Ministry of Rural Development
Job Cards to Migrant Labourers and Employed Workers
18 SEP 2020 3:53PM by PIB Delhi
Mahatma Gandhi NREGS is a demand driven wage employment scheme. Every adult member of a household in a rural area, having job card (as per Mahatma Gandhi NREG Act), is eligible for a demand for a job under the scheme. There is no provision to register a Job card holder categorised as migrant labourers/ family in the job card in the scheme. A job card can be issued to a migrant labour/family as per the provision of the Act against a demand by the migrant labour/family. A total of 86,81,928 new job card during the current FY so far, has been issued as compared to 36,64,368 new job card issued during the same period of the FY 2019-20. The details of job card issued is given atAnnexure-I.
State-wise details of persondays generated and total wage expenditure during 1st April to 12th September, 2020 under the Mahatma Gandhi NREGA are given atAnnexure-II.
Mahatma Gandhi NREGS is a demand driven wage employment scheme. The Act mandates to provide for the enhancement of livelihood security of the household in rural areas of the country by assuring upto one hundred days of guaranteed wage employment in every financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual works. The adult member of every household residing in any rural area and willing to do unskilled manual work may submit the names, age and the address of the household to the Gram Panchayat at the village level, in whose jurisdiction they reside, for registration of their household for issuance of a job card. No data of past employment history is maintained under Mahatma GandhiNREGS.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Rural Development& Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha today.
Annexure-I
No. of Jobs Cards issued from 1st April to 12th September
S. No.
State Name
2019-20
2020-21
1
ANDAMAN AND NICOBAR
276
408
2
ANDHRA PRADESH
79,241
3,97,519
3
ARUNACHAL PRADESH
10,291
12,584
4
ASSAM
2,19,121
1,49,654
5
BIHAR
6,91,562
11,76,084
6
CHHATTISGARH
83,256
2,44,900
7
GOA
29
178
8
GUJARAT
1,01,630
1,77,842
9
HARYANA
25,686
71,391
10
HIMACHAL PRADESH
15,638
43,104
11
JAMMU AND KASHMIR
28,817
31,537
12
JHARKHAND
1,91,898
4,06,278
13
KARNATAKA
2,17,125
4,15,482
14
KERALA
72,289
98,610
15
LAKSHADWEEP
5
5
16
MADHYA PRADESH
2,10,579
5,87,548
17
MAHARASHTRA
1,10,769
1,27,521
18
MANIPUR
5,382
9,152
19
MEGHALAYA
23,218
21,617
20
MIZORAM
6,722
7,428
21
NAGALAND
8,610
3,413
22
ODISHA
2,39,286
4,50,955
23
PUDUCHERRY
1,109
3,324
24
PUNJAB
95,650
1,02,950
25
RAJASTHAN
2,42,157
6,76,309
26
SIKKIM
1,181
1,400
27
TAMIL NADU
1,59,143
2,74,719
28
TELANGANA
70,295
2,12,966
29
TRIPURA
7,705
11,657
30
UTTAR PRADESH
4,89,013
21,45,346
31
UTTARAKHAND
19,320
59,977
32
WEST BENGAL
2,37,365
7,01,677
Total
36,64,368
86,23,535
Annexure-II
Employment Generated and Wage Expenditure in FY 2020-21 from 1st April to
12th Sep 2020
S. No.
State/ UT
Persondays Generated (in lakh)
Wage Expenditure (in Rs.lakh)
1
ANDHRA PRADESH
2043.16
460685.03
2
ARUNACHAL PRADESH
55.46
20362.46
3
ASSAM
243.23
51455.38
4
BIHAR
1119.80
213347.56
5
CHHATTISGARH
961.71
178460.76
6
GOA
0.23
64.12
7
GUJARAT
317.99
61948.79
8
HARYANA
80.79
24911.56
9
HIMACHAL PRADESH
159.23
31826.31
10
JAMMU AND KASHMIR
95.79
51153.89
11
JHARKHAND
419.74
79587.43
12
KARNATAKA
835.09
221635.84
13
KERALA
317.86
93230.3
14
MADHYA PRADESH
1625.51
291209.07
15
MAHARASHTRA
312.84
67698.88
16
MANIPUR
107.57
36911.13
17
MEGHALAYA
125.90
26974.84
18
MIZORAM
116.82
26315.5
19
NAGALAND
104.72
11629.66
20
ODISHA
925.54
203730.77
21
PUNJAB
151.06
38450.21
22
RAJASTHAN
2707.38
445104.7
23
SIKKIM
17.74
3764.19
24
TAMIL NADU
1418.51
260040.03
25
TELANGANA
1216.54
196679.54
26
TRIPURA
189.95
35200.16
27
UTTAR PRADESH
2303.42
456499.61
28
UTTARAKHAND
127.90
26003.17
29
WEST BENGAL
2091.69
401041.36
30
ANDAMAN AND NICOBAR
0.91
494.98
31
DADRA & NAGAR HAVELI
0.00
0
32
DAMAN & DIU
0.00
0
33
LAKSHADWEEP
0.01
1.95
34
PUDUCHERRY
8.83
1863.14
Total
20,202.92
40,18,282.32

|
খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অমসুং কর্মচরীশিংদা জোব কার্দশিং পীবা
18 SEP 2020 3:53PM by PIB Imphal
মহাত্মা গান্ধী নরেগা অসি খুশুমন তান্নবা থবক পীনবা স্কিম অমনি। খুঙ্গংগী মফম অমদা লৈবা ইমুং অমগী জোব কার্দ পাইবা (মহাত্মা গান্ধী নরেগা এক্ত) মীয়াই চল্লবা ইমুংগী মীওই খুদিংমক্না স্কিম অসিগী মখাদা থবক য়াওবা য়াগনি। স্কিম অসিগী জোব কার্দতা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং/ইমুং হায়না খায়দোক্তুনা জোব কার্দ হোল্দর অমনা রেজিস্তর তৌনবগী প্রোবিজন লৈতে। মাইগ্রেন্ত শিন্মী/ইমুংনা পাম্লবদি এক্ত অসিগী প্রোবিজনগী মতুং ইন্না মাইগ্রেন্ত শিন্মী/ইমুং অমদা জোব কার্দ অমা পীবা য়াই। শেনবা চহি ২০১৯-২০গী মনুংদা অনৌবা জোব কার্দ ৩৬,৬৪,৩৬৮ পীখিবা অদুগা য়েংনবদা চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী মনুংদা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা জোব কার্দকী অপুনবা ৮৬,৮১,৯২৮ পীখি। পীখিবা জোব কার্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-Iদা পীরি।
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তী স্কিম (মহাত্মা গান্ধী নরেগা)গী মখাদা এপ্রিল ১, ২০২০দগী সেপ্তেম্বর ১২, ২০২০ ফাওবদা রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা ফংহনখিবা পর্সনদে অমসুং চাদিং তৌখিবা খুশুমলগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর-IIদা পীরি।
মহাত্মা গান্ধী নরেগা অসি খুশুমন তান্নবা থবক পীনবা স্কিম অমনি। এক্ত অসিনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা য়ুমথোংশিংগী হিংবগী মওং ফগৎহন্নবা শেনবা চহি খুদিংদা স্কিল মথৌ তাদবা খুৎনা শুবা থবক মশানা য়ানা তৌনিংবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা ইমুং খুদিংদা লৈরিবা মীয়াই চল্লবা মীওইশিংদা নুমিৎ ১০০গী খুশুমল পীদুনা থবক তৌহন্নবা হোৎনরি। খুঙ্গংগী মফম অমা হেক্তদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংদা লৈরিবা মীয়াই চল্লবা মীওইনা স্কিল মথৌ তাদবা খুৎনা শুবা থবক তৌনিংলবদি জোব কার্দ অমা লৌনবা মখোয়গী ইমুং অদু রেজিস্তরেসন তৌনবগীদমক মখোয়না লৈরিবা জুরিসদিক্সন অদুগী খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা মখোয়না মমিং, চহি অমসুং মীওই অদুগী লৈফম পীখৎপা য়াগনি। মহাত্মা গান্ধী নরেগাগী মখাদা মমাংদা থবক তৌরম্বগী মরমদা দেতা থমদে।
মসিগী ই-পাউ অসি খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং অমসুং পঞ্চায়তি রাজকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
এনেক্সর-I
এপ্রিল ১দগী সেপ্তেম্বর ১২ ফাওবদা পীখিবা জোব কার্দশিংগী মশিং
সিরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
২০১৯-২০
২০২০-২১
১
অন্দমান অমসুং নিকোবার
২৭৬
৪০৮
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৭৯,২৪১
৩,৯৭,৫১৯
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১০,২৯১
১২,৫৮৪
৪
অসাম
২,১৯,১২১
১,৪৯,৬৫৪
৫
বিহার
৬,৯১,৫৬২
১১,৭৬,০৮৪
৬
ছত্তিসগর
৮৩,২৫৬
২,৪৪,৯০০
৭
গোৱা
২৯
১৭৮
৮
গুজরাত
১,০১,৬৩০
১,৭৭,৮৪২
৯
হরিয়ানা
২৫,৬৮৬
৭১,৩৯১
১০
হিমাচল প্রদেশ
১৫,৬৩৮
৪৩,১০৪
১১
জম্মু অমসুং কাশমির
২৮,৮১৭
৩১,৫৩৭
১২
ঝারখন্দ
১,৯১,৮৯৮
৪,০৬,২৭৮
১৩
কর্নাতকা
২,১৭,১২৫
৪,১৫,৪৮২
১৪
কেরেলা
৭২,২৮৯
৯৮,৬১০
১৫
লক্ষদ্বীপ
৫
৫
১৬
মধ্য প্রদেশ
২,১০,৫৭৯
৫,৮৭,৫৪৮
১৭
মহারাস্ত্র
১,১০,৭৬৯
১,২৭,৫২১
১৮
মনিপুর
৫,৩৮২
৯,১৫২
১৯
মেঘালয়
২৩,২১৮
২১,৬১৭
২০
মিজোরাম
৬,৭২২
৭,৪২৮
২১
নাগালেন্দ
৮,৬১০
৩,৪১৩
২২
ওরিশা
২,৩৯,২৮৬
৪,৫০,৯৫৫
২৩
পুদুচেরী
১,১০৯
৩,৩২৪
২৪
পঞ্জাব
৯৫,৬৫০
১,০২,৯৫০
২৫
রাজস্থান
২,৪২,১৫৭
৬,৭৬,৩০৯
২৬
সিক্কিম
১,১৮১
১,৪০০
২৭
তামিল নাদু
১,৫৯,১৪৩
২,৭৪,৭১৯
২৮
তেলঙ্গনা
৭০,২৯৫
২,১২,৯৬৬
২৯
ত্রিপুরা
৭,৭০৫
১১,৬৫৭
৩০
উত্তর প্রদেশ
৪,৮৯,০১৩
২১,৪৫,৩৪৬
৩১
উত্তরাখন্দ
১৯,৩২০
৫৯,৯৭৭
৩২
ৱেস্ত বেঙ্গল
২,৩৭,৩৬৫
৭,০১,৬৭৭
অপুনবা
৩৬,৬৪,৩৬৮
৮৬,২৩,৫৩৫
এনেক্সর-II
এপ্রিল ১দগী সেপ্তেম্বর ১২, ২০২০ ফাওবগী এফ ৱাই ২০২০-২১দা থবক পীখিবা অমদি খুশুমলগী চাদিং
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
ফংহনখিবা পর্সনদে (লাখতা)
খুশুমলগী চাদিং (লুপা লাখতা)
১
অন্ধ্র প্রদেশ
২০৪৩.১৬
৪৬০৬৮৫.০৩
২
অরুনাচল প্রদেশ
৫৫.৪৬
২০৩৬২.৪৬
৩
অসাম
২৪৩.২৩
৫১৪৫৫.৩৮
৪
বিহার
১১১৯.৮০
২১৩৩৪৭.৫৬
৫
ছত্তিসগর
৯৬১.৭১
১৭৮৪৬০.৭৬
৬
গোৱা
০.২৩
৬৪.১২
৭
গুজরাত
৩১৭.৯৯
৬১৯৪৮.৭৯
৮
হরিয়ানা
৮০.৭৯
২৪৯১১.৫৬
৯
হিমাচল প্রদেশ
১৫৯.২৩
৩১৮২৬.৩১
১০
জম্মু অমসুং কাশমির
৯৫.৭৯
৫১১৫৩.৮৯
১১
ঝারখন্দ
৪১৯.৭৪
৭৯৫৮৭.৪৩
১২
কর্নাতকা
৮৩৫.০৯
২২১৬৩৫.৮৪
১৩
কেরেলা
৩১৭.৮৬
৯৩২৩০.৩
১৪
মধ্য প্রদেশ
১৬২৫.৫১
২৯১২০৯.০৭
১৫
মহারাস্ত্র
৩১২.৮৪
৬৭৬৯৮.৮৮
১৬
মনিপুর
১০৭.৫৭
৩৬৯১১.১৩
১৭
মেঘালয়
১২৫.৯০
২৬৯৭৪.৮৪
১৮
মিজোরাম
১১৬.৮২
২৬৩১৫.৫
১৯
নাগালেন্দ
১০৪.৭২
১১৬২৯.৬৬
২০
ওরিশা
৯২৫.৫৪
২০৩৭৩০.৭৭
২১
পঞ্জাব
১৫১.০৬
৩৮৪৫০.২১
২২
রাজস্থান
২৭০৭.৩৮
৪৪৫১০৪.৭
২৩
সিক্কিম
১৭.৭৪
৩৭৬৪.১৯
২৪
তামিল নাদু
১৪১৮.৫১
২৬০০৪০.০৩
২৫
তেলঙ্গনা
১২১৬.৫৪
১৯৬৬৭৯.৫৪
২৬
ত্রিপুরা
১৮৯.৯৫
৩৫২০০.১৬
২৭
উত্তর প্রদেশ
২৩০৩.৪২
৪৫৬৪৯৯.৬১
২৮
উত্তরাখন্দ
১২৭.৯০
২৬০০৩.১৭
২৯
ৱেস্ত বেঙ্গল
২০৯১.৬৯
৪০১০৪১.৩৬
৩০
অন্দমান অমসুং নিকোবার
০.৯১
৪৯৪.৯৮
৩১
দাদ্রা অমসুং নগর হবেলি
০.০০
০
৩২
দমন অমসুং দিয়ু
০.০০
০
৩৩
লক্ষদ্বীপ
০.০১
১.৯৫
৩৪
পুদুচেরী
৮.৮৩
১৮৬৩.১৪
অপুনবা
২০,২০২.৯২
৪০,১৮,২৮২.৩২