আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
শ্রী লঙ্কাদা নোংলৈ-নুংশিৎ (সাইক্লোন) ‘বুরেবী’লৈরি (খা-থংবা তামিল নাদু অমসুং খা-থংবা কেরলাগী শমুদ্র মপালদা সাইক্লোনগী ৱার্নিং: অঙাংবা মেসেজ)
নোংলৈ-নুংশিৎ (সাইক্লোন) লোয়ননা নুংশিৎকী স্পীদ পুংদা কিলোমিতর ৭০-৮০ শিৎপদুনা পুংদা কিলোমিতর ৯০ ফাওবা অসিনা দিসেম্বরগী ৩গী নুমিৎয়ুংবা ফাওবদা পাম্বন্দা নকনা লৈরি
মসিগী শাফু অসিনা খা-থংবা তামিল নাদুগী শমুদ্র মপালগী দিস্ত্রীক্তশিংদা দিসেম্বরগী ৩গী নুমিৎয়ুংবা মমাংদা রামানাথাপুরাম দিস্ত্রীক্তগী হৌরক্তুনা তপ্না তপ্না কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্ত রোমদা লাক্লবা য়ারি
খা-থংবা তামিল নাদু (রামানাথাপুরাম, থুথুকুদি, তিরুনেলবেলি, কৈন্যাকুমারি, তেনকাসি অমসুং শিবগঙ্গৈ দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং খা-থংবা কেরলা (থীরুবানান্থাপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা)গী তাম্না তাবা মফমশিংদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোংজু লৈরি
অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং লক্ষদ্বীপকী খা-থংবা শমুদ্র মপালগী তাম্না তাবা মফমশিংদা দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা য়াম্না কনবা নোংজু লৈরি
শমুদ্রগী ফিবম অসি য়াম্না কন্নবদগী হোন্না ৱাংবা ওইরবা য়াই; মফম পুম্নমক অসিদা দিসেম্বর ৩দগী ৫ ফাওবগী মনুংদা ঙা ফাবগী মরী লৈনবা থবক-থৌরম পুম্নমক লেপ্নবা খঙহনখ্রে
খা-থংবা তামিল নাদু মফম অয়াম্বা – ইনা শাবা খাংপোকশঙ, পাৱর অমসুং ই-পাওগী লাইনশিং, ফৌগী মহৈ-মরোং, লফোই, অৱাথ
03 DEC 2020 9:19AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)কী সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী মতুং ইন্নাঃ
শ্রী লঙ্কাগী মথক্তা নোংলৈ নুংশিৎ (সাইক্লোন) ‘বুরেবী’ হৌখিবা পুং ৬তা পুংদা কিলোমীতর ১১গী খোংজেলদা নোংচুপ-অৱাং নোংচুপকী মায়কৈদা চংশিল্লি অমসুং ঙসি অয়ুক পুং ৫.৩০ তাবা মতমদা, দিসেম্বর ৩, ২০২০দা মসি শ্রীলঙ্কাগী লেতিচুৎ ৯.০এন অমসুং লোংগীচুৎ ৮০.৩ই চাউরাক্না মান্নারদগী কিলোমীতর ৪০, পম্বন (ভারত)গী নোংপোক-খা নোংপোক্তা কিলোমীতর ১২০ অমসুং কন্যাকুমারী (ভারত)তগী নোংপোক-অৱাং নোংপোক্তা মায়কৈদা শিৎলি। হায়রিবা অসি নোংচুপ –অৱাং নোংচুপ লোমদা চৎখিবা য়ানা লৈরি অমসুং পুং ৩গী মনুংদা মান্নার কোচকী গলপ ওফ মান্নার মনাক্তা চৎখিবা য়ানা লৈরি।
সাইক্লোন অসি দিসেম্বর ৩গী নুংথিলদা পম্বনগী মনাক্তা পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী পুংদা কিলোমীতর ৯০গী খোংজেলদা শিৎকনি। সিগী মতুংদা পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী পুংদা কিলোমীতর ৯০গী খোংজেলদা নোংচুপ-খা নোংচুপকী মায়কৈদা চৎখিগনি অমসুং দিসেম্বর ৩গী নুমিদাং দিসেম্বর ৪গী অয়ুক অঙনবদা সাইক্লোন ওইনা কন্যাকুমারী অমসুং পম্বনগী মরক্তা খা তমিলনাদুগী সমুদ্রা মপান লানখিগনি। মসিগী শাফু অসি খা-থংবা তামিল নাদুগী শমুদ্র মপালগী দিস্ত্রীক্তশিংদা দিসেম্বর ৩গী নুমিৎয়ুংবা মমাংদা রামনাথপুরম দিস্ত্রীক্তদগী অমসুং কন্যাকুমারী দিস্ত্রীক্ত মাইকৈরোমদা চৎখিবা য়ানা লৈরি।
ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং মসিগী শাফু মখাদা পীরিঃ
তাং/মতম(আই.এস.তি.)
