লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
খরিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১গী মনুংদা পাঙথোকপা এম.এস.পি.গী থবক-থৌরমশিং
17 NOV 2020 5:09PM by PIB Imphal
হৌজিক চৎলিবা ২০২০-২১গী খারীফ মার্কেতিং সিজন (কে.এম.এস.) সরকারনা ২০২০-২১গী খারীফ মহৈ-মরোং হান্ননা লৈখিবা এম.এস.পি. স্কীম অদুদা চৎনদুনা লৌমীদগী লৌরগনি।
২০২০-২১গী খারীফতগী লৌগদবা ফৌ লৌনরিবা স্তেত অমসুং য়ু.তি. হায়বদি পঞ্জাব, হারিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গানা, উত্তরাখন্দ, তামিল নাদু, চান্দিগর, জম্মু অমসুং কাশ্মির, কেরলা, গুজরাত অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অসিগদী ১৬.১১.২০২০ ফাওবদা মেত্রিক তোন লাখ ২৮৪.১৮লৈদুনা মমাং চহিগী মান্নবা থাদা লৌখিবা মেত্রিক তোন লাখ ২৩৯.৬৯ অসিদগী হেন্দুনা চাংচৎতা ১৮.৫৬% ওইরি। হায়রিবা লৈরীবা অসিগী অপুনবা মেত্রিক তোন লাখ ২৮৪.১৮ অসিদা ঞ্জাব খক্তনা মেত্রিক তোন লাখ ১৯৮.৩৮ পীদুনা চাংদা ৬৯.৮১% ওইরি।
চাওরাক্না লৌমী লাখ ২৪.৩৯ রোম লুপা করোর ৫৩৬৩৫.৮১গী ওইবা শেনফম হৌজিক চৎলিবা কে.এম.এস. অসিনা কান্নবা পীরি।
মখা তানা স্তেতশিংনা হায়রকপগী মতুং ইন্না মেত্রিক তোন লাখ ৪৫.১০গী ২০২০গী খারীফ মার্কেতিং সিজন (কে.এম.এস.) ২০২০গী হৱাই অমসুং থাওমরু অসি স্তেতশিং হায়বদি তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা, তেলঙ্গানা, গুজরাত, হারিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অসিদগী প্রাইস সপ্পোর্ত স্কীম (পি.এস.এস.)দা লৌনবগী অয়াবা পীখ্রে। মখা তানা কোপ্রা মহৈ-মরোংগীদমক মেত্রিক তোন লাখ ১.২৩ অসি অন্ধ্রা প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরলাদগী লৌনবা কাইথখ্রে। অতোপ্পা স্তেত অমসুং য়ু.তি. শিংগীদমক ২০২০-২১ চহিগী ওইনা রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী থাগৎলকপা অপাম্বা য়েংলগা হৱাই, থাও মরু অমসুং কোপ্রাগীদমক পি.এস.এস.দা পীদনি।
১৬.১১.২০২০ ফাওবদা সরকারনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সিগী খুত্থাংদা মুং, উরাদ, গ্রাউন্দনৎ অমসুং সোয়াবিন অসি এম.এস.পি. মমলদা লুপা করোর ৩১৭.৫৪গী মেত্রীক তোন ৫৮৮৬৭.৭৯ লৌদুনা তামিল নাদু, মহারাস্ত্রা, গুজরাত, হারিয়ানা অমসুং রাজস্থানগী লৌমী ৩৪৩৬১ কান্নবা পীদুনা মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা লৈখিবা মেত্রীক তোন ৩৩৯৭৬.৪৮ অসিদগী হেন্দুনা চাংদা ৭৩.২৬% ওইরি।
মসিগা মান্ননা ১৬.১১.২০২০ ফাওবদা কোপ্রা মেত্রীক তোন ৫০৮৯ অসি এম.এস.পি.গী মমলদা লুপা করোর ৫২.৪০ অসি কর্নাতকা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ৩৯৬১দা কান্নবা পীদুনা মমাং চহিগী মেত্রীক তোন ২৯৩.৩৪ লৈখিবা অদুদগী হেন্দুনা চৎলি। কোপ্রা অমসুং উরাদকী ওইনা মপুং ওইনা পুথোক্লিবা স্তেতশিংদা মমল অসি এম.এস.পি.দগী হেন্দুনা লৈরি। হায়রিবা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিং অসিগী সরকারসিংনা খারীফকী হৱাই অমসুং থাও মরু অসি তঙাইফদনা চংদবা য়াদবশিং অসি শিন-লাংদুনা লৈরি।
এম.এস.পি.গী মমলদা লশিং মরু (কাপাস) অসি হারিয়ানা, রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, তেলঙ্গানা, অন্ধ্র প্রদেশ, মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাত স্তেত্তগী কাইদনা পীরি। ১৬.১১.২০২০ ফাওবদা লশিং বেল ১৪৯৮১৮৩ অসি লুপা করোর ৪২৮৫.৮৪গী ওইবা পীদুনা লৌমী ২৯৩৯০০দা কান্নবা পীখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
MSP Operations during Kharif Marketing Season 2020-21
17 NOV 2020 5:09PM by PIB Delhi
In the ongoing Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21, Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes.
Paddy procurement for Kharif 2020-21 is continuing smoothly in the procuring States & UTs of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana, Uttarakhand, Tamil Nadu, Chandigarh, Jammu & Kashmir, Kerala,Gujarat and Andhra Pradesh with purchase of over 284.18 LMTs of paddy upto 16.11.2020 against the last year corresponding purchase of 239.69 LMT showing an increase of 18.56 % over last year. Out of the total purchase of 284.18 LMT, Punjab alone has contributed 198.38 LMT which is 69.81 % of total procurement.
About 24.39 Lac farmers have already been benefitted from the ongoing KMS procurement Operations with MSP value of Rs. 53653.81 crore.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 45.10 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS). Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto16.11.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 58867.79 MT of Moong, Urad, Groundnut Pods and Soyabean having MSP value of Rs.317.54 Crores benefitting 34361 farmers in Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat, Haryana and Rajasthan as against the last year corresponding purchase of 33976.48MT which is an increase of 73.26%for pulses and oilseeds.
Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs.52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu upto 16.11.2020 as against the last year corresponding purchase of 293.34 MT of copra. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Procurement operations of seed cotton (Kapas) under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan Madhya Pradesh, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat. Till 16.11.2020 a quantity of 1498183 cotton bales valuing Rs.4285.84 Crore has been procured benefitting 293900 farmers.