কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
শ্রী পিয়ুস গোয়ালনা হায়খি ললোন-ইতিক্কী থবক অমা লাইনা হৌবা য়ানবা সরকারনা রাজ্যশিং অমসুং লোকেল বোদিশিংগা লোয়ন্না থবক পায়খৎলে
করিগুম্বা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ভারতমচা করোর ১৩০গী কৈথেলদা চঙলকপা পাম্লবদি, মখোয়গী কৈথেলশিংদা চঙনবগী মান্নবা খুদোংচাবা মখোয়না ঐখোয়দা পীগদবনি হায়রি
অথুবদা য়ু.এস.এগা লোয়ন্না অকক্নবা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে অমা খুৎয়েক পীন্নবা ভারতনা থৌরাং তৌরে
ভারতনা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা হেনগৎলে
10 SEP 2020 8:24PM by PIB Imphal
নিয়মশিং লৌথোক্নবা অমসুং মদুনা য়াম্না লাইনা ললোন-ইতিক্কী থবক অমা হৌবা য়ানবা সরকারনা রাজ্যশিং অমসুং লোকেল বোদিশিংগা লোয়ন্না থবক পায়খৎলে। ঙসি ভর্চুএল ওইনা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ফোরেন ত্রেদকী মহৈরোইশিংদা ৱা ঙাংবদা কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর পিয়ুস গোয়ালনা হায়খি চহি ৫ অসিদা ভারত মশাগী ওইবা ললোন-ইতিক পাংথোকপা নুংঙাইবগী রেঙ্কিং ফিবম ফগৎলে।
ভারত্তা ফংলিবা য়াম্লবা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা মহাক্না হায়খি ভারতনা ময়ামদগী হেন্না খুদোংচাবগী মরমদি য়াম্না ফবা, অফবা থবক অমসুং মমল হোংবা অসিনি। লৈবাক অসিগী মগুন লৈবা পোৎথোক অমসুং চাংদম্না ঙম্বা অসিগীদমক মালেমদা ভারত মশক তাক্কদবনি। তুংগী থৌরাং তৌবদা মগুন লৈহনবা অসি তঙাইফদবা শরুক অমা ওইহনগদবনি। মমল লেপ্পদা অরোনবা লৈতবা, ললোন-ইতিক্কী থবক্তা অরোনবা লৈতবা, মনিং তম্বা কৈথেল, য়োন্নিংবা মমলদা য়োনবা য়াবা অমসুং নারোন্দা সবসিদি পীদবা অসিদা ঐখোয়না থাজবা থম্লি। অত্মানির্ভর ভারতকী ৱাখল্লোনদি মালেমগী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ভারতনা থোঙ লোনশিনবা অদু নত্তে। মসিগী পান্দমদি মালেমগী ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা হেন্না শরুক য়াবনি। শেন য়াম্না চঙহন্দনা য়াম্না মগুন লৈবা পোৎথোকশিং পুথোক্তুনা হৌজিক ভারতনা মালেমগী ইকোনোমিশিংগা থবক তৌমিন্নরি।
পাক-চাউরবা ভারতকী কৈথেলগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি ভারতকী কৈথেল অসি মালেমগী ললোন-ইতিকশিংনা পাম্নবা কৈথেল অমনি। চাউরবা ভারতকী কৈথল অমা ফংবা খক নত্তনা শেন-থুমগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহন্নবা মসিগী কৈথেল অসি শীজিন্নবা য়াগনি। লৈবাক ২গী মরক্তা ললোন-ইতিক পাংথোকপা অসি অমনা অমদা খুদোংচাবা পীনবগী মখা য়াম্না পোল্লি। লৈবাক কয়া থোঙমান্নবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা চঙশিন্নরক্লি। ভারতনসু অতোপ্পা লৈবাকশিংদা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী মরী পাংথোক-চাউথোকহনগনি। করিগুম্বা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ভারতমচা করোর ১৩০গী কৈথেলদা চঙলকপা পাম্লবদি, মখোয়গী কৈথেলশিংদা চঙনবগী মান্নবা খুদোংচাবা মখোয়না ঐখোয়দা পীগদবনি। ভারতনা নিয়ম চুমদবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পাংথোকফম অনাবা অমা ওইরোই।
হৌখিবা এফ.তি.এদা ভারতনা খুদোংচাবা অমতা ফংখিদবগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি পুৱারিগী অরানবা অদু ঐখোয়গী মীরোন্না চুমথোক্কদবনি। ভারতনা পাম্লিবশিং ফজনা খন্নদবদগী লৈবাক অসিনা আর.সি.ই.পি খুৎয়েক পীখিদবনি। ভারত, জপান অমসুং অস্ত্রেলিয়া অহুম অসি অশেংবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংনি, থাজবা মরুপশিংনি অমসুং নিয়মগী মতুংইন্না ললোন-ইতিক পাংথোকপদা থাজবা ঙাক্তনি অমসুং সপ্লাই চেন অমা শেমগৎপা হন্দক য়ানরে।
দলাই লামানা হায়খিবা ৱাফম,“অহোংবা পুরক্নবা নহাক্কী খুৎশিং থাংগৎলু অদুবু নহাক্কী মগুনশিং মাঙহনগনু” পল্লদুনা মিনিস্তরনা হায়খি মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা মালেমগী লৈবাকশিংগা থবক তৌমিন্নবা ভারতনা পাম্লি। চাউখৎলবা লৈবাকশিং হায়বদি য়ু.এস, য়ু.কে অমসুং ই.য়ুগা এফ.তি.এ পাংথোকপা ভারতনা পাম্লি। অথুবদা য়ু.এস.এগা লোয়ন্না অকক্নবা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে অমা খুৎয়েক পীন্নবা ভারতনা থৌরাং তৌরে।তুংদা খুৎয়েক পীনগদবা ললোন-ইতিক্কি য়ানচে খুদিংমক মরী লৈনবশিংগা খন্নরবা মতুংদা পাংথোক্কনি। দাইরি, লৌউ-শিংউ, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মেনুফেকচররশিং য়াইফনবা থবক পায়খৎকনি। য়ু.এসগা লোয়্ন্না ললোন-ইতিক্কী থবক হেনগৎলকলি অমসুং য়ু.এসনা জি.এস.পি লৌথোকখিবদা অকায়বা অমতা পীদে।
মিনিস্তরনা হায়খি অনৌবা পোৎথোকশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মপান্দা থাদোকপা য়াবা পোৎথোকশিং খঙদোকপদা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ ফোরেন ত্রেদকী মহৈরোইশিংনা মতেং পাংগদবনি। ভারত অমসুং মসিগী মীয়ামগী তুংগী য়াইফনবা অমসুং মালেমদা চৎনরিবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংদগী থৌশিল শেম্বশিংনা তম্বা য়ানবা মহৈরোইশিংনা থিজিনগদবনি অমসুং দেতা খোমজিনগদবনি। ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থৌশিলশিং মহৈরোইশিংনা খন্নগদবনি, মরৈ য়েৎনগদবনি অমসুং হন্না য়েংশিনগদবনি। কমদৌনা ঐখোয়না কোবিদ লাইচৎ মরক্তা হিংগনি হায়বা অমসুং ভারতকী তুংগী ললোন-ইতিক্কী থৌশিলগী মতাংদা মহৈরোইশিংনা খন্নগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
শ্রী গোয়ালনা হায়খি ঐখোয়না শান্নপোৎশিংগী ক্বালিতি কন্ত্রোল ওর্দর হৌদোক্লে অমসুং বি.এস.আই চৎনরে। ঐখোয়না মফম অসিগী শান্নপোৎশিং মগুন হেনগৎহল্লবা আমসুং মশিং য়াম্না পুথোকপা মতমদা মশা মরোমদোম লৈবাক অসিগা চুনবা শান্নপোৎশিং মীয়াম্না পাম্নগনি। দিজিতেল তেক্নোলোজিশিং অমসুং স্তার্দঅপশিংনা অনৌবা শান্নপোৎশিং পুথোকপা ঙমহল্লে অমসুং ভারতনা লৈবাক অমগা হেক্তা লাম্বা তৌনবা ঙম্লগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি ভারতনা মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলকপা উরে।কোবিদ-১৯গী লোকদাউনশিং লৈরবসু মমাং চহিগী মতম অসিগা চাংদম্নবদা চহি অসিগী সেপ্তেম্বরগী অহানবা চয়োলদা ঐখোয়না মপান্দা থাদোকপা চাদা ১৩ হেনগৎখি। ঐখোয়গী মপানদা পোৎ-চৈ থাদোকপগী থবকশিং ফগৎলে । লৈবাক অসিদা পোৎ-চৈ পুথোকপা অমসুং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎহন্নবা সরকারনা সেক্তরশিং মশক খঙদোক্লে অমসুং মখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা ইন্দস্ত্রিশিংগা থবক তৌমিন্নরি।
শুপ্নগী থা ৫গী মনুংদা ভারতনা মশাগী ওক্নবা পি.পি.ই কিৎশিং অমসুং মাক্সশিং পুথোকপা ঙম্লে। হায়রিবা পোৎথোকশিং অসি ভারতনা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা খক নত্তনা মশিং য়াম্না মপান্দা থাদোকলে হায়না মহাক্না মখা তাখি।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal says the Government is working with states & local bodies to make it easier to start a business;
Says that if other countries want access to the market of 130 crore Indians, then they will have to give us equal access to their markets
India is ready to sign a limited trade deal with the US at the earliest
Indian exports have started showing upward trajectory
10 SEP 2020 8:24PM by PIB Delhi
The Government is working with states & local bodies to deregulate and make it easier to start a business. Addressing the students of Indian Institute of Foreign Trade through virtual interaction today,Union Minister of Commerce and Industry Shri PiyushGoyalsaid that India's own ease of doing business ranking has improved significantly in the five years.
Talking about India’s mammoth potential, Shri Goyal said that the real unique selling point of India should be around High Quality, Good Service and Good Pricing. “India should get recognised the world over for its quality & competitiveness. Quality will have to be integral for the planning of our future. We believe in Transparent pricing, Transparent trade, Free Market, No price controls, and No hidden subsidies”, he said
Explaining the concept of AatmaNirbharBharat, Shri Goyal said that it is not about closing India's doors to international trade & engagement.“In fact, it is about opening it wider looking for greater engagement in global trade. Now India has to engage with global economies from a position of strength with highly cost-competitive products of high quality”, he said
On India being a huge and much-sought after market, the Minister said “It's a market that businesses around the world want to engage with. The businesses will not only get a large Indian market but can also leverage this market to get economies of scale. Trading relations between 2 countries rest on the pedestal of high reciprocity & equilibrium. More & more countries are moving towards balanced trade. India also will have to engage with other countries to expand our trading relationships but on the strength of our own competitiveness.” He said that if other countries want access to the market of 130 crore Indians then they will have to give us equal access to their market. India is not going to be a patient receiver of unfair trade practices.
Stating that India had not been a gainer from the past FTA’s, the Minister said that historical wrong will have to be corrected by our generation.Lauding the strong and decisive leadership of the Prime Minister Shri NarendraModi, Shri Goyal said that RCEP deal was not signed as it was not properly addressing India’s concern. He said that India, Japan and Australia, all three true democracies, trusted partners and believers in rule-based trading, have recently agreed to have a supply chain initiative.
Quoting His Holiness Dalai Lama who said, "Open your arms to change but don't let go of your values", he said that this is the spirit in which India wishes to engage with the rest of the world. Shri Goyalsaid that India wants to do FTAs with developed countries like the US, the UK and EU. He said that India is ready to sign a limited trade deal with the US at the earliest. He assured that deal will entail substantive gains for the country. All the forthcoming trade deals will be undertaken after discussions with all the stakeholders, and the interests of dairy, agriculture, MSMEs and indigenous manufacturers will be properly safeguarded, he said. The Minister said that the trade with the US is increasing rapidly, and the withdrawal of GSP by the US has not made much impact.
Calling upon active partnership between the Ministry of Commerce and Industry and IIFT, Shri Goyal called upon the students of IIFT to help in identification of new products and areas of export. He asked them to do research, analysis and mine data so that policymakers can learn from the world’s best practices, and work in the spirit of providing better future for India and its citizens. He said, “Our trade policies are up for debate, discussion, review, relook & consideration by students.I hope all of you will deliberate on the future of Indian trade policy and how we can sail through the COVID pandemic & come out resilient:
On the question of promoting indigenous production of toys, Shri Goyal said “We have introduced quality control order on toys, and BIS has come up with standards. As we improve local toys' quality & increase scale of production, automatically people will prefer local toys, suited to the country.” He said that the Government is helping the industry with enablers, to make them competitive, which include setting up clusters, anchor investors. With digital technologies & startups bringing newer ways of entertainment & creating new toys, India will be able to compete with any country.
Talking about India’s resilience, Shri Goyal said that Indian exports have started showing upward trajectory recently. “In the first week of September, our exports were 13% more than the corresponding period of last year, despite lockdowns and covid related issues.” He said that our services exports have done well, but now we have to ensure that merchandise exports also flourish. The Minister said that for promoting domestic production and exports of goods, the government has identified sectors, and working with the industry to help them overcome the bottlenecks.
Lauding the Indian industry’s hardwork and tenacity, Shri Goyal said that from nowhere, in just 5 months, India has evolved in terms of becoming self-reliant in the production of PPE kits & masks. He said that India has not only become self-sufficient in these items, but is exporting them in large numbers.