ফিভম (লেতিচুদ N/ লোঙ্গিচুদ E)
লৈমাইদা খ্বাইদগী ৱাংবা নুংশিৎকী খোংজেল (Kmph)
সাইক্লোন্না অপনবা পীবগী মখল
০৩.১২.২০/০৫৩০
9.0/80.3 ০/৮০.৩
৭০-৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/১১৩০
9.2/79.5
৭০ -৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/১৭৩০
9.1/78.9
৭০-৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/২৩৩০
9.0/78.4
৭০-৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৪.১২.২০/১১৩০
8.9/77.7
৬০-৭০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৪.১২.২০/২৩৩০
8.7/77.0
৪৫-৫৫ দগী ৬৫ শিৎপা
দীপ দিপ্রেসন
চেকশিন ৱা:
(i) নোংজু
• তামিল নাদুগী মফম অয়াম্বা (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং খা কেরলা (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) মফম খরদা দিসেম্বরগী ৩দা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অমসুং মফম খরদনা য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়ারি। ২০২০গী দিসেম্বরগী ৪দা খা-তামিল নাদু অমসুং খা কেরলাদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু লৈরি।
• অৱাং তামিল নাদু, পুদুচেরী, মাহে অমসুং কারাইকলদা দিসেম্বরগী ৩দা অকনবা অমসুং য়াম্না কনবা নোংজু মফম খরদা লৈরি, দিসেম্বর ৪দসু য়াম্না কনবা নোং লৈরি।
• অন্ধ্র প্রদেশকী খা থংবা শমুদ্র মপাল অমসুং লক্ষদ্বীপ্তা দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা য়াম্না কনবা নোং লৈরি।
সব-দিবিজনশিং
দিসেম্বর ০৩, ২০২০*
দিসেম্বর ০৪, ২০২০*
খা-তামিল নাদু
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
মফম খরদা নোং কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
অৱাং তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং কারাইকাল
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
খা-কেরলা
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
মফম খরদা নোং কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
অৱাং কেরলা অমসুং মাহে
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
খা থংবা অন্ধ্রে প্রদেশকী শমুদ্রা মপাল
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
লক্ষদ্বীব
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
(ii) নুংশিৎকী য়েকশিন-ৱা
• গলফ ওফ মান্নার, কোমোরিনগী মফমশিং অমসুং তামিল নাদুগী শমুদ্রগী মফমশিং (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং কেরলাগী শমুদ্র মপাল (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অমসুং শ্রী লঙ্কাগী নোংচুপ থংবা শমুদ্র মপালদা অকনবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি। দিসেম্বর ৩গী নুমিৎয়ুংবা মতুং মথংগী পুং ২৪গী মতমদা খোংজেল য়াংবা নুংশিৎকী খোংজেল পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী কিলোমীতর ৯০ ফাওবা শিৎপগী ওইথোকপা য়াই।
• মথংগী পুং ১২দা বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপালদা পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি।
• দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা লক্ষদ্বীপ-মালদিবকী মফমশিং অমসুং খানোংপোক থংবা আরাবিয়ান শমুদ্রদা পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবা অকনবা নুংশিৎ শিৎপা য়ানা লৈরি।
(iii) অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ:
• য়াম্না কনবা নোংলৈ-নুংশিৎ চাওরাক্না এস্ত্রোনোমিকেল তাইদতগী মিতর ১.০ ৱাংবা অসি তামিল নাদুগী শমুদ্র মপালগী খা থংবা (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসু শ্রী লঙ্কাগী অৱাংনোংচুপ থংবা শমুদ্র মপালদা শিৎলরবা য়ারি।
(iii) সমুদ্রগী ফিভম
