উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ইন্দিয়ন এগ্রিকল্চর অসি সস্তেনেবল ওইনা অমসুং শেন্দোং লৈহন্নবা মল্তি-প্রোঙ্গ ইফোর্তশিং তঙাই ফদে হায়না উপ রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখ্রে
লৌমীশিংদা ইমকম সেক্যুরিতী লৈহনবা অসিনা অচরিয়া রঙ্গগী এস্পিরেসনশিং অদু ফংবদা মতেং পাংলগনি: উপ রাস্ত্রপতি
ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল নোলেজ অমসুং স্তেত-ওফ-আর্ত তেক্নোলোজী অসিগী মরক্তা ইফেক্তিব ওইবা সীনর্জী মরু ওই: উপ রাস্ত্রপতি
এগ্রিকল্চরদা কত্তিং-এদজ তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবা তঙাই ফদে
লৌমীশিংবু কান্নবা পীরিবা রিসর্চতা এগ্রিকল্চর ভার্সিতীশিংনা শুংশোই শোইদনা মীৎয়েং চংগদবনি
লৌমীশিংনা মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুগী মহৈ ঐখোয়না শোইদনা ফংহনগদবনি: উপ রাস্ত্রপতি
অচার্য় এন.জি. রঙ্গগী ১২০শুবা পোকপা নুমিৎকী পাংথোকপা থৌরম অদু উপ রাস্ত্রপতিনা হৌদোকখ্রে
07 NOV 2020 11:56AM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন এগ্রিকল্চর অসি সস্তেনেবল ওইনা অমসুং শেন্দোং লৈহন্নবা মল্তি-প্রোঙ্গ ইফোর্তশিং তঙাই ফদে হায়না ঙসি ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এম. ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ ঐখোয়গী থবক তৌবগী মওং অসি হোংদোক্তুনা য়াম্না অপীকপা মফম অমদা পোত্থোক কা হেন্না পুথোকপা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
রঙ্গ ত্রস্তনা শিন্দুনা অচরিয়া এন.জি. রঙ্গগী ১২০ শুবা পোকপা নুমিৎকী পাংথোকপা থৌরম অসিদা শ্রী নাইদুনা মহাকপু অফাওবা ফ্রিদম ফাইতর, লৌমীগী লুচিংবা অমা, সোসিয়েল রিফোর্মর অমা অমসুং কা হেন্না ফরবা পার্লিয়ামেন্তরিয়ন অমনি হায়না মহাকপু থাগৎতুনা ফোংদোকখ্রে৷ "সোইল অসিগী অশেংবা মচা অমা ওইনা মহাকপু “স্বামি সহাজনন্দ সরসৱতি”গা লোইননা মহাকপু ইন্দিয়ন কিসান মুবমেন্তগী মপা হায়না খঙনৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লৌমীশিংদা ইনকম সেক্যুরিতী লৈহনবা অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং ওইরিবা অচরিয়া এন.জি. রঙ্গগী এস্পিরেসনশিং অসি ফংবদা মতেং পাংলগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
উপ রাস্ত্রপতিগী পুন্সি অসি অচরিয়া এন.জি. রঙ্গগী পুন্সি অমসুং ৱাখল্লোন অদুনা কা হেন্না শাফু পীখ্রে হায়না উপ রাস্ত্রপতি অদুনা ফোংদোকখ্রে৷ মহাকপু দিগনিতীগী খুদম ওইনা লৌদুনা এচরিয়া রঙ্গগী পুন্সিদদি পোলিতিক্স অমসুং পব্লিক লাইফ অসি মিসন অমনি অমসুং মহাক্না মতম পুম্নমক্তা ভেল্যু বেস পোলিতিক্স মতুং ইল্লি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
অপ্পর হাউসকী চিয়রমেন ওইবনা চৎথরিবা দিবেৎকী স্তেন্দর্দ অসি উরুবদা মহাক অসুক্কী মতিক নুংঙাইরম্মোই হায়না শ্রী নাইদুনা মখাতানা ফোংদোকখি৷ অচরিয়া রঙ্গগী পুন্সি অমসুং তিচিং অদু নৈননবা অমসুং পার্লিয়ামেন্তরিয়ন অমা ওইনা মহাক্কী মথৌদগী তমজনবা হোৎনৌ হায়না লোমেকর পুম্নমক্তা মহাক্না হায়জখ্রে৷ দিবেৎশিং হায়বসি কন্সত্রক্তিব ওইগদবনি দিসরপ্তিব ওইগদবা নত্তে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অচরিয়া রঙ্গনা ত্রেদিস্নেল নোলেজ অমসুং স্তেত-ওফ-আর্ত