কল্চর মন্ত্রালয়
ঙসি ১৭সুবা সংহাই কোরপোরেসন ওর্গনাইজেসন(এস সি ও) কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেল শরুক য়াখ্রে
চহি অসিদা বুধিস্ত হেরিতেচগী মতাংদা অহানবা এস.সি.ও একজিবিসন পাংথোক্নবা নেসনেল মিউজম ওফ ইন্দিয়ানা থৌরাং তৌরি- কলচর মিনিস্তর
এস.সি.ও লৈবাকশিংদা ভারতকী সাহিত্য খঙহন্নবা পান্দমদা সাহিত্য একাদেমীনা ভারতকী সাহিত্যগী লাইরিক ১০ রুসিয়ান অমসুং চাইনিজ লোলশিংদা হন্দোক্লি- শ্রী পতেল
এস.সি.ও চহি ২০ মপোক নুমিৎ পাংথোক্নবা ২০২১ অসি এস.সি.ওগী কলচরগী চহি ওইনা লাউথোক্নবা ৱাফম ভারতনা শৌগৎলি
10 SEP 2020 6:28PM by PIB Imphal
২০২০গী সেপ্তেম্বর ১০দা পাংথোকপা ১৭সুবা সংহাই কোরপোরেসন ওর্গনাইজেসন(এস সি ও) কলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) শ্রী প্রাহলাদ সিংহ পতেল শরুক য়াখ্রে।
মালেমগী লাইচৎকী অৱাবা মনুংদা কলচরগী থৌদাং অমসুং এস.সি.ও লৈবাকশিংগী মনুংদা কলচরগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা খন্নখি। দিজিতেল তেক্নোলোজিনা চৎনবীশিং অমসুং কলচর খঙহন্নবা পাম্বৈ অমা ওইনা শীজিন্নদুনা এস.সি.ও মনুংদা কলচরগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা ভারতনা পাম্লিবা অদু মিনিস্তরনা ফোঙদোকখি।
মহাক্কী ৱারোলদা ভারতকী কলচর মিনিস্তরনা হায়খি অসিগুম্বা লায়নাগী মতম অসিদা ঐখোয়না অৱাবা কয়া মায়োক্নবা মতমদা , মতম অমতদা ঐখোয় মীফম পাংথোকপা অসিনা ঐখোয়গী অশেংবা ৱাখল্লোনশিংগী পান্দম অদু উৎলে।
কলচর মিনিস্তরনা হায়খি এস.সি.ও লৈবাকশিংগী মনুংদা মরী লৈনবগী মরুওইবা মরমদি বুধিস্ত ফিলোসোফি অমসুং আর্তকী হেরিতেচ শরুক য়ামিন্নবা অসিনি। লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী চেৎশিনহন্নবা, চহি অসিদা বুধিস্ত হেরিতেচগী মতাংদা অহানবা এস.সি.ও একজিবিসন পাংথোক্নবা নেসনেল মিউজম ওফ ইন্দিয়ানা থৌরাং তৌরি। চহি অসিদা লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগী কাউন্সিলদা ভারতনা চিয়রপর্সন ওইবা অসিগী শরুক অমা ওইনা একজিবিসন পাংথোক্নবা থৌরাং তৌবনি। হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদগী একজিবিসন অসি দিজিতেল ওইনা পাংথোক্লগনি। একজিবিসন অসি য়াম্না ফবা অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মহাক্না হায়খি এস.সি.ও লৈবাকশিংদা ভারতকী সাহিত্য খঙহন্নবা পান্দমদা সাহিত্য একাদেমীনা ভারতকী সাহিত্যগী লাইরিক ১০ রুসিয়ান অমসুং চাইনিজ লোলশিংদা হন্দোক্লি। হন্দোক্লিবা লাইরিকশিং অসিদা ২০২০দা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা সরকারগী লুচিংবশিংগী মীফমদা ফোঙগনি। নেসনেল গেল্লরি ওফ মোদর্ন আর্তসনা ভর্চুএল একজিবিসনশিং, ওনলাইন আর্ত ৱার্কসোপশিং অমসুং মিউজমগী অখঙ-অহৈশিং অমসুং কলাকারশিংগী মরক্তা ৱারি শান্নবগী থৌরম কয়া পাংথোক্নবা হোৎনরি।
কলচর মিনিস্তরনা হায়খি ২০২১ অসি মসিগী লুপ অসি লিংখৎখিবগী ২০সুবা চহিগী থৌরম থোক্লি অমসুং ২০২১ অসি এস.সি.ওগী কলচরগী চহি ওইনা লাউথোক্নবা পুখৎলকপা ৱাফম ভারতনা শৌগৎলি। ভারতকী কলচরগী থৌরম, সেমিনারশিং অমসুং কনফরেন্সশিং এস.সি.ও মেম্বর লৈবাকশিংদা পাংথোক্তুনা এস.সি.ওগী কলচরগী চহি শরুক য়ানবা আই.সি.সি.আরনা থৌরাং তৌরি। থৌরম অসিদা ফিল্ম ফেস্তিবেল অমা শীল্লবদি ঐখোয় য়াম্না হরাওগনি।
লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী ফগৎহন্নবা অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা থাজবা অমসুং অমতা ওইবগী পাউজেল শন্দোক্নবা ঐখোয় ঐখোয়গী লৈবাকশিংদা কলচরগী লমদা পায়খৎনরিবা থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা দরকার ওই। মসি ই-জর্নেল, ই-পেরিওদিকেল, ই-বুককী খুৎথাংদা পাংথোক্কদবনি । এস.সি.ও লৈবাকশিংগী কললচরগী ইন্সতিতুৎশিংগী মরক্তা থিয়েতর অমসুং মসিগা চৎমিন্নবা কলাশিং অমসুং সাহিত্য অমসুং অতোপ্পা থৌরমশিং পীথোক-পীশিন তৌনগদবনি।
মীফমগী অরোইবদা এস.সি.ও কলচর মিনিস্তরগী ১৭সুবা মীফমগী প্রোতোকোল য়ানখি অমসুং মেম্বর লৈবাকশিংগী মীহুৎশিংনা খুৎয়েক পীনখি।

Ministry of Culture
Union Minister of State (I//C) for Culture and Tourism Shri Prahlad Singh Patel virtually participates in the 17th Shanghai Cooperation Organization (SCO) Culture Ministers’ Meeting today
The National Museum of India is in process of organizing the first SCO Exhibition on Shared Buddhist Heritage this year– Culture Minister