• সমুদ্রগী ফিভম অসি গলফ ওফ মান্নার, তামিল নাদু-কেরলাগী মনাক, নোংচুপ থংবা শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল অমসুং কোমোরিগী মফমশিংদা দিসেম্বর ৩ অমসুং ৪দা য়াম্না কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা লৈরি।
• সমুদ্রগী ফিভম অসি বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং নোংচুপ থংবা শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল মফমশিংদা দিসেম্বর ৩দা য়াম্না কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা লৈরি অমসুং মদুগী মতুংদা তপ্না তপ্না ফগৎলক্কনি।
• সমুদ্রগী ফিভম অসি দিসেম্বর ৩দা লক্ষদ্বীপ-মালদিপকী মফমশিং য়াম্না কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা লৈরি।
(iv) তামিল নাদুগী মফম অয়াম্বা (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং খা কেরলা (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অসিদা অমাং অতা থোক্লবা য়ারি।
• ইগী খাঙপোকশঙশিং মাং-তাকপা য়াই
• পাৱর অমসুং ই-পাও ফাওনবগী লাইনশিং উশা তেকপদগী অকাই অতোই থোকপা য়াই
• কচ্চা ওইবা লম্বীদা চাওনা অমসুং পক্কা ওইবা লম্বীদা মচাওইনা অকাইবা থোকপা য়াই
• ফৌ, লফোই, অৱাথবি পাম্বীদা অমাং-অতা থোকপা য়াই
(v) ঙা ফাবশিংগী চেকশিন-ৱা
• মখাগী লমদমশিং অসিদা দিসেম্বর ৩দগী ৫ ফাওবগী মনুংদা ঙা ফাবগা মরী লৈনবা থবক-থৌরম পুম্নমক লেপ্নবা খঙহনখ্রে
• ঙা ফাবশিংদা মখোয় দিসেম্বর ৩দা খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলগা লোইননা নোংপোক শ্রী লঙ্কা মপান, দিসেম্বর ৩দগী ৪ ফাওবা কোমোরিনগী লমদম, মন্নারগী গল্ফ অমসুং তমিলনাদু-কেরলা অমসুং শ্রী লঙ্কা মপান অমসুং দিসেম্বর ৩দগী ৫ ফাওবা লক্ষদ্বীপ-মাল্দীবকী লমদম অমসুং খা-নোংপোক অরাবিয়ন সীদা চৎতনবা খঙহনখ্রে।
গ্রাফিক্সকীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু
অকক্নবা লোকেসনগী ফোর্কাস্ত অমসুং চেকশিন ৱাশিং য়েংনবা মোসম এপ, এগ্রোমেৎ এদভাইজরীগীদমক মেঘদুৎ এপ অমসিং মমিৎ খাকপগী চেকশিন ৱাগীদমক দাউনলোদ তৌবীয়ু।

Ministry of Earth Sciences
Cyclonic Storm ‘Burevi’ over Sri Lanka (Cyclone Warning for South Tamilnadu and South Kerala coasts: Red Message)
The Cyclonic Storm with wind speed of 70-80 gusting to 90 kmph would be centered very close to Pamban around noon of 3rd December
Tts impact on south Tamilnadu coastal districts is very likely to commence from 3rd December forenoon initially over Ramanathapuram district and gradually towards Kanniyakumari district
Isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli, Kanniyakumari, Tenkasi and Sivagangai districts) and over south Kerala (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta and Alappuzah)
Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh and Lakshadweep on 3rd & 04th December
Sea condition is very rough to high; Total suspension of fishing operation during 3rd to 5th December over the areas advised
Damage expected over south Tamilnadu--to thatched huts, power and communication lines, paddy crops, banana, papaya trees and orchards, and Sea water inundation in low lying
03 DEC 2020 9:19AM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
The Cyclonic Storm ‘Burevi’ over Sri Lanka moved west-northwestwards with a speed of 11 kmph during past six hoursand lay centered at 0530 hrs IST of 03rd December over Sri Lanka near Lat. 9.0°N and Long. 80.3°E, about 40 km east of Mannar, 120 km east-southeast of Pamban (India) and 320 km east-northeast of Kanniyakumari (India). It is very likely to move west-northwestwards and emerge into Gulf of Mannar near Mannar coast during next 3 hours.