তেক্নোলোজীগী মরক্তা ইফেক্তিব ওইবা সীনর্জী লৈহন্নবা মহাক্না হোৎনখি৷ লৌমীশিংনা অতোপ্পা মফমশিংদা থবক পাংথোকপা য়ানবা লোকেল ইন্নোভেসনশিং কা হেন্না শিজিন্নবা তঙাই ফদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা লৌউ-শিংউগী থবকশিং নিংথীনা পাংথোকপা অসিদা উপ রাস্ত্রপতিনা হরাউ তয়াম্বা ফোংদোকখ্রে৷ ঐখোয়গী চাবগী মওং তঙাই ফদনা শেমদোকপা অসিগী মতাংদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা য়াম্না মরু ওইবা পরাশিং তমবিখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
মমাংগী চহী খুজিং অসিদা ইশিং নুংশিৎকী ফিভম কা হেন্না ফৎতবা হেঙ্গৎলকপা অসিগী মতাংদা মীৎয়েং চংদুনা শাথীরবা ইভেন্ত খুদিংমক্তা লৌমীশিংদনা খ্বাইদগী শোকহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ "লৌমীনা চহী চুপ্পা তোঙান তোঙানবা প্রোব্লেমশিং খুদম ওইনা ইশিংগী অৱাৎপা, ফার্ম লেবর, ক্বালিতী লৈবা ইনপ্যুতশিং ৱাৎপা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মার্কেতিং সিস্তেম নিংথীজনা লৈতবা ময়াম অসিনা লৌমীশিংনা মখোয়গী মপুং ফাবা তৌবা ঙম্বা অদু য়ৌবা ঙমহন্দে” হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
লৌমীশিংগী য়াইফন্নবগীদমক সরকার অসিনা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং লৌখৎখিবা অদু উপ রাস্ত্রপতি অসিনা থাগৎখ্রে৷ “বেত্তর প্রাইস দিস্কোভরী মেকানিজমশিং খুদম ওইনা সরকার অসিগী ই-নাম পোর্তেল অসি থাগৎপা য়াবা ইন্নিসিয়েতিবশিংনি অমসুং মশাগী ৱারেপ লেপচদুনা করম্বা মতমদা, করম্বা মফমদা অমসুং কনাদা পোত্থোকশিং য়োনগদগে হায়বা অদু খঞ্জনবা লৌমীশিংদা মনিং মখা তম্বা পীগদবনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
দাইভর্সিফিকেসনগীদমক লৌমীশিংগী মরক্তা এৱেয়র্নেস পাংথোকপগী তঙাই ফদবা অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা অশুম্না ফোংদোকখ্রে,"মখোয়গী সোর্স ওফ ইনকম অসি হেন্না ফংনবা এলাইদ এক্তিবিতীশিং খুদম ওইনা হোর্তিকল্চর, সেরিকল্চর, এক্বাকল্চর, দাইরী, পোল্ত্রী অমসুং ফুদ প্রোসেসিং তৌবদা লৌমীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপীগদবনি"
হৱাই অমসুং মহৈ-মরোং লোকপদগী হেন্দোক্তুনা, কম্মর্সিয়েল ক্রোপশিং থাবদা লৌমীশিংবু ইকাই খুম্নগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী থবক অয়াম্বনা সোইল ক্বালিতী অসি শোকহল্লপা অসিগী মতাংদা সোইল হেল্থ কার্দশিং শিজিন্নদুনা কেমিকেল ফর্তিলাইজর কা হেন্না শিজিন্নবা অসি হন্থনবা তঙাই ফদে হায়না উপ রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখ্রে৷
নবার্দকী চিয়রমেন শ্রী জি.আর. চিন্তালা, আই.সি.এ.আর.গী এন.এ.এ.আর.এম.গী দাইরেক্তর দা. চেরুকুমালি শ্রিনিভাসা রাউ, রাস্ত্রিয়া সেভা সমিথিগী ফাউন্দর জেনেরেল সেক্রেতরী দা. জি.মুনিরত্নম নাইদু, এসিয়ন দিভেলপমেন্ত বেঙ্ককী ক্লাইমেৎ চেঞ্জ এদভাইজর দা. এঞ্চা শ্রিনিভাসন, রঙ্গ ত্রস্ততগী শ্রী আর. কিশোর বাবু, ওঙ্গোল রঙ্গ তর্স্তকী চিয়রমেন শ্রী অল্লা ভেনকতেস্বরা রাউ অমসুং মফম অদুগী মীয়ামগী রিপ্রজেন্তেতিবশিংনা ওনলাইন ওইনা পাংথোকপা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷
মখাগী অসি ৱারোল অদুগী মপুং ওইবা তেক্সনি-
“অফাওবা ফ্রীদম ফাইতর, লৌমীশিংগী লুচিংবা, সোসিয়েল রিফোমর অমসুং কা হেন্না হৈ শিংলবা পার্লিয়ামেন্তরিয়ন অমা ওইরম্বা অচরিয়া এন.জি. রঙ্গগী ১২০শুবা পোকপগী নুমিৎ পাংথোক্নবা রঙ্গ ত্রস্তকী অসিগুম্বা থৌরম অসি হৌদোকপদা ঐহাক অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওজৈ৷
মরুপশিং, গোগিনেনি রঙ্গ নয়াকুলু গারু ময়াম্না এন.জি. রঙ্গ হায়না খঙনবা মীওই অসি লৌউবা ইমুং অমদগী হৌরকখিবনি৷ ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতীদগী ইকোনোমিক্সতা মহাক্কী বি.লিত ফংলবা মতুংদা মহাক ভারততা হল্লকখি৷
১৯৩০দা মহত্ম গান্ধীনা কৌরকখিবা অদুদা পুক্নিং শুমহৎখিদুনা মহাক ফ্রিদম মুবমেন্তদা শরুক য়াখি৷ ১৯৩৩দা আন্ধ্রদা মহাক্না লৌমীশিংগীদমক ৱাকৎ মীফম ফমখি৷ লৌমীশিংগীদমক, মখোয়গী ইকাইখুম্নবা অমসুং ইকেনোমিক ফ্রীদম অদুগীদমক মহাক্না লান্থোংনখি৷ সোইল অসিগী অশেংবা মচা অমা ওইরুবনা মহাক অসি “স্বামি সহাজানন্দ সরস্বতি”গা লোইননা ইন্দিয়ন কিসান মুবমেন্তগী মপা হাইনা খঙনখ্রে৷
অচরিয়া রঙ্গ য়াম্না মমিং লৈরবা পার্লিয়ামেন্তরিয়ন অমা ওইখি৷ পার্লিয়ামেন্তদা মহাক অসি লৌমীশিংগী ভোইস ওইখি৷ মহাক অসি দিগনিতীগী ময়েক লারবা খুদম অমনি অমসুং মহাক মতম পুম্নমক্তা ভেল্যু-বেস পোলিতিক্স মতুং ইল্লি৷ মহাক্না লৈবাক অসিদা পোলিতিকেল কয়ামরোম ত্রেন তৌখ্রে অমসুং তেলিগু রাজ্যশিংদনা হেন্না ত্রেন তৌখ্রে৷
ইয়াম্বশিং অমসুং ইচেশিং,
লৌউ-শিংউ অসি ঐগী থমোইগা অশু্ক্কী মতিক নক্নৈ৷ ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে ভারত অসি ঙল্লিঙৈ মতমদগী হৌনা এগ্রারিয়ন ইকোনোমী ওমা ওইরি৷ লৌউ-শিংউ অসি ঐখোয়গী সিবিলাইজেসন অমসুং ইকোনোমী অসিগী বেদরোক্ত ওই৷ কুমগী নোং অমসুং সোইল অসিদা নেচরেল রিসোর্স মরাং কাইনা ফংবা অসিনা মরম ওইরগা লৌউ-শিংউ অসিনা মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী ইকোনোমী অসি চাওখৎহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি৷ মসিনা মমাংগী চহীশিংদা জি.দি.পি. নম্বর অসি লমজিংদুনা চৎত্রবসু, মসিদা ঐখোয়না দাইরেক্লী অমসুং ইন্দাইরেক্লী মখা পোল্লি হায়বসি হায়মনবা থোকলোই৷
মমাংগী চহী খুজিং খরা অসিদা য়াম্না শাথিবা ইশিং-নুংশিৎকী ফিভমশিং খুদম ওইনা সাইক্লোনিক স্তোর্মশিং, ইশিং ইচাউ অমসুং ইকং কা হেন্না থোকপা ঐখোয়না উরে৷ থৌদোক খুদিংমক্তা লৌমীশিংনা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লি৷ অসিগীসু মথক্তা, লৌমীনা চহী চুপ্পা তোঙান তোঙানবা প্রোব্লেমশিং খুদম ওইনা ইশিংগী অৱাৎপা, ফার্ম লেবর, ক্বালিতী লৈবা ইনপ্যুতশিং ৱাৎপা, মেকানাইজেসন ৱাৎপা, কোল্দ স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মার্কেতিং সিস্তেম নিংথীজনা লৈতবা ময়াম অসিনা লৌমীশিংনা মখোয়গী মপুং ফাবা তৌবা ঙম্বা অদু য়ৌবা ঙমহন্দে৷
অসুম্না ইন্দিয়ন এগ্রিকল্চর অসি সস্তেনেবল ওইনা অমসুং শেন্দোং লৈহন্নবা মল্তি প্রোঙ্গ ইফোর্ত অমা তহাই ফদে৷ লৌমীশিং য়াইফনবগীদমক লৌমীশিংনা মশাগী পোত্থোক অদু মশাগী অপাম্বা মফমদা য়োঞ্জনবা অমসুং ইন্তর-স্তেত ত্রেদতা লৈরম্নবা অথিংবা অদু লৌথোক্লিবা মমাংগী রিভোলুসনরী লেজিস্লেসনশিং য়াওনা খোংথাং কয়া অমা ভারত সরকার অসিনা লৌখৎখ্রে৷
মথংগী চহী ৩০ অসিদা লৈবাক অসিদা অতোপ্পা অহেনবা মীওই কোতি ৩০ হোন্না চাবা হেঙ্গৎলগনি৷ মহৈ-মরোং, মনা-মশিং থানবা মফমদি হেঙ্গৎলোই৷ মসিনা মরম ওইরগা অপীকপা লম খরা অসিদা হান্না পুথোকলম্বা পোত্থোক অদুদগী হেন্না পুথোকপা অসি নত্তনা লৈতে অতোপ্পা ওপ্সন লৈতে৷ ঐখোয়গী থবক থৌরমশিং অমসুং খোংথাংশিং: লৌউ-শিংউ অসি রিসাইলেন্ত, সস্তেনেবল অমসুং শেন্দোংদা অহোংবা লাকপা মতম খক্তদা মসি ওইথোক্কনি৷
অৱাং-নোংপোক অরুনাচলদা, এপতানিসনা অমু্ক্তদা ফৌ থাবা অমসুং ঙা য়োকপগী থবক অসি পাংথোকই৷ এগ্রিকল্চর কম্ম্যুনিতী অমা ওইরিবা এপতানিস অসি মখোয়গী লৌউ-শিংউদা য়াম্না এদভান্স অমসুং সস্তেনেবল ওইরবা থবকশিং অদুদা মালেম অসিনা মখোয়বু মশক খঙখ্রে৷ চহী চা কয়া অসিদা চপ মান্নবা মফম অমদা ঙা অমসুং ফৌ পুন্না য়োকমিন্নবগী অখন্নবা থবক অসিদা মখোয়দি নিংথীনা হৈ শিংলে৷ অতোপ্পা মফম অমদা পাংথোকপা য়ানবা অসিগুম্বা লোকেল ইন্নোভেসনশিং অসি ঐখোয়না ময়ামদা খঙহনবা তঙাই ফদে৷
অদুগা অমরোমদা এগ্রি-ফিল্দদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা অসিসু পুক্নিং থৌগৎকদবনি৷
২০১৯গী এন.এ.এস.এস.সি.ও.এম. রিপোর্তকী মতুং ইন্না ভারতনা চহীদা ২৫% গী চাংদা চাৎখৎলক্তুনা এগ্রি তেক্ত ৪৫০ হেন্না লৈ৷
ক্লাইমেৎ-রিসাইলেন্ত সিদ ভেরাইতীশিং অসি ঐখোয়না শেংগৎকদবনি অমসুং শিজিন্নগদবনি৷
হৌজিক্তি লৌউ-শিংউবদা আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স ফাওবা শিজিন্নরে! জপান্দা লৈবা লৌমী অমনা মহাক্কী থবীগী পোত্থোকশিং অদু থবী অদুগী সাইজ, কল্লর অমসুং তেকচর অদুগী মতুং ইন্না মহাক্কী পোত্থোক অদু মখল নাইনা খন্দোক্নবা এ.আই. শিজিন্নখ্রে হায়না রিপোর্ত লাকখ্রে, মসিনা শিন্মী কয়াগী মতম অমসুং শেল কল্লি৷ অসিগুম্বা তেক্নোলোজীশিং অসি মফম অসিদা শিজিন্নবদা ঐখোয় থেংথরোইদবনি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা হৌজিক লৈহল্লিবা ফিভম অসিনা লৌউ-শিংউদা অতোপ্পা চেলেঞ্জ অমা হাপচিল্লক্লে৷ অদুমওইনমক কম্পেনী ময়াম অমনা অসিগুম্বা মতম অসি অনৌবা অমসুং হেন্না ফবা সপ্লাই চেন শেমবদা শিজিন্নখ্রে৷
নুংশিরবা ইচে অমসুং ইয়াম্বশিং,
লৌমীশিংনা মখোয়না হোৎনরিবা অদুগী মহৈ অমসুং শেন্দোং ফংবা ঙম্নবসু ঐখোয়না হোৎনগদবনি৷ মসিনা লৌউ-শিংউবদা খ্বাইদগী মরু ওইবা ওপরেতিং প্রিন্সিপল ওইরগনি৷
বেত্তর প্রাইস দিস্কোভরী মেকানিজমশিং খুদম ওইনা সরকার অসিগী ই-নাম পোর্তেল অসি থাগৎপা য়াবা ইন্নিসিয়েতিবশিংনি অমসুং মশাগী ৱারেপ লেপচদুনা করম্বা মতমদা, করম্বা মফমদা অমসুং কনাদা পোত্থোকশিং য়োনগদগে হায়বা অদু খঞ্জনবা লৌমীশিংদা মনিং মখা তম্বা পীগদবনি৷
মখোয়গী ইনকম অদু হেন্না হেন্না লাক্নবা এলাইদ এক্তিবিতীশিং খুদম ওইনা হোর্তিকল্চর, সেরিকল্চর, এক্বাকল্চর, দাইরী, পোল্ত্রী অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগী থবকশিং তৌবদা লৌমীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপীগদবনি৷ অসিগুম্না দাইভর্সিফিকেসনগীদমক লৌমীশিংগী মরক্তা এৱেয়র্নেস পাংথোকপগী তঙাই ফদে৷ চেং-হৱাই, মরু-মরাং থাবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা কম্মর্সিয়েল ক্রোপশিং থানবা লৌমীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপীগদবনি৷
পোস্ত হার্ভেস্ত ফেসিলিতীশিং খুদম ওইনা ৱেয়র হাউসশিং অমসুং কোল্দ স্তোরেজশিং শেমগৎন্নবগীদমক ফুদ প্রোসেসিংদা লৈরিবা প্রাইভেৎ সেক্তর অসিবু পুক্নিং থৌগৎপীগদবনি৷ মসিনা মখোয়গী পোত্থোক অদুগী মমল হঞ্জিলহনবদা লৌমীশিংবু মতেং পাংলগনি অমসুং থবক ফংহল্লগনি৷
