সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দাঃ হর্শ বর্ধন্না ভর্চুএল মীফম অমদা এস.তি.আই.পি.-২০২০দা ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক দায়স্পোরাগা লোয়ননা মসিগী মওংদা অহানবা ওইবা পোলিসীগী খন্ন-নৈনবা পাংথোকখ্রে
মখোয়বু এস.তি.আই.পি.-২০২০দা মরুওইবা থৌদাং লৌনবা বার্তোন তৌখ্রে
ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক দায়স্পোরাগা শম্নবা অমসুং মখোয়গা থবক তৌমিন্নবা অসি য়াম্না ফবা ওইগনি– ঐখোয়গী লৈবাক্কী কানবা খক্তা নত্তনা মালেমগী ওইনা য়াইফবা ওইগনি: দাঃ হর্শ বর্ধন
08 NOV 2020 2:51PM by PIB Imphal
সাইন্স তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস, অমসুং হেলথ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হর্শ বর্ধন্না মসিগী মওংদা অহানবা ওইরিবা য়াম্না হৈ-শিংলবা ইন্দিয়াগী দায়স্পোরাগা নই দিল্লীদা থাংজ নুমিৎতা সাইন্স তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন পোলিসী (এস.তি.আই.পি.)-২০২০দা চেয়র লৌখ্রে। খন্ন-নৈনবগী মীফম অসিদা ভারত সরকারদা প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর ওইরিবা দাঃ বিজয় রাঘবন; সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী সেক্ত্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম্মা; হেলথ কেয়র-বাইওতেক্ত কনসলতেন্ত দাঃ বিজয় চাউথাইৱালে; এক্সতর্নেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী এদিস্নেল সেক্ত্রেতরী শ্রীমতী রেনু পোল অমসুং ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক দায়স্পোরাগী শক্নাইরবা কয়া অমনা শরুক য়াখি।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায় মদুদি কোবিদ-১৯গী অৱাবা থেংনরিবা মরক অসিদা ইন্দিয়া অমসুং মালেম অসিনা লৌখৎলিবা শকতাক পোলিসি অসিগী খোঙথাং অসি হৌখ্রে অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি “ৱা তান্নবা অসি মরু ওইনা এস.তি.আই.পি.-২০২০দা চৎনহন্বা অমসুং চাং নাইনা চৎনবা পান্দম থম্বা অসিনি”
“পোলিসি লেবেল মেকানিজম অমা পুথোক্তুনা চান্নবা খুদোংচাবা পীদুনা খ্বাইদগী হেল্লবা হৈ-শিংলবশিং অসি য়ুমদা হল্লকহনবা অসি মরু ওই। লাক্লিবা পোলিসি অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি অহানবা অমসুং অনিশুবা দায়স্পোরাগী জেনেরেসন অসি পুখৎপা অসিনি” হায়না দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি। মহাক্না মরুওইবা পুথোক্তনা হায়খি মদুদি “ভি.এ.আই.বি.ঐচ.এ.ভি. সম্মিত অমসুং হন্দক্তা হৌদোকখিবা অমুক্তা লেপ্পা এস অমসুং তি দায়স্পোরা “ পি.আর.এ.বি.ঐচ.এ.এস.এস.” অসি সরকার অসিগী মাংওইননা পায়খৎপা থবক অমনি”।
ঙরাং নোবেল লৌরেত অমসুং ভারত রত্না ফংখ্রবা প্রোফেসর সি.বি. রমনগী মপোক নুমিৎতা শ্রদ্ধাঞ্জলী কৎলদুনা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায় মদুদি চহি খর অসিদা লৈবাক অসিদা ইন্দিয়া অসি মালেমগী এস.তি.আই. মকোক ওইবা অসি উরি। “লৈবাক অসিদা রিসর্স পব্লিকেসনগী পব্লিকেসন, পেতেন্ত অমসুং ক্বালিতি মশক নাইব হেনগৎলক্লি”।নুপীনা আর অমসুং দিগী প্রোজেক্তা শরুক য়াবা অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎলক্লি। ইন্দিয়ানা য়াম্না কন্না তেক্নোলোজী হায়বদি নানোতেক্নোলোজীগুম্বা অসিগুম্বা অসিদা মাংজিল থারি। লৈবাক অসিগী অপুনবা অমসুং অনৌবা কয়া অমা পুথোকপা ঙম্বা অসিদা মালেম্না শকখংনরি” হায়না মহাক্না হায়খি।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায় মদুদি দায়স্পোরাশিং অসি ইন্দিয়াদা হল্লক্তুনা ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক অমসুং ইকোনোমিক ইকোসিস্তেম অসি য়াংখৎহন্দুনা এস.তি.আই. চাওখৎনবা পান্দম থম্লি। “মখোয়বু থবক পীবা হায়বা অসি ইন্দিয়া অসিবু মসিগী এস. অমসুং তি. হেন্না মশক থোকহন্দুনা মালেম অসিদা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা পুথোকপদা য়াম্না চাওখৎক্নি” হায়না মহাক্না হায়খি।
