Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Environment Ministerial on Air Pollution and Stubble burning with Delhi, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Rajasthan to be held on 01st of October.
No magic bullet for mitigation of Air Pollution; Centre, States government and citizens need to work in synergy towards fighting the menace: Shri Prakash Javadekar
29 SEP 2020 4:21PM by PIB Delhi
Highlighting that the problem of Air Pollution in the winter months in Northern states especially Delhi, apart from man-made factors are caused by meteorological and geographical factors, the Ministerfor Environment, Forest and Climate Change, Shri Prakash Javadekar said that Central, state government and citizens need to work together towards mitigation of Air Pollution and it is a shared responsibility.
The minister speaking at a press conference in Delhi further informed that this year meeting with Environment Ministers of Delhi and neighbouring states of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Rajasthan will be held virtually on 01st of October.
Stating that recognition of any problem is first step towards its solution, Shri Javadekar said that in 2016 Prime Minister Shri Narendra Modi launched the real time Air Quality Index which acts as a key input in identifying pollution hotspots and directing policy efforts towards mitigation of Air Pollution. The problem of Air Pollution in winters especially in New Delhi is also related to meteorological reasons as well said the Minister.
Ventilation index, defined as the product of wind speed and mixing height, is a significant factor affecting Delhi's Air Quality. Winters are dominated by cold, dry air, and ground based inversion with low wind conditions, which makes the air stagnant and creates an unfavourable condition for dispersion. The wind blows from India’s north and north-west to the east direction during winters which ultimately results in combination of pollution and fog, leading to heavy smog formation in Delhi esp. during winters. The severity is further escalated due to rise in local and regional air polluting sources.
The Environment Minister also highlighted the measures taken by Central government in the past few years towards mitigation of Air Pollution such as closure of Badarpur power plant, phasing out of Sonipat power plant, introduction of less polluting BS-VI vehicles and fuel standards, speedier completion of peripheral expressway in Delhi, subsidy to e-vehicles etc.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
দিল্লী, পঞ্জাব, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং রাজস্থানগা লোইননা নুংশিৎ শেংহন্দবা অমসুং মহৈমরোংগী মকু মৈ থাবগী মতাংদা ইনভাইরোন্মেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফম ওক্তোবর ১দা ফমগনি
এয়র পোলুসন কোকহন্নবা অখন্নবা হিদাক লৈতে; কেন্দ্র, রাজ্য সরকার অমসুং মীয়াম্না অৱাবা অসি কোকহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা তাইঃ শ্রী প্রকাশ জাবেদকর
29 SEP 2020 4:21PM by PIB Imphal
অৱাং থংবা রাজ্যশিংদা মরুওইনা দিল্লীদা মীওইবনা থোকহনবগী মথক্তা মেতিওরোলোজিকেল অমসুং জিওগ্রাফিকেল ফেক্তরশিংনা নিংথমথাগী মতমদা থোকপা এয়র পোলুসনগী খুদোংচাদবা পল্লদুনা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবেদকরনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র, রাজ্য সরকার অমসুং মীয়াম্না অৱাবা অসি কোকহন্নবা পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই অমসুং থৌদাং অসি চপ মান্ননা লৌমিন্নগদবনি হায়খি।
মন্ত্রীনা দিল্লীদা পাঙথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংলদুনা মখা তানা হায়খি মদুদি হন্দক্কী চহী অসিগী ওইবা দিল্লী অমসুং থংনবা রাজ্য পঞ্জাব, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং রাজস্থানগী ইনভাইরোন্মেন্ত মন্ত্রীশিংগী মীফম অসি ভর্চুএল ওইনা ওক্তোবর ১দা পাংথোক্কনি।
খুদোংচাদবা অমা কোকহন্নবা হোৎনবদা চঙবা অহানবা খোঙথাংদি মদুবু খঙদোকপনি হায়রদুনা শ্রী জাবেদকরনা হায়খি মদুদি ২০১৬দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পোলুসন হোৎস্পোৎ খঙদোক্নবগী রিএল তাইম এয়র ক্বালিতী ইন্দেক্স অমা হৌদোকখি অমসুং এয়র পোলুসন কোকহন্নবা থৌরাংশিংগী পোলিসী য়াৎখি। নৈ দিল্লীদা নিংথমথাগী মতমদা থোকপা এয়র পোলুসন অসি মেতিওরোলোজিকেলগী মরম্নসু ওইহল্লি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
নুংশিৎকী অয়াঙবা অমসুং মিক্সিং হৈৎকী পুরিনবগী ফল ওইরিবা ভেন্তিলেসন ইন্দেক্স অসি দিল্লীগী নুংশিৎকী মগুন্দা অকায়বা পীরিবা মরুওইবা মরম অমনি। নিংথমথা অসি অইংবা, অকংবা নুংশিৎ, অমসুং লৈমাইদা লৈবা অনেম্বা নুংশিৎকী ফিবমগা ইনভর্জনগনা নুংশিৎ মোৎশিলহনলি অমসুং দিস্পর্জন থোকপদা ফিবম চাহন্দে। নিংথমথাগী মতমদা ভারতকী অৱাং অমসুং অৱাং নোংচুপতগী নোংপোক মাইকৈ পাংনা লাকপা নুংশিৎ অসি পোলুসন অমসুং ফোগকা পুল্লি, মসিনা দিল্লীদা মরুওইনা নিংথম থাগী মতমদা স্মোগ চাউনা থোকপগী মরম ওই। কা হেঞ্জিনবগী চাং অসি লোকেল অমসুং রিজনেল এয়র পোলুতিং সোর্সশিংনা অমুক মতেং পাংশিন্দুনা হেনগৎহল্লি।
ইনভাইরোনমেন্ত মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারনা হৌখিবা চহী খরসিদা বদারপুর পাৱর প্লান্ত থিংজিনবা, সোনিপৎ পাৱর প্লান্ত হন্থবা, মৈখু পুথোকপা হন্থবা বি.এস.-৪ গারী অমসুং থাও পুথোকপা, দিল্লীদা পেরিফরেল এক্সপ্রেসৱে খোংজেল থুনা লোইশিনবা, ই-ভেহিকলশিংদা সবসিদী পীবা অসিনচিংবা খোঙথাং কয়া লৌখত্তুনা এয়র পোলুসন কোকহন্নবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিংগী মরমদা পনখি।