হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী মাই পাক্না পায়খৎনবগী ৱারেপকা লোইননা ভিজিতরগী কনফরেন্স লোইশিনখ্রে
কনফরেন্স অসিদা এন.ই.পি. ২০২০গী তোঙান তোঙানবা হীরমশিং অমসুং মতীক চানা থবক্তা ওন্থোক্নবগী খোংথাংশিং খন্নখি
19 SEP 2020 3:04PM by PIB Imphal
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী মাই পাক্না পায়খৎনবগী ৱারেপকা লোইননা ভিজিতরগী কনফরেন্স লোইশিনখ্রে। ভারতকী রাস্ত্রপতী শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ভর্চুএল 'হায়র এজুকেসন্দা এন.ই.পি. ২০২০গী থবক পায়খৎপগী মতাংদা ভিজিতরগী কনফরেন্স'কী হৌদোকপগী থৌরমদা ঙসিগী অঙনবা শরুক্তা ৱা ঙাংখি।
এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'; এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্রে, সেক্রেতরী হায়র এজুকেসন, শ্রী অমিৎ খারে, চিয়রমেন, এন.ই.পি.গী দ্রাফতিং কম্মিতী, দা. কে. কস্তুরিরঙ্গন, চিয়রমেন য়ু.জি.সি. শ্রী দি.পি. সিংহ, সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতীশিংগী ভাইস চান্সেলর, দিরেক্তর ওব আই.আই.তি., এন.আই.তি., আই.আই.আই.তি., এন.আই.দি., আই.আই.এস.ই.আর., এস.পি.এ. অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুৎ ওব নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সশিংনা শরুক য়াখি।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা মহাক্কী লোইশিনবগী ৱারোলদা হায়খি মদুদি পব্লিক ফন্দেদ হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অসি লৌশিং শেম্নবা অমসুং খাইদোক্নবগী প্লেৎফোর্ম অমনি অমসুং অসুম্না মখোয়না এন.ই.পি. ২০২০বু মায় পাক্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি 'ভিজিতরগী কনফরেন্স অসিনা সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতী অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ওব নেস্নেল ইম্পোর্তেন্সকী মকোকশিংদা এন.ই.পি. করম্না চৎনহনগদগে হায়বগী মরমগা লোইননা মসিদা য়াওরিবা মরুওইবশিংগী মতাংদা নৈনবগী খুদোংচাবা অমা পীরি। কনফরেন্স অদুদা এন.ই.পি. ২০২০গী তোঙান তোঙানবা হীরমশিং অমসুং মতীক চানা থবক্তা ওন্থোক্নবগী খোংথাংশিং অমসুং অথুবদা শেমদোকপা মথৌ তারিবা হায়র এজুকেসন্দা তাংকক নাইনা লৌখৎপা য়াবা খোংথাংশিংগী মতাংদা খন্নখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
রাজ্যগী এজুকেসনগী মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা ভিজিতরগী কনফরেন্সদা খন্নখিবা মরুওইবা ৱাফমশিংবু থৱাই হাপখি অমসুং ৱাফমশিং অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি মায় পাক্না চৎননবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী ধোত্রেনা কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখিবা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রোফেসর কে. কস্তুরিরঙ্গন, চিয়রমেন, এন.ই.