Ministry of Social Justice & Empowerment
‘International Sign Languages Day (23 September)’ Celebrated By
DEPWD, M/O Social Justice& Empowerment
23 SEP 2020 6:49PM by PIB Delhi
‘International Sign Languages Day’ was celebrated at a virtual function organized by the Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC), an autonomous body under DEPwD, M/o Social Justice and Empowermenthere today. United Nations has declared 23rd September as International Sign Language Day. The theme of this year is ‘Sign Languages are for everyone’ with a view to enhancing awareness about Sign language and expanding its reach to everyone.
SmtShakuntala D. Gamlin, Secretary, DEPwDwas the Chief Guest and Dr. Prabodh Seth, JS, DEPwD& Director, ISLRTC presided over the virual function. Shri V. Gopal Krishnan, General Secretary, All India Federation of Deaf, Shri. A.S. Narayanan, President, National Association of the Deaf and Dr. Usha Punjabi, Vice President of All India Foundation of the Deaf Women were also present in the function.
Addressing on the occasion, SmtShakuntala D. Gamlinsaid that the Rights of Persons with Disabilities Act, 2016 recognizes Sign Language as a means of communication. Realising the importance of Sign language for persons with hearing impairment, the Government has set up the ISLRTC in 2015 to promote usage, teaching and research in Indian Sign language that brings people closer and unites them. Technology coupled with sign language has helped us in improving our modes of expressions and sublime philosophy of oneness by bridging the distance created by different languages and geographical distribution. She mentioned thatSign Language is a scientific language that is silently expressed through Signs and gestures: so sublime and harmonious with nature which binds us together through its uniform standards and modes. She highlighted the contribution of ISLRTC for the well-being of persons with hearing disabilities during the lockdown by the way of developing sign language videos of important guidelines/protocols/advisories during the lockdown relating to COVID 19.
In his address Dr. Prabodh Seth mentioned about various projects, courses and awareness programmes being carried out by ISLRTC and the projects of ISLRTC namely ISL dictionary and DEAF-NP Project. He said that 4000 words and expressions will be added to ISL dictionary having 6000 words at present. He mentioned about the two important courses being run by ISLRTC, namely Diploma in Indian Sign Language Interpretation (DISLI) and Diploma in Teaching Indian Sign Language (DTISL).
On this occasion, ISLRTC declared the winners of the award of the 3rd Indian Sign language Competition 2020 conducted at Pan-Indian level through digital platform amongst Diploma in Teaching Indian Sign Language (DTISL) and Diploma in Indian Sign Language Interpretation (DISLI) students across India.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিনা ‘মালেমগী সাইন লেঙ্গোইজ নুমিৎ(সেপ্তেম্বর ২৩)’ পাংথোকখ্রে
23 SEP 2020 6:49PM by PIB Imphal
সোসিএল জজতিস্ত অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিতুৎ, ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরনা ভর্চুএল ওইনা শীনবা থৌরম অমদা ঙসি ‘মালেমগী সাইন লেঙ্গোইজ নুমি’ পাংথোকখ্রে। য়ুনাইতেৎ নেসন্সনা সেপ্তেম্বর ২৩ অসি ‘মালেমগী সাইন লেঙ্গোইজ নুমি’ হায়না লাউথোকখ্রে। চহি অসিগী পান্দমদি ‘মী খুদিংমক্কী সাইন লেঙ্গোইজ’ হায়বনি অমসুং মসিনা মী খুদিংমক সাইন লেঙ্গোইজগী মতাংদা খঙবা হেনগৎহনগনি অমসুং মসিগী শীজিন্নফম পাকথোক চাউথোকহনগনি।
থৌরম অদুদা দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী সেক্রেতরি, শ্রীমতি শকুন্তলা দি.গামলিন্না চীফ গেস্ত অমসুং দি.ই.পি.দব্লিউ.দিগী জোইন্ত সেক্রেতরি অমসুং ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরগী দিরেক্তর, দোক্তর প্রাবোধ সেথনা প্রসিদেন্ত ওইনা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা ওল ইন্দিয়া ফেদেরেসন ফো দেফগী জেনেরেল সেক্রেতরি ভি গোপাল কৃষ্ণন, নেসনেল এসোসিএসন ওফ দেফকী প্রসিদেন্ত এ.এস নরায়ন অমসুং ওল ইন্দিয়া ফাউন্দেসন ওফ দেফ ৱুমেনগী ভাইস প্রসিদেন্ত দোক্তর উসা পঞ্জাবীসু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা শ্রীমতি শকুন্তলা দি.গামলিন্না হায়খি রাইতস ওফ পর্সন্স ৱিত দিসএবিলিতিস এক্ত,২০১৬না সাইন লেঙ্গোইজ অসি পাউ ফাউন্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা শকখঙলে। না তাদবশিংদা সাইন লেঙ্গোইজগী মরুওইবা খঙলদুনা, ভারত্তা সাইন লেঙ্গোইজ শীজিন্নবা, তম্বীবা অমসুং থিজিনবা য়োকখৎনবা ২০১৫দা সরকারনা অমসুং ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তর লিংখৎখি। সাইন লেঙ্গোইজনা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা ঐখোয়না ফোঙদোকপদা ঐখোয়গী মতেং পাংলে অমসুং তোঙান তোঙানবা লোলশিং অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎনা ওইহনবা থাপ্নবা অদু অমতা ওইহল্লে।
মহাক্না হায়খি সাইন লেঙ্গোইজ অসি সাইন অমসুং খুৎগী মতেংনা তুমিন্না ফোঙদোকপা সাইন্তিফিক ওইবা লোল অমনি। মসিগী অমতা ওইবা স্তেন্দার্দশিং অমসুং মওংশিং অসিনা ঐখোয় অমতা ওইনা পুনশিল্লে। কোবিদ-১৯গী লোকদাউনগা মরী লৈনবা মরুওইবা চৎন-কাংলোনশিং/পাউতাকশিং সাইন লেঙ্গোইজ ভিদিও ওইনা পুথোক্তুনা তাবগী শক্তি ৱাৎলবা মীওইশিং য়াইফনবা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরনা থবক কয়া পায়খৎলে।
মহাক্কী ৱারোলদা দোক্তর প্রবোধ সেথনা হায়খি ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরনা তোঙান তোঙানবা প্রোজেকশিং, কোর্সশিং অমসুং এৱারনেস প্রোগ্রামশিং পাংথোকখ্রে অমসুং আই.এস.এল দিক্সনারি অমসুং দেফ-এন.পি প্রোজেক ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরনা পায়খৎলে। হৌজিক ৱাহৈ ৬০০০ লৈরিবা আই.এস.এল দিক্সনারিদা ৱাহৈ ৪০০০ হাপচিল্লগনি। ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরনা দিপ্লোমা ইন ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ ইন্তরপ্রেতেসন অমসুং তিচিং ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজগী দিপ্লোমা কোর্সশিং তম্বীরি।
থৌরম অদুদা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তরনা ৩সুবা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ কম্পিতিসন ২০২০গী মাইপাক্লবশিংদা মনা য়েন্থোকখি। চাংদম্নবা অদু ভারত শীনবা থুংনা দিজিতেল ওইনা দিপ্লোমা ইন ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ ইন্তরপ্রেতেসন অমসুং তিচিং ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজগী দিপ্লোমাগী মহৈরোইশিংগী মরক্তা পাংথোকখিবনি।