কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
খরিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১গী মনুংদা পাঙথোকপা এম.এস.পি.গী থবক-থৌরমশিং
30 OCT 2020 4:29PM by PIB Imphal
হৌজিক চত্থরিবা খরিফ মার্কেতিং সিজন (কে.এম.এস.) ২০২০-২১গী শরুক অমা ওইনা সরকারনা মমাংগী চহিদা পাঙথোকখিবগুম হৌজিক চৎনরিবা এম.এস.পি. স্কিমগী মখাদা লৌউবশিংদগী খরিফ ২০২০-২১গী মহৈ-মরোং লৈশিনবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি।
খরিফ ২০২০-২১গী ওইনা পঞ্জাব, হরয়ানা, উত্তর প্রদেশ, তমিল নাদু, উত্তরাখন্দ, চান্দিগর, জম্মু অমসুং কশ্মির, কেরলা অমসুং গুজরাতকী লৌমী লাখ ৮.৫৪দগী ২৯/১০/২০২০ ফাওবগী মনুংদা ফৌগী এম.এম.তি. ১৮৮.৮৫ লৈদুনা হৌখিবা চহিগী মান্নবা মতমদা এল.এম.তি. ১৫১.৯৪ লৈখিবা অসুদগী ২৪.২৯%গী চাং হেনবা ঙমখ্রে। অপুনবা ওইনা এল.এম.তি. ১৮৮.৮৪ লৈখিবা অসিগী মনুংদগীদি পঞ্জাব মথন্তনা এল.এম.তি. ১২৯.৪৮ য়োনবা ঙমদুনা অপুনবা অসিগী ৬৮.৫৬%গী চাং ওইখি।
হৌজিক চত্থরিবা কে.এম.এস.কী পোত্থোক লৈবগী থৌওং অসিদা চাউরাক্না লৌউবা লাখ ১৫.৮১না এম.এস.পি.গী শেনফম লুপা করোর ৩৫৬৫৪.৪২ য়োনবা ঙমদুনা কান্নবা ফংখ্রে।
মখা তানা, রাজ্যশিংদগী হৌদোক্লকপদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রাইজ সপ্পোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.)গী মখাদা খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০গী তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, তেলঙ্গনা, গুজরাত, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ রাজ্যশিং অসিগীদমক হৱাই অমসুং থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিংগী এল.এম.তি. ৪৫.১০ লৈশিনবগী অয়াবা পীখি। মখা তানা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরেলা রাজ্যশিং অসিগীদমক য়ুবী অকংবা (চহি চুপ্পা পুথোকপা মহৈ-মরোং)গী এল.এম.তি ১.২৩ লৈশিন্নবা সেঙ্কসন তৌবগী অয়াবসু পীখি। অতোপ্পা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী ওইনা পি.এস.এস.গী মখাদা হৱাইশিং, থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিং অমসুং য়ুবী অকংবা লৈশিন্নবগী প্রপোজেলশিং লাক্লবা মতমদা অয়াবা পীগনি মরমদি করিগুম্বা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংনা রাজ্যনা খনবা প্রোক্যুরিং এজেন্সীশিং অসিগী খুত্থাংদা নোতিফাইদ তৌখিবা হর্বেসতিং পেরদ অসিগী মনুংদা হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী কৈথেলগী মমল অসি এম.এস.পি.দগী হন্থখ্রবদি হায়রিবা মহৈ-মরোংশিং অসি রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী হকথেংননা ২০২০-২১দা নোতিফাইদ তৌখিবা এম.এস.পি.দা হায়রিবা মহৈ মরোংশিং অসিগী এফ.এ.ক্যু. গ্রেদ লৈশিনবা য়াগনি।
মখা তাবা ওইনা ২৯/১০/২০২০ ফাওবগী মনুংদা সরকারনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদগী এম.এস.পি.গী শেনফম লুপা করোর ৩২.৩০গী মুং অমসুং উরদ এম.তি. ৫৫৭২.৬৩ লৈশিন্দুনা তমিল নাদু, মহারাস্ত্রা অমসুং হরয়ানাগী লৌমী ৩৬৯০দা কান্নবা ফংহনখ্রে। মসিগা মান্নবা ওইনা এম.এস.পি.গী শেনফম লুপা করোর ৫২.৪০গী য়ুবী অকঙবা (চহি চুপ্পা পুথোকপা মহৈ-মরোং) এম.তি. ৫০৮৯ লৈশিন্দুনা করনাতকা অমসুং তমিল নাদুগী লৌউবা ৩৯৬১দা কান্নবা ফংহনখ্রে। য়ুবী অকঙবা অমসুং উরদকী ওইনদি মসিবু য়াম্না পুথোকপা রাজ্যশিংদদি মসিগী মমল অসি এম.এস.পি.দগী হেন্দুনা চৎলি। খারিফকী হৱাইশিং অমসুং থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিং ফংবগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা রাজ্যশিংনা লেপচবা তারিক্তগী হৌদুনা মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা লৈশিনবগী থবক পাংথোক্নবা মথৌ তাবা থৌরাংশিং লৌখৎপা হৌখ্রে।
এম.এস.পি.গী মখাদা লশিং মরু (কাপা) লৈশিনবগী থবকশিং অসি অৱাংথংবা রাজ্যশিং, মিং ওইনা পল্লবদা পঞ্জাব, হরিয়ানা, রাজস্থান্দা লেপ্তনা অমসুং নীংথিজনা চত্থরি। থৌওং অসিগী ওইনা ২৯/১০/২০২০ ফাওবগী মনুংদা লুপা লাখ ১৬০৩৫২গী শেনফমগী লশিং বেল ৫৪৮৮৯৮ লৈদুনা লৌমী ১০৪৬৭৫দা কান্নবা ফংহনখ্রে।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP Operations during Kharif Marketing Season 2020-21
30 OCT 2020 4:29PM by PIB Delhi
In the ongoing Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21, Government continuesto procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes, as was done in previousseasons.
Paddy procurement for Kharif 2020-21 is continuing smoothly in the procuring States and UTs of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Uttarakhand, Chandigarh, Jammu& Kashmir,Kerala and Gujarat with purchase of 188.85 LMTs of paddy upto 29.10.2020 against the last year corresponding purchase of 151.94 LMT showing an increase of 24.29 % over last year. Out of the total purchase of 188.84 LMT, Punjab alone has contributed 129.48 LMT which is 68.56 % of total procurement.
About 15.81 Lac farmers have already been benefitted from the ongoing KMS procurement Operations with MSP value of Rs. 35654.42 crore.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 45.10 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme(PSS) . Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs, approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 29.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 5572.63 MT of Moong, Urad, Groundnut Pods and Soyabean having MSP value of Rs.32.30 Crores benefitting 3690 farmers in Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Procurement operations of seed cotton (Kapas) under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan Madhya Pradesh and Telangana. Till 29.10.2020 a quantity of 548898 cotton bales valuing Rs.160352 lakh has been procured benefitting 104675farmers.