হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা এজুকেসন অসি জাতিগী নত্ত্রগা মালেমগী থাক্তা থম্বা খক্তা নত্তনা হোলিস্তিক ওইনা লৈহনবা পাম্লি, হায়না এজুকেসন মিনিস্তরনা হায়খ্রে
য়ুনিয়ন সরকারনা এন.ই.পি. ২০২০বু হেন্না শেমগৎতুনা ইশানা থেংনরকপা অমসুং পুন্সি মহিংদগী তম্বনা হেন্না মরুওইবা পীরি: দাঃ রামেশ পোখ্রিয়াল নিশঙ্ক
এন.ই.পি ২০২০না ইমালোলবু হেন্না শক্তি লৈহনবা পাম্লি
19 OCT 2020 8:04PM by PIB Imphal
স্বামী বিবেকানন্দনা মীপুম খুদিংমক্তা হায়রম্মি, মদুদি ঐখোয়না শিদ্রিবা ফাওবা তম্বা অমা চংই অমসুং ইশানা থেংনরকপা অসিনা খ্বাইদগী ফবা ওজানি। হায়রিবা অসি এজুকেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ রামেশ পোখ্রিয়াল নিশাঙ্কনা ঙসি রামকৃষ্ণ মিসন বিবেকানন্দা ইজুকেসনেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ (আর.কে.এম.ভি.ই.আর.আই.)না শিনবা ‘স্বামী বিবেকানন্দস ইজুকেসনেল ভিজন এন্দ নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি ২০২০’ গী ৱেবিনার থৌরমদা হায়খিবনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মতম অমদা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী লোয়ন-লোয়ননা মালেমগী মফম কয়াদগী ছাত্র কয়ানা নালান্দা অমসুং তাক্সিলা (তাক্সাশিলা)গুন্বা য়ুনিবর্সিতি অসিদা সাইন্স অমসুং আর্তসকী লৌশিং তাননবা লাক্লম্মি। স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোন অসি অশেংবদা ইন্দিয়াগী মিয়েং ‘বাসুধাইবা কুদুম্বকম’ অমসুং হায়রিবা অসি হৌজিক ওইরিবা মওং অসিগা য়াম্না চান্নবা মহাক্কী মিয়েং হায়বদি ইশানা তৌজরুবা অসিদগী লৌশিং তানবা অসিনি। মিনিস্তরনা হায়রি মদুদি মিপুম খুদিংনা লৌশিং তানবা অসি সংস্কৃত শ্রোকাদা হায়রি মদুদি, “সর্বে ভবনতু সুখিন:সর্বে সনতু নিরমায়া:সর্বে ভাদ্রানি পস্যানতু:মা কস্রিদুহ খাবাভাবেতা’। দাঃ পোখ্রিয়ালনা ইন্সতিত্যুৎশিং অসিদা য়াম্না থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি অসিগুম্বা বিবেকানন্দগী মিয়েং অসিদা এজুকেসন পীদুনা সাইন্তিফিক, এস্থেতিক, কলচরেল অমসুং স্পিরিচ্যুএল অসিদা শরুক য়ারি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুরু-শিষ্য নত্ত্রগা ওজা-ছাত্রগী মরী অসি ‘গুরুদেব মাহেশ্বারা’ নত্ত্রগা ‘আচার্য দেবতা’ অসি রামকৃষ্ণ মিসনগী অথোইবা মহৈ-তম্বগী মওংনি। মিনিস্তরনা অমুকসু হায়রি মদুদি রামকৃষ্ণ মিসন অসি ছাত্রশিংবু পুন্সিদা আর্থ থোক্না হিংবগী মপুং ফানা মহৈ তম্বী।
দাঃ পোখ্রিয়ালগী মতুং ইন্না য়ুনিয়ন সরকার অসিনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসি অমা হায়বদি পুন্সি মহিংদা ইশানা থেংনরকপা অসিদগী তম্বা অসিদা ওনশিনলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি ২০২০ অসি স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোন্দা চৎপনি, অদুগা হায়রিবা অফাওবা মুনি অসিনা হায়রম্মী মদুদি মীওই অমনা তম্লুবা খুদিং লোৎতুনা থম্লোইদবনি। মিনিস্তরনা মখা তানা হায় মদুদি বিবেকানন্দনা হায়রম্মী মদুদি লৌশিং হায়বা অসি ঐখোয় পুম্বগী মনুংদা লৈজবনি, মীওইবা হায়বা অসিনা মসিবু থীদোক্কদবনি। মহাক্না মসিশু হায়রম্মী মদুদি বেদন্তা অমসুং সাইন্স অসি পুন্না চৎমিন্নগদবনি। স্বামীজিনা হারম্মী মদুদি মালেম অসি মীকিথীগীদমক নত্তে, মসি থৌনা লৈবা হেন্না হেন্না খংনিংবা মীওইগীদমক্নি হায়না মহাক্না হায়খি। দাঃ পোখ্রিয়াল তাকখি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসি বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোন অসি শিজিন্নবা হোৎনবনি হায়রিবা অসি জাতিগী অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী খক্তা নত্তনা হোলিস্তিক ওইহনবা অসিনি।
