ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
দিল্লী আৰক্ষীৰ মহিলা কাৰ্যবাহীয়ে পৰিধান কৰিব খাদী ৰেচম শাৰী
09 DEC 2020 4:59PM by PIB Guwahati
বিভিন্ন চৰকাৰী কাৰ্য্যালয়ত খাদীৰ গ্ৰহণযোগ্যতা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। খাদী গ্ৰহণ কৰা শেহতীয়া চৰকাৰী সংস্থা হৈছে দিল্লী আৰক্ষী যি ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত ইয়াৰ মহিলা ফ্ৰণ্ট ডেস্ক কাৰ্যবাহীসকলৰ বাবে খাদীৰ ৰেচম শাৰী ক্ৰয় কৰি আছে।
খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগ আয়োগে (কেভিআইচি)দিল্লী আৰক্ষীৰ বাবে দুমাহৰ কম সময়ৰ ভিতৰত যোগান ধৰিব লগা ২৫ লাখ টকা মূল্যৰ ৮৩৬ খন খাদী ৰেচম শাৰীৰ বাবে ক্ৰয় অৰ্ডাৰ লাভ কৰিছে। ডুৱেল টোন শাৰীবোৰ উচ্চ মানদণ্ডৰ তচৰ-কাটিয়া ৰেচমৰে তৈয়াৰ কৰা হ'ব। শাৰীৰ নমুনা দিল্লী আৰক্ষীয়ে প্ৰদান কৰিছিল যাক সেই মতে কেভিআইচিৰ দ্বাৰা বিকশিত কৰা হৈছিল আৰু দিল্লী আৰক্ষীয়ে অনুমোদন কৰিছিল। শাৰীবোৰত গোলাপী ৰঙত প্ৰাকৃতিক ৰঙৰ তচৰ ৰেচম আৰু কাটিয়া ৰেচমৰ মিশ্ৰণ থাকিব।
কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী বিনয় কুমাৰ চাক্সেনাই কৈছিল যে দিল্লী আৰক্ষীৰ শেহতীয়া ক্ৰয় অৰ্ডাৰত খাদীৰ বৰ্ধিত জনপ্ৰিয়তা দেখুওৱা হৈছে যি খাদী কাৰু শিল্পীসকলক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চলিব। "বছৰ বছৰ ধৰি খাদী এক ট্ৰেণ্ডছেটাৰ হিচাপে পৰিণত হৈছে। খাদী হাতেৰে প্ৰস্তুত কৰা হয় আৰু সেয়েহে ই আটাইতকৈ আৰামদায়ক কাপোৰ। কেৱল সাধাৰণ লোক বিশেষকৈ যুৱচামেই নহয়, বিভিন্ন চৰকাৰী সংস্থাইও খদী গ্ৰহণ কৰিছে।" চাক্সেনাই কয়।
দিল্লী আৰক্ষীৰ বাবে তছৰ-কাটিয়া ৰেচম শাৰী পশ্চিম বংগৰ পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলে প্ৰস্তুত কৰি আছে। তচৰ-কাটিয়া ৰেচম হৈছে টুচাৰ আৰু কাটিয়া ৰেচমৰ মিহলি ৰেচমেৰে তৈয়াৰ কৰা কাপোৰ। ইয়াক সাধাৰণতে পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলৰ দ্বাৰা বুন কৰা হয় আৰু তচৰ আৰু কাটিয়াৰ দুটা পৃথক সূতা ব্যৱহাৰ কৰি সৃষ্টি কৰা ইয়াৰ ডাঠ আৰু গধুৰ গাঁথনিৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা হয়।
ইয়াৰ আগতে, কেভিআইচিয়ে বেডশ্বীট আৰু ইউনিফৰ্মসহ খাদী সামগ্ৰী যোগানৰ বাবে ভাৰতীয় ৰে'ল, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় ডাক বিভাগ, এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু অন্যান্য চৰকাৰী সংস্থাৰ সৈতে চুক্তি কৰিছিল। কেভিআইচিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় বাহক এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ কৰ্মচাৰী আৰু কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে ইউনিফৰ্ম প্ৰস্তুত কৰি আছে। খাদী ইণ্ডিয়াই দেশত ৯০,০০০ৰো অধিক মহিলা আৰু পুৰুষ ডাক কৰ্মচাৰীৰ বাবে ইউনিফৰ্ম প্ৰস্তুত কৰিছে যি এতিয়া অনলাইনত উপলব্ধ।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Women Executives of Delhi Police to Wear Khadi Silk Sarees
09 DEC 2020 4:59PM by PIB Delhi
Khadi’s acceptance in various government offices is quickly catching pace. The latest government agency to have adopted Khadi is the Delhi Police which is purchasing elegant Khadi Silk Sarees for its women front desk executives at its establishments.
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has received a purchase order for 836 Khadi Silk sarees worth Rs 25 lakh from Delhi Police that will be supplied in less than two months. The dual-tone sarees will be made of high quality Tasar-Katia Silk. The sample of the saree was provided by Delhi Police which was accordingly developed by KVIC and approved by Delhi Police. The sarees will have a mix of natural colorTasar Silk and Katia Silk in pink color.
KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena said the latest purchase order from Delhi Police shows the growing popularity of Khadi which will go on to strengthen Khadi artisans. “Over the years Khadi has become a trendsetter. Khadi is handcrafted and so it is the most comfortable fabric. Not only common people particularly youngsters but various government bodies too have adopted Khadi. This is a big boost to our artisans spinning and weaving Khadi in remotest parts of the country,” Saxena said.
The Tasar-Katia Silk sarees for Delhi police are being prepared by traditional artisans in West Bengal. Tasar- Katia Silk is a dual-tone fabric made with a blend of Tussar and Katia silk. It is mostly woven by traditional artisans and is identified by its thick and heavy texture created by using two different threads of Tasar and Katia. Its rugged and rustic appearance but porous weave makes this fabric perfect to wear in all weather.
Earlier, KVIC entered into agreements with Indian Railways, Health Ministry, Indian Postal department, Air India and other government agencies for supplying Khadi products including bedsheets and uniforms. KVIC has been preparing uniforms for the crew members and staff of national carrier Air India. Khadi India has also designed and prepared uniforms for over 90,000 postmen/postwomen in the country which in now also available online.