দায়স্পোরা সাইন্তিসশিংনা পীরকপা ৱারোলদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মিনিস্তরনা হায় মদুদি, “ইন্দিয়াগী সাইন্তিফিক দায়স্পোরাশিং অসি মালেমদা খ্বাইদগী লিংবা দায়স্পোরানি। ইন্দিয়াদগী হৌখিবা মীওইসিংনা একাদেমিয়া, ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকারগী হীরমদা মকোক চিংবা অসিনা অদুম তাকচরবনি”। “মখোয়দা তৌবা ঙম্বা ময়াম অমা লৈবা অসিনা ইন্দিয়ন দায়স্পোরা অসি লৈবাক অসি খক্তগী নত্তনা মালেমগী ওইনা য়াইফবা ওইরি” হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি।
পোলিসি অমা শেমগৎপা অসিদা মরুওইবা উৎতুনা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায় মদুদি “এস.তি.আই.পি. ২০২০ অসিগী মনুংগী ওইবা মিয়েং অদুদি পোলিসি অসিবু অপুনবা ওইনা দিজাইনিং তৌবনি। মসিনা পান্দম থম্লিবা অসি রিলাইন প্রাইয়োরিতি, সেক্তোরেল ফোকস তৌদুনা সোসিও-ইকোনোমিক চাওখৎহনবা অসিনি। হায়রিবা অসি পোলিসি অসি শেমদোক্লবা মতমদা য়াগনি।
প্রোফেসর বিজয় রাঘবন্না ইন্দিয়াগী দায়স্পোরানা ইন্দিয়া অসিগী চাওখৎ থৌরাং অসিদা লৌরিবা থৌদাং অসিগী মতাংদা হায়খি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি এস.তি.আই.পি. ২০২০ অসিনা ইন্দিয়াগী তুংগী এস. অমসুং তি. অসিগী তুংগী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা ওইরক্কনি। এম্বাসাদুর রেনু পোলনা তেক্নোলোজী চাওখৎপদা দায়স্পোরা অসিনা লৌরিবা থৌদাংশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম্মানা হায় মদুদি, “এস.তি.আই.পি. ২০২০ অসি ৱিস লিস নত্তে অদুবু হান্ননা থৌরাং তৌরবা থৌওং অমনি। মহাক্না উৎশি মদুদি ৱাখল য়াম্না খনবা মীওইশিং অসি পুন্দুনা তুংগী ওইনা শেম শাবা অসিনি। দাঃ বিজয় চাওথাইৱালে, হেলথকেয়র-বাইওতেক্ত কনসলতেন্তনা মখোয়দা কন্না হায়খি মদুদি দায়স্পোরাশিং অসি মখোয়গী হৈশিংবা অসি স্কীম কয়াদা শরুক য়াদুনা থৱায় য়াওনা এস.তি.আই.পি.২০২০ অসি শেমগৎকনি।
এস.তি.আই.পি.২০২০ শেমদোকপা অসি মরী লৈনবা ত্রেক ৪, থেমাতি কাংবুগী এক্সপার্ত-দ্রাইবন ২১ অমসুং মীয়ামগী ওইবা খন্ন-নৈনবা/ৱা-তান্নবা অসিদা পান্দম থম্বনি। থৌওং অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি লৈবাক অসিগী এস.তি.আই. ইকোসিস্তেম অসিদা থেংনরিবা অৱাবাশিং অসি খংদোকপা, থৌরাং কয়া অমা শিন-লাংবা অমসুং মেকানিজম কয়া অমা য়েংশিনবা অসিনি

Ministry of Science & Technology
Dr. Harsh Vardhan holds first of its kind policy consultations with Indian Scientific Diaspora on STIP-2020 in a virtual meeting
Invites them to play active role in STIP 2020 formulation exercise
There is a huge potential in connecting and engaging with Indian scientific diaspora - not only for benefit of our national development but also for global welfare: Dr. Harsh Vardhan
08 NOV 2020 2:51PM by PIB Delhi
Union Minister for Science Technology, Earth Sciences, and Health & Family Welfare, Dr.Harsh Vardhan chaired thefirst of its kind policy consultation with the highly-skilled Indian diaspora to facilitate channels for them to contribute to India’s Science Technology and Innovation Policy (STIP) 2020, on Saturday evening in New Delhi.The consultation meeting was attended by Principal Scientific Adviser to the Government of India, Professor K. VijayRaghavan; Secretary Department of Science & Technology, Professor Ashutosh Sharma; Healthcare-Biotech Consultant, Dr Vijay Chauthaiwale; Additional Secretary, Ministry of External Affairs Ms. Renu Pall, and several dignitaries among the Indian Scientific Diaspora from across the globe.