পি. দ্রাফ কম্মিতীনা অখন্নবা ৱারোল থমখি অমসুং পোলিসী অসিবু চৎনহন্নবা হোৎনবদা চঙবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ঙাংখি। প্রোফেসর কস্তুরিরঙ্গন্না ২১শুবা চহী চাগী স্কিলশিংগা অমসুং মগুন লৈবা এজুকেসন মীপুম খুদিংমক্তা পীবগা শম্নহনবগী তঙাইফদবদু ফোংদোকখি। মহাক্না পোলিসী অসিনা লমজিং লমতাক্কী মওংদা চহী ৪গী দিগ্রী প্রোগ্রামশিং, মলতিদিসিপ্লিনরী অমসুং অপুনবা এজুকেসন অমা অমসুং প্যুর অমসুং এপ্লাইদ ত্রান্সফোর্মেসন রিসর্চতা মীৎয়েং থম্লিবসি পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা অপুনবা ওইনা য়েংবা এজুকেসনগী চৎনবী চাউনা লৈজরকই অদুবু ঐখোয়গী হৌজিক লৈরিবা অন্দর্গ্রেজুএৎ সিস্তেম অসিদি সিলোদা মাস্তর তৌদুনা লৈ অমসুং খোংলৈ থুনা হোংলক্লিবা মালেম অসিগদি চানবা ৱাৎলে। প্রোফেসর কস্তুরিরঙ্গন্না ভোকেসনেল এজুকেসনগী অখুবা মীৎয়েংদগী লাপ্না লৈবা তঙাইফদ্রিবসিগী মতাংদসু পনখি।
তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা মরুওইবা ৱাফম পুখৎলদুনা প্রোফেসর কস্তুরিরঙ্গন্না হায়খি, তেক্নোলোজীনা গ্রোস এন্রোল্মেন্ত রেসিও ৱাংহনবদা নত্তনা ঐখোয়না ঙসি থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়াদা পাউখুম পীবদা মগুন হেনগৎহল্লগনি। প্রোফেসর কস্তুরিরঙ্গন্না ইন্সতিত্যুসনশিং পুনশিন্দুনা রিসোর্স য়েন্নবগী মরুওইবা পুখৎখি অমসুগ ঐখোয়গী ইন্তর য়ুনিবর্সিতী সেন্তরশিং অসি ঐখোয়গী য়ুনিবর্সিতীশিংগী রিসোর্স য়েন্নবগী মতীক চাবা খুদম অমনি হায়খি। মহাক্না ঐখোয়গী ঐচ.ই.আই.শিংগী ইন্তর্নেল রিকনফিগ্যুরেসন তৌবগী তঙাইফদবা লাক্লিবসিগী মতাংদা পনখি; এজুকেসন্দা শক্নাইরবা থবক্তগী পোত্থারবা একাদেমিসিয়ানশিং নেস্নেল মেন্তর্শিপ ওইনা শীজিন্নবা; অমসুং ঐখোয়গী ঐচ.ই.আই.শিংনা পোলিসী অসিবু গ্রাউন্দ লেবেলদা থবক ওইনা পায়খৎনবগীদমক হোৎননবা কলচরেল ত্রান্সফোর্মেসন অমসুং আউৎলুক্তা অহোংবা অমা লাকপগী তঙাইফদবা লৈরিবসি পনখি।
ইন্সতিত্যুসনশিংগী মকোকশিংগী তোঙান-তোঙানবা সব গ্রুপশিংনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিবু চৎনহন্নবগী হীরম মঙা থোক্না খায়দোক্তুনা প্রেজেন্তেসন কয়া শেমখি। প্রোফেসর ই. সুরেশ কুমার, ভাইস চান্সিল্লর, ই.এফ.এল.য়ু.না "মলতিদিসিপ্লিনরী অমসুং হোলিস্তিক এজুকেসন" হায়বসিদা ঙাংলদুনা হ্যুমেনিতী অমসুং আর্তসপু স্তেমগা পুনশিনবা, ৱাখল খনবগী অৱাংবা থাক অমা শাগৎপা, য়াশিন্নবা পুরকপা ঙম্বা, অপুনবা ওইনা শুমিন্নবা, অমসুং পাউ ফাওনবা ঙম্বা, কুনমাথোই শুবা চহী চাগী তঙাইফদবশিংগী মতাংদা ঙাংখি। "নেৎৱার্কিং ইন্সতিত্যুৎশিং" হায়বসিগী অতাংদা ঙাংলদুনা, প্রজেন্তেসন অদুদা আই.আই.তি.গুম্বা মগুন লৈবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা তোখাইনা শেম্বা কোর্সশিং হাপতুনা হেন্না হোলিস্তিক ওইবা অমসুং মলতিদিসিপ্লিনরী এজুকেসন অমা পুরক্তুনা স্ফেরিকেল ওইবা মহৈগী লমদা চাউখৎনবা হোৎনবগী মতাংদা কোনশিনখি। প্রোফেসর কুমারনা কোর্স কয়া পুনশিন্নবগী সজেসনসু থাংগৎখি। প্রোফেসর দি.পি. সিংহ, চিয়রমেন, য়ু.জি.সি.না এজুকেসন হায়বসি হোলিস্তিক অমসুং মলতিদিসিপ্লিনরী ওইগদবনি অমসুং মসিনা মগুন ৱাংহন্নবা হোৎনগদবনি, চুন্নগদবনি অমসুং মথৌদাং খঙবা মীওইবা অমা শেম্বা ঙমহনগদবনি হায়খি। প্রোফেসর সিংহনা দিসিপ্লিনশিং তোখাইনা উবগী চৎনবী থাদোকপগী তঙাইফদবা, এক্সপরিএন্সিএল লর্নিং পুনশিনবা, খুন্নাই শরুক য়াহনবা, অমসুং ফীল্দ বেজ লর্নিং অমা পুরকপা চঙলিবসিগী অতাংদা থাংগৎখি। প্রোফেসর সিংহনা রি-ইমেজিন্দ, ই-ওরিএন্তেদ, ইভেম্প, অমসুং রিইনর্জাইস হায়র এজুকেসনবু এন.ই.পি.বু মসিনা পাম্লিবা পান্দমদুমক ফংনবা হোৎননবা ফোংদোকখি।
