নীতি আয়োগ
ভারত ইনর্জী মোদেল্লিং ফোরমগী গভর্নিং স্ত্রকচর অদু নিতি আয়োগনা লাওথোকখ্রে
12 OCT 2020 10:22PM by PIB Imphal
য়ু.এস.-ভারত স্ত্রাতিজিক ইনর্জী পার্তনরশিপকী মখাদা নিতি আয়োগ অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতস এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিভেলপমেন্ত(য়ু.এস.এ.আই.দি.)না পুন্না খুৎশম্নদুনা জুলাই ২দা শেম্লিবা ইন্দিয়া ইনর্জী মোদেলিং ফোরম(আই.ই.এম.এফ.)কী কন্সতিত্যুসনগী মতুং ইন্না নিতি আয়োগনা ওক্তোবরগী তাং ৮দা মহাক্কী গভর্নিং স্ত্রকচর অদু লাওথোকখ্রে৷
য়ু.এস.-ভারত স্ত্রাতিজিক ইনর্জী পার্তনরশিপ(এস.ই.পি.)গী সস্তেনেবল গ্রোথ পিল্লরগী শরুক অমা ওইনা ভারতকী রিসরশিং, নোলেজ পার্তনরশিং অমসুং নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং মোদেলিং অমসুং লোঙ্গ তর্ম ইনর্জী প্লানিংগী দিপার্তমেন্তশিংগা পুন্না চৎমিন্ননবা আই.ই.এম.এফ.না পান্দম থম্লি৷
আই.ই.এম.এফ.কী গভর্নিং স্ত্রকচর অসিদা ইন্তর-মিনিস্তিরিয়েল অমসুং স্তিয়রিং কম্মিতী অমা য়াওগনি৷ ইন্তর-মিনিস্তিরিয়েল কম্মিতী অসি নিতি আয়োগনা পুনশিলহল্লগনি অমসুং মদুগী সি.ই.ও.না লমজিংলগনি অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস; পৱার; ন্যু অমসুং রিনিৱেবল ইনর্জী; কোইল; এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্চ; অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী মন্ত্রালয়শিংদগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং য়াওরি৷
স্তিয়রিং কম্মিতী অদুদা মখাগীশিং অসিদগী মীহুৎশিং য়াওরগনি:
1. সরকার(এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্চ; ন্যু এন্দ রিনিৱেবল ইনর্জী; স্তেতেতিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসনগী মনত্রালয়শিং; তেক্নোলোজী ইনফোর্মেসন ফোর্কাস্তিং এন্দ এসেসমেন্ত কাউন্সিল; কোইল কন্ত্রোল্লরগী ওর্গনাইজেসন; পেত্রোলিয়ম প্লানিং অমসুং এনালাইসিস সেল; সেন্ত্রেল এলেক্ত্রিকেল ওথোরিতী; অমসুং নিতি আয়োগ)
2. ইন্দস্ত্রী এসোসিয়েসনশিং(এফ.আই.সি.সি.আই. অমসুং সি.আই.আই.)
3. একাদেমিয়া(আই.আই.তি. বোম্বে, অহমেদবাদ, অমসুং দিল্লী)
4. পোলিসী রিসর্চ ওর্গনাইজেসনশিং, থিঙ্ক তেঙ্কশিং অমসুং ফন্দিং এজেন্সীশিং(প্রয়াস ইনর্জী প্রুপ; শক্তি সস্তেনেবল ইনর্জী ফাউন্দেসন, সি.ই.ই.দবল্যু., সি.এস.তি.ই.পি., আই.আর.এ.দি.ই.,তেরি, গিজ, দি,এফ.আই.দি., দবল্যু.আর.আই., পি.এন.এন.এল., আই.আই.এ.এস.এ.)৷
মসিগী কম্মিতী অসিনা নৈনবগীদমক পোলিসী ইসুশিং ফোংলগনি অমসুং অখন্নবা স্তদিস/মোদেলিং এক্সরসাইস পাংথোক্ননবগীদমক তোঙান তোঙানবা তাক্স ফোর্স শেম্লবা য়াই৷ হায়রিবা কম্মিতী অসিগী কনভেনর অদু চহী অনিগী ওইনা রোতেস্নেল বেসিস্তা খল্লগনি অমসুং ইন্তর-মিনিস্তিরিয়েল অমসুং স্তিয়রিং কম্মিতীশিং অমসুং ৱর্কিং গ্রুপশিং/তাক্স ফোর্সশিংগী মরক্তা ইন্তরফেস ওইনা মথৌ তৌরগনি৷ পুনেগী প্রয়াস গ্রুপনা স্তিয়রিং কম্মিতী অদুগী ইহান হানবা কনভেনর ওইরগনি৷
ইনর্জীদা ভারত অমসুং য়ু.এস.না মতম কুইনা পুন্না চৎমিন্নবগী মরী লৈ৷ য়ু.এস.-ভারত সেপকী মরিগী মনুংদা অমা ওইরিবা সস্তেনেবল গ্রোথ পিলর অসি নিতি আয়োগ অমসুং য়ু.এস.এ.আই.দি.না মপু ওইরি৷ মসিগী পিল্লর অসিনা ফোকেল এরিয়া অহুম অসিদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ভারত অমসুং য়ু.এস. রিসরশিং অমসুং দিসিজন মেকরশিংবু পুল্লপ পুনশিলহল্লি: ইনর্জী দাতা মেনেজমেন্ত; ইনর্জী মোদেলিং, অমসুং লো কার্বোন তেক্নোলোজীশিং য়োকখৎপা৷ ইনর্জী মোদেলিংগী মখাদা আই.ই.এম.এফ. লোঞ্চ তৌখ্রে৷ গ্লোবেল ইনর্জী মোদেলিং ফোরমশিং খুদম ওইনা স্তেন্দর্দ ইনর্জী মোদেলিং ফোরম অমসুং য়ুরোপকী ইনর্জী মোদেলিং প্লেতফোর্ম অসিগা খুৎশম্নদুনা, আই.ই.এম.এফ. খ্বাইদগী ফরবা প্রেক্তিসশিংদগী তম্নবা অমসুং পাংথোক্নবা পান্দম থম্লি৷

