Ministry of Health and Family Welfare
HIV/AIDS Patients in India
20 SEP 2020 8:24PM by PIB Delhi
As per the latest HIV estimates report (2019) of the Government, India is estimated to have around 23.49 lakh people living with HIV/AIDS (PLHIV) in 2019. The HIV epidemic has an overall decreasing trend in country with estimated annual New HIV infections declining by 37% between 2010 and 2019.
HIV infection in India is mainly caused by engagement in high risk behaviours. The main high-risk behaviours identified for HIV infection in India includes unprotected heterosexual behaviour, unprotected homosexual behaviour, and unsafe injecting drug use behaviour.
There are no dedicated hospitals for the treatment of HIV/AIDS patients. However, under the National AIDS Control Programme (NACP) of the Government, as on July 2020, there are 570 Anti-retroviral treatment (ART) Centers and 1264 Link ART Centers.
State/UT-wise details of people living with HIV/AIDS in 2018 and 2019 as per the latest HIV estimates report (2019) is at Annexure.
Annexure
Statement on State/UT-wise people living with HIV/AIDS in 2018 and 2019 (In lakh)
S No
State/UT
2018
2019
1
Andhra Pradesh
3.28
3.14
2
Arunachal Pradesh
0.01
0.01
3
Assam
0.21
0.21
4
Bihar
1.31
1.34
5
Chhattisgarh
0.42
0.43
6
Delhi
0.66
0.68
7
Goa
0.05
0.05
8
Gujarat
1.04
1.04
9
Himachal Pradesh
0.07
0.07
10
Haryana
0.45
0.45
11
Jharkhand
0.22
0.23
12
Jammu & Kashmir and Ladakh
0.06
0.06
13
Karnataka
2.80
2.69
14
Kerala
0.24
0.24
15
Meghalaya
0.11
0.11
16
Maharashtra
4.05
3.96
17
Manipur
0.29
0.29
18
Madhya Pradesh
0.59
0.59
19
Mizoram
0.20
0.20
20
Nagaland
0.22
0.23
21
Odisha
0.50
0.49
22
Punjab
0.66
0.66
23
Rajasthan
0.62
0.63
24
Sikkim
0.003
0.003
25
Tamil Nadu
1.59
1.55
26
Tripura
0.02
0.03
27
Uttarakhand
0.11
0.11
28
Uttar Pradesh
1.61
1.61
29
West Bengal
0.73
0.74
30
Andaman & Nicobar Islands
0.005
0.005
31
Chandigarh
0.02
0.02
32
Dadra & Nagar Haveli
0.01
0.01
33
Daman & Diu
0.005
0.005
34
Puducherry
0.05
0.05
35
Telangana
1.60
1.58
36
India
23.81
23.49
Source: India HIV Estimates 2019 report
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারত্তা ঐচ.আই.ভি./এ.আই.দি.এস.না নাবা মী মশিং
20 SEP 2020 8:24PM by PIB Imphal