Dr. Harsh Vardhan said that the landmark policy initiative has been started as India and the world reorient in the present context of the COVID-19 crisis and emphasised,“The consultation aims at generating and streamlining key ideas in the making of STIP 2020 and involving the Indian diaspora as one of major stakeholders in the policy formulation process.”He encouraged the Indian Scientific diaspora to share their suggestions on the policy adding that these suggestions would be collated and considered to be included in the draft STI policy.
“It is important to build policy level mechanisms that enable creation of suitable opportunities for attracting best talents back home. The upcoming policy aims to address both the first and secondgeneration diaspora by facilitating institutional mechanisms for engagement with Indian ecosystem,” Dr Harsh Vardhan pointed out. He underlined that “The VAIBHAV Summit and the recently launched dedicated, one-stop platform for S&T diaspora engagement, “PRABHASS” are some proactive steps of the Government towards this engagement”.
Acknowledging the huge untapped potential of the diaspora, Dr Harsh Vardhan said that the scientific diaspora contributes a lot in both internationalization of science and technology development and boosting the country's technology intensity. He mentioned the significant contributions of the large and highly skilled Indian diaspora communities in forging the development of Indian IT and Biotech industry.
Paying tributes to the Nobel Laureate and Bharat Ratna Prof. C. V. Raman on his birth anniversary yesterday, Dr Harsh Vardhan pointed out that the past few years have witnessed accelerated national growth placing India as a global STI leader. “There has been a significant rise in the country's performance in terms of publications, patents and quality of research publications. Per capita R&D expenditure has also increased with greater participation from the private sector. Participation of women in extramural R&D projects has almost doubled. India is also actively engaged in emerging technologies such as nanotechnology. The country’s capacity in inclusive and frugal innovation has been recognized globally”, he said.
Dr Harsh Vardhan stressed that India aims to connect the diaspora back to Indian scientific and economic ecosystem to accelerate the growth in STI. “Reinforcingtheir engagement will enable India to leverage its S&T expertise across the globe for robust growth in all areas of Science, Technology and Innovation”, he said.
Appreciating the suggestions put forward by diaspora scientists, the Science & Technology Minister said, “Indian scientific diaspora is considered one of the most vibrant diaspora communities around the world. People of Indian origin holding leadership roles in academia, industry, and also the Government, even in some of the technologically most advanced countries are revealing evidence of that”. “There is a huge potential in connecting and engaging with the Indian scientific diaspora - not only for the benefit of our national development but also for global welfare”, the Union Minister stressed.
Outlining the new policy under formulation, Dr Harsh Vardhan said, “The core vision of STIP 2020 is the decentralization of policy designing by making it a bottom-up and inclusive process. It aims to realign priorities, sectoral focus and methods of research and technology development with the goals of larger socio-economic progress. The proposed STI policy is expected to leverage the astounding progress that the STI system has witnessed in recent years and build a longterm pathway which must be able to fulfil the dreams and aspirations of millions of young Indian scientists and students. This can be done only when we make policy formulation totally inclusive and participatory”.
Prof Vijay Raghavan spoke about the role of India diaspora in India's development and said that STIP2020'sextraordinary consultation process would be important in factoring their expertise for the future of India's S&T. Ambassador Renu Pall, spoke about the role of diaspora in connecting corridors of emerging technologies.
Professor Ashutosh Sharmasaid, “STIP 2020 is not just a wishlist but a compendium of actionable plan process.”He highlighted the importance of deep connected minds for the framing of a profound policy which is connected to the people and future ready. Dr. Vijay Chauthaiwale, Healthcare-Biotech Consultant, appealed to the diaspora to contribute their expertise under various schemes and participate wholeheartedly in the formulation of STIP2020.
The formulation of STIP 2020 is driven by 4 interrelated tracks, 21 expert-driven thematic groups, and focused public discussions/consultations. The process aims to define priority issues for the national STI ecosystem, recommendations with aligned implementation strategies, expected deliverables, and a rigorous monitoring mechanism.