Sahitya Akademi is translating ten Indian literary works into the SCO languages Russian and Chinese with the objective of sharing Indian literature with SCO nations – Shri Patel
India supports the proposal of declaring 2021 the Year of Culture of the SCO to celebrate 20th anniversary of the SCO
10 SEP 2020 6:28PM by PIB Delhi
Union Minister of State (I//C) for Culture and Tourism Shri Prahlad Singh Patel, participated in the 17th Shanghai Cooperation Organization (SCO) Culture Ministers’ Meeting held on September 10, 2020.
Discussion was held on the role and place of culture during the global epidemiological crisis and on the prospects for developing multilateral cultural cooperation within the SCO. The Minister of State for Culture addressed participants of the meeting and presented India’s perspective to strengthen the cultural cooperation within SCO by using digital technology as an effective medium for dissemination and awakening with regard to customs, culture and traditions in the prevailing conditions.
In his statement, the Indian Culture Minister said that at the time of such a disease, when we are all struggling with this grave condition, our meeting at the same time also shows the aim of our sacred intentions.
The Culture Minister said that one of the important aspects that unites and connects Shanghai Cooperation Organization countries to each other is shared heritage of Buddhist philosophy and art. To promote the mutual bonding, the National Museum of India is in process of organizing the first SCO Exhibition on Shared Buddhist Heritage this year. The Exhibition marks India’s Chairpersonship of Council of Heads of Government this year. The exhibition will be held in digital format due to prevailing pandemic situation. I look forward to a very good exhibition on an issue which binds the region with millennia old historic linkage, the Culture Minister said.
Shri Patel also informed that Sahitya Akademi is translating ten Indian literary works into the SCO languages Russian and Chinese with the objective of sharing Indian literature with our fellow nations of SCO. These translations would be released during the upcoming Council of Heads of Government Meeting to be hosted by India in 2020. He also said that National Gallery of Modern Arts intends to hold collaborative programmes on reciprocal basis such as collection based virtual exhibitions, online art workshops and dialogues with museum professionals and artists to discuss ways that our partnership can grow stronger and discuss on a way forward for the future and the role of the museum/institutions.
Union Culture Minister said that the year 2021 is the 20th Anniversary year of the founding of this Organization and India supports the proposal of declaring 2021 the Year of Culture of the SCO to celebrate the occasion. The ICCR is willing to be part of 2021 Year of SCO culture through organizing festivals/ performance of Indian culture, Conference & Seminars and sponsor Indian speakers as part of the celebration in the Member states of SCO. We would be happy to organize a Film Festival to commemorate the occasion, he added.
In his address, Shri Patel also emphasised the need to share the initiatives which we all are taking in our respective nations in the field of culture with each other to further enhance our bonding, and also to spread the message of hope and unity in the prevailing situation. This could be through exchange of e-journals, e-periodicals, e-books on theatre and its allied arts, and other literature and knowledge programs within the cultural institutions of SCO Nations.
At the end of the meeting Protocol of the 17th Meeting of the SCO Ministers of Culture was agreed upon and signed by all the representatives of Member States.