আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
অন্ধ্র প্রদেশতা ২১দা মফম খরদা অকনবা নোংজুগা লোয়ননা অয়াম্বনা পাক্তক্নবা মওংদগী পাক্তক্নবা চাংগী নোংজু চুরবা য়াই; ২১ অমসুং ২৩দা মফম খরদা অকনবা নোংজু অমসুং ২২দা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোংজু চুরবা য়াই
গেঞ্জেতিক ৱেস্ত বেঙ্গলদা ২২ অমসুং ২৩দা অমদি অৱাং-নোংপোক ভারত্তা ওক্তোবর ২২দগী ২৪, ২০২০ ফাওবা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোংজু চূরবা য়াই
অসাম অমসুং মেঘালয়াদা ওক্তোবর ২৩, ২০২০দা মফম খরদা শাথিনা কনবা নোংজু চুরবা য়াই
খা-নোংচুপ মোনসুম ঙসি ওক্তোবর ২১, ২০২০দা উত্তর প্রদেশকী লেমহৌরিবা মফমশিং, বিহার অপুনবা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং সিক্কিমগী অৱাংথংবা শরুক, ঝার্খন্দগী অৱাংথংবা শরুক, অৱাং ছত্তিসগর, নোংপোক মধ্য প্রদেশকী খরুক খরা অমসুং নোংচুপ মধ্য প্রদেশকী অহেনবা মফম খরদগী হন্দোকখ্রে
ময়েক লারবা অনেমবা শাফুগী মফম নোংচুপ-ময়ায় বে ওফ বেঙ্গল অমসুং থংনবা মফমশিংদা মপাদা লৈরি
21 OCT 2020 5:13PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)কী নেসনেল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তর/রিজনেল মেতিওরোলোজিকেল সেন্তর, নই দিল্লীগী মতুং ইন্না:
(১) ময়েক লারবা অনেমবা শাফমগী মফম নোংচুপ-ময়ায় বে ওফ বেঙ্গল মপাদা:
বে ওফ বেঙ্গলগী ময়ায়থংবা শরুক অমসুং থংনবা মফমগী মপাদা লৈরিবা অনেমবা শাফুগী মফম অসি নোংচুপ-ময়ায় বে ওফ বেঙ্গল অমসুং থংনবা মফমগী মপাদা ময়েক লারবা অনেমবা শাফুগী মফম ওইনা ঙসি ওক্তোবর ২১, ২০২০গী আই.এস.তি. পুং ০৮৩০ তাবা মতমদা লৈরি‍। মসি লাক্কদৌরিবা পুং ২৪গী মনুংদা কৌব্রু পাংনা চৎখ্রগা অমদি অৱাং-চীংখৈ পাংনা চৎখ্রগা মদুগী মতুংদা মথংগী পুং ৪৮গী মনুংদা ওরিসাগী সমুদ্র মপানদগী চত্থোকখ্রগা অৱাং-নোংপোক বে ওফ বেঙ্গল শিনবা থুংনা ৱেস্ত বেঙ্গল-বঙ্গলাদেশগী সমুদ্র খোঙবান তম্না চৎখিবা য়াই‍। মসি হয়েংফাওবগী মনুংদা দিপ্রেসন ওইনা কুংশিল্লক্তুনা মথংগী পুং ২৪গী মনুংদা লুথবা দিপ্রেসন অমা ওইরকপা য়াই‍।
চেকশিনৱা:
(ক) নোংজু (অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, ওরিসা, গেঞ্জেতিক ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং অৱাং-নোংপোক স্তেতশিংগী মপাদা)
অন্ধ্র প্রদেশ মপাদা ২১দা মফম খরদা অকনবা নোংজুগা (নোংমদা এম.এম. ৬৪.৫-১১৫.৫) লোয়ননা অয়ামবনা পাক্তক্নবদগী পাক্তক্নবা নোং চুরবা য়াই; ২১ অমসুং ২৩দা মফম খরদা অকনবা নোংজু অমদি ২২দা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই; ২২ অমসুং ২৩দা গেঞ্জেতিক ৱেস্ত বেঙ্গল মপাদা অমদি ওক্তোবর ২২দগী ২৪, ২০২০ ফাওবদা অৱাং-নোংপোক ভারত মপাদা মফম খরদা অকনবদগী য়াম্না কনবা নোং (নোংমতা এম.এম. ১১৫.৬-২০৪.৪) চুরবা য়াই‍।
অসাম অমসুং মেঘালয়াদা ওক্তোবর ২৩, ২০২০দা মফম খরদা শাথিনা কনবা নোং (নোংমদা এম.এম. ২০৪.৪দগী হেন্না) চুরবসু য়াই‍।
(খ) নুংশিৎকী চেকশিনৱা
মখোল লাঙবা নুংশিৎ (পুংদা কি:মি: ৪০-৫০গী খোঙজেল য়ৌবা পুংদা কি:মি: ৬০গী শাহুম য়াওবা) ওক্তোবর ২১দা ময়ায়থংবা বে ওফ বেঙ্গল মপাদা শিৎকনি; পুংদা কি:মি: ৪৫-৫৫গী খোঙজেল য়ৌবা পুংদা কি:মি: ৬৫গী শাহুম য়াওবা নুংশিৎ ওক্তোবর ২২-২৩দা অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গল অমসুং থংনবা ময়ায়থংবা বে ওফ বেঙ্গল মপাদা শিৎকনি অমদি পুংদা কি:মি: ৫০-৬০গী খোঙজেল য়ৌবা পুংদা কি:মি: ৭০গী শাহুম য়াওবা নুংশিৎ ওক্তোবর ২৩দগী ২৪গী নুমিদাংৱাইরম ফাওবা অৱাংথংবা বে ওফ বেঙ্গল মপাদা শিৎকনি‍।
মখোল লাঙবা পুংদা কি:মি: ৪০-৫০গী খোঙজেল য়ৌবা পুংদা কি:মি: ৬০গী শাহুম য়াওবা নুংশিৎ ওক্তোবর ২১-২২দা অৱাং অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং খা ওরিসাগী সমুদ্র খোঙবান পরিং অমদি চত্থোকখিবা মফমশিংদা শিৎলবা য়াই; পুংদা কি:মি: ৪৫-৫৫গী খোঙজেল য়ৌবা পুংদা কি:মি: ৬৫গী শাহুম য়াওবা নুংশিৎ ওক্তোবর ২২দা ওরিসা-ৱেস্ত বেঙ্গল সমুদ্র খোঙবান পরিং অমসুং চত্থোকখিবা মফমশিংদা শিৎলবা য়াই; পুংদা কি:মি: ৫০-৬০গী খোঙজেল য়ৌবা পুংদা কি:মি: ৭শাহুম য়াওবা নুংশিৎ ওক্তোবর ২৩দগী ২৪গী নুমিদাংৱাইরম ফাওবা অৱাং ওরিসা-ৱেস্ত বেঙ্গল-বঙ্গলাদেশগী সমুদ্র খোঙবান পরিং অমসুং চত্থোকখিবা মফমশিংদা শিৎলবা য়াই‍।
(গ) সমুদ্রগী ফীভম
সমুদ্রগী ফীভম ওক্তোবর ২১দা ময়ায়থংবা অমদি থংনবা অৱাং বে ওফ বেঙ্গল মপাদা; ওক্তোবর ২১-২৪, ২০২০গী মনুংদনা অৱাং বে ওফ বেঙ্গল অমসুং থংনবা ময়ায়থংবা বে ওফ বেঙ্গল মপাদা অকনবদগী য়াম্না কনবা ইপোম লৈগনি‍।
সমুদ্রগী ফীভম ওক্তোবর ২২-২২দা অৱাং অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং খা ওরিসা সমুদ্র খোঙবান পরিং অমদি চত্থোকখিবা মফমশিংদা; ২২দা ওরিসা-ৱেস্ত বেঙ্গল সমুদ্র খোঙবান পরিং অমসুং চত্থোকখিবা মফমশিংদা অমদি ওক্তোবর ২৩-২৪দা অৱাং ওরিসা-ৱেস্ত বেঙ্গল-বঙ্গলাদেশগী সমুদ্র খোঙবান পরিং অমদি চত্থোকখিবা মফমশিংদা অকনবদগী য়াম্না কনবা ইপোম লৈগনি‍।
(ঘ) ঙামীশিংগী চেকশিনৱা
ঙামীশিং নোংচুপ-ময়ায়থংবা বে ওফ বেঙ্গল অমসুং অন্ধ্র প্রদেশকী সমুদ্র খোঙবান পরিং অমদি চত্থোকখিবা মফমশিদা ওক্তোবর ২২ ফাওবা, অৱাং বে ওফ বেঙ্গল অমসুং ওরিসা-ৱেস্ত বেঙ্গল-বঙ্গলাদেশ সমুদ্র খোঙবান পরিংদা ২৪গী নুমিদাংৱাইরম ফাওবা চত্থোক্তনবা পাউতাক পীরি‍।
(ঙ) ময়ায়, নোংপোক অমসুং নোংচুপ থংবা ভারতকী শরুক্তগী খা-নোংচুপ মোনসুন হন্দোকখিবা
খা-নোংচুপ মোনসুম ঙসি ওক্তোবর ২১, ২০২০দা উত্তর প্রদেশকী লেমহৌরিবা মফমশিং, বিহার অপুনবা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং সিক্কিমগী অৱাংথংবা শরুক, ঝার্খন্দগী অৱাংথংবা শরুক, অৱাং ছত্তিসগর, নোংপোক মধ্য প্রদেশকী খরুক খরা অমসুং নোংচুপ মধ্য প্রদেশকী অহেনবা মফম খরদগী হন্দোকখ্রে‍।