মিনিস্তরনা তাকখি মদুদি স্বামীজিনা লৈবাক অসিগী নহাশিং অসি অতোপ্পা লৈবাকশিং হায়বদি ব্রিতীশগুন্বা অসিগী শাফু য়াওদনা লৌশিং তালহনবা পামখি। স্বামীজিনা সাইন্সকী লৌশিং, ইরমদমগী ওইবা অনৌবা পুথোকপা অসি কন্না পামখি হায়না দাঃ পোখ্রিয়াল হায়খি। সবজেক্তশিং অসিগী খল্লদুনা মিনিস্তরনা খুদম পীদুনা হায় মদুদি অঙ্কদা আর্যভত্ত, সাইন্সতা ভাসকাচার্য, হিদাক্তা চারাকা অমসুং সুশ্রুতা হায়রিবাশিং অসি থাইদগী লৈরকলবনি। মহাকনা প্রধান মন্ত্রীগী হোলিস্তিক এজুকেসন অসি অনৌবা করিকুল্লার অমা ৫+৩+৩+৪ অসিনা চহি ৩-৮, চহি ৮-১১, ১১-১৪ অমসুং চহি ১৪-১৮ অসি বিবেকানন্দগী এজুকেসন মওংদা পাম্লি। লৈবাক অসিগী তেক্নোলোজিকেল দিবলপমেন্তগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দাঃ পোখ্রিয়ালনা হায়খি মদুদি সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিকেলদা বেজ তৌবা এজুকেসন অসি হৌজিক্কী ওইরিবা ফিবম অসিদা মালেমগা মান্ননা চৎপা ঙম্নবা এজুকেসন অসি মথৌ তাই। য়ুনিয়ন সরকারনা মালেমগী মফম কয়াদা মখোয়গী নহাশিংবু ইন্দিয়াদা লাক্তুনা মহৈ তম্নবা মদুদি ইন্দিয়নশিং অসি মাইক্রোসোফ অমসুং গুগলগুম্বা মালেমগী ওর্গানাইজেসনশিংদা লুচিংবা পীনবা মিয়েং থম্লি। মিনিস্তরনা অমুকসু খংহল্লি মদুদি এসিয়া লৈবাক্কী ছাত্র লিশিং কয়া হৌজিক ইন্দিয়াদা মহৈ তম্লি। মহাক্না আশা লৈনা হায়কি মদুদি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসিনা ইন্দিয়াগী ছাত্রশিংনা ইন্দিয়াগী ৱাংমদা চৎতুনা লাইরিক তম্বা অমসুং থবক তৌবা অসি হন্থরগনি। ইন্দিয়া অসি মহাকনা আশা লৈনা হায়খি মদুদি য়াম্না থুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসিনা য়াম্না লিংবা অমা ওইদুনা স্বামীজিনা হায়বিরম্বা , “এরাইজ, এৱেক অমসুং পন্থুং য়ৌদ্রিফাওবা লেপক্নু’ হায়বা অসিদা পুক্নিং চংলি।
ৱেবিনার অসিদা অতোপ্পা ৱাঙাংলোইশিং য়াওরি মখোয় অদুদি আর.কে.এম.ভি.ই.আর.আই.গী চান্সচেলর স্বামী সুবিরানন্দজি আর.কে.এম.ভি.ই.আর.আই.গী প্রো-চান্সচেলর স্বামী আত্মাপ্রিয়ানন্দজি অমসুং আর.কে.এম.ভি.ই.আর.আই.গী ভাইস- চান্সচেলর স্বামী সার্বোতমানন্দজি নি।

Ministry of Education
Centre Wants Education to attain not only a National or International Standard but also Wants to Make it a holistic One, Asserts Education Minister
Union Government has Evolved NEP 2020 which Gives Importance to Learning through Experience & Living: Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank
NEP 2020 Seeks to make Mother Language more Powerful
19 OCT 2020 8:04PM by PIB Delhi
Swami Vivekananda used to tell everybody, we are supposed to learn till our death and the experienced world is the best educator. This was stated by the Union Minister of Education Dr Ramesh Pokhriyal Nishank today while speaking in a webinar organised by Ramakrishna Mission Vivekananda Educational and Research Institute (RKMVERI) on ‘Swami Vivekananda’s Educational Vision and National education Policy 2020’. He added, there was a time when the students from the country as well as from the world used to come to Universities like Nalanda and Taxila (Takshashila) to acquire knowledge of science and arts. Swami Vivekananda’s ideals in fact, go with India’s vision of ‘Vasudhaiva Kudumbakam’ and it is also very much apt in the present scenario to mingle this great master’s vision with the education policy which only encourages acquiring knowledge with experience. The Minister stated that the ultimate aim of acquiring knowledge is to keep everybody out of sufferings as the Sanskrit shloka says, ‘Sarve bhavantu sukhinaḥ/sarve santu nirāmayāḥ/Sarve bhadrāṇi paśyantu/ Mā kaścidduḥ khabhāgbhaveta.’ Dr. Pokhriyal was very much appreciative of the institute’s activities to uphold the visions of Vivekananda as well as impart such an education which envisages the scientific, aesthetic, cultural and spiritual
totality. He said the tradition of guru-shishya or the teacher-student relationship as ‘Gururdeva Maheswara’ or ‘Acharya Devata’or devotion is utmost experienced in the education imparted by Ramakrishna Mission. The Minister also pointed out that educational institutions like Ramakrishna Mission have also helped students to learn fruitfully the ways of living meaningfully.
