Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Benefits of Agricultural Schemes to Farmers
23 SEP 2020 1:44PM by PIB Delhi
Agriculture is a State Subject. Government of India facilitates the State Governments through many Centrally Sponsored and Central Sector Schemes to increase production, to reduce cost of cultivation like Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY), Soil Health Card Scheme, Sub Mission on Agricultural Mechanisation etc.
A statement showing the amount of budget allocated and amount spent thereon during the last five years is as under:
Soil Health Card(SHC) Scheme
(Rs. In Crore)
Financial Year
Allocation
Release
2015-16
200.00
140.82
2016-17
368.30
229.16
2017-18
458.76
194.93
2018-19
384.19
315.71
2019-20
333.95
159.43
SUBMISSION ON AGRICULTURAL MECHANIZATION (SMAM)
Year
Budget Allocation
Amount Spent
(RUPEES IN CRORE)
2014-15
208.3
181.35
2015-16
177.85
151.74
2016-17
180.00
363.63
2017-18
577.58
791.04
2018-19
1200.00
1126.77
2019-20
1033.34
992.19
2020-21
(AS ON DATE)
1033.09
626.48
Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana-Per Drop More crop
(Rs. In crore)
Financial Year
Allocation
Release
2015-16
1073.13
1000.28
2016-17
2326.00
1990.57
2017-18
3395.00
2817.97
2018-19
3983.00
2915.64
2019-20
3486.65
2699.62
The number of farmers benefited under the schemes year wise is given below:
Soil Health Card (SHC)
Year
No. of farmers benefited
2015-16
256.84
2016-17
817.28
2017-18
302.14
2018-19
873.56
2019-20
16.80
SUBMISSION ON AGRICULTURAL MECHANIZATION (SMAM) WEF APRIL,2014 ( As on 31.8.2020)
Approved activities
Total Trainees
Trained
Total Agricultural Machinery Distributed including Tractor, Power Tiller & Self Propelled Machinery
Total
Custom Hiring Centres Established
Total
Hi-Tech Hubs Established
Total
Farm Machinery Banks Established at Farmers Level
(in Numbers)
69138
1241592
12450
299
13334
Under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY), 4592137 farmers have benefitted since 2015-16 till date.
While a comprehensive study regarding these issues is not available, according to evaluation carried out in respect of some schemes the following is brought out:
Soil Health Card Scheme
As per feedback received from farmers from 21 states covering 171 districts, it emerged that application of fertilizers as per the recommendation of Soil Health Cards led to savings in nitrogen fertilizers like urea thereby resulting in reduction in cost of cultivation.
• Rice – the cost of cultivation is reduced by 16-25% and savings of nitrogen are found to be around 20 Kg per hectare.
• Pulses – 10-15% reduction in cost of cultivation and savings of 10 Kg per hectare of urea is observed.
• Oil Seeds – reduction in cost of cultivation is 10-15% and savings on Nitrogen are 9 Kg/acre in sunflower, around 23 kg/acre in ground nut and around 30 kg/acre in castor.
• Cash crops – in case of cotton, reduction in cost of cultivation is 25% and savings on nitrogen fertilizer is around 35 kg/acre.
• Horticulture crops- In potato, 46 kg/acre of nitrogen saving is observed.
Judicious use of fertilizers also resulted in increased production of crops.
• Cereals-increase in production of 10-20% in paddy, 10-15% in wheat and Jowar.
• Pulses-Increase in production of 10-30% in pulses.
• Oilseeds- Increase in production of around 40% in oilseeds.
• Cotton- Increase in production of around 10-20% in cotton.
Savings on fertilizers and increase in production also resulted in increased income to farmers:
• Paddy: Increase in income of around Rs. 4500/ per acre.
• Tur: Increase in income of Rs. 25000-30,000/- per acre
• Sunflower: Increase in income of around Rs. 25000/- per acre
• Groundnut: Increase in income of around Rs. 10000/- per acre
• Cotton: Increase in income of around Rs. 12000/- per acre
• Potato: Increase in income of around Rs. 3000/- per acre.
Micro Irrigation
An impact evaluation study for Micro Irrigation completed in the 2014 and major findings of the study are:
• Irrigation cost reduced by 20% to 50% with average of 32%.
• Electricity consumption reduced by about 31%.
• Saving of fertilizers varies from 7% to 42%.
• Average productivity of fruits and vegetables increased by about 42.3% and 52%.
• Overall income enhancement of farmers was in the range of 20% to 68% with average of 48.5%.
The DAC&FW has recommended to the Department of Revenue to review the GST rates imposed on agriculture relevant inputs, equipment, appliances, machinery etc and take necessary steps to reduce the same to a reasonable level of either ‘Nil’ or at the most 5%.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha today

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিংদা এগ্রিকলচর স্কীমশিংগী কানবা
23 SEP 2020 1:44PM by PIB Imphal
এগ্রিকলচর হায়বসি রাজ্যগী ওইবা হিরম অমনি। ভারত সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা পোত্থোক হেনগৎহন্নবা, লৌউ-শিংউবদা শেল চংবা হন্থহন্নবা প্রধানমন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা(পি.এম.এস.কে.এস.ৱাই.), সোইল হেল্থ কার্দ স্কীম, সব মিশন ওন এগ্রিকলচরেল স্কীমনচিংবগুম্বা কেন্দ্রনা পাংথোকপা অমদি কেন্দ্রগী সেক্তরর স্কীমশিংদগী খুদোংচাবা কয়া পীরি।
হৌখিবা চহি মঙাদা বজেত্তা অয়াবা পীখিবা অমদি চাদিং তৌখিবা শেনফম অদু উৎপা ৱারোল অসি মখাদা পীরিঃ
সোইল হেল্থ কার্দ(এস.ঐচ.সি.) স্কীম
(লুপা করোরদা)
শেনবা চহি
অয়াবা ফীখিবা
থাদোকখিবা
২০১৫-১৬
২০০.০০
১৪০.৮২
২০১৬-১৭
৩৬৮.৩০
২২৯.১৬
২০১৭-১৮
৪৫৮.৭৬
১৯৪.৯৩
২০১৮-১৯
৩৮৪.১৯
৩১৫.৭১
২০১৯-২০
৩৩৩.৯৫
১৫৯.৪৩
সবমিসন ওন এগ্রিকলচরেল মেকানিজম (এস.এম.এ.এম.)
চহি
অয়াবা পীখিবা বজেৎ
চাদিং তৌখিবা শেনফম
(লুপা করোরদা)
২০১৪-১৫
২০৮.৩
১৮১.৩৫
২০১৫-১৬
১৭৭.৮৫
১৫১.৭৪
২০১৬-১৭
১৮০.০০
৩৬৩.৬৩
২০১৭-১৮
৫৭৭.৫৮
৭৯১.০৪
২০১৮-১৯
১২০০.০০
১১২৬.৭৭
২০১৯-২০
১০৩৩.৩৪
৯৯২.১৯
২০২০-২১
(হৌজিক ফাওবদা)
১০৩৩.০৯
৬২৬.৪৮
প্রধানমন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা-পর দ্রোপ মোর ক্রোপ
(লুপা করোরদা)
শেনবা চহি
অয়াবা পীখিবা
থাদোকখিবা
২০১৫-১৬
১০৭৩.১৩
১০০০.২৮
২০১৬-১৭
২৩২৬.০০
১৯৯০.৫৭
২০১৭-১৮
৩৩৯৫.০০
২৮১৭.৯৭
২০১৮-১৯
৩৯৮৩.০০
২৯১৫.৬৪
২০১৯-২০
৩৪৮৬.৬৫
২৬৯৯.৬২
চহি-চহিগী ওইনা স্কীমশিং অসিগী মখাদা কান্নবা ফংহনখিবা লৌমীগী মশিং অসি মখাদা পীরিঃ
সোইল হেল্থ কার্দ (এস.ঐচ.সি.)
চহি
কান্নবা ফংখ্রবা লৌমীশিংগী মশিং
২০১৫-১৬
২৫৬.৮৪
২০১৬-১৭
৮১৭.২৮
২০১৭-১৮
৩০২.১৪
২০১৮-১৯
৮৭৩.৫৬
২০১৯-২০
১৬.৮০
এপ্রীল,২০১৪দগী চৎনবা হৌখবা (৩১.৮.২০২০ ফাওবা)সবমিসন ওন এগ্রিকলচরেল মেকানাইজেসন(এস.এম.এ.এম.)
অয়াবা পীরবা থবকশিং
অপুনবা Trainees
Trained
ত্রেক্তর, পাৱর তিল্লর অমসুং শেল্ফ প্রোপেল তৌবা মেছিনশিং য়াওনা য়েন্থোকখিবা অপুনবা এগ্রীকলচরগী ওইবা মেছিনশিং
লিংখৎখিবা অপুনবা
কস্তম হায়রিং সেন্তরশিং
লিংখৎখিবা অপুনবা হাই-তেক হবশিং
লৌমীশিংগী থাক্তা লিংখৎখিবা অপুনবা মেছিনরী বেঙ্কশিং
(মশিংদা)
৬৯১৩৮
১২৪১৫৯২
১২৪৫০
২৯৯
১৩৩৩৪
প্রধানমন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা(পি.এম.এস.কে.এস.ৱাই.)গী মখাদা, ২০১৫-১৬দগী হৌজিকফাওবদা লৌমী ৪৫৯২১৩৭দা কান্নবা পীখ্রে।
অদুমকপু ৱাফমশিং অসিগা মতাংদা মপুং ওইনা নৈনবা অসি ফংদবনাকরিগুম্বা মতাং স্কীম খরগী মতাংদা ইভালুএসন তৌখিবগী মতাংদা ৱাফম খরা মখাদা পীরিঃ
সোইল হেল্থ কার্দ স্কীম
জিলা ১৭১ য়ৌনা রাজ্য ২১দগী লৌমীশিংনা পীরকখিবা ফীদবেক্কী মতুং ইন্না সোইল হেল্থ কার্দকী মতাংদা হায়রকখিবগী মতুং ইন্না য়ুরিয়াগুম্বা নাইত্রোজেন হারশিং অসি য়াম্না চংহন্দবনা লৌ উবদা চেংবা চাদিং অসি হন্থহনখ্রে হায়বা খংবা ঙম্লে।
• চেং – লৌ উবদা চংবা শেনফমগী ১৬-২৫% হন্থরে অমসুং নাইত্রোজেন চংবা অসি হেক্তর অমদা কিলোগ্রাম ২০ হন্থরে।
• হৱাই মরুশিং– লৌ উবদা চংবা শেনফমগী ১০-১৫% হন্থরে অমসুং য়ুরিয়া চংবা অসি হেক্তর অমদা কিলোগ্রাম ১০হন্থবা উরে।
• থাও থোকপা মরু– লৌ উবদা চংবা শেনফমগী ১০-১৫% হন্থরে অমসুং নুমিৎলৈদনা নাইত্রোজেন চংবা অসি একর অমদা কিলোগ্রাম ৯, লৈবাক হৱাইদনা একর অমদা কিলোগ্রাম ২৩মু অদুগা কেগেদনা একেরদা কিরোগ্রাম ৩০মুক হন্থরে।
• কেশ-ক্রোপশিং– লশিংগী ওইনা লৌ উবদা চংবা শেনফমগী ২৫% হন্থরে অমসুং নাইত্রোজেনগী হার চংবা অসি একর অমদা কিলোগ্রাম ৩৫রোম হন্থরে।
• হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিং- আলুদা নাইত্রোজেন অসি একর অমদা কিলোগ্রাম ৪৬ চংবা হন্থবা উখি।
হারশিং অসি নিংথিনা শিজিন্নবনা মহৈ-মরোং লোকপগী পোত্থোক অসি হেনগৎলকখি
• ফৌদা চেং-হৱাই-পোত্থোক অসি ১০-২০% হেনগৎখি, গেহু অমসুং চনান্দা ১০-১৫% হেনগৎখি।
• হৱাই-মরুশিং-হৱাই-মরুশিংদা ১০-৩০% পোত্থোক হেনগৎখি।
• থাও থোকপা মরু– থাও থোকপা মরুদা ৪০% পোত্থোক হেনগৎখি।
• লশিং- লশিংদা ১০-২০%রোম পোত্থোক হেনগৎখি।
•
হারশিং য়াম্না চংহন্দবনা অমদি পোত্থোক হেনগৎপনা লৌমীগী শেন্মিৎলোন হেনগৎহনখি:
• ফৌ: একরদা লুপা ৪৫০০/গীশেন্মিৎলোন হেনগৎকপা।
• তুৱর: ২একরদা লুপা ৫০০০-৩০,০০০/গী শেন্মিৎলোন হেনগৎকপা।
• নুমিৎলৈ: একরদা লুপা ২৫০০০/-রোমগী শেন্মিৎলোন হেনগৎকপা।
• লৈবাক হৱাই: একরদা লুপা ১০০০০রোম শেন্মিৎলোন হেনগৎকপা।
• লশিং: একরদা লুপা ১২০০০রোম শেন্মিৎলোন হেনগৎকপা।
• আলু: একরদা লুপা ৩০০০রোমগী শেন্মিৎলোন হেনগৎকপা।
অপিকপা ইথৈ-লৌখোং
অপিকপা ইথৈ-লৌখোংগী মতাংদা ২০১৪দা লোইশিনখিবা ইভালুএসন তৌবগী নৈনবা অমদা ফংখিবশিং অদুদিঃ
• ইথৈ-লৌখোংদা চংবা শেনফম অসি ৩২%গী চাংচত্তা ২০% দগী ৫০% ফাওবা হন্থখি।
• ইলেক্ত্রিসিতী চংবা অসি ৩১%রোম হন্থখি।
• হারশিং চংবা অসি তোঙান-তোঙান্না ৭% দগী ৪২% ফাওবা চংহনখিদে।
• উহৈ-ৱাহৈ অমদি এঞ্জাং-নাপীগী পুথোকপা অসি চাংচৎ ওইনা ৪২.৩% অমদি ৫২% ফাওবা হেনগৎখি।
• লৌমীশিংগী অপুবা শেন্মিৎলোন অসি ৪৮.৫%গী চাংচৎকা কোন্না ২০% দগী ৬৮% ফাওবগী চাংদা হেনগৎখি।
দি.এ.সি. অমসুং এফ.দব্লয়ু,.না গিভিন্যু বিভাগতা এগ্রিকলচরগা মরি লৈনবা ইনপুৎশিং, খুৎলাইশিং, এপ্লাইএন্সশিং, মেছিনশিংনচিংবদা হাপখিবা জি.এস.তি অসি য়েংশিন্নবা হায়খ্রে অমদি মথৌ তাবা থবকশিং পায়খত্তুনা হায়রিবশিং অসি মরম চাবা থাক্তা ‘সিনো’ নত্রগা ৫% ফাওবা ওইহন্নবা হায়খ্রে।
মসিগী পাও অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।