এতোমিক ইনর্জী মন্ত্রালয়
সরকারনা লৈবাক অসিদা ন্যুত্রিনো ওবজর্বেতরী অমা শেম্লগনিঃ দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ
21 SEP 2020 4:50PM by PIB Imphal
রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), অৱাং নোংপোক্কী লমদম চাউখৎপা (দোনের), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রাইবেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দাঃ জিতেন্দ্রা সিংহনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লৈবাক অসিদা ন্যুত্রিনো ওবজর্বেতরী অমা শেম্লগনি হায়খ্রে।
ভারত্তা লৈগদবা ন্যুত্রিনো ওবজর্বেতরী (আই.এন.ও.)না পৃথীবিগী এতমোস্ফ্যারদা পুথোকপা ন্যুত্রিনোশিং য়েংশিনগনি। মসিগী য়েংশিনবগী থৌওং অসিনা নুমিৎ অমসুং পৃথীবিগী এতমোস্ফ্যারনা মরু ওইবা সোর্স ওইবা ন্যুত্রিনো পার্তিকলশিংগী মতাংদা অহেনবা ৱাফম কয়া পীবা ঙম্লগনি। মসিগী ন্যুত্রিনো দিতেক্তর অসি মেগ্নেতাইজদ আইরন কেলোরিমীতর অমা ওইগনি অমসুং মসিনা লৈবাক অমা হেক্তনা শাবা খ্বাইদগী লুম্বা ওইগনি। মসি শানবা মফম অসি তমিল নাদুগী থেনি জিলাগী নোংচুপ বোদি চিঙদা ওইরগনি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগনা পীরকপা ৱারোলগী মতুং ইন্না রাজ্য খুদিংদা লৈবা ওবজর্বেতরী মশিং অসি মখাদা পীরিঃ
১) করনাতকাঃ এস্ত্রোনোমিকেল ওবজর্বেতরী ৬
২) উত্তরাখন্দঃ এস্ত্রোনোমি অমসুং এস্ত্রোফিজিক্স; অমসুং এত্মোস্ফ্যার নৈনবগী ওবজর্বেতরী ৪
৩) ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওগ জিওমেগ্নেতিজম (আই.আই.জি.)না মখাদা পীরিবা স্ত্রেতজিক ওইবা মফমশিংদা লৈবা মেগেনেতিক ওবজর্বেতরীশিং অসি চলায়রিঃ
ক) আন্ধ্র প্রদেশ- ১
খ) তমিল-নাদু - ১
গ) অসম - ১
ঘ) মেঘালয় - ১
ঙ) গুজরাত - ১
চ) মহারাস্ত্রা- ১
ছ) রাজস্থান - ১
জ) জম্মু অমসুং কশ্মির - ১
ঝ) উত্তর প্রদেশ - ১
ন) অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ (য়ু.তি.) - ১
প) পুদুচেরী – ১

Department of Atomic Energy
Government to set up Neutrino Observatory in the country: Dr.Jitendra Singh
21 SEP 2020 4:50PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge), Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh today said in a written reply in Lok Sabha that Government has a proposal to set up Neutrino Observatory in the country.
India based Neutrino observatory (INO) will observe neutrinos produced in the atmosphere of the Earth. This observation will tell us more about the properties of neutrino particles, whose main source is the Sun and the Earth's atmosphere. The neutrino detector will be a magnetized iron calorimeter, which will be the heaviest one made by any country. The site identified is in Bodi West Hills, in Theni district, Tamil Nadu.
As per the information provided by the Department of Science and Technology, State-wise number of observatories are as follows:
1. Karnataka - Six Astronomical observatories.
2. Uttarakhand- Four Observatories for study of Astronomy & Astrophysics and Atmospheric Studies.
3. Indian Institute of Geomagnetism (IIG) operates strategically located Magnetic Observatories across the country as follows:
1. Andhra Pradesh - One
2. Tamil Nadu - One
3. Assam - One
4. Meghalaya - One
5. Gujarat - One
6. Maharashtra - One
7. Rajasthan - One
8. Jammu & Kashmir - One
9. Uttar Pradesh - One
10. Andaman & Nicobar Island (UT) - One
11. Puducherry (UT) – One.