Ministry of Commerce & Industry
IMPACT OF COVID-19 ON START-UPS
23 SEP 2020 2:36PM by PIB Delhi
The number of jobs self-reported by DPIIT Recognized startups, as on 6th September 2020, year-wise, for the last three years is as follows. No data on contribution to GDP by Start-ups is maintained by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade.
Calendar Year
Number of Jobs Reported by Recognized Startups
2017
49648
2018
95338
2019
154558
The Fund of Funds for Startups (FFS) was approved by the Cabinet and established by DPIIT in June 2016 with a corpus of Rs 10,000 crore to provide much-needed boost to the Indian startup ecosystem and enable access to domestic capital. The Fund of Funds does not directly invest in startups, instead provides capital to SEBI-registered Alternate Investment Funds (AIFs), known as daughter funds, who in turn invest money in growing Indian startups through equity and equity-linked instruments. SIDBI has been given the mandate of managing this Fund through selection of suitable daughter funds and overseeing the disbursal of committed capital.
SIDBI has reported that the Private investments in Alternative Investment Funds (AIFs) covered under Fund of Funds for Startups (FFS), have not been put on hold or no decrease has been reported during the COVID-19 pandemic.
The steps taken by Government to incentivise private investment in start-ups post the COVID-19 pandemic are at Annexure-1.
ANNEXURE-1
The steps taken by Government to incentivise private investment in start-ups post the COVID-19 pandemic is as follows:
Regulatory measures have been taken by Central government, Reserve Bank of India, Securities & Exchange Board of India (SEBI), Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI) and the sectoral ministries to boost businesses in India. For entrepreneurs, certain measures in terms of tax, regulatory and RBI led monetary relief have been introduced.
• DPIIT had launched the United Against COVID-19- Innovation Challenge to identify innovative solutions to combat COVID-19. Applications were received for solutions to manage the over COVID situation including logistics solutions, testing solutions, Critical care equipment, large area sanitisation and various other critical aspects related to COVID-19.
• SIDBI has launched Covid-19 Startup Assistance Scheme (CSAS) for startups which aims to aid innovative startups that have demonstrated ability to adapt to economic impact from Covid-19 and ensured its employees safety and financial stability. SIDBI recognizes the operational and financial challenges being faced by startups and has been making efforts to provide financial assistance and stability to such startups through schemes like CSAS. Through this scheme, startups can receive a loan of up to Rs 2 crore.
• SIDBI has also announced a concessional interest rate of 5 percent for MSME loans under the SIDBI Assistance to Facilitate Emergency Response against Covid-19 (SAFE Scheme). These loans would be provided within 48 hours, with no collateral and minimum paperwork for MSMEs that are manufacturing products or delivering services related to the Covid-19 fight are eligible for these loans.
• Availability of additional financial window for healthcare sector under scheme called SIDBI Make in India Soft Loan Fund for Micro Small and Medium Enterprises (SMILE) ) for financing the healthcare sector including hospitals, nursing home, clinics, etc. for their requirements related to fighting Corona Virus has also been launched.
Further, 39 such regulatory changes, to enhance ease of doing business, ease raising capital and reduce compliance burden have been undertaken.The list of regulatory reforms is enclosed at Annexure –A. Out of these,three regulatory reforms were brought by Ministry of Corporate Affairs after March 2020.
Annexure–A
Reserve Bank of India
1. Startup enterprises permitted to access loans under External Commercial Borrowing Framework up to USD 3 million.(Oct, 2016)
2. A Securities and Exchange Board of India (SEBI) registered Foreign Venture Capital Investor (FVCI) may contribute up to 100%of the capital of an Indian company engaged in any activity mentioned in Schedule 6 of Notification No. FEMA 20/2000, including startups irrespective of the sector in which it is engaged, under the automatic route. (Aug, 2017)
3. An Indian startup having an overseas subsidiary, may open a foreign currency account with a bank outside India for the purpose of crediting to it foreign exchange earnings out of exports/ sales made by the said entity and/ or the receivables, arising out of exports/ sales, of its overseas subsidiary. (June, 2016)
4. SOFTEX form filed by software exporters moved online. (Feb, 2019)
Securities and Exchange Board of India (SEBI)
5. Lock in period for investments made by an Angel Fund reduced to 1 year from 3 years as amended by the SEBI (Alternative Investment Funds) (Amendment) Regulations,2016, w.e.f. 04-01-2017.
6. Angel Funds are allowed to invest in overseas venture capital undertakings upto 25% of their investible corpus in line with other AIFs as provided by the SEBI (Alternative Investment Funds) (Amendment) Regulations, 2016, w.e.f. 04-01-2017.
7. The upper limit for number of angel investors in a scheme is increased from forty nine to two hundred as amended by SEBI (Alternative Investment Funds) (Amendment) Regulations, 2016,w.e.f. 04-01-2017
8. The requirements of minimum investment amount by an Angel Fund in any venture capital undertaking is reduced from fifty lakhs to twenty five lakhs as amended by SEBI (Alternative Investment Funds) (Amendment) Regulations, 2016,w.e.f. 04-01-2017
9. “Operating Guidelines for Alternative Investment Funds in International Financial Services Centres” issued by SEBI. (Nov, 2018)
Ministry of Corporate Affairs
10. The financial statement, with respect to private company (if such private company is a start-up) may not include the cash flow statement. (June, 2017)
11. A private company, which is considered as a start-up for a period of five years from the date of its incorporation, is also allowed to accept deposits from members without any restriction on the amount. (Sep, 2017)
12. Startup defined for the purpose of Companies Act, 2013: As per the definition, a start-up company means a private company incorporated under the Companies Act, 2013 and recognised as a “start-up” in accordance with the notification issued by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade. (June, 2017)
13. Exemption from procedural compliance (e.g. such as issue of an offer circular or creation of a deposit repayment reserve) for raising deposits from shareholders. (June, 2017)
14. In relation to a private company (if such private company is a startup), the annual return shall be signed by the Company Secretary, or where there is no Company Secretary, by the Director of the company. (June, 2017)
15. A private company (if such private company is a startup) is required to conduct at least one meeting of the Board of Directors in each half of a calendar year and the gap between the two meetings is not less than ninety days. (June, 2017)
16. Name Reservation for Company incorporation: Rule 8, Companies (Incorporation) Rules, 2014 substituted with Companies (Incorporation) 5th Amendment Rules, 2019,which provides for new regulations on resemblance with an existing company name, new categories of undesirable names of a company and list of words which can be used only after obtaining approval. (May, 2019)
17. Amendment in Companies (Share Capital and Debentures) Rules, 2014: The Ministry of Corporate Affairs issued a notification on 16th August, 2019 increasing the period in which ESOPs could be granted to promoters and directors (holding more than 10% equity) of Startups, from 5 years to 10 years from the date of incorporation and thereby aligned the provisions of the Companies (Share Capital and Debentures) Rules with the provisions referred to in the DPIIT notification dated 19th Feb, 2019.
