হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লায়চৎ অসিগী মনুংদা ৱাখলগী লায়না নাবগী চাং হেনগৎলকপা
15 SEP 2020 3:03PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী চৈথেং অসিনা অঙাংশিং য়াওনা মীয়ামগী ৱাখলগী হকশেলগী ফিভমদা শোকহনবগী ফিভমগী হীরমদা য়েংলদুনা সরকারনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংদা সাইকোসোসিএলগী তেংবাং পীনবা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি। মসিগী মনুং চনবশিংদিঃ
১) মেন্তেল হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংনা লায়চৎ অসিনা শোকহল্লবা অপুনবা মীশিংবু অঙাংশিং, অহলশিং, হেন্না অহল ওইবশিং, নুপীশিং অমসুং হকশেল থৌমীশিং হায়না কাঙলুপ খায়দোক্তুনা সাইকোসোসিএলগী তেংবাং পীনবা ২৪/৭কী হেল্পলাইন অমা শেম্বা।
২) খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা কাঙলুপকী মীওইশিংনা থেংনবা মেন্তেল হেল্থকী শিংনবশিং অসিবু শেন্ননবা কাঙলোন/পাউতাক পীবা।
৩) স্ত্রেস অমসুং এংজাইতী শেন্ননবা তোঙান তোঙানবা মীদিয়াগী প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা অনৌবা থৌওং অমসুং ওদিও-ভিজুএলগী মওংশিংনা মীয়ামদা পাউতাক পীবা অমসুং মীয়াম পুম্বগী তেংবাংনবা অকোয়বগী ফিভম অমা শাগৎপদা খুমাং চাউশিলহনবা।
৪) বেঙ্গালুরুগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ অমসুং ন্যুরোসাইন্স (নিমহান্স)না “কোবিদ-১৯গী লায়চৎ মনুংদা মেন্তেল হেল্থ – জেনেরেল মেদিকেল অমসুং স্পেসিএলাইজদ মেন্তেল হেল্থ কেয়র সেত্তিংস” মীংথোনবা অকুপ্পা চৎন-কাঙলোনশিং পীবা।
৫) চৎন-কাঙলোনশিং, পাউতাকশিং অমসুং মীয়ামগীদমক্তা য়াইফনবা পাঙথোকপা থবকশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত্তা “বিহেব্যুরেল হেল্থ – সাইকোসোসিএল হেল্পলাইন”গী মখাদা ফংগনি (https://www.mohfw.gov.in/)
৬) আই.জি.ও.তি. – দিক্সা প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা সাইকোসোসিএল সপ্পোর্ত অমসুং ত্রেনিংগী ওইনা নিমহান্সকী থৌমীশিংনা ওনলাইন্দা পাঙথোকপা হেল্থ ৱর্করশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী থৌওংশিং।
মেন্তেল হেল্থকী সেবা পীবদা মেন্তেল হেল্থ প্রোফেস্নেল মতিক চানা লৈতবা অসিনা খুদোংচাদবা কয়া অমা থোকহল্লি। চহিগী ওইবা অমসুং রাজ্যগী ওইবা মেন্তেল হেল্থকী হীরমদা থবক তৌবশিংগী অকুপ্পা ৱারোল অমত্তা কেন্দ্রগী থাক্তা খোমজিনবা লৈত্রি।
মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা হৌজিক লৈরিবা মেনপাৱর ফগৎহন্নবা হায়দুনা এন.এম.ঐচ.পি.গী মখাদা সরকারনা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমসুং মেন্তেল হেল্থকী ওইবা মপুং ওইবা পোস্ত গ্রেজুএৎ (পি.জি.) বিভাগশিং শেম্বা অমসুং মপাঙ্গল হাপ্নবা হায়দুনা মেনপাৱর শেমগৎপগী স্কিম থবক ওইনা পাঙথোকপা হৌরক্লি। ঙসি ফাওবগী ওইনা লৈবাক অসিদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ২৫ অমসুং মেন্তেল হেল্থকী ওইবা মপুং ওইবা পোস্ত গ্রেজুএৎ (পি.জি.) বিভাগ ৪৭ শেম্বগী তেংবাং পীবা হৌখ্রে।
লৈবাক অসিদা লৈবা তেংবাং পীবদা ৱাবা মফমশিংদা মেন্তেল হেল্থকী সেবাশিং ফংহনবা ঙম্নবা মেন্তেল হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংগী লৈরিবা মেনপাৱর অসি হেনগৎহন্নবা হায়দুনা সরকারনা সেন্ত্রেল মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুৎ অহুমদা শেম্বা দিজিতেল একাদমিক্সকী খুত্থাংদা জেনেরেল হেল্থকেয়র, মেদিকেল অমসুং পের মেদিকেলগী তোঙান তোঙানবা কাঙলুপশিংগী ওইনা ওনলাইন ত্রেনিং কোর্স কয়া অমা পীরি। মথক্তা পনখ্রিবা কেন্দ্রগী মেন্তেল হেল্থ ইন্সতিত্যুৎ অহুম অদুদি বেঙ্গালুরুগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেন্তেল হেলথ অমসুং ন্যুরোসাইন্স, অসমগী তেজপুরদা লৈবা লোকোপ্রিয়া গোপিনাথ বোরদোলোই রিজেনল ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেন্তেল হেল্থ অমসুং রাঞ্চিগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইক্যাত্রীনি।
মসিগী ই-পাউ অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Increase in Mental Health issues during the Pandemic
15 SEP 2020 3:03PM by PIB Delhi
Realizing the impact that COVID-19 may have on the mental health of the people, including children, the Government has taken a number of initiatives to provide psychosocial support during COVID-19. These initiatives include:
1. Setting up of a 24/7 helpline to provide psychosocial support, by mental health professionals, to the entire affected population, divided into different target groups viz children, adult, elderly, women and healthcare workers.
1. Issuance of guidelines/ advisories on management of mental health issues, catering to different segments of the society.
1. Advocacy through various media platforms in the form of creative and audio-visual materials on managing stress and anxiety, and promoting an environment of support and care for all.
1. Issuance of detailed guidelines by the National Institute of Mental Health and Neurosciences (NIMHANS), Bengaluru- "Mental Health in the times of COVID-19 Pandemic - Guidance for General Medical and Specialized Mental Health Care Settings".
1. All the guidelines, advisories and advocacy material can be accessed on Ministry of Health and Family Welfare website under “Behavioural Health – Psychosocial helpline” (https://www.mohfw.gov.in/)
1. Online capacity building of health workers by NIMHANS in providing psychosocial support and training through (iGOT)-Diksha platform.
Lack of sufficient mental health professionals is one of the challenges faced in the mental healthcare service delivery. The year-wise, State-wise details of mental health practitioners however is not maintained centrally.
With a view to augment the availability of qualified manpower in field of mental health, the Government, under NMHP, is implementing manpower development schemes for establishment of Centres of Excellence and strengthening/ establishment of Post Graduate (PG) Departments in mental health specialties. Till date, support has been provided for establishment of 25 Centres of Excellence and strengthening/ establishment of 47 Post Graduate (PG) Departments in mental health specialties in the country.
The Government is also augmenting the availability of manpower to deliver mental healthcare services in the underserved areas of the country by providing online training courses to various categories of general healthcare medical and para medical professionals through the Digital Academies established at the three Central Mental Health Institutes namely National Institute of Mental Health and Neuro Sciences, Bengaluru, Lokopriya Gopinath Bordoloi Regional Institute of Mental Health, Tezpur, Assam, and Central Institute of Psychiatry, Ranchi.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.