According to Dr Pokhriyal, the Union Government has attempted to come up with a new education policy which is in line with the thought of learning through experience as well as through living. The National Education Policy 2020, he said, is akin to the ideals of Swami Vivekananda, as this great sage used to say, what the man learns should not be kept inside. He said, we want such an education, which not only helps in the sharpening of the intelligence but also assists in development of mind as well as our character. The Minister added that Vivekananda used to say knowledge is inside everybody, humans are only its discoverers. He also stated the necessity of mingling Vedanta with science. As Swamiji used to say, the world is not for cowards, it is for the courageous people who want to know more and more, he said. Dr. Pokhriyal pointed out that the National Education Policy is an attempt to follow Vivekananda’s this ideal as well as trying to implement his visions into reality so as to make education not only national or international but also an inclusive one and holistic one. It is now the time to give access to this national education policy in terms of equality and quality.
The minister also pointed out that Swamiji always wanted the youths of this country to be endowed with knowledge without the pressure of the outsiders like the British ones. Swamiji spoke about acquiring knowledge on science, new discoveries in the indigenous way, stated Dr Pokhriyal. The New Education Policy, he stated, is an indication of that. While deliberating on the subject, the Minister gave instances of Aryabhatta in Mathematics, Bhaskaracharya in Science or Charaka and Sushruta in medicine and Charaka Sanghita-the indigenous ways of proliferating scientific studies from the past. He also spoke about Prime Minister’s vision of holistic education through a new curricular structure of 5+3+3+4 corresponding to ages 3-8 years, 8-11 years, 11-14 years and 14-18 years respectively which is akin to Vivekananda’s vision of education, i.e., imparting primary education through Mother Language and the higher education may also be imparted through Mother Language. The aim of this education policy is to put more importance to Mother Language, the Minister reiterated.
While speaking on the technological development of the country, Dr Pokhriyal stated that scientific and technological innovation-based education is also necessary in the present scenario to compete with the world and to give impetus to this, a National Technological Forum is formed with the help of IITs and IISERs. The Union Government is now urging the world to send their youths to study in India as it has been envisaged that the Indians are giving leadership in many organisations internationally like Microsoft and Google. The Minister also informed that more than thousand students from ASIAN nations are now studying in India. He is hopeful enough that the national Education policy will help to curb the Indian students from going outside India either for higher education or for employment. India, he hoped will soon be a prime country to be bold enough powered by the National education Policy, so far as the character building of the youths are concerned as well as nation-building as Swamiji envisaged once and uttered, ‘Arise, Awake and not stop till the goal is reached’.
The other speakers of the webinar included Swami Suviranandaji, Chancellor, RKMVERI, Swami Atmapriyanandaji, Pro-Chancellor, RKMVERI and Swami Sarvottamanandaji, Vice Chancellor, RKMVERI.