The notification also enhanced the limit on shares with Differential Voting Rights in the Company from 26% of the total post-issue paid up equity capital of the Company to 74% of the total voting power. Further, the condition for the company to have consistent track record of distributable profits for the last three years for issue of DVR shares has been removed. (August 2019)
18. Corporate Social Responsibility Funds: In reference to section 135 of the Companies Act 2013, Schedule VII has been amended to include Contribution to incubators funded by Central Government or State Government or any agency or Public Sector Undertaking of Central Government or State Government, and contributions to public funded Universities, Indian Institute of Technology (IITs), National Laboratories and Autonomous Bodies (established under the auspices of Indian Council of Agricultural Research (ICAR), Indian Council of Medical Research (ICMR), Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Department of Atomic Energy (DAE), Defence Research and Development Organisation (DRDO), Department of Science and Technology (DST), Ministry of Electronics and Information Technology) engaged in conducting research in science, technology, engineering and medicine aimed at promoting Sustainable Development Goals (SDGs). (October 2019).
19. As part of Government of India’s Ease of Doing Business (EODB) initiatives, the Ministry of Corporate Affairs has launched a new integrated Web Form christened ‘SPICe+’ replacing the existing SPICe form. SPICe+ would offer 10 services by 3 Central Govt Ministries & Departments (Ministry of Corporate Affairs, Ministry of Labour& Department of Revenue in the Ministry of Finance) and One State Government(Maharashtra), thereby saving as many procedures, time and cost for Starting a Business in India and would be applicable for all new company incorporations w.e.f.23rd February 2020. SPICe+ has two parts: Part A-for Name reservation for new companies and Part B offering a bouquet of services viz. (i) Incorporation (ii) DIN allotment (iii) Mandatory issue of PAN (iv) Mandatory issue of TAN (v) Mandatory issue of EPFO registration (vi) Mandatory issue of ESIC registration (vii) Mandatory issue of Profession Tax registration(Maharashtra) (viii) Mandatory Opening of Bank Account for the Company and (ix) Allotment of GSTIN (if so applied for) (February 2020)
20. Amendment in Companies (Share Capital and Debentures) Rules, 2014: The Ministry of Corporate Affairs issued a notification on 05th June, 2020 increasing the period in which Sweat Equity shares, from 5 years to 10 years from the date of incorporation and thereby aligned the provisions of the Companies (Share Capital and Debentures) Rules with the provisions referred to in the DPIIT notification dated 19th Feb, 2019. (June 2020)
21. Amendment in Companies (Acceptance of Deposits) Rules, 2014: The Ministry of Corporate Affairs issued a notification on 07th September, 2020 increasing the period of issuance of convertible note, from 5 years to 10 years from the date of issue and thereby aligned the provisions of the Companies (Acceptance of Deposits) Rules, 2014 with the provisions referred to in the DPIIT notification dated 19th Feb, 2019. (September 2020)
22. Amendment in Companies (Acceptance of Deposits) Rules, 2014: The Ministry of Corporate Affairs issued a notification on 07th September, 2020 whereby the maximum limit in respect of deposits to be accepted from members by a private company shall not apply to a start-up company for 10 years from the date of its incorporation, instead of 5 years. (September 2020)
Ministry of Finance, Department of Revenue
23. In the case of a domestic company, where its total turnover or the gross receipt in the previous year does not exceed two hundred and fifty crore rupees, income tax shall be charged at the rate of 25 percent of the total income. (Feb, 2018)
24 Definition of eligible business as stated in Section 80-IAC aligned with Startups definition. (April, 2018)
25. Introduction of Section 54EE in the Income Tax Act, 1961: Exemption from tax on long-term capital gain if such long-term capital gain is invested in a fund notified by Central Government. The maximum amount that can be invested is Rs 50 lakh. (May, 2016)
26. Amendment in Section 54GB of Income Tax Act: Exemption from tax on capital gains arising out of sale of residential house or a residential plot of land if the amount of net consideration is invested in prescribed stake of equity shares of eligible Startup for utilizing the same for purchase of specified asset. (Feb, 2016)
27. Minimum Alternate Tax credit allowed to be carried forward up to fifteenth assessment years instead of ten assessment years. (2017)
28. Exemption under section 80-IAC of Income Tax Act: Exemption to eligible Startup for any 3 consecutive assessment years out of 7 years (earlier 5 years) beginning from the year in which such eligible Startup is incorporated.(April, 2018)
29. Exemption from tax under the provisions of section 56(2)(viib) to Startups for issue of shares above fair market value on the basis of a self-declaration to the Central Board of Direct Taxes. The aggregate amount of paid up share capital and share premium of the startup after issue or proposed issue should not exceed Rs. 25 Crore (Feb, 2019)
30. Taxation of convertible notes - Period for which a bond, debenture, debenture-stock or deposit certificate was held prior to conversion shall be considered for determining the period of holding of such shares or debentures acquired upon conversion. (March, 2016)
31. Amendment in Section 54GB of Income Tax Act w.e.f 1st April 2020: (August 2019)
i. The condition of minimum holding of 50% of share capital or voting rights in the start-up relaxed to 25%
ii. Extension of period under which benefit under section 54GB from for sale of residential property can be availed up to 31st March, 2021
iii. Condition restricting transfer of new asset being computer or computer software is to relaxed from 5 years to 3 years w.e.f. 1-4-2020
32. Amendment in Section 79 of Income Tax Act (August 2019): Eligible Startups to carry forward their losses on satisfaction of any one of the two conditions:
i. Continuity of 51% shareholding/voting power or
ii. Continuity of 100% of original shareholders carrying voting power
33. Pass through of losses allowed to Investment Funds i.e. Category I and II AIF similar to pass through of income. These amendments will take effect from the 1st April, 2020 and will, accordingly, apply in relation to the assessment year 2020-21 and subsequent assessment years (August 2019)
34. The investment made by Venture Capital Fund of Category-I AIF in a startup was exempted from the applicability of the provisions of section 56(2)(viib) of the IT Act. This exemption has been extended to all sub-categories of Category-I AIF and Category-II AIF via introduction of “specified funds” in the said section (August 2019)
35. The Finance Act 2020 provides for amendment in section 80-IAC of the Income-tax Act relating to special provision in respect of specified business. The provisions of section 80-IAC, inter alia, provide for a deduction of an amount equal to hundred per cent. of the profits and gains derived from an eligible business by an eligible start-up for three consecutive assessment years out of ten years vis-à-vis the earlier norm of seven years at the option of the assessee and the total turnover of its business does not exceed hundred crore rupees in the previous year relevant to the assessment year for which deduction under this section is claimed. This amendment will take effect from 1st April, 2021 and will, accordingly, apply in relation to the assessment year 2021-2022 and subsequent assessment years. (Feb 2020)
36. The Finance Act 2020 provides for amendment in section 80-IAC of the Income-tax Act relating to special provision in respect of specified business. The provisions of section 80-IAC, inter alia, provide for a deduction of an amount equal to hundred per cent. of the profits and gains derived from an eligible business by an eligible start-up for three consecutive assessment years out of ten years at the option of the assessee and the total turnover of its business does not exceed hundred crore rupees vis-à-vis the earlier norm of twenty-five crore rupees in the previous year relevant to the assessment year for which deduction under this section is claimed. This amendment will take effect from 1st April, 2021 and will, accordingly, apply in relation to the assessment year 2021-2022 and subsequent assessment years. (Feb 2020)
37. The Finance Act 2020 provides for amendment in sections 156, 191 and 192 of the Income Tax Act laying to enable employees receiving specified security or sweat equity share as perquisite under section 17(2)(vi) of an eligible startup referred to in section 80-IAC, to deduct or pay, as the case may be, tax on such income within fourteen days after the expiry of forty-eight months from the end of the relevant assessment year; or from the date of the sale of such specified security or sweat equity share by the assessee; or from the date of the assessee ceasing to be the employee of the person, whichever is earlier, on the basis of rates in force of the financial year in which the said specified security or sweat equity share is allotted or transferred. This amendment will take effect from 1st April, 2020. As per the earlier norms, the said perquisite including ESOPs were taxed in the hands of the employee at the time of exercise of the option.
Ministry of Electronics and Information Technology
38. Removal of clause from Electronic Development Fund (EDF) operating guidelines stating that if a fund draws from Fund of Funds for Startups, then they cannot draw from EDF and vice versa. (Nov, 2018)
Ministry of Commerce and Industry, Department for Promotion of Industry and Internal Trade
39. Amendment in the definition of a Startup: An entity shall be considered as a Startup upto a period of ten years from the date of incorporation/ registration and turnover of the entity for any of the financial years since incorporation/ registration has not exceeded one hundred crore rupees. (Feb, 2019)
This information was given by the Union Minister of Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, in a written reply in the Rajya Sabha today.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
স্তার্ত-অপশিংদা কোবিদ-১৯গী শাফু
23 SEP 2020 2:36PM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর ৬, ২০২০ ফাওবদা দি.পি.আই.আই.তি.না শক খঙলবা স্তার্তঅপশিংনা মশানা রিপোর্ত তৌরখিবা থবকশিংগী মশিং, হৌখিবা চহি অহুমগী চহি-চহিগী ওইরিবা অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরি। দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ত্রেদনা স্তার্তঅপশিংগী জি.দি.পি.গী দেতা থমদে।
কেনেন্দর ইয়র
শক খঙলবা স্তার্তঅপশিংনা রিপোর্ত তৌরকখিবা থবক্কী মশিং
২০১৭
৪৯৬৪৮
২০১৮
৯৫৩৩৮
২০১৯
১৫৪৫৫৮
ফন্দস ফোর স্তার্তঅপশিং (এফ.এফ.এস.)কী ফন্দ অসি কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে অমসুং ভারতকী স্তার্তঅপকী ইকোসিস্তেমগী তঙাই ফদবা চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবা লুপা করোর ১০,০০০গী কোর্পস অমগা লোয়ননা জুন ২০১৬দা লিংখৎখি অমদি দোমেস্তিক কেপিতেল ফংহন্নবা দি.পি.আই.আই.তি.না জুন ২০১৬দা লিংখৎখি।ফন্দ ওফ ফন্দস অসিনা স্তার্তঅপশিংদা হকথেংননা ইনবেস্ত তৌদে, মসিগী মহুৎ সেবিদা রেজিস্তর তৌবা অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিং (এ.আই.এফ.শিং), দোতর ফন্দশিং হায়না খঙনবা অসিদা কেপিতেল পীরি, মসিনা অমুক ইক্বিতী অমসুং ইক্বিতী-লিঙ্ক ইন্সত্রুমেন্তশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী হোগৎলক্লিবা স্তার্তঅপশিংদা শেল থাদগনি। এস.আই.দি.বি.আই.দা চান্নবা দোতর ফন্দশিং খন্দুনা ফন্দ অসি পান্নগনি অমদি লৈরিবা কেপিতেল অদু থাদবা য়েংশিনগনি।
এস.আই.দি.বি.আই.না রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না ফন্দ ওফ ফন্দস ফোর স্তার্তঅপস (এফ.এফ.এস.)কী মখাদা অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিং (এ.আই.এফ.শিং)না কোনশিনবা লনাই ইনবেসমেন্তশিং অসি কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা থবক লেপ্পা নত্রগা হন্থবগী রিপোর্ত তৌরক্তে।
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিগী মতুংদা স্তার্ত-অপশিংদা লনাই ইনবেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং এনেক্সর-১ দা পীরি।
এনেক্সর-১
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিগী মতুংদা স্তার্ত-অপশিংদা লনাই ইনবেস্তমেন্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং মখাদা পীরি:
কেন্দ্র সরকার, রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া, সেক্যুরিতীস এন্দ একচেঞ্জ বোর্দ ওফ ইন্দিয়া (সেবি), ইন্সুরেন্স রিগুলেতরী এন্দ দিবেলপমেন্ত ওথোরিতী (আই.আর.দি.এ.আই.) অমসুং সেক্তোরেল মিনিস্ত্রীশিংনা ভারতকী ললোন-ইতিক্কী ফীভম ফগৎহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। ওন্তর্প্রিনোরশিংগী ওইনা তেক্স, রিগুলেতরী অমসুং আর.বি.আই.না পীবা মোনেতরীগী তেংবাং পীবা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং লৌখৎখি।
দি.পি.আই.আই.তি.না কোবিদ-১৯ লান্থেংনবা ঙম্নবা ইন্নোবেতিব সোলুসনশিং পুথোক্নবা য়ুনাইতেদ অগেনস্ত কোবিদ-১৯ ইন্নোবেতিব চেলেঞ্জ হৌদোকখি। লোজিস্তিককী পাম্বৈশিং, তেস্তিংগী পাম্বৈশিং, ক্রিতিকেল ক্যের ইক্বিপমেন্ত, অচৌবা মফম সেনিতাইজেসন তৌবা অমসং কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা অরুবা হীরমশিং য়াওনা কোবিদকী ওইরিবা ফীভম অসি লাকশিন্নবা পাম্বৈশিংগী এপ্লিকেসনশিং লাকখি।
এস.আই.দি.বি.আই.না স্তার্তঅপশিংগীদমক কোবিদ-১৯ স্তার্তঅপ এসিস্তেন্স স্কিম (সি.এস.এ.এস.) হৌদোকখি মসিনা কোবিদ-১৯না পীরিবা শেন্মীৎলোনগী অকায়বা অসি নমথবা ঙম্বা ইন্নোবেতিব স্তার্তঅপশিংদা মতেং পীনবা অমসুং মখোয়গী ইমপ্লোইয়ীশিং শাফনবা অমসুং শেলগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা পান্দম থম্লি। এস.আই.দি.বি.আই.না স্তার্তঅপশিংনা চল্লাইবদা অমসুং শেলগী খুদোংচাদবশিং মায়োক্নরিবা অসি খঙলদুনা অসিগুম্বা স্তার্তঅপশিংদা সি.এস.এ.এস.গুম্বা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা শেলগী তেংবাং পীনবা হোৎনরি। স্কিম অসিগী খুত্থাংদা স্তার্তঅপশিংনা লুপা করোর ২ ফাওবগী লোন লৌবা য়াগনি।
কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা খুদক্কী ওইবা মতেং ফংহন্নবা (সেফ স্কিম) এদ.আই.দি.বি.আই.গী তেংবাং মখাদা এম.এস.এম.ই.কী লোনশিংদা চাদা ৫গী অতাবা শেন্দোই ওইহন্নবা এস,আই.দি.বি.আই.নসু লাউথোকখ্রে। কোবিদ-১৯ লান্থেংনবগা মরী লৈনবা প্রদক্তশিং শাবা নত্রগা সর্ভিস ফংহল্লিবা এম.এস.এম.ই.শিংদা লোন অসি ফংহনগনি, হায়রিবা লোন অসি পুং ৪৮গী মনুংদা ফংহনগনি মসিদা কোল্লতরেল চংলোই অমসুং চেচাং য়াম্না চংলোই।
কোরোনা ভাইরসকী মায়োক্তা লান্থেংনবগা মরী লৈনবা মথৌ তাবশিংগীদমক হোস্পিতালশিং, নর্সিং হোম, ক্লিনিকশিং অসিনচিংবা য়াওনা হেল্থক্যের সেক্তরগী শেলগী মতেং পীনবা এস.আই.দি.বি.আই. মেক ইন ইন্দিয়া সোফ লোন ফন্দ ফোর মাইক্রো স্মোল এন্দ মীদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (স্মাইল) কৌবা স্কিমগী মখাদা হেল্থক্যের সেক্তরগী শেলগী মতেং ফংনবা অহেনবা কান্নবা ফংহল্লি
মখা তানা, অসিগুম্বা রিগুলেতরীগী ওইবা অহোংবা ৩৯ পুরকখ্রে মসিনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস, ইজ রাইজিং কেপিতেল হেনগৎহনগনি অমসুং কম্পাইন্সকী পোৎলুমসু হন্থহল্লগনি। রিগুলেতরী রিফোর্মশিং অসি এনেক্সর-এদা পীরি। মসিগী মনুংদা রিগুলেতরী রিফোর্ম অহুমদি মার্চ ২০২০গী মতুংদা কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না পুরকখিবনি।
এনেক্সর-এ
রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া
১. এক্সতর্নেল কম্মর্সিএল বোরোয়িং ফ্রেমৱার্ককী মখাদা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ৩ ফাওবগী লোন স্তার্তঅপ ইন্তর্প্রাইজশিংদা ফংহনখ্রে (ওক্তোবর, ২০১৬)
২. সেক্যুরিতীস এন্দ একচেঞ্জ বোর্দ ওফ ইন্দিয়া (সেবি)দা রেজিস্তর তৌবা ফোরেন বেঞ্চর কেপিতেল ইনবেসতর (এফ.বি.সি.আই.) অমনা ওতোমেতিক রুৎকী মখাদা সেক্তর অমা হেক্তদা লৈবা স্তার্তঅপশিং য়াওনা সেদ্যুল ৬কী নিতিফিকেসন নম্বর এফ.ই.এম.এ. ২০/২০০০দা য়াওবা থবক থৌরম অমা হেক্তা শরুক য়ারিবা ভারতকী কম্পনী অমগী কেপিতেলদা ১০০% শরুক তম্বা য়াগনি। (ওগস্ত, ২০১৭)
৩. ওভরসীস সবসিদরী লৈবা ভারতকী স্তার্তঅপ অমনা মখোয়গী ওভরসীস সবসিদরীগী এক্সপোর্ত তৌবদগী ফংলকপা/ হায়রিবা ইন্তিতী অসিনা য়োনবদগী ফংলকপা অমসুং /নত্রগা এক্সপোর্ত/য়োনবদগী ফংলকপা মপালগী শেল হাপচিন্নবা ভারতকী মপালদা লৈবা বেঙ্ক অমগা লোয়ননা ফোরেন করেন্সী একাউন্ত অমা হাংবা য়াগনি। (জুন ২০১৬)
৪. সোফৱেয়র এক্সপোর্তরশিংনা ফাইল তৌবা সোফতেক্স ফোরম অসি ওনলাইন্দা ওইহনবা। (ফেব্রুৱারী, ২০১৯)
সেক্যুরিতীস এন্দ একচেঞ্জ বোর্দ ওফ ইন্দিয়া (সেবি)
৫. সেবিনা এমেন্দ তৌবগী মতুং ইন্না এঞ্জেল ফন্দ অমনা ইনবেসমেন্ত তৌবগী লোক ইন পেরিয়দ অসি চহি ৩দগী চহি ১দা হন্থখ্রে (অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিং) (এমেন্দমেন্ত) রিগুলেসন্স, ২০১৬, ০৪-০১-২০১৭দগী চৎনবা হৌখিবা।
৬. সেবিনা পীরিবা অতোপ্পা এ.আই.এফ.শিংগা লোয়ননা এঞ্জেল ফন্দশিংনা মখোয়গী কোর্পসকী ২৫% ফাওবা ওবরসীস বেঞ্চর কেপিতেল অন্দরতেকিংশিংদা ইনবেস্ত তৌবা য়াহনখ্রে। (অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিং) (এমেন্দমেন্ত) রিগুলেসন্স, ২০১৬, ০৪-০১-২০১৭দগী চৎনবা হৌখিবা।
৭. স্কিম অমদা লেরিবা এঞ্জেল ইনবেস্তরশিংগী মশিংগী অপ্পর লিমিৎ অসি সেবিনা এমেন্দ তৌখিবগী মতুং ইন্না নিফু মাপনদগী চনিদা হেনগৎখ্রে। (অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিং) (এমেন্দমেন্ত) রিগুলেসন্স, ২০১৬, ০৪-০১-২০১৭দগী চৎনবা হৌখিবা।
৮. এঞ্জেল ফন্দ অমনা বেঞ্চর কেপিতেল অন্দরতেকিং অমা হেক্তদা ইনবেস্ত তৌবগী খ্বাইদগী তানা মথৌ তাব অসি সেনিনা এমেন্দ তৌবগী মতুং ইন্না লুপা লাখ য়াংখৈদগী লাখ কুন মঙাদা হন্থখ্রে (অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিং) (এমেন্দমেন্ত) রিগুলেসন্স, ২০১৬, ০৪-০১-২০১৭দগী চৎনবা হৌখিবা।
৯. সেবিনা থোকপা “ওপরেতিং গাইদলাইন্স ফোর অল্তর্নেৎ ইনবেস্তমেন্ত ফন্দস ইন ইন্তর্নেস্নেল ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস সেন্তর্স”।(নবেম্বর, ২০১৮)
কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়
১০. লনাই কম্পনীগা (করিগুম্বা লনাই কম্পনী অদুনা স্তার্ত-অপ অমা ওইরবা) মরী লৈনবা ফাইনান্সিএল স্তেৎমেন্তদা কেশ ফ্লো স্তেৎমেন্ত য়াওরোই। (জুন. ২০১৭)
১১. ইনকোর্পরেসন তৌখিবগী তাংদগী চহি মঙা স্তার্ত-অপ অমা ওইনা লৈরিবা লনাই কম্পনী অমদা শেনফমগী চাংদা অথিংবা অমত্তা লৈহন্দনা মেম্বরশিংদগী দিপোজিৎ তৌবসু য়াহনখ্রে। (সেপ্তেম্বর, ২০১৭)
১২. কম্পনীজ এক্ত, ২০১৩গীদমক স্তার্তঅপ দিফাইন তৌখি: দেফিনিসনগী মতুং ইন্না, স্তার্ত-অপ কম্পনী অমগী আর্থদি কম্পনীস এক্ত, ২০১৩গী মখাদা ইনকোর্পরেৎ তৌখ্রবা লনাই কম্পনী অমা অমদি দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদনা থোকখিবা নোতিফিকেসনগী মতুং ইন্না “স্তার্তঅপ” অমা ওইনা শক খঙবা অদুবুনি:। (জুন. ২০১৭)
১৩. স্তেকহোল্দরশিংদগী দিপোজিৎশিং লৌখৎনবা প্রোসিদ্যুরেল কম্পাইন্সতগী কোকপীবা (খুদম ওইনা ওফর সর্কুলর অমা থোকপা নত্রগা দিপোজিৎ রিপেমেন্ত রিজর্ব অমা শেম্বা)। (জুন, ২০১৭)
১৪. লনাই কম্পনী অমগা মরী লৈননা (করিগুম্বা লনাই কম্পনী অদু স্তার্তঅপ অমা ওইরবা), চহিগী রিতর্ন অদু কম্পনীগী সেক্রেতরী নত্রগা কম্পনী সেক্রেতরী লৈত্রবদি কম্পনীগী দিরেক্তরনা খুৎয়েক পীবা য়াগনি। (জুন, ২০১৭)
১৫. কম্পনী অমা (করিগুম্বা লনাই কম্পনী অদুনা স্তার্ত-অপ অমা ওইরবা) অদুনা কেলেন্দর ইয়র অমগী তঙ্খাইদা বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংগী য়ামদ্রবদা মীফম অমা পাঙথোকপা মথৌ তাও অমসুং মীফম অসিগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি নুমিৎ মরফুদরদগী তারোইদবনি। ((জুন, ২০১৭)
১৬. কম্পনী ইনকোর্পরেসন তৌনবা রিজর্বেসনগী মমিং: রুল ৮, কম্পনীজ (ইনকোর্পরেসন) রুল্স, ২০১৪ অসি কম্পনীজ (ইনকোর্পরেসন) ৫শুবা এমেন্দমেন্ত রুল্স, ২০১৯না মহুৎ শিনখ্রে মসিনা হান্না লৈবা কম্পনী অমগী মমিংগা মান্নবদা অনৌবা রিগুলেসন, কম্পনী অমগী পামদবা মমিংশিংগী অনৌবা কেতগোরীশিং অমসুং অয়াবা পীরবা মতমদা শীজিন্নবা য়াবা ৱাহৈশিংগী লিস্ত পীরি। (মে, ২০১৯)
১৭. এমেন্দমেন্ত ইন কম্পনীজ (সিয়র কেপিতেল এন্দ দেবেঞ্চরস) রুল্স ২০১৪: কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ওগস্ত ১৬, ২০১৯দা থোকপা নোতিফিকেসন অমনা প্রমোতরশিং অমসুং স্তার্তঅপশিংগী দিরেক্তশিংদা ই.এস.ও.পি.শিং পীবগী মতম শাংদোকখি, মসি ইনকোর্পরেসন তৌখিবা তাংদগী চহি ৫ ওইরম্বা অদু চহি ১০ ওইখি অমসুং কম্পনীজ (সিয়র কেপিতেল এন্দ দেবেঞ্চরস) রুল্সকী প্রোবিজনশিংগা লোয়ননা দি.পি.আই.আই.তি.না থোকখিবা ফেব্রুৱারী ১৯, ২০১৯গী নোতিফিকেসনগী প্রোবিজন অদুগা মান্নহনগনি।
নোতিফিকেসন অসিনা দিফরেন্সিএল ভোতিং রাইশিংগী সিয়রশিংগী লিমিৎ অসি কম্পনী অপুনবা পোস্ত-ইসুগী পেদ অপ ইক্বিতী কেপিতেলগী ২৬%দগী কম্পনীগী অপুনবা ভোতিং পাৱরগী ৭৪%দা হেনগৎহনখ্রে। মখা তানা, দি.ভি.আর. সিয়রশিং পীনবা হৌখিবা চহি অহুমগী য়েন্থোকপা য়াবা শেন্দোং অসিগী লেপ্তনা ত্রেক রেকোর্দ তৌবগী কন্দিসন অদু লৌথোকখ্রে।(ওগস্ত ২০১৯)
১৮. কোর্পরেৎ সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতী ফন্দশিং: কম্পনীজ এক্ত ২০১৩গী সেক্সন ১৩৫কী মখাদা কেন্দ্র সরকার নত্রগা রাজ্য সরকার নত্রগা এজেন্সী নত্রগা কেন্দ্র সরকার নত্রগা রাজ্য সরকারগী পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংনা ফন্দ থাদবা ইনক্যুবেতরশিং য়াওহন্নবা সেদ্যুল VII অসি এমেন্দ তৌখি, অমসুং সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেদিসিন্দা রিসর্চ তৌরিবা সরকাননা ফন্দ থাদবা য়ুনিবর্সিতীশিং, আই.আই.তি.শিং, নেস্নেল লেবোরেতরীশিং অমসুং ওতোনোমস বোদীশিং ( আই.সি.এ.আর, আই.সি.এম.আর., সি.এস.আই.আর., দিপার্তমেন্ত ওফ এতোনিক ইনর্জী, দি.আর.দি.ও., দি.এস.তি., ইলেক্ত্রোনিক অমসিং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী মন্ত্রালয়গী মখাদা লিংখৎখিবা) অসিনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। (ওক্তোবর, ২০১৯)
১৯. ভারত সরকারগী ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী থৌরাংশিংগী শরুক অমা ওইনা, কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ‘স্পাইস+’ কৌবা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ ৱেব ফোর্ম অমা হৌদোক্তুনা হান্না লৈরিবা স্পাইস অসিগী মহুৎ শিনখ্রে। স্পাইস+ অসিদা কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ ৩না (কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়, লেবর মন্ত্রালয় অমসুং শেনথুমগী মন্ত্রালয়গী রিবেন্যু বিভাগ) অমসুং রাজ্য সরকার অমনা (মহারাস্ত্র) অসিনা সর্ভিস ১০ ফংহনগনি, অসুম্না মসিনা ভারত্তা অনৌবা বিজিনেস অমা হৌদোকপা মতমদা শেল অমদি মতম মাংহল্লরোই অমদি মসি ফেব্রুৱারী ২৩, ২০২০দগী চৎনবা হোদুনা নৌনা ইনকোর্পরেৎ তৌবা কম্পনী পুম্নমক্তা চৎনহনগনি। স্পাইস+ অসিগী শরুক অনি লৈ: পার্ত-এ অনৌবা কম্পনীশিংগী মমিং রিসর্বেসন তৌবগী অমসুং পার্ত বি সর্ভিস মখল কয়া ফংহন্নবগী মখোয় অদুদি (i) ইনকোর্পরেসন (ii) দিনএল্লোৎমেন্ত (iii) পান শোইদনা পীবা (iv) তান শোইদনা পীবা (v) ই,পি.এফ.ও. রেজিস্ত্রেসন শোইদনা পীবা (vi) ই.এস.আই.সি রেজিস্ত্রেসন শোইদনা পীবা (vii) প্রোফেসন তেক্স রেজিস্ত্রেসন (মহারাস্ত্র) শোইদনা পীবা (viii) কম্পনীগী বেঙ্ক একাউন্ত শোইদনা হাংবা and (ix) জি.এস.তি.আই.এন এল্লোৎ তৌবা (করিগুম্বা এপ্লাই তৌখ্রবদি) (ফেব্রুৱারী, ২০২০)
২০. এমেন্দমেন্ত ইন কম্পনীজ (সিয়র কেপিতেল এন্দ দেবেঞ্চর্স) রুল্স ২০১৪: কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না জুন ০৫, ২০২০দা থোকপা নোতিফিকেসন অমনা স্বেৎ ইক্বিতী সিয়রশিংগী মতম শাংদোকখি, মসি ইনকোর্পরেসন তৌখিবা তাংদগী চহি ৫ ওইরম্বা অদু চহি ১০ ওইখি অমসুং কম্পনীজ (সিয়র কেপিতেল এন্দ দেবেঞ্চরস) রুল্সকী প্রোবিজনশিংগা লোয়ননা দি.পি.আই.আই.তি.না থোকখিবা ফেব্রুৱারী ১৯, ২০১৯গী নোতিফিকেসনগী প্রোবিজন অদুগা মান্নহনগনি। (জুন ২০২০)
২১. এমেন্দমেন্ত ইন কম্পনীজ (এসেপ্তেন্স ওফ দিপোজিৎ) রুল্স ২০১৪: কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ০৭ ২০২০দা থোকপা নোতিফিকেসন অমনা ওন্থোকপা য়াবা শেলশিং পীবগী মতম শাংদোকখি, মসি পীখিবা তাংদগী চহি ৫ ওইরম্বা অদু চহি ১০ ওইখি অমসুং কম্পনীজ (সিয়র কেপিতেল এন্দ দেবেঞ্চরস) রুল্সকী প্রোবিজনশিংগা লোয়ননা দি.পি.আই.আই.তি.না থোকখিবা ফেব্রুৱারী ১৯, ২০১৯গী নোতিফিকেসনগী প্রোবিজন অদুগা মান্নহনগনি। (সেপ্তেম্বর ২০২০)
২২. এমেন্দমেন্ত ইন কম্পনীজ (এসেপ্তেন্স ওফ দিপোজিৎ) রুল্স ২০১৪: কোর্পরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রালয়না সেপ্তেম্বর ০৭ ২০২০দা থোকপা নোতিফিকেসন অমনা হায়রি মদুদি লনাই কম্পনী অমগী মেম্বরদগী লৌগদবা দিপোজিৎকী খ্বাইদগী ৱাংবা লিমিৎ অসি স্তার্ত-অপ কম্পনী অমগী ইনকোরপরেসন তৌখিবা তাং অদুদগী চহি ৫গী মহুত্তা চহি ১০ চৎনরোই (সেপ্তেম্বর ২০২০)
শেন্থুম মন্ত্রালয়, রেভিন্যু বিভাগ
২৩. দোমেস্তিক কম্পনীগী মতাংদদি হৌখিবা চহিদা অপুনবা তর্নওভর নত্রগা অপুনবা রিসিপ্তনা লুপা করোর চনিগা য়াঙ্খৈ হেল্লবদি অপুনবা ইনকমগী ২৫ পর্সেন্ততা ইনকম তেক্সনা চার্জ তৌগনি। (ফেব্রুৱারী, ২০১৮)
২৪. ইলিজিবল ব্যুজিনেস অসি সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.দা স্তার্তঅপকী দিফিনিসনগা পুন্না লৈ। (এপ্রিল, ২০১৮)
২৫. ইনকম তেক্স এক্ত, ১৯৬১দা সে্সন ৫৪ই.ই. হৌদোকপা: করিগুম্বা লোং তর্ম কেপিতেল গেন অসি কেন্দ্র সরকারনা নোতিফাই তৌবা ফন্দদা ইনবেস্ত তৌরবদি মসিগী লোং ত্রম কেপিতেল গেনগী তেক্স কোকপীগনি। ইনবেস্ত তৌবা য়াবা খ্বাইদগী য়াম্বা শেনফম অসি লুপা লাখ ৫০নি। মে,২০১৬)
২৬. ইনকম এক্স এক্তকী সেক্সন ৫৪জি.বি.দা এমেন্দমেন্ত: করিগুম্বা লমগী রেসিদেন্ত হাউস নত্রগা রেসিদেন্ত প্লোৎ অদু অখন্নবা এসেৎ লৈনবা শিজিন্ননবা অপুনবা শেনফম অদু ইলিজিবল স্তার্তঅপকী অপীবা ইকুইতী শিয়রগী স্তেকতা ইনবেস্ত তৌরবদি মদুদগী লাকপা কেপিতেল গেন্দা তেক্স লৌরোই। (ফেব্রুৱারী, ২০১৬)
২৭. এসেসমেন্ত চহি তরাগী মহুৎতা এসেসমেন্ত চহি তরামঙা ফাওবা মিনিমম অল্তর্নেৎ তেক্স ক্রেদিৎ য়াহল্লগনি। (২০১৭)
২৮. ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.গী মখাদা একজেম্পসন: ইলিজিবল স্তার্তঅপনা ইনকোর্পোরেৎ তৌবা চহিদগী হৌরগা চহিগী ৭কী মনুংদগী (মমাংদা চহি ৫) থংনবা এসেসমেন্ত চহি ৩গী ইলিজিবল স্তার্তঅপ একজেম্পসন তৌবা। (এপ্রিল, ২০১৮)
২৯. সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ দিরেক্ত তেক্সেসকী সেল্ফ দিক্লেরেসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা ফ্যের মার্কেৎ ভেল্যুগী মথক্তা সিয়র ইসু তৌনবা স্তার্তঅপশিংদা সে্সন ৫৬(২) (viiবি.)গী প্রোবিজনগী মখাদা তেক্স লৌদবা। ইসু তৌরবা মতুং নত্রগা প্রপোজ ইসুগী মতুংদা স্তার্তঅপকী অপুনবা থীখ্রবা শিয়র কেপিতেল অমসুং সিয়র প্রিমিয়ম অসি লুপা করোর ২৫দগী হেল্লোইদবনি। (ফেব্রুৱারী, ২০১৯)
৩০. ওন্থোকপা য়াবা নোৎশিংদা তেক্স লৌবা- বোন্দ, দিবেঞ্চর, দিবেঞ্চর-স্তোক নত্রগা দিপোজিৎ সর্তিফিকেৎকী মতম অসি ৱারী শাবগী মাওইননা পাংথোকখিবা অদুনা ৱারী শাবদগী পুরকপা মসিগী শিয়র অসিগী নত্রগা দিবেঞ্চরগী মতম ওইনা লৌগনি। (মার্চ, ২০১৬)
৩১. ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৫৪জি.বি.গদা এমেন্দমেন্ত অসি এপ্রিল ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌখ্রে: (অগস্ত ২০১৯)
i. স্তার্তঅপতা শিয়র কেপিতেলগী মিনিমম হোল্দিং ৫০% নত্রগা ভোতিং রাইৎকী কন্দিসন অদু ২৫%দা কোমথোকখ্রে।
ii. রেসিদেন্ত প্রোপর্তী য়োনবগী সেক্সন ৫৪জি.বি.গী মখাদা ফংবা কান্নবগী মতম অদু মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
iii. অনৌবা এসেৎ কম্প্যুতর নত্রগা কম্প্যুতর সোফৱ্যেরদা ত্রান্সফর তৌবগী অথিংবা অদু চহি ৫দগী চহি ৩দা ১-৪-২০২০দগী কোমথোকখ্রে।
৩২. ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৭৯দা এমেন্দমেন্ত (অগস্ত ২০১৯): ইলিজিবল স্তার্তঅপশিংনা মখাগী কন্দিসন অনি অসিগী মনুংদা অমা মপুং ফারবদি মখোয়গী অমাংশিং মাংদা পুখৎপা য়াগনি:
i. শিয়র হোল্দিং/ভোতিং পাৱর ৫১% মখাতান লৈবা নত্রগা
ii. ভোতিং পাৱর কেরী তৌরগা ওরিজিনেলশিয়র হোল্দিং ১০০% মখাতান লৈবা
৩৩. ইনবেস্তমেন্ত ফন্দশিংদা অমাংবশিং পাস তৌবা য়াহনবা হায়বদি কেতগোরী I অমসুং II এ.আই.এফ.কা মান্নবা ইনকম খুত্থাংদা পাস তৌবা। মসিগী এমেন্দমেন্ত অসি এপ্রিল ১, ২০২০দগী চৎনবা হৌগনি এসেসমেন্ত চহি ২০২১-২০২২ অমসুং থংনবা এসেসমেন্ত চহিগা মরী লৈননা এপ্লাই তৌগনি। (ওগস্ত ২০১৯)
৩৪. স্তার্তঅপ অমগী মনুংদা কেতগোরী I এ.আই.এফ.কী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ তৌবা ইনবেস্তমেন্ত অসি আই.তি. এক্তকী সেক্সন ৫৬(২)(viiবি.)গী প্রোবিজনগী এপ্লিকেবিলিতীদগী কোমথোকখ্রে। মসিগী কোমথোকপা অসিনা কেতগোরী I এ.আই.এফ. অমসুং কেতগোরী II এ.আই.এফ.কী সব কেতগোরী পুম্নমক্তা হায়রিবা সেক্সন অসিদা “স্পেসিফিক ফন্দস” হায়না হৌদোক্তুনা য়াওহনখ্রে। (অগস্ত ২০১৯)
৩৫. ফাইনান্সিএল এক্ত ২০২০না অকক্নবা ব্যুজিনেসকা মরী লৈনবা অখন্নবা প্রোবিজনগা মরী লৈননা ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.দা এমেন্দমেন্ত পী। সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.গী ইন্তর এলিয়াদা পীরিবা প্রোবিজনশিং অসিনা ইলিজিবল স্তার্তঅপ অমগী ইলিজিবল ব্যুজিনেস অমগী এসেসীগী ওপ্সনগী চহি তরেৎকী মনুংদা থংনবা এসেসমেন্ত চহি অহুমগী অমসুং মমাং চহিদা অপুনবা তর্নোভরনা করোর চামা হেন্দ্রবা মসিগী সেক্সন অসিগী মখাদা অতোংবগী চাদা চামাগা মান্নবা শেনফম অমা ককপগী অয়াবা পীরি। মসিগী এমেন্দমেন্ত অসি এপ্রিল ১, ২০২১দগী চৎনবা হৌগনি এসেসমেন্ত চহি ২০২১-২০২২ অমসুং থংনবা এসেসমেন্ত চহিগা মরী লৈননা এপ্লাই তৌগনি। (ফেব্রুৱারী ২০২০)
৩৬. ফাইনান্সিএল এক্ত ২০২০না অকক্নবা ব্যুজিনেসকা মরী লৈনবা অখন্নবা প্রোবিজনগা মরী লৈননা ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.দা এমেন্দমেন্ত পী। সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.গী ইন্তর এলিয়াদা পীরিবা প্রোবিজনশিং অসিনা ইলিজিবল স্তার্তঅপ অমগী ইলিজিবল ব্যুজিনেস অমগী এসেসীগী ওপ্সনগী চহি তরাগী মনুংদা থংনবা এসেসমেন্ত চহি অহুমগী অমসুং অপুনবা তর্নোভরনা করোর চামা হেন্দ্রবা অদুগা মমাংগী মরী লৈনবা এসেসমেন্ত চহিগী মসিগী সেক্সন অসিগী মখাদা ক্লেম তৌবা শেনফমগী অদু করোরো ৩৫ ওইরবদি অতোংবগী চাদা চামাগা মান্নবা শেনফম অমা ককপগী অয়াবা পীরি। মসিগী এমেন্দমেন্ত অসি এপ্রিল ১, ২০২১দগী চৎনবা হৌগনি এসেসমেন্ত চহি ২০২১-২০২২ অমসুং থংনবা এসেসমেন্ত চহিগা মরী লৈননা এপ্লাই তৌগনি। (ফেব্রুৱারী ২০২০)
৩৭. ফাইনান্সিএল এক্ত ২০২০না ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন ১৫৬, ১৯১ অমসুং ১৯২ এমেন্দমেন্ত অসিনা সেক্সন ৮০-আই.এ.সি.দা পনবা ইলিজিবল স্তার্তঅপ অমগী সেক্সন ১৭(২) (vi)গী মখাদা ইমপ্লোইয়ীশিংগী মরী লৈনবা এসেস্মেন্ত চহিগী লোইবদগী থা নিফু নিপাল লোইবদা তেক্স ওইনা নত্রগা কেস ওইনা সিক্যুরিতী নত্রগা স্বেৎ ইকুইতী তৌনবা পীরী; এসেসসীশিংনা শিয়র তৌবা অসিগুম্বা অকক্নবা সিক্যুরিতী নত্রগা স্বেৎ ইকুইতী অসি য়োনবগী মতমদগী; হায়রিবা সিয়র তৌখিবা অকক্নবা সিক্যুরিতী নত্রগা স্বেৎ ইকুইতী অসি এলোৎ তৌখিবা নত্রগা ত্রান্সফর তৌখিবা শেনবা চহিগী রেৎশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা খ্বাইদগী ঙনবদা এসেসসীনা কনাগুম্বগী ইমপ্লোই ওইবদা অথিংবা থম্বা। মসিগী এমেন্দমেন্ত অসি ২০২০গী এপ্রিল ১দগী চৎনবা হৌখ্রে। অহানবগী নোর্মশিংগী মতুং ইন্না ই.এস.ও.পি.শিং য়াওনা হায়রিবা কান্নবশিং অসি ইমপ্লোইয়ীশিংগী খুৎতা তেক্স কারম্মি।
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
৩৮. করিগুম্বা স্তার্তঅপশিংগী ফন্দ ওফ ফন্দসতগী ফন্দ অমা লৌথোক্লবদি ই.দি.এফ. দ্রো তৌবা য়ারোই অমসুং ভাইস ভর্সা হায়বা গাইদলাইনশিং ওইনা মথৌ তৌরিবা অসি ইলেক্ত্রোনিক দিবেলপমেন্ত ফন্দ (ই.দি.এফ.)দগী ক্লোজ অসি লৌথোকপা। হেক্নোলোজ(ফেব্রুৱারী, ২০১৮)
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়, দিপার্তমেন্ত ফোর প্রমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ
৩৯. স্তার্তঅপ অমা ওইবগী এমেন্দমেন্ত: ইনকোর্পোরেসন / রেজিস্ত্রেসনগী নুমিৎ অদুদগী চহি তরাগী মতম শুরবা অমসুং এন্তিতী অদুগী ইনকোর্পোরেসন / রেজিস্ত্রেসন হেক তৌবদগী শেনবা চহি অমহেক্তগী তর্নওভর অসি লুপা করোর চামাদগী হেন্দবা মতমদা এন্তিতী অদুবু স্তার্তঅপ অমা ওইনা লৌগনি। (ফেব্রুৱারী, ২০১৯)
মসিগী ৱারোল অসি ঙসি রাজ্য সভাদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিনি।