অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংনা কোরোনা লাকশিনবদা লৌরিবা থৌদাংবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
মেঘালয়গী হকশেল মন্ত্রী এ.এল. হেক্না কোবিদকা মরী লৈনবা সমস্যাশিং খন্ননবা দা. জিতেন্দ্রগী পুক্নিং চিংশিনখ্রে।
07 OCT 2020 5:24PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগী, এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্স্নেল গ্রীবান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (মনিংতম্বা চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অৱাং নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিংনা কোবিদ হেন্না মপুং ফানা লাকশিনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি, মসিনা মরম ওইরগা মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিং অমসুং সিবিল সোসাইতীশিংবু মায়কৈ পুম্বদগী থাগৎনরক্লি। ইম্পার্সিএল এজেন্সীশিংনা লৈবাক পুম্বগী পাঙথোকপা সর্ভেদনা মসি অচুম্বনি হায়না উৎলি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দোনর মন্ত্রীনা মসিগী ওবজর্বেসনশিং অসি মেঘালয়গী হকশেল মন্ত্রী এ.এল. হেক্না কোবিদকা মরী লৈনবা সমস্যা কয়া খন্ননবা কৌরকপদা খংবা ঙমখিবনি।
কোবিদ লায়চৎ অসি হৌবদগী লায়না অসি শন্দোকপা থিংনবা মেঘালয় সরকার অমসুং অতোপ্পা রাজ্যগৌ সরকারশিংনা প্রোএক্তিব ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎপা অমসুং কেসশিং হেনগৎলকপদা মায়োক্নবা ঙম্নবা লৈরিবা হেল্থ সিস্তেমশিং অসি ফগৎহনবগীদমক দা. জিতেন্দ্র সিংহনা থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, লোকদাউনগী মতমগী মনুংদা অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্য নিপানগী মনুংদা মঙাদি কোরোনা নাখিদবা অসি অচৌবা অচম্বা মাই পাকপা নত্তে অমসুং মীওইশিংনা চত্থোক-চৎশিন তৌবা হৌরবা মতুংদা খক্তা কোরোনাগী পোজিতিব কেসশিং থেংনবা হৌখি।
দোনর মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ৬ অসিদা অৱাং নোংপোক থংবা শরুক অসিনা চাউখৎ থৌরাংগী মোদেল অমা ওইখিবগুম্না হৌখিবা থা তরুক অসিদা কোরোনা মপুং ফানা লাকশিনবগী মোদেল অমা ওইরক্লি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি অমরোমদা নোর্থ ইস্তকী মন্ত্রালয়না লোকদাউন মমাংদা প্রি-এম্পতিব ওইনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা অহানবা ওইনা লুপা করোর ২৫গী তেংবাং পীখি, তোঙান তোঙানবা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগী সরকারশিংনা কান্নগদবা খোঙথাংশিং ঙন্না লৌখৎপা হৌখি। হীরম অসিদা অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্য অহুমদগী তুংলমচৎতা অসিগুম্বা শন্দোক্কনবা লায়চৎ অসি থেংনবা ঙম্নবা তুংলমচৎকী ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা ইনফেক্সিয়স দিজিজ হোস্পিতালশিং লিংখৎনবা প্রপোজেলশিং লাকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়াথং মতুং ইন্না, অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিং লোয়ননা জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি লদাখক য়ুনিয়ন তেরিতরীশিং অসি য়াওনা চীদাইদা লৈরিবা লমদম পুম্নমক্তা মাংজৌননা ওক্সিজেন সপ্লাইশিং মরাং কায়না ফংহন্নবা হোৎনখি। অদুম ওইনমক মপুং ফানা শিল-লাংবা অমসুং বেন্তিলেতরশিং পীবনা মরম ওইরগা অৱাং নোংপোক্তগী অনাবা মীওইদগী ওক্সিজেন ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নবগী ৱাকৎ অমা ফাওবা লাকখিদে।
অয়ুক নুংথিল খাক্তনা লোকদাউনগী অঙনবা শরুক্তা ফেস মাস্কশিং মরাং কয়ানা ফংহনবা হোৎনবতা নত্তনা তোঙান তোঙানবা মওং মতৌদা ফেস মাস্কশিং ফংহন্নবা থবক তৌখিবা ৱুমেন সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং য়াওনা সিবিল সোসাইতীনা লৌখিবা থৌদাংবু দা. জিতেন্দ্র সিংহনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
অমরোমদা হকশেলগী মন্ত্রী এ এল হেকনা আশা ৱার্করশিং অমসুং অঙ্গনৱাদী ৱার্করশিংনা ফংহনখিবা সর্ভিসশিংবু রাজ্য সরকারনা থাগৎখিবগী রেকোর্দ পীরকপগা লোয়ননা দোনর মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি ৬ অসিদা চাউখৎ থৌরাংদা মোদেল অমা ওইখিবা অৱাং নোংপোক লমদম অসিনা হৌখিবা থা তরুক অসিদসু চপ মান্না কোরোনাগী লায়চৎ অসি মপুং ফানা লাকশিনবগী মোদেল অমা ওইবা ঙমখ্রে হায়না ফোঙদোকখি।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Dr Jitendra Singh lauds the role of N-E States for better Corona Management
Health Minister of Meghalaya A L Hek calls on Dr Jitendra Singh to discuss the various COVID related issues.
07 OCT 2020 5:24PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh has lauded the North Eastern States for better COVID management, which has earned the respective State governments as well as the civil society the appreciation from all quarters. The countrywide surveys conducted by impartial agencies have also testified this, he said.
The DoNER Minister made these observations when the Health Minister of Meghalaya A L Hek called on him to discuss the various COVID related issues.
Dr Jitendra Singh appreciated the Government of Meghalaya and other State Governments for having taken proactive steps from the beginning of COVID pandemic to break the transmission chain and strengthen the existing health systems to meet any surge in cases. He said, it is not a small achievement that during the lockdown period, almost five out of eight States of North East remained Corona-free and Corona positive cases began to appear only after the movement of people started.
The DoNER Minister noted that just as the North East had emerged as a model of development in the last 6 years, it has emerged as a model for effective Corona management in the last six months.
While the Ministry of North East (DoNER), Dr Jitendra Singh said, provided in the beginning itself an initial support of Rs. 25 crores to the North Eastern States as a pre-emptive move even before the lockdown, the State governments of different North Eastern States were also prompt in initiating early effective measures. In this regard, he referred to the proposals from at least three North Eastern States to set up Infectious Disease Hospitals as a futuristic step to meet any such infection epidemic in future.
On the directions of Prime Minister Narendra Modi, Dr Jitendra Singh disclosed that sufficient supply of oxygen had been made available well in advance to all the peripheral territories including North Eastern States as well as Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh. However, the effective arrangement and operation of ventilators ensured that there was not a single complaint from the North East of any patient having suffered on account of lack of non - availability of oxygen.
Dr Jitendra Singh also lauded the role of civil society, particularly the Women Self Groups, who worked day and night in the early phase of lockdown to ensure that Face Masks were not only available in sufficient numbers but also available in different varieties and designs.
While the Health Minister A L Hek placed on record the State governments appreciation of the services rendered by ASHA workers and Anganwadi workers, the DoNER Minister noted that just as North East has emerged as model of development in last 6 years, it has emerged as model for effective management of Corona pandemic in last six months as well.