খ্বাইদগী অনৌবা ঐচ.আই.ভি.গী মশিং হোৎলবা সরকারগী রিপোর্ত(২০১৯)অমদা, ২০১৯দা ভারত্তা ঐচ.আই.ভি./এ.আই.দি.এস. (পি.এল.ঐচ.আই.ভি.)না নাবা মী মশিং অসি চাউরাক্না লাক্ষ ২৩.৪৯মুক লৈগনি হায়না পানখি। নৌনা ঐচ.আই.ভি.গী লায়না অসিনা নাবা অসি ২০১০ অমসুং ২০১৯গী মরক্তা ৩৭% হন্থরকই হায়না পান্নদুনা লৈবাক অসিগী চহিগী ওইনা তমথিরবা লায়না ঐচ.আই.ভি. হন্থরকপগী মওংদা লৈরে। ভারত্তা ঐচ.আই.ভি.না নাবা অসি য়াম্না শাথিনা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা লমচৎশিং চৎপনা থোকহনবনি। ভারত্তা ঐচ.আই.ভি. নাহল্লকপগী মরুওইবা চাং ৱাংনা খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা লমচৎ-শাজৎশিং অসি ঙাকথোক্নিংঙাই ওইদবা মওংদা নুপা-নুপী হকতিন্নবগী লমচৎ, ঙাকথোক্নিংঙাই ওইদবা মওংদা নুপা মশেল, নুপী মশেল হকতিন্নবগী লমচৎ অমসুং শোক্নিংঙাই ওইবা মওংদা দ্রগ কাপ্পগী লমচৎনি।
ঐচ.আই.ভি./এ.আই.দি.এস.গী অনাবশিং অসি লায়েংনবা দেদিকেতেদ হোসপিতাল অমত্তা লৈতে। অদুম ওইনমক ভারত সরকারগী নেস্নেল এ.আই.দি.এস. কন্ত্রোল প্রোগ্রাম(এন.এ.সি.পি.)গী মখাদা জুলাই ২০২০ ফাওবদা এন্তি রেত্রোভাইরেল ত্রিৎমেন্ত(এ.আর.তি.) সেন্তর ৫৭০ অমসুং লিঙ্ক এ.আর.তি. সেন্তর ১২৬৪ লৈরে।
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী ওইনা খ্বাইদগী নৌনা পানরবা ঐচ.আই.ভি.গী রিপোর্ত(২০১৯)গী ওইনা ২০১৮ অমসুং ২০১৯দা ঐচ.আই.ভি./এ.আই.দি.এস.গী মরিক চুম্বা ৱারোল অসি এনেক্সর অসিদা পীরিঃ
এনেক্সর
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী ওইনা খ্বাইদগী নৌনা পানরবা ঐচ.আই.ভি.গী রিপোর্ত(২০১৯)গী ওইনা ২০১৮ অমসুং ২০১৯দা ঐচ.আই.ভি./এ.আই.দি.এস.গী মরিক চুম্বা ৱারোল(লাক্ষতা)
মশিং
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী
২০১৮
২০১৯
১
অন্দ্র প্রদেশ
৩.২৮
৩.১৪
২
অরুনাচল প্রদেশ
০.০১
০.০১
৩
অসাম
০.২১
০.২১
৪
বিহার
১.৩১
১.৩৪
৫
ছতিসগড়
০.৪২
০.৪৩
৬
দিল্লী
০.৬৬
০.৬৮
৭
গোৱা
০.০৫
০.০৫
৮
গুজরাত
১.০৪
১.০৪
৯
হিমাচল প্রদেশ
০.০৭
০.০৭
১০
হরিয়ানা
০.৪৫
০.৪৫
১১
ঝারখন্দ
০.২২
০.২৩
১২
জম্মু অমদি কাস্মির অমসুং লদাখ
০.০৬
০.০৬
১৩
কর্নাতকা
২.৮০
২.৬৯
১৪
কেরলা
০.২৪
০.২৪
১৫
মেঘালয়
০.১১
০.১১
১৬
মহারাস্ত্র
৪.০৫
৩.৯৬
১৭
মনিপুর
০.২৯
০.২৯
১৮
মধ্য প্রদেশ
০.৫৯
০.৫৯
১৯
মিজোরাম
০.২০
০.২০
২০
নাগালেন্দ
০.২২
০.২৩
২১
ওরিশা
০.৫০
০.৪৯
২২
পঞ্জাব
০.৬৬
০.৬৬
২৩
রাজস্থান
০.৬২
০.৬৩
২৪
সিক্কীম
০.০০৩
০.০০৩
২৫
তমিল নাদু
১.৫৯
১.৫৫
২৬
ত্রিপুরা
০.০২
০.০৩
২৭
উত্তরাখন্দ
০.১১
০.১১
২৮
উত্তর প্রদেশ
১.৬১
১.৬১
২৯
নোংচুপ বঙ্গাল
০.৭৩
০.৭৪
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ
০.০০৫
০.০০৫
৩১
চান্দিগঢ়
০.০২
০.০২
৩২
দাদ্রা অমসু নগর হবেলী
০.০১
০.০১
৩৩
দমন অমসুং দিয়ু
০.০০৫
০.০০৫
৩৪
পুদুচেরী
০.০৫
০.০৫
৩৫
তেলঙ্গনা
১.৬০
১.৫৮
৩৬
ভারত
২৩.৮১
২৩.৪৯
Source: India ঐচ.আই.ভি. Estimates ২০১৯ report
রাজ্য মন্ত্রী(হকশেল অমদি য়াইফ য়ুম্বাল) এস.ঐচ. অস্বিনী কুমার চৌবেনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি।