হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লায়চৎ অসিগা মরী লৈনবা ৱাখলগী ওইবা অনাবগী কেসশিং হেনগৎলকপা
20 SEP 2020 8:17PM by PIB Imphal
সরকারনা কোবিদ-১৯ মনুংদা সাইকোসোসিএলগী ওইবা তেংবাং পীনবা থৌরাং কয়া লৌখৎখ্রে
থৌরাংশিং অসিদা য়াওরিবশিং অদুদি:
1. মেন্তেল হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংনা তোঙান তোঙানবা তার্গেৎ গ্রুপশিং ওইনা খায়দোক্লিবা মদুদি অঙাংশিং, মীয়াই চল্লবশিং, অহল ওইরবশিং, নুপীশিং অমসুং হেল্থক্যের ৱার্করশিং হায়রিবা শোকহল্লবা মীওই পুম্নমক অসিদা সাইকোসোসিএলগী ওইবা তেংবাং পীনবা ২৪/৭ মথৌ তৌগদবা হেল্পলাইন অমা হাংদোকখ্রে।
2. খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা মতেং পাংনবা ৱাখলগী ওইবা অনাবশিং য়েংশিন্নবা গাইদলাইনশিং/এদবাইজরীশিং থোকখ্রে
3. অৱাবা অমদি খোইরাং খোই শাউনবা কোকহন্নবা অমসুং মীপুম খুদিংদা তেংবাং ফংহনবা ঙম্বা এনভাইর্নেম্ত অমা ওইহন্নবা অনৌবা ৱাখল পুথোক্তুনা অমসুং ওদিও-ভিস্যুল মেতরিএলশিংগী মওংদা তোঙান তোঙানবা মীদিয়া প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা থবক অসিবু শৌগৎপা।
4. নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল হেল্থ এন্দ ন্যুরোসাইন্সেস (নিমহান্স), বেঙ্গলুরুনা অকুপ্পা মরোল য়াওবা গাইদলাইনশিং থোকপা –“কোবিদ-১৯ লায়চৎকী মনুংদা ৱাখলগী ওইবা অনাবা – জেনরেল মেদিকেল অমসুং স্পেসিএলাইজ মেন্তেল হেল্থ ক্যেরগী মফমশিংগী পাউতাক”।
5. গাইদলাইন, এদবাইজরী অমসুং হীরম অসি শৌগৎপগী মেতরিএল পুম্নমক হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইৎতা “বিহেবিয়রেল হেল্থ – সাইকোসোসিএল হেল্পলাইন”গী মখাদা ফংগনি (https://www.mohfw.gov.in/)।
6. (আই.জি.ও.তি.)-দিক্সা প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা সাইকোসোসিএলগী ওইবা তেংবাং অমসুং ত্রেনিং অসি পাংহনবদা হেল্থ ৱার্করশিংগী ওইবা নিমহান্সনা ওনলাইন কেপাসিতী বিল্দিং তৌরি।
মসি রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Pandemic related rise in mental illness cases
20 SEP 2020 8:17PM by PIB Delhi
The Government has taken a number of initiatives to provide psychosocial support during COVID-19.
These initiatives include:
1. Setting up of a 24/7 helpline to provide psychosocial support, by mental health professionals, to the entire affected population, divided into different target groups viz children, adult, elderly, women and healthcare workers.
2. Issuance of guidelines/ advisories on management of mental health issues, catering to different segments of the society.
3. Advocacy through various media platforms in the form of creative and audio-visual materials on managing stress and anxiety, and promoting an environment of support and care for all.
4. Issuance of detailed guidelines by the National Institute of Mental Health and Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru- "Mental Health in the times of COVID-19 Pandemic - Guidance for General Medical and Specialized Mental Health Care Settings".
5. All the guidelines, advisories and advocacy material can be accessed on Ministry of Health and Family Welfare website under “Behavioural Health – Psychosocial helpline” (https://www.mohfw.gov.in/).
6. Online capacity building of health workers by NIMHANS in providing psychosocial support and training through (iGOT)-Diksha platform.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.