The Cyclonic Storm with wind speed of 70-80 gusting to 90 kmph would be centered very close to Pamban around noon of 3rd December. It would then move nearly west-southwestwards across Pamban area by afternoon and cross south Tamilnadu coast between Pamban and Kanniyakumari during 3rd December night and 4th December early morning as a Cyclonic Storm with wind speed of 70-80 gusting to 90 kmph. Thusits impact on south Tamilnadu coastal districts is very likely to commence from 3rd December forenoon initially over Ramanathapuramdistrict and gradually towards Kanniyakumari district.
Forecast track and intensity are given below:
Date/Time(IST)
Position
(Lat. 0N/ long. 0E)
Maximum sustained surface
wind speed (Kmph)
Category of cyclonic disturbance
03.12.20/0530
9.0/80.3
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/1130
9.2/79.5
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/1730
9.1/78.9
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/2330
9.0/78.4
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
04.12.20/1130
8.9/77.7
60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
04.12.20/2330
8.7/77.0
45-55 gusting to 65
Deep Depression
Warnings:
(i) Rainfall
· Heavy to very heavy rainfall at a few places with isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli, Kanniyakumari, Tenkasi and Sivagangai districts) and over south Kerala (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta andAlappuzah) on 3rdDecember and isolated heavy to very heavy rainfall likely over south Tamilnadu and south Kerala on 4th December, 2020.
· Heavy to very heavy rainfall at isolated places very likely over north Tamilnadu, Puducherry, Mahe&Karaikal and north Kerala on 3rd December, isolated heavy rainfall on 4th December.
· Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh and Lakshadweep on 3rd& 04th December.
Sub-Divisions
03 Dec 2020*
04 Dec 2020*
South Tamilnadu
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Tamilnadu, Puducherry &Karaikal
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy fall at isolated places
South Kerala
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Kerala &Mahe
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy fall at isolated places
South Coastal Andhra Pradesh
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Lakshadweep
Rainfall at many places with heavy falls at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
(ii) Wind warning
• Squally wind speed reaching 55-65 kmph gusting to 75 kmph very likely over Gulf of Mannar,Comorin Area and along and off south Tamilnadu coast (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts) and south Kerala coast (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta andAlappuzah districts) and west Sri Lanka coast. It will gradually increase becoming 70-80 kmph gusting to 90 kmph from 3rd December forenoon for subsequent 24 hours and decrease thereafter.
• Prevailing Gale wind speed reaching55-65 kmph gusting to 75 kmph over southwest Bay of Bengal and along & off Sri Lanka coast will continue for next 12 hours and gradually decrease thereafter.
• Squally wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph very likely over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Sea on 3rdand 4thDecember.
(iii) Storm Surge:
• Storm surge of about 1.0 m height above astronomical tide is very likely to inundate low lying areas of south coastal Tamilnadu (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts) and northwest Sri Lanka coast during the time of landfall.
(iii) Sea condition
• Sea condition isvery rough to high over Gulf of Mannar, along & off south Tamilnadu-Kerala, west Sri Lanka coast and Comorin Areaon 3rdand 4thDecember.
• Sea condition is very rough to high over southwest Bay of Bengal and along & off east Sri Lanka coast and the same will continue till mid-night of 3rdDecember and gradually improve thereafter.
• Sea condition will be rough to very rough over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Sea during 3rd to 5thDecember.
(iv) Damage expected over south Tamilnadu (Kanniyakumari, Tirunelveli, Thoothukudi and Ramanathapuram districts) and south Kerala (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta and Alappuzah districts)
• Damage to thatched huts.
• Minor damage to power and communication lines due to breaking of branches.
• Major damage to Kutcha and minor damage to Pucca roads.
• Some damage to paddy crops, banana, papaya trees and orchards.
• Sea water inundation in low lying areas after erosion of Kutcha embankments.
(v) Fishermen warning and Action suggested
• Total suspension of fishing operation during 3rd to 5th December over the areas as mentioned below.
• Fishermen are advised not to venture into southwest Bay of Bengal and along & off east Sri Lanka coast on 3rd December; Comorin Area, Gulf of Mannar and south Tamilnadu-Kerala and west Sri Lanka coasts from 3rd to 4th December, over Lakshadweep-Maldives area & adjoining southeast Arabian Sea from 3rd to 5th December.
Click here to See Graphics
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.