সরকারগী ইন্সুরেন্স স্কিমশিং খুদম ওইনা ফসল বিমা য়োজনা অচুম্বা মাইকৈদা চৎলিবা খোংথাংশিংনি অমসুং মসি য়ুনিভর্সেলাইজ তৌগদবনি৷
তেক্নোলোজিকেল ইন্তরভেন্সনশিং অমসুং সস্তেনেবল প্রেক্তিসশিং অসিগা লোইননা খোংথাং পুম্নমক অসিনা লৌমীশিংগীদমক ফুদ সেক্যুরিতী খক্তমক লৈরম্বা অদুদগী ইনকম সেক্যুরিতীদা লাকহন্দুনা অহোংবা অমা পুরক্লগনি৷ লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং অসিনা অচরিয়া রঙ্গ গারুগী মরু ওইবা এস্পিরেসন ওইখি অমসুং লৌমীশিংদা ইনকম সেক্যুরিতী লৈহন্নবা অসিনা হায়রিবা মংলান অসি ফংবগী লম্বী ওই৷
নুংশিরবা ইচে অমসুং ইয়াম্বশিং,
মমাংগী চহীশিং অসিদা এগ্রি-সাইন্সেস অমসুং এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতীশিং হেন্না হেন্না ফগৎলকখিবা অসি উরবদা অসু্ক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওই৷ মখোয়না তেলেন্ত লৈবা মীওই কয়া চিংশিল্লগনি অমসুং ভারতকী এগ্রিকল্চর অসি হেন্না ফগৎনবা অমসুং শেন্দোং লৈহন্নবা ইন্নোভেতিব রিসর্চকা লোইননা থোক্লক্লগনি৷ রিসর্চ অসি লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহনবা হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং লেব-তগী-লেন্দ অসিনা এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতীশিং অসিগী মন্ত্র ওইগদবনি৷
অসিগুম্বা প্রোগ্রাম অসি শিনবা অসিগীদমক অমসুং এগ্রিকল্চরদা খ্বাইদগী নৌবা অমসুং ফবা তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্তশিং শিজিন্নদুনা অচরিয়া রঙ্গগী মিসন অসি মখা চৎথবা অসিগীদমক রঙ্গ ত্রস্তপু ঐনা থাগৎলি৷ মখোয়শিং অসিনা মরু ওইনা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা লৌখৎলিবা তোঙান তোঙানবা সোসিয়েল ৱেল্ফিয়র এক্তিবিতীশিং অদু ঐনসু শিন্থাখ্রে৷
নুংশিরবা ইচে অমসুং ইয়াম্বশিং,
ইরোই-লোইবদা, মসি ঐনা হঞ্জিন হঞ্জিন হায়বা পাম্মী৷ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং অতোপ্পা খুদোংথীবশিং থোক্লকপা মতমদা, ঐখোয়না হায়রিবা মন্ত্রা অহুম অসি নিংশিংদুনা থমগদবনি:
ইন্নোভেসন—ত্রেদিস্নেল প্রেক্তিসশিং অসি মখাতানা চৎথবা মতমদা ঐখোয়না তেক্নোলোজী ইন্নোভেসনশিং শিজিন্নগদবনি৷
জেনেরেসন- অসিগুম্বা চেলেঞ্জ অসি পাংথোক্নবা মথাংদা লাক্কদৌরিবা জেনেরেসন অসি ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎকদবনি৷ অসিগীসু মথক্তা মসিনা মখোয়গী ফ্যুচরনি অমসুং মখোয় অসি খ্বাইদগী চাওবা স্তেকহোল্দরশিংনি৷
মোতিভেসন—ঐখোয়গী লৌমীশিং অসিদা ঐখোয়গী সপোর্ত পুম্নমক পীগদবনি—মখোয়না থেংনরিবা খুদোংথীবশিং অমসুং কৎথোক্লিবা অদুগীদমক মখোয়দা ফাইনান্স, পোলিসী সপোর্ত, সি.এস.আর. এক্তিভিতীশিং অসিদা মতেং পাংগদবনি৷ ঐখোয়গা মখোয়গা লোইননা মতম পুম্বদা লৈমিন্নরি হায়বা অসি মখোয়দা ঐখোয়না উৎকদবনি৷
অমু্ক্কা হন্না, থৌরম অসিদা মফম অসিদা নখোয় ময়াম পুম্নমক্কা অসি শরুক য়াবা ফংবা অসি ঐ য়াম্না নুংঙাই৷ শরুক য়ারিবা মীওইশিং—লৌমীশিং, মহৈরোইশিং অমসুং সরকারগী ফঙ্কসন্নরীশিংনা ঐখোয়গী মংলানশিং অসিগী অত্ম-নির্ভর ভারত শেমগৎনবা মখোয়না হোৎনরিবা অসিদা ঐনা ইকাই খুম্নবা অমসুং থৌজাল পীজরি৷
জই জৱান, জই কিসান!
জই হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President calls for multi-pronged efforts to make Indian agriculture sustainable and profitable
Ensuring income security to farmers will help achieve the aspirations of Acharya Ranga: Vice President
Effective synergy needed between our traditional knowledge and state-of-art technology: Vice President
Calls for use of cutting-edge technologies in agriculture
Agricultural varsities must focus on research that benefits the farmers
We must ensure that farmers get the fruits of their hard work: Vice President
Vice President inaugurates the 120th birth anniversary celebrations of Acharya NG Ranga
07 NOV 2020 11:56AM by PIB Delhi
The Vice President of India Shri M. Venkaiah Naidu today called for multipronged efforts to make Indian agriculture sustainable and profitable. He said that we will be able to produce more in less area by changing our approach and practices.
Inaugurating the 120th birth anniversary celebrations of Acharya NG Ranga organised by Ranga Trust, Shri Naidu described him as a great freedom fighter, a farmers’ leader, a social reformer and an outstanding parliamentarian. "A true son of the soil, he is considered as the father of the Indian Kisan Movement along with "Swami Sahajanand Saraswati," he added. He further said that ensuring income security to all farmers will help achieve the core aspiration of Acharya NG Ranga which was the welfare of the farmers.
Recalling his personal association with Acharya Ranga, the Vice President said that he has been deeply influenced by the life and vision of Acharya N.G. Ranga. Calling him as the epitome of dignity, Shri Naidu said that for Acharya Ranga politics and public life was a mission and he always followed value- based politics.
Talking about the high standards of debates and parliamentary conduct shown by Acharya Ranga, he said that there used to be rapt attention whenever Acharya Ranga spoke in the Parliament.
Shri Naidu further said that as the Chairman of Upper House, it pains him to see the standards of debates going down. He appealed to all lawmakers to study the life and teachings of Acharya Ranga and learn from his conduct as a Parliamentarian. Debates should be constructive and not disruptive, he added.
The Vice President said that Acharya Ranga as was the farmers’ voice in parliament and stressed need to ensure that our farmers get the fruits of their hard work.
He called for bringing effective synergy between traditional knowledge and state-of-art technology. He said that there was a need to popularize local innovations so that they can be replicated in other areas.
Referring to the new wave of technology in agriculture, he said it was more than just the shift to mechanization like the use of tractors. While basic mechanization should further expand to all corners of the country, we should not lose sight of the cutting-edge technologies that are changing the way agriculture is practiced the world over, the Vice President added.
Calling for developing more climate-resilient seed varieties, Shri Naidu stressed the need to adopt precision-agriculture practices, which have become the order of the day now with the use of drip irrigation, drones and sensors that cater to the needs of each individual plant.
Pointing to the use of artificial intelligence in agriculture in countries like Japan, he said “We should not lag behind in experimenting with such technologies here”.
The Vice President expressed happiness that agriculture is one sector that has done well during this pandemic. He also said COVID-19 has also taught us important lessons about the changes we need to make to our eating habits.
He said the consumers were expecting higher levels of nutrition in their food. “This presents an excellent opportunity for budding entrepreneurs in agriculture while giving a profitable and steady income to the growers”,
Expressing his concern over the increase in extreme weather events in the recent decades, he said the farmer becomes the worst-hit in every adverse event. "The farmer has been perennially facing a variety of problems like shortage of water, farm labour, lack of timely and quality inputs, lack of mechanization, cold storage facilities and access to timely credit as also the absence of effective marketing system are some of the reasons for agriculture not fully reaching its full potential," he added.
