খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান
15 SEP 2020 7:32PM by PIB Imphal
গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান (জি.কে.আর.এ.) অসি মিশন অমগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইদুনা হল্লকখিবা মাইগ্রেন্ত লেবরশিং অমসুং মসিগা মান্ননা চৈথেং ফংলবা খুঙ্গংগী মীশিংগী ওইবা ৱাফমশিং অসি প্রধান মন্ত্রীনা জুন ২০, ২০২০দা লাউথোকখিবা নুমিৎ ১২৫নিগী ওইবা থোং কয়াগী ওইবা অরুবা মওংদা লৈরিবা মীশিংদা খুদক্তা থবক ফংহন্দুনা অমদি হিংনবগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক্তা লাল্লোং, ময়ামগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা খুঙ্গং অদু পুংয়ৌ য়ৌহন্নবা অমসুং চাগা হেনগৎহনবা থবকশিং থোরকহন্নবা পুন্সি মহিং অমা শেম্নবা অমসুং লুপা করোর ৫০,০০০গী রিসোর্স ইনভেলপ অমগা লোয়ননা রাজ্য ৬তগী খনগৎলবা খুঙ্গং ১৬দা থবক ২৫গী ওইনা য়েংলগা অশাংবা মতমগী ওইনা হিংবা ঙম্নবগী খুদোংচাবী পীবদা পান্দম থম্বা অভিয়ান অমনি।
হৌজিক ফাওবদা ‘গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান’গী মখাদা রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইনা মেনদেজ এম্প্লোইমেন্ত জেনরেতেদ অমদি অপুনবা চাদিংগী চাং অসি মখাদা পীরি:
#
রাজ্য
মন্দিস এম্প্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
চাদিং
(করোরদা)
১
বিহার
৪২,৪৬,১৯৪৬
৬৭১২.৮২
২
ঝারখন্দ
৪০,১০,২৮৭
৬৬২.২৪
৩
মধ্য প্রদেশ
৪৭,৭৮,৭৩২৩
৪২৩৩.৪৯
৪
ওরিশা
৭৪,৪২,৩২৩
১০০০.৮৪
৫
রাজস্থান
১,১১,৩৪,৩২৩৭
৬০৪৪.২৫
৬
উত্তর প্রদেশ
৫,৯০,৭২১২৪
৪৯০৫.৫৬
অপুনবা
২৭,২১,১৭২৪০
২৩৫৫৯.২০
হৌজিক ফাওবদা কেম্পেন অসিনা পান্দমশিং অসি য়ৌনা থবক পাংথোকপা ঙম্লি। কেম্পেন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গংগী মফমদা হল্লকখিবা মাইগ্রেন্তশিং অমদি মসিগা মান্ননা চৈথেং ফংলবা মীশিংদা হিংনবগী থবক ফংহনবনি। হৌজিক ফাওবদা কেম্পেন অসিগী মখাদা করোর ২৭.২১গী মী অমগী নুমিৎকী ওইবা থবক ফংহনখ্রে।
কেম্পেন অসিগী পান্দমশিং অসি ফংনবা স্ত্রকচর মশিং য়াম্না শেমখ্রে। মখোয়শিং অদু অতৈ ৱাফমশিংগা লোয়ননা য়াওরি:
মশিং
থবকশিং
১.
কম্যুনিতী সেনিতরী কম্প্লেক্স (মশিংদা)
৬,৬৫৫
২.
খুঙ্গংগী য়ুমশিং (মশিংদা)
৩,২১,০৫৮
৩.
শা-শনগী শেদশিং(মশিংদা)
২৩,৭০৫
৪.
ফার্ম পুখ্রিশিং (মশিংদা)
১৬,৫৭১
৫.
হামেংগী শেদশিং (মশিংদা)
৪,৮৫৬
৬.
ৱাতর কঞ্জর্বেসন অমসুং হার্ভেস্তিং ৱর্কস (মশিংদা)
১,০১,০৯৪
৭.
পাম্বিশিং থাবা (সি.এ.এম.পি.এ.গী ফন্দশিং য়াওনা)
হেক্তর ৭২,৭৪৮
৮.
শ্যাম প্রসাদ মুখর্জী রুরবান মিশন এক্তিবিতী (মশিংদা)
৬,৭৫৯
৯.
সোলিদ অমসুং লিক্বিদ ৱাস্ত মেনেজমেন্ত (মশিংদা)
১৬,২১৯
১০.
খুঙ্গংগী পঞ্চায়েৎকী শঙলেন (মশিংদা)
১,০৬৩
১১.
ভারতনেৎ প্রোজেক্তকী মখাদা ইন্তর্নেৎ কনেক্তিবিতীদগী গ্রাম পঞ্চায়েৎ অসি লাইব ওইহনবা (মশিংদা)
১,২৫৪
খুঙ্গং চাউখৎনবগী মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা শরুক য়ারিবা মন্ত্রীশিং অমসুং রাজ্য তরুক্কী সরকারশিংনা চাং নাইনা কেম্পেন অসি থবক পাংথোকপা য়েংশিল্লি। কেম্পেন জিলাশিং অসি লমজিং লমতাক্নবা অমদি কেম্পেন অসি য়েংশিন্নবসু জিলাশিংদা খুদোংচাহন্নবগী ওইনা সেন্ত্রেল নোদেল ওফিসর অমা খনখ্রে।
থবকশিং অদুদা য়াওরিবশিং। রাজ্যশিং অমসুং মন্ত্রীশিংগা অরেপ্পা ৱারী শান্নদুনা কেম্পেন অসি থবক পাংথোকহনবদা খুদোংচানবা থবক পায়খৎখ্রে।
রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইনা মেনদেজ এম্প্লোইমেন্ত জেনরেতেদ অমদি অপুনবা চাদিংগী চাং অসি মখাদা পীরি:
#
রাজ্য
মেনদেজ এম্প্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
১
বিহার
৪২৪৬১৯৪৬
২
ঝারখন্দ
৪০১০২৮৭
৩
মধ্য প্রদেশ
৪৭৭৮৭৩২৩
৪
ওরিশা
৭৪৪২৩২৩
৫
রাজস্থান
১১১৩৪৩২৩৭
৬
উত্তর প্রদেশ
৫৯০৭২১২৪
অপুনবা
২৭২১১৭২৪০
জি.কে.আর.এ.গী মখাদা রাজ্য-রাজ্যশিংগী ওইনা লুপা করোর ৫০,০০০গী রিসোর্স অদুগী তৌখিবা চাদিং অদুগী মরিক চুম্বা ৱারোল:
#
রাজ্য
চাদিং (করোরদা)
১
বিহার
৬৭১২.৮২
২
ঝারখন্দ
৬৬২.২৪
৩
মধ্য প্রদেশ
৪২৩৩.৪৯
৪
ওরিশা
১০০০.৮৪
৫
রাজস্থান
৬০৪৪.২৫
৬
উত্তর প্রদেশ
৪৯০৫.৫৬
অপুনবা
২৩৫৫৯.২০
মসিগী পাউ অসি খুঙ্গংগী চাউখৎপা অমসুং পঞ্চায়তী রাজগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Rural Development
Garib Kalyan Rojgar Abhiyan
15 SEP 2020 7:32PM by PIB Delhi
The Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan (GKRA) is a 125-day Abhiyan launched by Hon’ble Prime Minister on 20th June, 2020 with a mission to address the issues of returnee migrant workers and similarly affected rural population by Covid-19 pandemic through a multi- pronged strategy of providing immediate employment & livelihood opportunities to the distressed, to saturate the villages with public infrastructure and creation of livelihood assets to boost the income generation activities and enhance long term livelihood opportunities by giving focus on 25 works in 116 selected districts across 6 States with a resource envelope of Rs 50,000 crore.
State-wise employment generated in persondays and quantum of amount spent so far under Garib Kalyan Rojgar Abhiyan’ is as below:
#
State
Mandays Employment
Generated
Expenditure
(Rs. in Crore)
1
BIHAR
42,46,1946
6712.82
2
JHARKHAND
40,10,287
662.24
3
MADHYA PRADESH
47,78,7323
4233.49
4
ODISHA
74,42,323
1000.84
5
RAJASTHAN
1,11,34,3237
6044.25
6
UTTAR PRADESH
5,90,72124
4905.56
Total
27,21,17240
23559.20
So far the Abhiyaan has been successful in meeting its objectives. The objectives of the Abhiyaan is to provide livelihood employment to the returnee migrants and similarly affected citizens in the rural areas. So far about 27.21 crore mandays employment has been provided under theAbhiyaan.
In the pursuit of objectives of the Abhiyaan, a large number of structures have been created so far. They inter alia includes:
Sl. No.
Activities
1.
Community Sanitary Complex (in number)
6,655
2.
Rural Houses (in number)
3,21,058
3.
Cattle Sheds (in number)
23,705
4.
Farm Ponds (in number)
16,571
5.
Goat Sheds (in number)
4,856
6.
Water Conservation & Harvesting Works (in number)
1,01,094
7.
Plantation (including through CAMPA funds)
72,748 hectare
8.
Shyama Prasad Mukherjee RURBAN Mission activity (in
number)
6,759
9.
Solid and Liquid Waste Management work (in number)
16,219
10.
Gram Panchayat Bhawan (in number)
1,063
11.
Gram Panchayat made live through internet connectivity(in
number) under Bhartnet project
1,254
Rural Development Ministry and other 11 participating Ministries and six State Government regularly monitors the implementation of the Abhiyaan. A Central Nodal officer has been appointed for each Ahiyaan District to guide and facilitate the districts as also monitor Abhiyaan
activities therein. Constant dialogue with the States and Ministries has been undertaken to facilitate the implementation of the Abhiyaan.
The State wise details of mandays of employment generated are asbelow:
#
State
Mandays Employment Generated
1
BIHAR
42461946
2
JHARKHAND
4010287
3
MADHYA PRADESH
47787323
4
ODISHA
7442323
5
RAJASTHAN
111343237
6
UTTAR PRADESH
59072124
Total
272117240
The State wise detail of expenditure out of resource envelop of Rs.50,000 crore under the GKRA is asbelow:
#
State
Expenditure (Rs. in Crore)
1
BIHAR
6712.82
2
JHARKHAND
662.24
3
MADHYA PRADESH
4233.49
4
ODISHA
1000.84
5
RAJASTHAN
6044.25
6
UTTAR PRADESH
4905.56
Total
23559.20
This information was given in a written reply by the Union Minister of Rural Development & Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha today.