খা-নোংচুপ মোনসুন হন্দোকখিবগী পরিং লেতিচুদ ২৭এন./লোঙ্গিচুদ ৯০ই, কুজ বিহার, স্রিনিকেতন, রাঞ্চি, পেন্দ্রা লম্বী, মনদ্লা, নরসিংহপুর, ইন্দোর, বল্লঙ বিদ্যানগর, পোর্বন্দর, লেতিচুদ ২১এন./ লোঙ্গিচুদ ৬৫ই অমসুং লেতিচুদ ২১এন./লোঙ্গিচুদ ৬০ই. মপাদা চৎলি‍।
খা-নোংচুপ মোনসুন মখা তানা ঝার্খন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং গুজরাত স্তেতকী লেমহৌরিবা শরুকশিং, ছত্তিসগরগী অহেনবা শরুক খরা, ওরিসা অমদি অৱাং মহারাস্ত্রগী শরুক খরদগী লাক্কদৌরিবা নুমিৎ ৩-৪গী মনুংদা হন্দোকখিবা য়াবগী ফীভমদা লৈরি‍।
সিস্তেম অসিদা নৌনা লাকপা ৱাফমশিংগীদমক www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.in দা চঙবিয়ু‍।
নুমিৎ-৫গী মল্তি হজার্দ ঈশিং নুংশিৎকী চেকশিনৱা:
খো-নোংচুপ মোনসুন হন্দোকখিবা:

Ministry of Earth Sciences
Fairly widespread to widespread rainfall with isolated heavy fall very likely over Andhra Pradesh on 21st; Isolated heavy rainfall on 21st & 23rd and isolated heavy to very heavy rainfall on 22nd;
Isolated heavy to very heavy falls over Gangetic West Bengal on 22 & 23 and over Northeast India from 22nd to 24th October, 2020
Isolated extremely heavy falls also likely over Assam & Meghalaya on 23rd October, 2020
Southwest Monsoon has withdrawn today the 21 Oct, 2020, from remaining parts of Uttar Pradesh, entire Bihar, northern parts of West Bengal & Sikkim, northern parts of Jharkhand, north Chhattisgarh, some parts of east Madhya Pradesh and some more parts of west Madhya Pradesh
A Well Marked Low Pressure Area lies over Westcentral Bay of Bengal & neighbourhood
21 OCT 2020 5:13PM by PIB Delhi
According to the National Weather Forecasting Centre/Regional Meteorological Centre, New Delhi of the India Meteorological Department (IMD):
(1) Well Marked Low Pressure Area over Westcentral Bay of Bengal:
The Low pressure Area over Central parts of Bay of Bengal & neighbourhood lay as a Well Marked Low Pressure Area over Westcentral Bay of Bengal & neighbourhood at 0830 hours IST of today, the 21st October, 2020. It is very likely to move northwestwards during next 24 hours and move north-northeastwards thereafter towards West Bengal-Bangladesh coasts across Northwest Bay of Bengal off Odisha coast during subsequent 48 hours. It is likely to concentrate into a Depression by tomorrow and further into a Deep Depression during the subsequent 24 hours.
