Ministry of Jal Shakti
National Jal JeevanMission team visitsJharkhand to provide technical assistance to expedite implementation with focus on prudent investment
03 DEC 2020 4:53PM by PIB Delhi
In continuation to the discussions held at the mid-year review of planning and implementation of Jal Jeevan Mission in Jharkhand to provide tap water connections in all households, a team from National Jal Jeevan Mission is visiting the State from 2nd to 5th December, 2020 to see the implementation in the field and extend technical assistance to expedite the implementation with a focus on prudent investment. In a 4-day tour of the State, teams of 2 members each will visit 4-5 villages daily in the district depending on the feasibility.
The team will interact with the Gram Panchayats/Village Water & Sanitation Committees, local community and PHED officials as well and will see the community participation and institutional arrangements made for the implementation of the mission to provide assured water supply to rural homes. Also, the team will interact with the respective District Collectors and Chairperson of District Water and Sanitation Mission and debrief Secretary, department of Drinking Water & Sanitationat the State headquarter. The teamsare visitingdifferent villages in Ranchi, HazaribaghandGumla Districts.
In 2020-21, Centre has allocated Rs. 572.23 Crore to the State of Jharkhand. Further, 15th Finance Commission has also allocated Rs. 1,689 Crore to the State, 50% of which will be spent mandatorily by Panchayati Raj Institutions on provision of safe water and improved sanitation.In addition to this, the State plans to efficiently utilize other available resources like MGNREGS fund, Swaccha Bharat Mission (Gramin) Fund, District Mineral Development Fund, MP and MLA-LAD funds, etc.for dovetailing of funds at village level for carrying out water conservation activities leading to the strengthening of water sources, water supply works, grey water management, operation &maintenance works, and subsequently drinking water security.
Central Govt’s flagship programme, Jal Jeevan Mission is under implementation in partnership with States to provide functional household tap water connection to every rural household of the country by 2024. It envisage to supply potable water of 55 litres per person per day to every rural household on regular and long-term basis. Jharkhand State is planning 100% household coverage by 2023-24. Under Jal Jeevan Mission, provision of functional tap connections providing water in adequate quantity, of prescribed quality on a sustainable and long-term basis is to be achieved through community participation and involvement in implementation of water supply schemes.
States/ UTs to involve local village community/ Gram Panchayats or user groups in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. In all villages, IEC campaign along with community mobilization is taken up to make JJM, truly a people’s movement. Statesplan to engage voluntary organisations already working in the social sector and natural resources management and they could be effectively used to mobilize the rural community for the creation of in-village water supply infrastructure as well as for their operation and maintenance.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
নেস্নেল জল জীবন মিশনগী তীমনা ঝারখন্দদা তুং কোইনা হৈ-শিংবা ইনভেস্ততা পুক্নীং চংবগা লোইননা থবক পায়খৎপদা খোংজেল য়াংশিন্নবা তেক্‌নিকেলগী মতেং ফংহন্নবা রাজ্যশিংদা চৎখ্রে
03 DEC 2020 4:53PM by PIB Imphal
ঝারখন্দদা নেস্নেল জল জীবন মিশনগী থৌরাং অমসুং থবক পায়খৎপগী চহি ময়াইগী ওইনা য়েংশিনবদা য়ুমথোং খুদিংদা কোঞ্জিনগী ঈশিংগী কনেক্সন ফংহন্নবা পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবগী মখা চৎথরকপা ওইনা, ঝারখন্দদা হৈ-শিংবা ইনভেস্তমেন্ততা পুক্নীং চংবগা লোইননা থবক পায়খৎপদা খোংজেল য়াংশিন্নবা তেক্নিকেলগী তেংবাং ফংহন্নবা নেস্নেল জল জীবন মিশনগী তীম দিসেম্বর ২দগী ৫, ২০২০ ফাওবা রাজ্যগী খোংচৎতা চৎখি। রাজ্যগী নুমিৎ ৪নিগী খোংচত্তা, মীওই ২না শাবা তীম ওইবা য়াবা মওংদা নুংতিগী দিস্ত্রিক্তা খুঙ্গং ৪-৫ চৎকনি।
তীম অদুনা পঞ্চায়ৎশিং/খুঙ্গংগী ঈশিং & সেনিতেসন কমিতীশিং, লোকেল কম্যুনিতী অমসুং পি.ঐচ.ই.দি.গী ওফিসিএলশিংগসু ৱারী শানগনি অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং সপ্লাই তৌননবা থবক হৌনবগীদমক তৌখিবা কম্যুনিতা পার্তিসিপেসন অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তশিংসু য়েংশিনগনি। মসিদা নত্তনা, তীম অদুনা রাজ্যগী হেদক্বাতরদা মরী লৈনবা দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত ৱাতর এন্দ সেনিতেসন মিশনগী চিয়রপার্সনশিং অমসুং দেব্রিফ সেক্রেতরী, দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন দিপার্তমেন্তকা লোইননা ৱারী শানগনি। তীম অদু হৌজিক রাঞ্চী, হজারীবাগ অমসুং গুমলা দিস্ত্রিক্কী তোঙান তোঙানবা খুঙ্গংদা চৎলি।
কুমজা ২০২০-২১দা, কেন্দ্র সরকারনা ঝারখন্দ রাজ্যদা লুপা করোর ৫৭২.২৩ কাইথখি। মসিদা নত্তনা, ১৫শুবা ফাইনান্স কমিশন্নসু রাজ্যদা লুপা করোর ১,৬৮৯ কাইথখি, মদুগী মনুংদা ৫০% পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুৎশিংনা থক্নবা ঈশিং অমসুং হেন্না ফবা লুবা নানবগী থৌরাংদা মথৌ তাবা মতুং ইননা শিজিন্নগনি। মসিদা নত্তনা, রাজ্যনা ৱাতর সোর্সেস, ৱাতর সপ্লাইগী থবকশিং, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত, ওপরেসন & মেন্তিনেন্সকী থবকশিং, অমসুং দ্রিঙ্কিং ৱাতর সেক্যুরিতীগী থবকশিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গংগী থাক্তা ফন্দ ফংহন্নবগীদমক্তা অতৈ ফংলিবা পাম্বৈশিং খুদম ওইনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস. ফন্দ, স্বচ্ছ ভারত মিশন (খুঙ্গং) ফন্দ, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিবেলপমেন্ত ফন্দ, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ. – এল.এ.দি. ফন্দ অসিনচিংবা পুম্নমক হৈ-শিংনা শিজিন্ননবা থৌরাং শেম্লে।
রাজ্য/য়ু.তি.গী তুং কোইগদবা ঈশিংগী থৌরাং ফংহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গংশিংদা ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী থৌরাং, মদুগী থবক পাইখৎপা, মেনেজমেন্ত, ওপরেসন অমসুং মেন্তিনেন্সকীদমক্তা মফম অদুগী কম্যুনিতী/গ্রাম পঞ্চায়তশিং নত্ত্রগা য়ুজর গর্রুপশিং য়াওহল্লি। জল জীবন মিশনবু তশেংনা মীয়ামগী খোংজং ওইহন্নবগীদমক খুঙ্গং পুম্নমক্তা, কম্যুনিতী মোবিলাইজেসনগা লোইননা আই.ই.সি.গী খোংজং পাংথোক্লি। সোসিএল সেক্তর অমসুং নেচরেল রিসোর্সেস মেনেজমেন্ততা হান্নদগী থবক তৌরক্লিবা ভোলুন্তীয়র ওর্গনাইজেসনশিংবু খোংজং অসিদা য়াওহন্নবগীদমক্তা রাজ্যগী থৌরাং ওইহল্লি।