ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ଦେଶର 23ଟି ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ 37ଟି ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମଞ୍ଜୁରି
• ପ୍ରତି ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲେ ପ୍ରାୟ 5000 ଲୋକଙ୍କୁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ଯୋଗାଇବ
• ଓଡ଼ିଶାର ରାୟଗଡ଼ାର ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ଏଥିରେ ସାମିଲ; ପ୍ରାୟ 2124ଜଣଙ୍କୁ ମିଳିବ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି
15 SEP 2020 5:41PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 2008 ମସିହା ଠାରୁ ଦେଶରେ ମେଗା ଖାଦ୍ୟ ପାର୍କ ଯୋଜନା (ଏମଏଫପିଏସ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇ ଆସୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରୁଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୁନା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅମ୍ବ୍ରେଲା ଯୋଜନା ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା (ପିଏମକେଏସୱା)ର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି । ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ଯୋଜନା (ଏମଏଫପିଏସ) ଦେଶରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହିତ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ ସ୍ତରରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ଏକ ଲିଖିତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାମେଶ୍ୱର ତେଲି ଏହି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ତେଲି ତାଙ୍କର ଉତ୍ତରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ଦେଶର 23ଟି ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର 37ଟି ମେଗା ଫୁଡ଼୍‌ ପାର୍କକୁ ସରକାର ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିରେ ଓଡ଼ିଶାର ରାୟଗଡ଼ା ଜିଲ୍ଲାରେ ଥିବା MITS Mega Food Park Ltdସାମିଲ । ସେହିସବୁ ଏମଏଫପିଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛନ୍ତି । ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ 19ଟି ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ଏବେସୁଦ୍ଧା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇସାରିଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ 42ଟି ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନାର ନିୟମାବଳୀ ଅନୁସାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବାପରେ ପ୍ରାୟ 5000 ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ କିମ୍ବା ପରୋକ୍ଷ ଭାବେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବ । ଏଭଳି ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସଂସାଧନ ଯୋଗାଇବା ତଥା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟକୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିଚାଲିବା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଏହିସବୁ ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ନିକଟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକ ଉନ୍ନତି (ଯଥା ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦି) ହୋଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ପରିବହନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଆଦି ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିବା ପ୍ରଭାବକୁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ହାନି ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହା ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଓ ସକ୍ରିୟ ଯୋଗାଣ ଚେନ୍‌ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯାହା ପଛରେ ସଂଗ୍ରହକେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ ସଂସାଧନ ରହିବ ।
ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକ ସଂସାଧନ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଚେନକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା । ସେହିଭଳି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସଂସାଧନର ଉନ୍ନତି ଘଟିବା ଦ୍ୱାରା ଫାର୍ମ, ପରିବହନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ଯୋଜନା କ୍ଲଷ୍ଟର ଭିତ୍ତିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ ଗଢ଼ିଉଠିଥାଏ । ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ପିପିସି ), ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ର (ସିସି ) ତଥା ସାଧାରଣ ସୁବିଧା ଯଥା ସଡ଼କ, ବିଜୁଳି, ଜଳ, ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଇଟିପି) ସୁବିଧା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର(ସିପିସି) ଆଦି ଗଢ଼ି ଉଠିଥାଏ ।
ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ କ୍ୟାପିଟାଲ ଗ୍ରାଣ୍ଟ ଭାବେ ସାଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର (ଭୂମି ମୂଲ୍ୟକୁ ଛାଡ଼ି) 50 ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ଗ୍ରାଣ୍ଟ ଏବଂ ଜଟିଳ ତଥା ପାର୍ବତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର (ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ସିକିମ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଆଇଟିଡ଼ିପି ବିଜ୍ଞପିତ କ୍ଷେତ୍ର ସାମିଲ) ପାଇଁ 75 ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ତେବେ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ପିଛା 50 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହେବନାହିଁ ।
ସେହିଭଳି ସିପିସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ 50 ଏକର ଜମି କ୍ରୟ ଜରିଆରେ କିମ୍ବା 75 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଜମି ଲିଜ୍‌ ଆକାରରେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ ସକାଶେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବାର ପ୍ରାବଧାନ ରହିଛି । ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସଡ଼କ, ଡ୍ରେନେଜ୍‌, ଜଳ ଯୋଗାଣକ୍ୟପ୍ଟିଭ୍‌ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ସମେତ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ, ଇଟିପି ଏବଂ ଏସଟିପି, ୱେବ୍ରିଜ୍‌ ଆଦି ସାମିଲ ।
Details of employment provided by the 19 operational Mega Food parks as on date:
Sr. No.
State/UT name
District Name
SPV/IA Name
Number of Direct Employment
Number of Indirect Employment
Number of Total (Direct + Indirect) Employment
1
Andhra Pradesh
West Godavari
Godavari Mega Aqua Food Park Pvt Ltd
50
200
250
2
Andhra Pradesh
Chittoor
Srini Food Park Pvt Ltd
1200
16000
17200
3
Assam
Nalbari
North East Mega Food Park Ltd
395
350
745
4
Gujarat
Surat
Gujarat Agro Infrastructure Mega Food Park Pvt Ltd
100
500
600
5
Himachal Pradesh
Una
Cremica Food Park Pvt Ltd
100
500
600
6
Karnataka
Tumkur
Integrated Food Park Ltd
900
4500
5400
7
Madhya Pradesh
Khargone
Indus Mega Food Park Pvt Ltd
300
300
600
8
Madhya Pradesh
Dewas
Avantee Mega Food Park Pvt Ltd
50
150
200
9
Maharashtra
Satara
Satara Mega Food Park Pvt Ltd
149
80
229
10
Mizoram
Kolasib
Zoram Mega Food Park Pvt Ltd
23
120
143
11
Maharashtra
Aurangabad
Paithan Mega Food Park Pvt Ltd
33
375
408
12
Odisha
Rayagada
MITS Mega Food Park Ltd
31
2093
2124
13
Punjab
Fazilka
International Mega Food Park Ltd
61
75
136
14
Rajasthan
Ajmer
Greentech Mega Food Park Ltd
50
250
300
15
Telangana
Nizamabad
Smart Agro Food Park Pvt Ltd
25
100
125
16
Tripura
West Tripura
Sikaria Mega Food Park (P) Ltd
50
250
300
17
Uttarakhand
Udham Singh Nagar
Himalayan Food Park Pvt Ltd
1040
15000
16040
18
Uttarakhand
Haridwar
Patanjali Food and Herbal Park Pvt Ltd
16363
596893
613256
19
West Bengal
Murshidabad
Jangipur Bengal Mega Food Park Ltd
52
421
473
TOTAL
20972
638157
659129*

Ministry of Food Processing Industries
37 Mega Food Parks in 23 States/UTs approved
Each fully operational Mega Food Park to provide employment to about 5000 persons
15 SEP 2020 5:41PM by PIB Delhi
Ministry of Food Processing Industries is implementing Mega Food Park Scheme (MFPS) to create modern infrastructure for the food processing industries since 2008. This scheme is now a component of the new Central Sector Umbrella Scheme– Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY). The Mega Food Park Scheme (MFPS) aims at providing modern infrastructure facilities for food processing along the value chain from farm to market.
As on date, Ministry has accorded final approval to 37 MFPs in 23 States/UTs which are under various stages of implementation. Out of this, 19 MFPs are operational.Total 42 Mega Food Parks(MFPs) were envisaged by the Government.As per the scheme guidelines, each fully operational Mega Food Park willprovidedirect/indirect employment to about 5000 persons. The scheme of Mega Food Park has the primary objective of providing modern infrastructure facilities for the food processing along the value chain fromthe farm to the market. It will include creation of infrastructure near farm (i.e. collection centres& Primary Processing centres), transportation, logistics andcentralizedprocessing centres etc. This will have impact on increased realization of farmers, reduction in wastage and creation of an efficient supply chain backed by collection centres, primary processing centres and logistic infrastructure.
SALIENT FEATURES OF THE MEGA FOOD PARKS SCHEME:
Objective of the Scheme
The primary objective of the MFPS is to provide modern infrastructure facilities for the food processing along the value chain from the farm to the market. It will include creation of processing infrastructure near the farm, transportation, logistics and centralized processing centres.
The scheme functions with a cluster based approach based on a hub and spokes model by establishing Mega Food Parks. It includes creation of infrastructure for primary processing and storage near the farm in the form of Primary Processing Centres (PPCs) and Collection Centres (CCs) and common facilities and enabling infrastructure like roads, electricity, water, Effluent Treatment Plant (ETP) facilities etc. at Central Processing Centre (CPC). These PPCs and CCs act as aggregation and storage points to feed raw material to the processing units located in the CPC. The scheme will be demand-driven, and will facilitate food processing units to meet environmental and safety standards.
Pattern of Assistance
The scheme provides for a capital grant at the rate of 50 percent of the project cost (excluding land cost) in general areas and at the rate of 75 percent of the project cost (excluding land cost) in difficult and hilly areas i.e. North East Region including Sikkim, J&K, Himachal Pradesh, Uttarakhand and ITDP notified areas of the States subject to a maximum of Rs.50 crores per project.
Land
The requirement of land for establishing the CPC is minimum 50 acres either by purchase or on lease of at least 75 years for the Central Processing Centre of the Mega Food Park.
Key Project Components
• Enabling Basic Infrastructure –Internal Roads, drainage, water supply, electricity supply including captive power plant, ETP & STP, weighbridges etc.
• Core Processing –Sorting & grading, packaging, warehouses & Specialized storage, Pre-cooling and Ripening chambers, IQF, Cold chain infrastructure, Steam generation, QC Lab etc.
• Standard Design Facility Sheds for Micro and Small Enterprises (MSEs) – plug and play facility for small units.
• Non – Core Infrastructure - Admin buildings, training centres, canteen, workers’ hostel, trade/display centre etc
Details of employment provided by the 19 operational Mega Food parks as on date:
Sr. No.
State/UT name
District Name
SPV/IA Name
Number of Direct Employment
Number of Indirect Employment
Number of Total (Direct + Indirect) Employment
1
Andhra Pradesh
West Godavari
Godavari Mega Aqua Food Park Pvt Ltd
50
200
250
2
Andhra Pradesh
Chittoor
Srini Food Park Pvt Ltd
1200
16000
17200
3
Assam
Nalbari
North East Mega Food Park Ltd
395
350
745
4
Gujarat
Surat
Gujarat Agro Infrastructure Mega Food Park Pvt Ltd
100
500
600
5
Himachal Pradesh
Una
Cremica Food Park Pvt Ltd
100
500
600
6
Karnataka
Tumkur
Integrated Food Park Ltd
900
4500
5400
7
Madhya Pradesh
Khargone
Indus Mega Food Park Pvt Ltd
300
300
600
8
Madhya Pradesh
Dewas
Avantee Mega Food Park Pvt Ltd
50
150
200
9
Maharashtra
Satara
Satara Mega Food Park Pvt Ltd
149
80
229
10
Mizoram
Kolasib
Zoram Mega Food Park Pvt Ltd
23
120
143
11
Maharashtra
Aurangabad
Paithan Mega Food Park Pvt Ltd
33
375
408
12
Odisha
Rayagada
MITS Mega Food Park Ltd
31
2093
2124
13
Punjab
Fazilka
International Mega Food Park Ltd
61
75
136
14
Rajasthan
Ajmer
Greentech Mega Food Park Ltd
50
250
300
15
Telangana
Nizamabad
Smart Agro Food Park Pvt Ltd
25
100
125
16
Tripura
West Tripura
Sikaria Mega Food Park (P) Ltd
50
250
300
17
Uttarakhand
Udham Singh Nagar
Himalayan Food Park Pvt Ltd
1040
15000
16040
18
Uttarakhand
Haridwar
Patanjali Food and Herbal Park Pvt Ltd
16363
596893
613256
19
West Bengal
Murshidabad
Jangipur Bengal Mega Food Park Ltd
52
421
473
TOTAL
20972
638157
659129*
*INFORMATION AS PROVIDED BY SPVs/IAs. food processing industries being seasonal in nature, the above figures may change from time to time
This information was given by the Minister of State forFood Processing Industries, Shri Rameswar Teli in a written reply in the Lok Sabha today.