The Vice President lauded the series of measures taken by the government for the empowerment of farmers, he said, "Better price discovery mechanisms like the e-NAM portal of the government are laudable initiatives and we should give freedom to farmers to make decisions on when, where and whom to sell”, he added.
Speaking on the need to create awareness among the farmers for diversification, the Vice President said, "Farmers should be encouraged to take up allied activities like horticulture, sericulture, aquaculture, dairy, poultry, and food processing to diversify their sources of income."
Apart from the cultivation of cereals and pulses, farmers should also be encouraged to grow commercial crops, he stressed.
Expressing concerns that many of our agricultural practices are degrading the soil quality, the Vice President called for reducing the dependence on chemical fertilizers through use of Soil Health Cards.
He also called upon agricultural universities to focus on research that benefits the farmers. “Lab-to-Land should be the mantra of the agricultural universities”, Shri Naidu emphasized.
He also gave the mantra of 'Innovation, Generation and Motivation' to farmers so that they could keep up with the changes and uncertainties of time. Elaborating the mantra, he said that technological innovations should be leveraged, next generations must take-up the agricultural challenges and farmers need to be supported and motivated for their great efforts.
Shri G R Chintala, Chairman, NABARD, Dr. Cherukumalli Srinivasa Rao, Director, NAARM, ICAR, Dr G.Muniratnam Naidu, Founder General Secretary, Rashtriya Seva Samithi, Dr Ancha Srinivasan, Climate Change advisor, Asian Development Bank, Shri R. Kishore Babu from Ranga Trust, Shri Alla Venkateshwara Rao, Chairman Ongole Ranga Trust and people’s representatives from the area were among the dignitaries who participated in the online inauguration of the celebrations.
Following is the full text of speech-
“I am delighted to inaugurate this event of Ranga Trust being held to commemorate the 120th birth anniversary of Acharya N G Ranga, who was a great freedom fighter, farmers’ leader, social reformer and an outstanding parliamentarian.
Friends, Gogineni Ranga Nayakulu garu, or more popularly known as N G Ranga, came from a peasant’s family. After receiving his B. Litt in Economics from the Oxford University, he returned to India.
Inspired by Mahatma Gandhiji’s call in 1930, he joined the freedom movement. Championing the cause of farmers, he had led farmers agitation in Andhra in 1933. He fought for the peasants, their self-respect and economic freedom. A true son of the soil, he is considered the father of the Indian Kisan Movement along with ‘Swami Sahajanand Saraswati’.
Plunging actively into the freedom struggle, he took part in the Civil Disobedience Movement, Individual Satyagraha (1940) and Quit India Movement (1942), and brought many peasants into the fold of the national liberation movement. Starting from pre-Independence time, he contributed to Indian polity as an astute parliamentarian for six decades- 60 years! This was a Guinness World Record!
Acharya Ranga was an outstanding parliamentarian. He was the farmers’ voice in parliament. He was the epitome of dignity and always followed value- based politics. He was known for his simplicity in personal and public life. He had trained many political workers across the country and more so in Telugu states.
Brothers and sisters,
Agriculture is very close to my heart and I have always striven to further the cause of my brothers and sisters in rural India. As we all know, India has been an agrarian economy since ancient times. Agriculture is the bedrock of our civilization and economy. Endowed with great natural resources of soil and the monsoon rains, agriculture had always played an important role in the growth of our economy. Even though it does not dominate the GDP numbers in the recent years, it will not be an exaggeration to say that we depend on it, directly or indirectly.
The adage ‘Annadatha Sukhibhava’ aptly reflects the respect accorded to the a farmer by our culture. Over the years, in spite of the implementation of several policies and schemes to improve the lot of the farming community, the results have not been satisfactory and the farmer continues to face challenges on many fronts—from not getting remunerative price for his produce to effectively tackling the hazards of natural calamities.
For the past few decades, we have been witness to an increasing number of extreme weather events like cyclonic storms, floods and droughts. The farmer becomes the worst-hit in every adverse event. In addition, the farmer has been perennially facing a variety of problems like shortage of water, farm labor, lack of timely and quality inputs, lack of mechanization, cold storage facilities and access to timely credit as also the absence of effective marketing system are some of the reasons for agriculture not fully reaching its full potential.
Thus, there is a need for a multi-pronged effort for making Indian agriculture, sustainable and profitable. By according the highest priority to the well-being of the farmers, the government of India has initiated a series of measures, including the recent revolutionary legislations giving the farmer the freedom to sell his produce at the place of his choice and removing inter-state trade barriers, among others.
In another 30 years, we will have another additional 30 crore mouths to feed in the country. There is not much scope to increase the area under cultivation. This only leaves us with the option of producing more with less land and other inputs. That’s only possible with a change in our practices and our approach: by making agriculture resilient, sustainable and profitable.
