হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হর্শ বর্ধন্না কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রীস (সি.আই.আই.)গী নেস্নেল কাউন্সিলদা ৱা ঙাংখ্রে
“পোলিয়ো মুত্থৎপদা লনাই ইন্সতিত্যুসনশিংনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি অমসুং পব্লিক হেল্থতা মখোয়গী মতেং অসি তঙাই ফদে”
“কোবিন পোর্তেল অমসুং নেৎৱার্কনা মীপুম খুদিংমক্তা বেক্সিন ফংহনবা ঙম্লগনি”
20 NOV 2020 5:20PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রীস (সি.আই.আই.)গী নেস্নেল কাউন্সিলদা ৱা ঙাংখ্রে।
মালেমগী ওইনা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরিবা অসিগী য়াইফনবা ভারত সরকারনা লাইচৎ অসিগী মতাংদা তোইনা দাইলোগ তৌবা অমসুং খন্ন-নৈনবা ফংহন্নবা শিল-লাংবা অমসুং মখল কয়াগী প্লেৎফোর্মশিং পুনশিনহনবা অসিগীদমক সি.আই.আই.বু থাগৎলদুনা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “ভারতকী হেল্থকিয়র ইন্দস্ত্রী অসি রিবেন্যু অমসুং থবক পীবগী প্রোবিজন্দা য়েংলবদি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা সেক্তর অমা ওইরি অমসুং মসিগী মার্কেৎ অসি ২০২২ ফাওবদা শরুক অহুম হেনগৎতুনা লুপা ত্রিলিয়ন ৮.৬ য়ৌনবা প্রোজেক্ত তৌবগা লোইননা ইন্দস্ত্রী মনুংদা স্তেকহোল্দরশিং পুনশিনহনবা য়ানবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা তঙাই ফদে। কোবিদনা ঐখোয়গী অপুনবা সিস্তেমদা অকাইবশিং পীবা অসিনা মরম ওইরগা হান্নদগী হেন্না হৌজিক্না ফংহনবা অমসুং শেল চংদবা হেল্থকিয়র ফংহন্নবা মথৌ তারে।”
মীয়ামদা শেল চংদবা হেল্থকিয়র ফংহন্নবা অচুম্বা মাইকৈদা চংশিল্লিবা খোঙথাং অমা ওইনা আয়ুশমান ভারতকী মখাদা প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (পি.এম.জে.এ.ৱাই.) হৌদোক্নবা সরকার অসিনা হোৎনখিবশিং অদু ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি, “ভারতকী হেল্থকিয়রগী ফীভম অসিনা সহর-খুঙ্গংগী মফমশিংগী মনুংদা লৈরিবা খেৎনবা অসিগা লোইননা খেৎনরিবা ফীভমশিংগী মতাংদা স্পেক্ত্রম অমা পীরি। খেৎনবা অসি মেনশিনবা মথৌ তাই অমদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা সরকার অসিনা মসি মেনশিন্নবা কন্না হোৎনরি। হিরম অসিদা এন.সি.দি.শিং অমসুং সেন্দরগীদমক্তা পি.এম.জে.এ.ৱাই অমসুং ঐচ.দবল্যু.সি.গা লোইননা আয়ুশমান ভারত নেৎৱার্ক তৌবা অসি শীংথানিংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি।” হিরম অসিগী মতাংদা মহাক্না হায়খি, “পব্লিক-প্রাইবেৎ-পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.শিং) অসি লম্বী অমনি মরমদি মসিনা কান্নবা অমসুং ইন্নোবেসন হেনগৎহনবা, কান্নবা হেনগৎহনবা, সহর-খুঙ্গংগী খেৎনবা হন্থহনবা, একসেস তৌবা হেনগৎহনবা অমসুং ঐখোয় ইশাদগী হকশেলগী ওইবা চাদিং তৌবা হন্থহনবদা মতেং পাংলি।”
মসিদা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা কোবিদ লান্থেংনবা খক্তা নত্তনা নন-কোবিদকী তঙাই ফদবা হেল্থকিয়র পীবদা হকশেল মন্ত্রালয়না শীংথানিংঙাই ওইনা মাই পাকখিবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা হায়, “ঐখোয়না তেক্নোলোজীনা ঐখোয়দা ফংহল্লিবা অসিগী পোতেন্সিএল হেনগৎহনবা অমসুং মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা হেল্থকিয়রগী ঐখোয়না লান্থেংনরিবা অসিদা শীজিন্নবা মথৌ তাই। তেলিমেদিসিন অসিনা মাংজিল থারি অমসুং মীপুম খুদিংদা য়ৌহন্নবা সোলুসন অমগা লোইননা ফংহনখি। ঙসি ইসঞ্জীবনি তেলিকন্সল্তেসন সর্ভিস অসিনা তেলিকন্সল্তেসন লাখ ৮ শুখ্রে।”
পোলিয়োগী মায়োক্তা মহাক্কী কেম্পেনদা মহাক মশাগী খঙহৈজবা অদু শীজিন্নদুনা মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা সি.আই.আই., দিল্লী চেম্বর ওফ কম্মর্স, রোতরী ক্লবগুম্বা লনাই ওর্গনাইজেসন্না থোরক্তুনা চাদিংশিং তৌরি অমসুং চাউনা মাই পাকপা অমা ওইখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “ঐখোয়না ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা অচৌবা হেল্থকিয়র ইকোসিস্তেম অমগী তশেংনা মরু ওইবা অদু খঙহনবদা মতেং পাংনবা মাইকৈদা চংশিনবা মথৌ তাই। মসি ওর্গানিক গ্রোথকী থৌরাংশিং অমসুং অতোপ্পা নন-ত্রেদিস্নেল হেল্থকিয়র মোদেলশিং অনিমক কুপ্না য়েংশিল্লগা তৌবা তাই।”
হর্শ বর্ধন্না ভারতনা কোবিদকা লান্থেংনবা অসি পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী মরক্তা খুৎশম্নবগী খুদম অমনি হায়নসু ফোঙদোকখি। “ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি পর্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত কিৎশিংগী খ্বাইদগী চাউবা মেন্যুফেকচরর অমা ওইবা ঙম্লে। চহি খরগী মমাংদা ঐখোয়না সি.দি.সি. এতলান্তাদা সেম্পলশিং তেস্ত তৌনবা থারম্মী অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়গী লনাই তেস্তিং লেবশিং লৈদুনা লৈবাক অসিগী অপুনবা তেস্তিং কেপাসিতীদা শরুক তম্লি।” মহাক্না কোবিদ ৱারিয়রশিং মরু ওইনা মখোয়গী মমাশিংনা মখোয়গী মচাশিংনা মথৌ তৌবদা থোরকপা য়াবা হকশেলগী ওইবা খুদোংথিবা অদু খঙলবসু মথৌ তৌবদা অথিংবা পীদ্রিবা অসিবু থাগৎখি।
দা. হর্শ বর্ধন্না তিল্লীবা মীওইদা কোবিদ বেক্সিন মতম চানা ফংগনি হায়না থাজবা পীখি। হিরম অসিদা মহাক্না হায়, সরকার অসিনা মিসন ইন্দ্রধানুশকী মখাদা লাইনা ১২দগী অঙাংশিং ইম্ম্যুনাইজ তৌনবা অফবা কোল্দ স্তোরেজ চেন অমগা লোইননা ইম্ম্যুনাইজেসন কেপাসিতী হেনগৎহনখ্রে। “অপুনবা ইবিন প্লেৎফোর্ম অসি কোবিন নেৎৱার্ক ওইনা অমুক হন্না শীজিন্নখি। স্তোক্কী মুভমেন্ত পুম্নমক দিজিতেল ওইনা ত্রেক তৌখি অমসুং বেক্সিনশিং শীজিন্নরিবশিংসু করিগুম্বা বেক্সিন অসিগী শোৎ অনি মথৌ তারবদি চয়োল অনি নত্ত্রগা অহুমগী মতুংদা ত্রেস তৌবা য়াই। মসিনা মীপুম খুদিংমক্তা বেক্সিন ফংহনবা ঙমগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan addresses National Council of Confederation of Indian Industries (CII)
“Private Institutions have played a huge role in Polio Eradication and their support is essential in Public Health”
“The COVIN Portal and Network will ensure last mile Vaccine Delivery”
20 NOV 2020 5:20PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare interacted with the National Council of Confederation of Indian Industries (CII) through Video Conference, here today.
Congratulating CII for organising and bringing together diverse platforms that have enabled the Government of India to be in constant dialogue and deliberation on the Pandemic for the welfare of one of the largest populations in the world, Dr. Harsh Vardhan said, “The Indian healthcare Industry is one of India’s largest sector in terms of revenue and provision of employment, and with its market projected to increase three-fold to Rs. 8.6 trillion by 2022, it is necessary that steps be taken that will allow stakeholders to converge within the industry.The need to provide healthcare, which is accessible and affordable, now more than ever, becomes a necessity especially due to the effects that COVID has had on our entire system.”
Highlighting the government’s efforts in launching Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana (PMJAY)under Ayushman Bharat as a step in the right direction to ensure that affordable healthcare reaches the masses, he said, “The Indian healthcare scenario presents a spectrum of contrasting landscapes with the inequality existing within the urban-rural setting. This gap needs to be bridged and the Government under Sh. Narendra Modi ji is determined to bridge it. Ayushman Bharat with PMJAY and the HWC network for screening of NCDs and Cancer is a significantstep in that direction.”In this regard, he also noted, “Public-Private-Partnerships (PPPs) is the way forward as they help improve efficiency and innovation, increase effectiveness, help reduce urban-rural disparity, increase accessibility and reduce our Out Of Pocket Health Expenditure.”
Speaking on the spectacular achievements of the Health Ministry in utilizing Information Technology in not only fighting COVID but also providing Non-COVID essential Healthcare in the country, the Minister said, “We need to maximise the potential that technology has provided us and leverage this in our fight towards healthcare for all. Telemedicine has come to the fore and has provided us with a solution for last-mile connectivity. Today the eSanjeevani teleconsultation service has completed 8 lakh teleconsultations.”
Borrowing from his own experience in his campaign against Polio, he reminded everyone that private organizations like CII, Delhi Chamber of Commerce, Rotary Club had come forward to bear the expenses and made it a huge success. He further observed, “We need to move towards helping organizations and industries understand the true importance of a robust healthcare ecosystem. This is to be done while ensuring a close oversight of both organic growth initiatives and other non-traditional healthcare models.”
Dr. Harsh Vardhan also highlighted India’s tryst with COVID as an evidence of co-operation between the Public and Private sectors. “Our nation has now become one of the largest manufacturers of Personal Protective Equipment kits. We used to send samples to CDC Atlanta for testing a few years back while we now have private testing labs contributing to the total testing capacity of the country.” He also expressed his admiration for the COVID Warriors, especially their mothers who did not desist their children from performing their duty knowing the health risk posed in carrying them out.
Dr. Harsh Vardhan assured the audience that the COVID Vaccine will be available on time. In this regard, he mentioned that Government had already ramped up its immunization capability with an elaborate cold storage chain for immunizing children from 12 diseases under Mission Indradhanush. “The entire eVIN platform is being repurposed as COVIN Network. All movement of stock can be digitally tracked and those receiving vaccines can also be traced after two to three weeks if the vaccine requires two shots. This will ensure last mile Vaccine delivery,” he said.