প্রোফেসর মিনি শাজি থোমাস, দিরেক্তর এন.আই.তি. ত্রিচীনা "রিসর্চ, ইন্নোবেসন অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফর্মেসন ইন হায়র এজুকেসন" হায়বসিদা প্রেজেন্তেসন অমা পীখি অমসুং সেন্তর্স ওব এক্সিলেন্স অমসুং ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্তা লৈরিবা ইন-হাউস রিসোর্সশিংবু পুনশিন্দুনা সেন্ত্রেলাইজ ওইবা ইন্সত্রুমেন্তেসন অমা শেম্বা য়াগনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, ইন্তর্নশিপ হায়বসি পুম্নমক্তা ফংহন্দুনা কস্তমরশিংনা করি পাম্লি হায়বসি মহৈরোইশিংদা খঙহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না গ্রো এন্রোল্মেন্ত রেসিও হেনগৎনবগীদমক হায়র এজুকেসন্দা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন অমা পুরকপগী তঙাইফদবা পুখৎখি। মহাক্কী প্রেজেন্তেসন অদুদা, মহাক্না ইন্সতিত্যুসনেল রেদিনেস, ফেকলতী রেদিনেস, স্ত্যুদেন্ত রেদিনেস হায়রিবশিং অসি দিজিতেল তেক্নোলোজীদা হোংদোক্নবা হোৎনবদা মরুওইবশিংনি। প্রোফেসর কে. রধাকৃশন, চিয়রমেন, স্তেন্দিং কম্মিতী, আই.আই.তি. কাউন্সিলনা প্রেজেন্তেসন্দা ঐখোয়না হান্না লৌখৎকদবসি ভারতকী ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী অমা শাগৎনবা হোৎনবনি হায়খি। প্রোফেসর রধাকৃশন্না গ্লোবেল ইন্নোবেতিব ইন্দেক্স অমসুং গ্লোবেল কম্পিতিতিবনেস ইন্দেক্সতা মাই ওনশিনবগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি অমসুং ঐচ.ই.আই.শিংনা মসিদা মরুওইবা থৌদাং লৈ হায়খি। মহাক্না ঐচ.ই.আই.গী লুচিংবশিংদা থাজবা য়াবা মওংদা অমসুং মখোয়গী পান্দম ফংনবগীদমক অনৌবা শেল থাদবগী মওং মতৌ অমা পুরক্কদবনি হায়খি।
অহুমশুবা তাংকক্না "আউৎরিচ অমসুং এক্সেলেন্সকী ইক্বিতী, ইনক্লুজন অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং"গী মতাংদনি। প্রোফেসর নাজমা অখতর, ভাইস চান্সেল্লর, জামিয়া মিলিয়ানা মহাক্কী প্রেজেন্তেসন্দা ইন্সতিত্যুসনেল আউৎরিচ অমসুং এক্সেলেন্স অসি ইক্বিতী, ইনক্লুজন অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মতেংনা পুরকপা ঙমগনি হায়খি। মহাক্না হায়খিবদা, হৌজিক ঐখোয়না মথৌ তারিবসি সরকারনা নহাশিংদা পীগদবা এজুকেসনেলগী খুদোংচাবশিংগী ই-পাউ শন্দোকপা, থবক পীবা ঙম্বগী আসা, অমসুং সপ্পোর্ত সিস্তেমনি। মহাক্না কেপাসিতী বিল্দিং অসি নোলেজগী দোমেনশিংদা পীগদবনি হায়খি অমসুং অখন্নবা মীৎয়েংনা সোফ স্কিল চাউখৎহনবদা ওইহনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, ফেকলতীসু করিক্যুলম শেম্বদা অমসুং লমজিং লমতাক্কী মওং মতৌ শেম্বদা মনীং তমহনবগা লোইননা এক্সিলেন্স ফংনবগীদমক ইন্সতিত্যুসনেলাইজ ইন্সেন্তিভাইজেসন তৌবসি য়াম্না মরুওই হায়খি। প্রোফেসর ভসুধা কমৎ, মেম্বর, কম্মিতী ফোর দ্রাফ এন.ই.পি.না প্রেজেন্তেসন অদুদা মহাক্কী মীৎয়েং মরি থমখি। মহাক্না সোসিএল্লী ইকোনোমিকেল্লী দিসএদবান্তেজ গ্রুপ (এস.ই.দি.জি.)শিংগী এজুকেসন অমসুং মখোয়বু এজুকেসনগী মেনস্ত্রীমদা পুশিল্লকপা তঙাইফদবা, খুন্নাই শরুক য়াহনবা, অমসুং এক্সেলিন্স ফংহনবা; ফেকলতীগী কেপাসিতী বিল্দিং; অমসুং শক্নাইবা অমসুং থবক্তগী পোত্থারবা ফেকলতীশিংবু পুশিল্লক্তুনা নেস্নেল মিসন অমা শাগৎপগী তঙাইফদবা থমখি।
মথংগী সেসন্না 'ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেম, লোল, নাৎ অমসুং ভেল্যু' হায়বসি ওইখি। প্রোফেসর বি. মুরালিধার শর্ম, ভাইস-চান্সেল্লর, নেস্নেল সংস্কৃৎ য়ুনিবর্সিতী, তিরুপতীনা প্রেজেন্তেসন পীবা মতমদা হায়খি মদুদি কোলেজ এজুকেসন্দগী হৌদুনা রিসর্চ লেবেল প্রোগ্রাম ফাওবদা, ২১শুবা চহী চাদা মালেমগী পান্দম ফংনবগীদমক ভারতকী সাইন্তিফিক ওইবা লেগেসী অমসুং হেরিতেজকী চুন্নবা পুথোকপা মথৌ তাই। মহাক্না লৌশিংগী পথাপ অসিনা ইকো-প্রোতেক্তিং সেতিলাইৎ তাউনশিপ খুঙ্গং অমসুং শহর, অকোইবগী খল কাইহন্দবা, তুরেল শেংদোকপা অমসুং শান্তি ওইনা হিংমিন্নবা অমসুং মগুন ৱাংনা হিংববু ঙাক্তুনা থম্বা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা, মলতি লিঙ্গুএল এনভাইরোন্মেন্ত অমা লৈবাক অসিদা শাগত্তুনা "লৈবাক অমা- মীয়াম অমা"গী লম্বী পীবা য়াগনি। মহাক্কী মীৎয়েং থম্লদুনা প্রোফেসর মঞ্জুল ভার্গব, মেম্বর, কম্মিতী ফোর দ্রাফ এন.ই.পি.না হায়র এজুকেসনগী লুচিংবশিংদা খুদক্তগী ভারতকী আর্ত, নাৎ অমসুং লোলবু হায়র এজুকেসন্দা পুখৎনবা হোৎননবা খোঙথাং লৌখৎকদবনি হায়খি। মসিগীদমক মহাক্না সজেসন মরি পুখৎখি – হ্যুমেনিতীজ দিপার্ত্মেন্ত লিংখৎপা; লমদম অদুগী আর্ত, ক্রাফ অমসুং খৎহৈবশিংবু শৌগৎপীবা; অমসুং ভারতকী নোলেজ সিস্তেম অসি মরীক চুম্না অমসুং চুন্ননা থাংগৎপনি।
অরোইবা প্রেজেন্তেসন অদুনা "ইন্তর্নেসনেলাইজেসন অমসুং গ্লোবেল রেঙ্কিংস" তা প্রোফেসর গৌতম বরুৱা, দিরেক্তর, আই.আই.তি. গুৱাহাতিনা পীখি। প্রোফেসর বরুৱানা ভারত্তা মপাল লৈবাক্তগী মহৈরোইশিং মশীং হেনগৎনবা হোৎনবদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং পুখৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মপাল লৈবাক্তগী অহেনবা মহৈরোইশিংবু পোস্ত গ্রেজুএৎ অমসুং পি.ঐচ.দি.গীদমক মিং চলহনগদবনি। মহাক্না ইন্তর্নেসনেলাইজেসনগী মতাংদা সজেসন কয়া পীখি অমসুং মপাল লৈবাক্কী মহৈরোইশিংদা স্কোলার্শিপ পীনবা, ফোরেন স্ত্যুদেন্তশিংদা স্পোন্সর্দ প্রোজেক্তশিংগী রিসর্চ স্তাফ হাংদোকপা, ইন্তর্নেসনেল হোস্তেল হাংদোকপা অমসুং ফোরেন ফেকলতী ৱাইবদা লাইহনগদবনি হায়খি। প্রোফেসর অনিল সহাশ্রাবুধে, চিয়রমেন, এ.আই.সি.তি.ই.না মহৌশাগী সবজেক্ত, ইন্দোলজীগুম্বশিংবু আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকুম্বদা মীৎয়েং থম্বগা লোইননা হৌদোক্তুনা মপাল লৈবাক্কী মহৈরোইশিংবু পুক্নিং চিংশিনগদবনি হায়খি। মহাক্না পুখৎলকপদা, ঐখোয়না মপান্দগী ফেকলতী লৌগদবনি, একজামিনেসনগী পেতর্ন হোংদোকপা, ফোরেন মহৈরোই চিংশিন্নবা জোইন্ত পোর্তেল শেম্বশিং য়াওখি। প্রোফেসর সহাশ্রাবুধেনা ইন্তর্নেসনেল রেঙ্কিংগী পেরামিতর অসি ভারতকা কয়া চানদবা তারবসু রেঙ্কিংগী য়েংদুনা হোৎনবগী তঙাইফদবা লৈরিবসিসু পনখি।

Ministry of Education
Visitor’s Conference concludes with the commitment of successful implementation of National Education Policy
The conference deliberated on the various aspects of the NEP 2020 and the next steps for the effective implementation strategies
19 SEP 2020 3:04PM by PIB Delhi
The Visitor’s Conference concludes with the commitment of successful implementation of National Education Policy. The President of India Shri Ram Nath Kovind addressed inaugural session of the virtual ‘Visitor’s Conference on Implementation of NEP 2020 in Higher Education’ earlier today.
The Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’; Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre, Secretary, Higher Education, Shri Amit Khare, Chairman, Drafting Committee of NEP Dr. K. Kasturirangan, Chairman UGC Shri D.P. Singh, Vice Chancellors of Central Universities, Directors of IITs, NITs, IIITs, NIDs, IISERs, SPAs and other Institutions of National Importance were present on the occasion.
In his closing remarks, Shri Pokhriyal said that the Public funded Higher Education Institutions are the significant platforms of creation and dissemination of knowledge and hence play an important role in bringing alive elements of the NEP 2020. He said that the ‘Visitor’s Conference provided an opportunity to the head of the institutions of Central Universities and Institutions of National Importance to deliberate on various aspects of NEP with regard to its implementation. The conference deliberated on the various aspects of the NEP 2020 and the next steps for the effective implementation strategies and action plans to be carried out in a phased manner with prioritization to key areas of higher education that needs urgent reforms, he added.
The Minister of State for Education, Shri Sanjay Dhotre valued the enriching deliberation in the Visitor’s Conference and hoped these insights will surely help in implementation of the National Education Policy effectively. Shri Dhotre also thanked all the participants of the Conference.
Prof. K. Kasturirangan, Chairman, Committee for draft NEP delivered a Special Address and spoke about rigorous process in formulation of this policy. Prof. Kasturirangan highlighted the need of aligning with skills of 21st century and providing universal access to quality education. He mentioned the focus of the policy on pedagogical reform, 4-year degree programmes, multidisciplinary and holistic education and pure and applied transformational research. He said, India has rich legacy on holistic education but our present undergraduate system is mastered on silos, and this is out of step with a world that is rapidly changing. Prof. Kasturirangan also stressed on importance of moving away from the narrow conception of vocational education.
Emphasising on use of technology, Prof. Kasturirangan said, technology will not only help expanding our Gross Enrolment Ratio, but also improve our response to the disruptions we are facing today. Prof. Kasturiranga also highlighted the importance of sharing of resources by clustering of institutions and our Inter University Centres are good example of sharing of resources between our Universities. He also stressed upon the need of internal reconfiguration of our HEIs; institutions restructuring; national mentorship by making use of eminent retired academicians in education; and cultural transformation and outlook change of our HEIs in taking this policy towards action at the ground level.