In these times of uncertainty, we have to bring in an effective synergy between our traditional knowledge and state-of-art technology. Our forefathers have mastered the art of agriculture-- they had bred resilient seed varieties, they used eco-friendly manure and raised hardy leguminous crops that strengthened soil quality. They also engaged in allied activities that supplemented their income. The innovations we made in agriculture over the millennia are numerous.
In the far North-East Arunachal, paddy-cum-fish cultivation practiced by Apatanis, an agricultural community, has become world-renowned for its advanced, sustainable methods of cultivation. For hundreds of years now, they have mastered this unique practice of integrating fish culture with rice farming in the same plot of land. We need to popularize such local innovations for replication elsewhere.
Other traditional practices like zero-budget natural farming and the use of organic fertilizers have gained traction in recent years in order to restore soil health and meet the increased demand for organic products.
These sustainable practices have also been found to give better productivity with minimal investment.
On the other hand, technological advancements in the agri-field have to be leveraged too.
According to a 2019 NASSCOM report, India has more than 450 agri-tech start-ups growing at a rate of 25% annually.
This new wave of technology in agriculture is more than just the shift to mechanization like the use of tractors. While basic mechanization should further expand to all corners of the country, we should not lose sight of the cutting-edge technologies that are changing the way agriculture is practiced the world over.
We should develop and use more climate-resilient seed varieties.
We should also adopt precision-agriculture practices, which have become the order of the day now with the use of drip irrigation, drones and sensors that cater to the needs of each individual plant.
Even artificial intelligence is used in agriculture now! It was reported that a farmer in Japan used AI to sort and grade his produce of cucumbers on the basis of their size, color and texture, thereby saving hundreds of laborious man-hours. We should not lag behind in experimenting with such technologies here.
The current situation arising out of the coronavirus pandemic has added another challenge to agriculture. However, many companies have utilized this situation to create new and more efficient supply chains, dismantling the old ones.
COVID-19 has also taught us important lessons about the changes we need to make to our eating habits. Consumers are expecting higher levels of nutrition in their food. This presents an excellent opportunity for budding entrepreneurs in agriculture while giving a profitable and steady income to the growers.
Dear sisters and brothers,
We need to ensure that Farmers get their fruits of his hard work and their endeavours are profitable. This should be the main operating principle in agriculture, going forward.
Better price discovery mechanisms like the e-NAM portal of the government are laudable initiatives and we should give freedom to farmers to make decisions on when, where and whom to sell.
Farmers should be encouraged to take up allied activities like horticulture, sericulture, aquaculture, dairy, poultry, and food processing to diversify their sources of income. Similarly, there is a need to create awareness among the farmers for diversification. Apart from the cultivation of pulses and cereals, farmers should also be encouraged to grow commercial crops.
The private sector in food processing should be encouraged for building post-harvest facilities like warehouses and cold storages that will help farmers to retain value for their produce and also generate employment.
Government insurance schemes like the Fasal Bima Yojana are steps in the right direction and should be universalized.
All these measures, along with the technological interventions and sustainable practices will bring a shift from just having food security to ensuring income security for the farmers. Farmer welfare was the core aspiration of Acharya Ranga garu and ensuring income security to farmers is the way to achieve this dream.
Dear sisters and brothers,
It is heartening to see that agri-sciences and agricultural universities have made a resurgence of sorts in recent years. They have to attract more talent and come out with innovative research to make Indian agriculture more robust, sustainable and profitable. Research should focus on benefiting the farmers and Lab-to-Land should be the mantra of the agricultural universities.
I would also like our schools to include a component in the curriculum where students will grow vegetables or fruits in their yards. Farm visits can be arranged too. This will not only re-connect students to nature but will also help them appreciate the back-breaking efforts of the agri-community in bringing food to their table.
I must appreciate Ranga Trust for organizing this programme and continuing Acharya Ranga’s mission by updating them on the latest technological advancements in agriculture. I also commend the various social welfare activities undertaken by them, especially during the COVID pandemic.
Dear sisters and brothers,
Finally, I would like to reiterate this. We cannot afford to remain stagnant in our approach to agriculture. In times of climate change and other uncertainties, we should keep these three mantras in mind:
Innovation-- We need to leverage technological innovations while continuing with traditional practices.
Generation- We need to encourage the next generation to take up this challenge--- Be it in the universities or through agri-based start-ups. After all, it is their future and they are the biggest stakeholders.
Motivation-- We need to extend all the support to our farmers-- Be it in better access to finance, policy support, CSR activities, or just the appreciation for the immense sacrifices and risks they take. We need to show that we are always with them.
Once again, I express my happiness to be here at this event with all of you. My best wishes to the participants-- farmers, students and government functionaries for their endeavours to build Atma-Nirbhar Bharat of our dreams.
Jai Jawan, Jai Kisan!
Jai Hind!”