উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
ভাৰতত নিযুক্ত ফৰাচী ৰাষ্ট্ৰদূত ইমানুৱেল লেনিনে সাক্ষাৎ কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডঃ জীতেন্দ্ৰ সিংক, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সাম্ভাব্য প্ৰকল্পবোৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা
20 NOV 2020 1:30PM by PIB Guwahati
ভাৰতত নিযুক্ত ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰদূত ইমানুৱেল লেনিনে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন (স্বতন্ত্ৰ) আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয় দপ্তৰ, ৰাজহুৱা অভিযোগ, পেন্সন, পাৰমাণৱিক শক্তি তথা মহাকাশ দপ্তৰৰ স্বতন্ত্ৰ মন্ত্ৰী ডঃ জীতেন্দ্ৰ সিংক সাক্ষাৎ কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যবোৰৰ উন্নয়নত সাম্ভাব্য প্ৰকল্পবোৰৰ ভুমিকাক লৈ বিশদ আলোচনা কৰে। ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰদূতে চলিত বছৰৰ আৰম্ভণিতে কেন্দ্ৰশাসিত অঞ্চল কাশ্মীৰ উপত্যাকাত ৰাষ্ট্ৰদূতসকলৰ পৰিদৰ্শনকাৰী দলৰ সদস্য হিচাপে তেওঁৰ পৰিদৰ্শনৰ কথাও স্মৰণ কৰে।
ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ সমান্তৰালকৈ জম্মু কাশ্মীৰৰ পৰ্যটন আৰু অন্যান্য সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে ফ্ৰান্স চৰকাৰৰ সহযোগিতাৰ কথা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীক অৱগত কৰে ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰদূত ইমানুৱেলে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ডঃ জীতেন্দ্ৰ সিং-এ ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰদূতক সবিস্তাৰে জনায় যে, প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত যৌথ উদ্যোগেৰে যথেষ্ট প্ৰকল্প গ্ৰহণ কৰা হৈছে। এই বিষয়ে তেওঁ ইজৰাইলৰ সহযোগিতাৰে মিজোৰামত উৎকৰ্ষ সাধন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি উঠা ছাইট্ৰাছ ফুড পাৰ্কৰ উপৰিও পৰিকাঠামোগত উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত জাপানী সহযোগিতাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
জীতেন্দ্ৰ সিং-এ লগতে জনায় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত সম্ভাৱনাময় বিস্তীৰ্ণ অঞ্চল আছে য’ত পৰ্যটন, হস্তশিল্প আৰু তাঁত শিল্পৰ সমান্তৰালকৈ খাদ্য আৰু ফলৰ অনবদ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে লগতে জনাইছে যে, প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নত কেৱল বিশেষভাৱে গুৰুত্ব দিছে, সেয়াই নহয়, বৰঞ্চ লুক ইষ্ট পলিচীৰ পৰা ৰূপান্তৰিত কৰি বৰ্তমান এক্ট ইষ্ট পলিচীৰ মাধ্যমেৰে দেশৰ পূৱ সীমান্তত বিভিন্ন দেশৰ সৈতে যৌথ উদ্যোগৰ মাধ্যমেৰে সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই প্ৰসঙ্গত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে ছিটমহল বিনিময়ৰ মাধ্যমেৰে ভাৰত-বাংলাদেশ চুক্তিৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ব্যক্তিগত হস্তক্ষেপত চূড়ান্ত কৰা হৈছিল। কেৱল সেয়াই নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্যোগতেই শতিকা পুৰণি ভাৰতীয় বন আইন সংশোধন কৰি বাঁহ জাতীয় পণ্য আৰু তাৰ বাণিজ্যিকীকৰণ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।

Ministry of Development of North-East Region
Ambassador of France to India, Emmanuel Lenain calls on Union Minister Dr Jitendra Singh to discuss potential projects in North Eastern States
20 NOV 2020 1:30PM by PIB Delhi
Ambassador of France to India, Emmanuel Lenain called on Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh and discussed potential projects in North Eastern States.The Ambassador also recalled the fond memories of his visit to Kashmir valley early this year as a member of the group of Ambassadors visiting the Union Territory of J&K.
The Ambassador conveyed to the Union Minister, the desire of the Government of France to explore the avenues and opportunities of collaboration in different sectors in the North Eastern States as well as tourism and other potentials in Jammu & Kashmir.
Dr Jitendra Singh spelt out different sectors in which, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, collaborative initiatives had been undertaken in the Northeast. In this regard, he referred to the Centre of Excellence Citrus Fruit Park set up at Mizoram with Israeli collaboration and collaboration of Japan in some of the infrastructural works.
As for Northeast, Dr Jitendra Singh said, there were vast areas of unexplored potential which were waiting to be explored. These, he said, included tourism, handicraft, handloom as well as food and fruit sectors.
Dr Jitendra Singh said, Prime Minister Narendra Modi has not only given special emphasis to the development of the North Eastern region but also reoriented "Look East Policy" into “Act-East” policy and taken a number of steps to increase engagement with the countries across the eastern borders. In this regard, he also mentioned the Indo-Bangladesh Agreement on the exchange of Enclaves, which was finalized with the personal intervention of Prime Minister Narendra Modi and also the Prime Minister’s initiative to amend 100-year-old Indian Forest Act to promote Bamboo products and their trade.