NITI Aayog
NITI Aayog Announces Governing Structure of India Energy Modelling Forum
12 OCT 2020 10:22PM by PIB Delhi
Further to the constitution of the India Energy Modelling Forum (IEMF)—jointly launched by NITI Aayog and United States Agency for International Development (USAID) under the US–India Strategic Energy Partnership—on 2 July,NITI Aayog announced its governing structure on 8 October.
Part of the Sustainable Growth pillar of the US–India Strategic Energy Partnership (SEP), IEMF aims to engage Indian researchers, knowledge partners, think tanks and national and international government agencies and departments for modelling and long-term energy planning.
The governing structure of IEMFwill consist of an inter-ministerial and a steering committee.The inter-ministerial committee will be convened by NITI Aayog and headed by its CEO,and comprise senior officials from the ministries of petroleum and natural gas; power; new and renewable energy; coal; environment, forest and climate change; and department of science and technology. This committee will review the studies/modelling activitiesand provide directions and new areas of research.
The steering committee will comprise representatives of the:
1. Government(ministries of environment, forestandclimate change; new and renewable energy; statistics and programme implementation; Technology Information Forecasting and Assessment Council; Coal Controller’s Organization; Petroleum Planning and Analysis Cell; Central Electricity Authority; and NITI Aayog)
2. Industry Associations(FICCI and CII)
3. Academia(IIT Bombay, Ahmedabad, and Delhi)
4. Policyresearch organizations, think tanks and funding agencies(Prayas Energy Group; Shakti Sustainable Energy Foundation, CEEW, CSTEP, IRADe, TERI, GIZ, DFID, WRI, PNNL, IIASA).
Thiscommittee will shortlist policy issues to be taken up for study and might form various taskforces depending on the specific studies/modelling exercises to be carried out. The convener of this committee will be selected on a rotational basis for two years and will act as the interface between the inter-ministerial and steering committees and the working groups/taskforces. Prayas Group, Pune, will be the first convener of the steering committee.
India and the US have a long-standing collaboration on energy. The Sustainable Growth pillar, one of the four of the US–India SEP, is being chaired by NITI Aayog and USAID. This pillar brings together Indian and USresearchers and decision-makers to collaborate in three focal areas: energy data management;energy modelling, andpromotion of low carbon technologies. IEMF was launched under the area of energy modelling. Through collaborations with global energy modelling forums, such as Stanford Energy Modelling Forum and Energy Modelling Platform for Europe,IEMFhopes to share and learn from best practices.