Presentations were made by different sub groups of the heads of institutions on five different aspects of Implementation of National Education Policy. Prof. E. Suresh Kumar, Vice Chancellor, EFLU presenting on “Multidisciplinary and Holistic Education” reflected on the Integration of Humanities and Arts with STEM, cultivating higher-order thinking skills, problem-solving abilities, teamwork, and communication skills, the pre-requisites of the twenty first century. While illustrating on the “Networking of Institutes”, the presentation covered the creation of custom-designed courses requiring the premier institutions like the IITs to move towards more holistic and multidisciplinary education for a more spherical academic development. Prof. Kumar also suggested various innovative combinations of courses.Prof. D.P. Singh, Chairman, UGC emphasised that education at its core is holistic and multidisciplinary and aims at creating value strong, competent and responsible human beings. Prof. Singh highlighted the need of doing away with silos among disciplines, integration of experiential learning, community engagements, and field based learnings. Prof. Singh called for Re-imagined, Reoriented, Revamped, and Reenergised Higher Education to implement NEP in letter and spirit.
Prof. Mini Shaji Thomas, Director NIT Trichy, made a presentation on the theme “Research, Innovation and Digital Transformation in Higher Education” and highlighted Centres of Excellence and centralized instrumentation facilities can be created by pooling the in-house resources in every Institution. She said, ideation should be encouraged by allowing the students to understand customer need by making internships mandatory for all. She underscored the role of digital transformation in higher education in increasing the Gross Enrolment Ratio. On her presentation, she remarked, Institutional readiness, faculty readiness, student readiness and library readiness are important for effective transition to digital technology. Prof. K. Radhakrishnan, Chairman, Standing Committee on IIT Council made his observation on the Presentation stressed that our priority focus should be on creating Intellectual Property Rights for India. Prof. Radhakrishnan highlighted the need of moving forward in global innovation index and global competitiveness index and said HEIs has a major role to play in this regard. He called upon the leaders of HEIs to have innovative funding process with accountability and autonomy to meet all their aspirations.
The Third Session was on “Equity, Inclusion and Capacity Building for Outreach and Excellence”. Prof. Najma Akhtar, Vice Chancellor of Jamia Millia during her presentation emphasised that Institutional Outreach and excellence can be achieved through Equity, Inclusion and Capacity Building. She said the need of the hour is to disseminate information about educational opportunities, prospects of employment and support systems that have been put in place by the government to the youth. She emphasised, capacity building should be across all domains of knowledge and special emphasis should be put on the development of soft-skills. She added, empowering faculty through freedom for curriculum design and pedagogical approaches along with institutionalized incentivisation would go a long way for the actualisation of excellence. Prof. Vasudha Kamat, Member, Committee for Draft NEP made 4 observations on the presentation. She emphasised on the education of Socially Economically Disadvantage Groups (SEDGs) and bringing them into mainstream of education; importance of community outreach and excellence; capacity building of faculty; and importance of national mission on mentoring by large pool of eminent and retired faculty.
The next session was on ‘Indian Knowledge Systems, Languages, Culture and Values’. Prof. B. Muralidhar Sharma, Vice-Chancellor, National Sanskrit University, Tirupati while presenting said, from the collegiate education to the research level programmes, everywhere the necessity of unveiling the Indian Scientific Legacy and Heritage’s relevance in meeting the 21st century’s global needs can be attended with keen involvement. He emphasised these knowledge system can promise research aspects such as Eco-Protecting satellite townships connecting villages and the cities, protecting the environment balance, purifying river system and can lead to peaceful coexistence and high values can be safeguarded. He added, protection of multi lingual environment of the country will pave the way for “ONE NATION – ONE PEOPLE”. While noting his observation, Prof. Manjul Bhargav, Member, Committee for Draft NEP urged the leaders of the higher education institutions to immediately take steps to help promote Indian arts, culture and language raising quality of higher education. To this end he suggested four measures – establish departments on humanities, languages and cultures in each HEIs; develop bilingual programmes; promote local arts, crafts and artisans; and Integration of Indian knowledge system accurately and suitably.
The final presentation was on “Internationalisation and Global Rankings” by Prof. Gautam Barua, Director, IIIT Guwahati. Prof. Barua referred to the challenges of increasing number of foreign students in India. He said, more emphasis will have to be given to admitting post-graduate and PhD students from abroad. He made many suggestion with regard to internationalisation and called scholarship to foreign students, opening of research staff in sponsored projects to foreign students, building International Hostels and hiring of foreign faculty. needs to be made easy. Prof. Anil Sahashrabudhe, Chairman, AICTE observed that there is a need to expand traditional subjects like Indology along with focus on modern subjects like artificial intelligence to attract foreign students. He suggested that we should focus on recruitment of faculty from abroad, change in pattern of examination system, creating a joint portal for attracting foreign students, education fair abroad to attract foreign students to India. Prof. Sahasrabudhe also emphasised on the need to work on the ranking aspects while noting that Parameters of International rankings are not favourable to India.