning. The new National Curriculum Framework (NCF) for School Education has also been initiated and NCERT will be expected to make changes in the textbooks in accordance with the new NCF. Areas, such as creative thinking, life skills, Indian ethos, art, and integration, etc. need to be integrated.
In a question relating to students to be made aware of the ethical values and morals, the Minister said that the NEP, recommends, students should develop their ethical and moral reasoning, including knowledge and practice of human and “Constitutional values”; gender sensitivity; fundamental duties; citizenship skills and values; knowledge of India; environmental awareness including water and resource conservation, sanitation and hygiene; and current affairs and knowledge of critical issues facing local communities, states, the country, and the world. Following the ideals of NEP, the teachers can change the mindsets of the students and inculcate ethics & values among the students, he said.
Shri Pokhriyal highlighted that to make students aware of the importance of yoga, sports and meditation for mental / physical health, several initiatives are taken by the Ministry. He said that CBSE partnered with FIT INDIA movement to engage students in various online live sessions of physical activities arranged for their physical wellbeing. Most of these live sessions were conducted by popular sportspersons of national and international repute to inspire children to inculcate a discipline of physical fitness even while confined to their homes during the lockdown, he added. He also informed that Sports teachers of all 645 JNVs conduct live sessions and regularly give exercises and practice schedules to students for their fitness. CBSE introduced a new subject at secondary level in class IX from the present academic session viz. Physical Activity Trainer and in KVS, online sessions on fitness training and Yoga were conducted to instil the importance of physical fitness in students.
Regarding Mental Well Being of students the Ministry has undertaken an initiative, named ‘MANODARPAN’ covering a wide range of activities to provide psychosocial support to students, teachers and families for Mental Health and Emotional Wellbeing during the COVID outbreak and beyond, Shri Pokhriyal informed.
On the question relating to digital divide due to lack of gadgets and sufficient network, the Minister said MoE has initiated the “coherence” model under PM E - Vidya. He said that the content available online on DIKSHA is now available through SWAYAM PRABHA TV channel. Similarly, it will be available on radio also. Therefore it will not be necessary to have access to the internet only as TV and radio will also be coherent with online content, he added.
The Minister highlighted that Swayam Prabha DTH channels are meant to support and reach out to those students who do not have access to the internet. In the Ministry of Education, a total of 32 channels are devoted to telecast high quality educational programmes, he informed. Of these, 12 TV channels are earmarked for the one class, one TV channel under the Atma Nirbhar Bharat Programme for the Department of School Education and Literacy, he added.
Shri Pokhriyal said that Radio broadcasting is being used for children in remote areas who are not online and NCERT is producing high quality audio/radio programs with effective media treatment such as apt music, sound effects and involvement of seasoned and refined artists of good repute in the media world. In all there are about 2000 audio-radio programmes produced by CIET-NCERT in Hindi, English, Urdu and Sanskrit, he added.
On overcome hurdles in conducting online classes the Minister said that we have been persistent with our efforts to leverage multimodal ways for delivering education–, DIKSHA, Swayam Prabha, Community Radio, Shiksha Vani amongst others under the umbrella of PM E - Vidya. Further, states and UTs were advised to use Alternative Academic Calendar, Learning Enhancement Guidelines and follow the Pragyata Guidelines on digital education, he added.
Regarding schedule and syllabus of entrance examinations, the Minister said that the syllabus of JEE (Main) 2021 examination will remain the same as it was last year. However, in order to overcome the impact of reduction of syllabus undertaken by some Boards, the question papers for JEE (Main) 2021 will have 90 questions (30 question each in Physics, Chemistry & Mathematics), out of which the candidate will have to answer 75 questions (25 questions each in Physics, Chemistry & Mathematics), he added.