Warnings:
(i) Rainfall (over Andhra Pradesh, Telangana, Odisha, Gangetic West Bengal and northeastern
states)
1. Fairly widespread to widespread rainfall with isolated heavy fall (64.5-115.5 mm/day) very
likely over Andhra Pradesh on 21st; isolated heavy rainfall on 21st & 23rd and isolated heavy to
very heavy rainfall on 22nd; isolated heavy to very heavy falls (115.6-204.4 mm/day) over
Gangetic West Bengal on 22 & 23 and over Northeast India from 22nd to 24th October, 2020.
1. Isolated extremely heavy falls (more than 204.4 mm/day) also likely over Assam & Meghalaya on 23rd October, 2020.
(ii) Wind warning
1. Squally winds (speed reaching 40-50 kmph gusting to 60 kmph) would occur over Central Bay of Bengal on 21st Oct; 45-55 kmph gusting to 65 kmph over North Bay of Bengal and adjoining
Central Bay of Bengal during 22nd-23rd and 50-60 kmph gusting to 70 kmph over North Bay of Bengal from 23rd till 24th Oct evening.
1. Squally wind speed reaching 40-50 kmph gusting to 60 Kmph also very likely along & off north
Andhra Pradesh & South Odisha coasts during 21st-22nd October; 45-55 kmph gusting to 65 Kmph along & off Odisha-West Bengal coasts on 22nd; 50-60 kmph gusting to 70 kmph along & off north Odisha-West Bengal-Bangladesh coasts from 23rd till 24th October evening.
(iii) Sea condition
1. Sea condition will be rough to very rough over Central & adjoining North Bay of Bengal on 21st
Oct; over North Bay of Bengal and adjoining Central Bay of Bengal during 21st-24th October, 2020.
1. Sea condition will be rough to very rough along & off north Andhra Pradesh & South Odisha coasts during 21st-22nd October; along & off Odisha-West Bengal coasts on 22nd and along & off north Odisha-West Bengal-Bangladesh coasts during 23rd-24th October.
(iv) Fishermen Warning
1. Fishermen are advised not to venture into Westcentral Bay of Bengal and along & off Andhra Pradesh coast till 22nd, into North Bay of Bengal and along & off Odisha-West Bengal-Bangladesh coasts till 24th evening.
(2) Withdrawal of Southwest monsoon from central, eastern and western parts of India:
Southwest Monsoon has withdrawn today the 21 Oct, 2020, from remaining parts of Uttar Pradesh,
entire Bihar, northern parts of West Bengal & Sikkim, northern parts of Jharkhand, north Chhattisgarh, some parts of east Madhya Pradesh and some more parts of west Madhya Pradesh.
The withdrawal line of the Southwest Monsoon passed through Lat. 27°N/ Long.90°E, Cooch Behar,
Sriniketan, Ranchi, Pendra Road, Mandla, Narsinghpur, Indore, Vallabh Vidyanagar, Porbandar, Lat.
21°N/ Long.65°E and Lat. 21°N/ Long.60°E.
Conditions are favorable for further withdrawal of Southwest-Monsoon from remaining parts
Jharkhand, Madhya Pradesh and Gujarat state, some more parts of Chhattisgarh, some parts Odisha
and north Maharashtra during next 3-4 days.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
5-Days Multi Hazard Weather Warning:
Withdrawal of Southwest Monsoon: