Ministry of Education
A two-day Conclave on ‘School Education in 21st Century’ organised by Ministry of Education as part of Shikshak Parv 2020 virtually commences today
Prime Minister Shri Narendra Modi to address the Conclave tomorrow through video conferencing
Shikshak Parv is being celebrated from 8th September- 25th September, 2020 to felicitate the Teachers and to take New Education Policy 2020 forward
10 SEP 2020 6:30PM by PIB Delhi
A two-day Conclave on “School Education in 21st Century” organised by Ministry of Education as part of Shikshak Parv 2020 virtually commenced today. Prime Minister Shri Narendra Modi will be addressing the Conclave under the National Education Policy- 2020 (NEP-2020) at 11 AM tomorrow through video conferencing. Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre will also be present on the occasion. Shikshak Parv is being celebrated from 8th September- 25th September, 2020 to felicitate the Teachers and to take New Education Policy 2020 forward.
Secretary, Department of School Education and Literacy Smt Anita Karwal inaugurated the Conclave today. The discussions were held in two technical sessions on six subjects of New Education Policy 2020. The Principal and Teacher practitioners discussed how they have already implemented certain themes of the NEP in creative ways.
The first technical session started with a discussion on the subject of ‘Foundational Literacy and Numeracy’ from the perspective of practitioner’s was held from 1000 hrs today. ShriRakesh Gupta, IAS, Nodal Officer-Saksham Haryana; Shri Satinder Kumar Sorat, Principal, Govt. Sr. Secondary School, Faridabad, Haryana and Shri Sarvesh Kumar, Principal, Basti, UP, (Winner of National Awards for Teachers 2018) were the key speakers in the session.
The discussion started with opening remarks of Shri Rakesh Gupta emphasizing the importance of Foundational Literacy and Numeracy as also stressed upon in NEP: 2020. He summarized the experiences of both the states, UP and Haryana urged to make whole hearted efforts to make children creative, confident and equipped to face the challenges of the 21st century.
Shri Sorat informed that Saksham Haryana is an initiative by the Government of Haryana to improve the learning levels of Haryana Government school students. He emphasized the need of competency based learning instead of rote learning. He also spoke about the need of learning enhancement programs and third party assessment of foundational skills.
Shri Sarvesh Kumar informed about Mission Prerna which is the flagship program of the Uttar Pradesh government to improve the quality of education in 1.6 lakh schools under the Basic Shiksha Department across the state. Under initiatives for pedagogy, ‘PrernaSoochi’ a list of all learning outcomes mapped with competencies across grades 1-5 for Hindi and Maths has been created to provide clarity to teacher on outcomes associated with curriculum in each grade. These outcomes are assessed quarterly and reported to parents through a student report card.Sh. Kumar also spoke about the need of change in assessment patterns, he said that assessment should not only be based on academic knowledge but also include cognitive, psychomotor abilities of the students.
The discussion on the subject ‘Art Integrated and Toy Integrated Pedagogy’from the perspective of practitioner’s was held from 1050hrs today. The Session was coordinated by Dr. PawanSudhir from NCERT. The two speakers were Ms. Sunitha S. Rao, Principal, Delhi Public School, Secunderabad and DrAnjuKauwrChazot, founder of the Mahatma Gandhi International School (MGIS), Gandhi Nagar, Gujarat.
In her introductory remarks, Dr. Pawan Sudhir stated that the new National Educational Policy, (NEP) 2020 stresses the need for holistic, integrated, enjoyable, experiential and engaging learning. She particularly referred to the provisions of Chapters 4 and 22 of the NEP, which provide that in all stages, experiential learning will be adopted, including arts-integrated based pedagogy, among others, as standard pedagogy within each subject, and with explorations of relations among different subjects. As a part of the thrust on experiential learning, art-integrated education will be embedded in classroom transactions not only for creating joyful classrooms, but also for imbibing the Indian ethos through integration of Indian art and culture in the teaching and learning process at every level. This art-integrated approach will strengthen the linkages between education and culture.
Ms. Sunitha S. Rao, gave a presentation on Art Integrated learning. She said that Art Integration learning gives a true way for experiential and joyful learning development of enquiry and aesthetic skills. Art Integrated learning helps in numeracy, learning the basic shapes, learning logical skills, environmental awareness, develops creative thinking, develops fine motor skills imagination and improves cognitive skills and linguistic understanding, etc. She also informed that the NCF 2005 has recommended Art as a subject at all stages covering all four major spheres, music, Dance, Visual arts and Theatre and CBSE board has made Art integration with education mandatory to spread awareness of India’s vast and diverse art and culture.
Dr Anju Kauwr Chazot gave a presentation on Toy integrated pedagogy. She stressed on the importance of co-creative experiential learning with Toys. She indicated that there are four stages of learning with toys, these are (i) exploration & discovery of existing indigenous toys (ii) pedagogical use (iii) making new toys (physical & digital) and (iv) Using the new toys for self & others.She explained a museum project done by the students of 4th standard, wherein they collected the toys used by their grandparents and categories them on the basis of the material used, their shapes and sizes, etc. It helped them in developing their history and geography knowledge, data collections, material classification, aesthetic senses, etc.
The discussion on the subject ‘Early Childhood Care and Education’ was held at 1150 hrs today. The session on ECCE was moderated by Dr. Vinita Kaul, the subject Expert.Duringthe session two speakers - Mrs. Nisha Sharma, Teacher, Kotkhai, Shimla and Mrs. KalpanaChaudhry, Principal, N H Goel World School, Raipur spoke about the subject & made their individual presentations.
In the opening remarks, Dr Kaul, Coordinator of the session stated that ECCE has been well covered in the New Education Policy 2020framed by Ministry of Education which will go a long way in strengthening the ECCE.The main thrust of the session was to acknowledge the ideas, aims and recommendations of ECCE in the New Education Policy 2020. Based on their personal experiences, the speakers dwelt upon the various significant issues regarding the subject. The importance of Quality ECCE in school education to improve learning outcomes among children was elaborated by the two worthy speakers.The importance of maximum brain development in the early years and how appropriate pedagogy can be used in the learning processes was explained in a comprehensive manner.
It was also emphasized during the discussion to develop school readiness among children, work needs to be done on all three dimensions of readiness namely school readiness, children readiness and family readiness. The role of families, parents and community as a whole in the smooth transition of children from pre-school to primary education was also discussed. The session ended with the highlighting of the importance of delivering ECCE by using holistic approach, so that overall development of child can be ensured. The session was very useful and educative especially with regard to early education and nurturing children in a complete manner. The session was highly appreciated in the social media.
The second technical session started with a discussion on Holistic Report Card. Smt Anju Kauwr Chazot chaired the session and Dr. Hannah Yonzan, Principal Govt Sr Sec School, Rangpo, Duga, Sikkim and Shri Chenraj Roychand, Chairman Jain International School, Bengaluru were the speaker for the session.
Smt Anju Kauwr Chazot welcomed all the participants and mentioned that assessment is key to the quality education. Evaluation is a very important factor in our learning process and appreciated the way assessment has taken vital part in the new Education Policy 2020.
Dr. Hannah Yonzan made a presentation on Holistic Report Card. She explained on transforming assessment for student development, 21st century skills, 360 degree holistic progress card, assessment reforms, restructuring of board exams and also described performance chart which has been implemented in her school. She mention about importance of how peer-assessment, self-assessment and teacher assessment will be helpful. She also gave recommendations which include class size to be made 25 students per class and to 20 students per class in Grade 1 & 2, development of resources for Self, Peer to peer & Teacher assessment, blended learning / integrated teaching-learning to be made mandatory, pre-service basic computer knowledge and in-service basic computer training should be made mandatory. Chenraj Roychand quickly brief about the nine important parameters he named as ‘navratna’ which includes inclusiveness, equity, quality, life-long learning, sensitivity, synergy, interdisciplinary, rootedness and flexibility.
The discussion on the subject ‘Teaching in Mother Tongue’ was coordinated by Dr. Shakeela T. Shamsu. The two speakers were Dr. Ashok Kumar Pandey, Director Ahlcon Group of Schools and Smt. Sandhya Pradhan, I/C Headmistress, MS Adityapur Jharkhand.
Dr Ashok Kumar Pandey welcomed the policy decision to impart education on students at primary level in home language/mother tongue/local/regional language as the children learn and grasp concepts more quickly in their home language/mother tongue. He added that while it may be implemented smoothly in government schools, some problems may be encountered in private schools, for which a decision needs to be taken before this recommendation is taken up for implementation.
Smt. Sandhya Pradhan said that in Tribal areas, the first two years of schooling should be in their local tribal language. She added that there are States having more than one local language. Therefore, we should go for multilingualism for promotion of other Indian languages listed in the VIII Schedule of the Constitution. She further said that the initial schooling must be done in mother tongue/local language with smooth transition to English/other languages in the later years.
The discussion on ‘No hard separation’ was coordinated by Prof. Manjul Bhargava. The two speakers were Ms. Manu Gulati, Teacher, Delhi and Ms. Remya Parameswar Iyer, PGT, KV, IIT Guwahati.
The speakers made the some observations like the flexibility of curriculum and subjects allowed in the Policy is a very good move as it allows development of creative potential in each individual. They said that the Policy lays emphasis on flexibility on choosing subjects and courses not at school level but at college level also. There will be no rigid separation of steams, subjects, curricular and co-curricular activities and Students will be given wide range of choices for choosing subjects of their choice, need and passion. It was also highlighted that the concept of allowing two attempts at the Board examination would reduce the stress level to a great extent.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসন মন্ত্রালয়না শিনবা সিক্সা পর্ব ২০২০গী শরুক ওইনা “২১শুবা চহিচাদা স্কুল এজুকেসন” হায়বা অসিদা নুমিৎ নিনিগী কনক্লেব ঙসি ভর্চ্যুল ওইনা হৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হয়েং ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা কনক্লেব অসিদা ৱা ঙাংগনি
ওজাশিংবু ওকনবা অমসুং অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০বু মাংলোমদা পুখৎনবা সিক্সা পর্ব অসি সেপ্তেম্বর ৮ – সেপ্তেম্বর ২৫, ২০ ফাওবা পাঙথোক্কনি
10 SEP 2020 6:30PM by PIB Imphal
এজুকেসন মন্ত্রালয়না শিনবা সিক্সা পর্ব ২০২০গী শরুক ওইনা “২১শুবা চহিচাদা স্কুল এজুকেসন” হায়বা অসিদা নুমিৎ নিনিগী কনক্লেব ঙসি ভর্চ্যুল ওইনা হৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী -২০২০ (এন.ই.পি.-২০২০)গী কনক্লেব অসিদা হয়েং ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা অয়ুক পুং ১১ তাবা মতমদা ৱা ঙাংগনি। থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়ল ‘নিশঙ্ক’ অমসুং এজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী সঞ্জে ধোত্রেসু শরুক য়াগনি। ওজাশিংবু ওকনবা অমসুং অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পিলিসি ২০২০বু মাংলোমদা পুখৎনবা সিক্সা পর্ব অসি সেপ্তেম্বর ৮ – সেপ্তেম্বর ২৫, ২০ ফাওবা পাঙথোক্কনি।
স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রীমতি অনিতা কর্ৱালনা ঙসি কোনক্লেব অসি হৌদোকখি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী হীরম তরুক্তা তেক্নিনিকেল সেসন অনি পাঙথোক্তুনা খন্ন-নৈনখি। প্রিন্সিপল অমসুং ওজাগী প্রেক্তিসনরশিংনা এন.ই.পি.গী থিম অসি অনৌবা মওংশিংদা হান্না করম্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবগে হায়বগী মতাংদা খন্নখি।
অহানবা তেক্নিকেল সেসন অসি ‘ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী’গী হীরমদা প্রেক্তিসনরশিংগী ওইবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমগা লোয়ননা পুং ১০দগী ঙসি হৌখি। শ্রী রাকেশ গুপ্তা, আই.এ.এস., নোদেল ওফিসর-সকশম হরিয়ানা; শ্রী সতিন্দর কুমার সোরৎ, প্রিন্সিপল, গভর্নমেন্ত সিনিয়র সেকেন্দরী স্কুল, ফরিদবাদ, হরিয়ানা অমসুং শ্রী সর্ভিশ কুমার, প্রিন্সিপল, বস্তি, য়ু.পি., (নেস্নেল এৱার্দ ফোর তীচর্স ২০১৮গী মনা ফংখ্রবা) হায়রিবশিং অসি সেসন অসিদা মরু ওইবা ৱা ঙাংলোয়শিং ওইখি।
খন্ন-নৈনবা অসি শ্রী রাকেশ গুপ্তানা এন.ই.পি.: ২০২০দা য়াওরিবা ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীগী কান্নবশিংদা মীৎয়েং থমদুনা হৌদোকপগী ৱারোলশিং পীখি। রাজ্য অনি, য়ু.পি. অমদি হরিয়ানানা থেংনখিবা অদু ফোঙদোক্লদুনা অঙাংশিংবু অনৌবা ৱাখল পুথোকপা ঙম্নবা, ইশাদা থাজবা থম্বা ঙমজনবা অমসুং ২১শুবা চহিচাগী শীংনবশিং অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা শেম-শানবা থৱায় য়াওনা কন্না হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী সোরৎনা হায়খি সকশম হরিয়ানা অসি হরিয়ানাগী সরকারগ স্কুলগী মহৈরোয়শিংগী মহৈ তম্বগী থাকশিং অসি ফগৎহন্নবা হরিয়ানা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাং অমনি। মহাক্না চিনফা পুদুনা মহৈ তম্বগী মহুত্তা মপুং ফানা খঙহৈবদা য়ুম্ফম ওইরগা মহৈ তম্নবা মীৎয়েং চিংশিনখি। মহাক্না মহৈ তম্বগী মওং ফগৎহন্নবগী প্রোগ্রামশিং অমসুং ফাউন্দেস্নেল স্কিলশিংদা থর্দ পার্তীগী এসেসমেন্ত মথৌ তাবগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি।
শ্রী সর্ভেশ কুমারনা হায়খি মিসন প্রের্না অসি রাজ্য শিনবা থুংনা তঙাই ফদবা সিক্সা বিভাগকী মখাদা লৈবা স্কুল লাখ ১.৬গী ক্বালিতী এজুকেসন ফগৎহন্নবা উত্তর প্রদেশ সরকারগী অচৌবা প্রোগ্রাম অমনি। পেদাগোজিগী খোঙথাংশিংগী মখাদা, ক্লাস অমমমগী করিকুলমগা মরী লৈনবা আউৎকমশিংদা ওজাশিংদা ময়েক শেংনা খঙহন্নবা হিন্দী অমসুং অঙ্কগী ওইনা ক্লাস ১-৫ ফাওবগী কম্পিতেন্সীশিংগা লোয়ননা লর্নিং আউৎকমশিং য়াওবা লিস্ত, ‘প্রের্নাসুচি’ অসি শেমখি। আউৎকমশিং অসি থা অহুম খুদিংক্কী য়েংশিল্লি অমসুং মহৈরোয়গী রিপোর্ত কার্দকী খুত্থাংদা মমা-মপাশিংদা রিপোর্ত তৌই। শ্রী কুমরনা হায় এসেসমেন্তগী মওং মতৌশিং অসিদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই, মহাক্না হায় এসেসমেন্ত অসি একাদেমিক্কী ওইবা লৌশিং খক্তদা য়ুম্ফম ওইরোইদবনি অদুবু মসিদা মহৈরোয়শিংগী কোগনিতিব, সাইকোমোতর তৌবা ঙম্বশিংসু য়াওহনগদবনি।
‘আর্ত ইন্তিগ্রেতেদ এন্দ তোই ইন্তিগ্রেতেদ পেদাগোজী’গী হীরমদা প্রেক্তিসনরশিংগী ওইবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা ঙসি পুং ১০.৫০দা খন্ন-নৈনবা পাঙথোকখি। সেসন অসি এন.সি.ই.আর.তি.গী দা পৱন সুধিরনা কো-ওর্দিনেৎ তৌখি। শ্রীমতি সুনিতা এস রাও, প্রিন্সিপল, দিল্লী পব্লিক স্কুল, সিকন্দ্রবাদ অমসুং দা অঞ্জু কৌর চাজোৎ, মহাত্মা গান্ধী ইন্তর্নেস্নেল স্কুল (এম.জি.আই.এস.)কী ফাউন্দর, গান্ধী নগর, গুজরাত অসিনা ৱা ঙাংলোয় ওইখি
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা দা পৱন সুধিরনা হায়খি অনৌবা এজুকেস্নেল পোলিসী, (এন.ই.পি.) ২০২০না অমত্তা ওইবা, অপুনবা, নুংঙাইবা, লৌশিং ফংনবা অমসুং মহৈ তম্বগী মথৌ তাবা অদু য়াওরি। মহাক্না এন.ই.পি.গী চেপ্তর ৪ অমসুং ২২গী প্রোবিজনশিংদা মরু ওইনা মীৎয়েং থমদুনা হায়, মসিনা তাঙ্কক পুম্নমক্তা লৌশিং ফংনবা মওংদা লৌখৎকদবনি, মসিদা আর্ত-ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা পেদাগোজী য়াওনা অতোপ্পা কয়াগা লোয়ননা সবজেক্ত খুদিংমক্কী সেন্দর্দ পেদাগোজী ওইহনগদবনি অমসুং অতোপ্পা তোঙান তোঙানবা সবজেক্তশিংগা লৈনরিবা মরীশিং অদুসু খঙদোক্কদবনি হায়না পীরি। লৌশিং ফংনবা হৌৎনবগী শরুক অমা ওইনা আর্ত-ইন্তিগ্রেতেদ এজুকেসন অসি ক্লাসরুমদা নুংঙাইনা মহৈ তম্বা খক্তদা মহৈ তম্বীবদা শীজিন্নবতা নত্তনা তাঙ্কক খুদিংমক্কী তাকপী-তম্বীবগী প্রোসেস অসিদা ভারতকী কলা অমসুং নাৎ য়াওনবগী খুত্থাংদা ভারতকী চৎনবী অদু লৌশিনহনগদবনি। মসিগী আর্ত-ইন্তিগ্রেতেদ এপ্রোচ অসিনা এজুকেসন অমদি নাৎকী মরক্তা লৈরিবা মরী অদু কনখৎহনগনি।
শ্রীমতি সুনিতা এস রাওনা আর্ত ইন্তিগ্রেতেদ লর্নিংগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি। মহাক্না হায় আর্ত ইন্তিগ্রেসন লর্নিংনা খঙনিংবশিং অমসুং এসথেতিক স্কিলশিংগী লৌশিং ফংহন্নবা অমসুং নুংঙাইনা মহৈ তম্নবগী লম্বী অমা পীগনি। আর্ত ইন্তিগ্রেতেদ লর্নিংনা ন্যুমরেসী, শেপশিং খঙনবা, মরম চাবা স্কিলশিং খঙনবা, মহৌশাগী ওইবা এৱের্নেস, অনৌবা ৱাখল পুথোকপা হেনগৎহনবা, ফাইন মোতোর স্কিলশিংগী ৱাখল শাগৎপা হেনগৎহনবা অমসুং কোগনিতিব স্কিলশিং অমসুং লোলগী লৌশিং লৈবা হেগৎহনবা অসিনচিংবদা মতেং পাংলি। মহাক্না হায় এন.সি.এফ. ২০০৫না আর্ত অসি ম্যুজিক, দান্স, ভিজ্যুল আর্ত অমসুং থিএতর, মরু ওইবালম মরি অসি য়াওবা সবজেক্ত অমা ওইনা স্তেজ খুদিংমক্তা হাপনবা রিকম্মেন্দ তৌরকখি অমসুং সি.বি.এস.ই.না ভারতকী পাক চাউরবা অমদি মখল কয়াগী কলা অমসুং নাৎকী ওইবা এৱের্নেস পীনবা এজুকেসনদা আর্ত ইন্তিগ্রেসন শোইদনা হাপখ্রে।
দা অঞ্জু কৌর চাজোৎনা তোই ইন্তিগ্রেতেদ পেদাগোজীগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি। মআক্না শান্নপোৎশিংগা লোয়বননা লৌশিং ফংনবা মওংদা মহৈ তম্বগী কান্নবা অদু থমখি। মহাক্না শান্নপোৎশিংগা লোয়ননা মহৈ তম্বগী তাঙ্কক মরি লৈ হায়না তাকখি, মদুদি (i) লমদম অসিগী লৈজরিবা শান্নপোৎশিং থিদোকপা অমসুং খঙদোকপা (ii) পেদাগোজীগী ওইনা শীজিন্নবা (iii) অনৌবা শান্নপোৎশিং শাবা (ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল) (iv) অনৌবা শান্নপোৎশিং ইশাগী অমসুং অতোপ্পগী ওইনা শীজিন্নবা। মহাক্না ক্লাস ৪গী মহৈরোয়শিংনা তৌবা ম্যুজিয়ম প্রোজেক্ত অমগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি, মখোয়না মখোয়গী মপু-মবেনশিংনা শীজিন্নরম্বা শান্নপোৎশিং খোমজিনখি অমসুং হায়রিবা শান্নপোৎশিং অদু শাবদা শীজিন্নরিবা মচাকশিং, মখোয়গী মওংশিং অমসুং চাউবগী মতুং ইন্না মখোয়বু খায়দোকই।মসিনা মখোয়গী হিস্তরী অমসুং জিওগ্রাফীগী লৌশিং, দেতা কল্লেক্সনশিং, পোৎশিংগী তোঙান তোঙান্না খায়দোকপা, ফজবগী ৱাখল্লোন অদু লৈহনবদা মতেং পাংখি।
‘অর্লী চাইল্দহুদ ক্যের এন্দ এজুকেসন’গী হীরমদা প্রেক্তিসনরশিংগী ওইবা ৱাখল্লোনগী মতাংদা ঙসি পুং ১১.৫০দা খন্ন-নৈনবা পাঙথোকখি। ই.সি.সি.ই.গী সেসন অসি হীরম অসিদা এক্সপর্ত ওইরিবা দা বিনিতা কৌলনা মোদরেতর ওইখি। সেসন অসিদা ৱাঙাংলোয় অনি – শিম্লাগী কোৎখাইগী ওজা, শ্রীমতি নিশা শর্মা অমসুং রাইপুরগী এন ঐচ গোইল ৱার্ল্দস্কুলগী প্রিন্সিপল শ্রীমতি কলপনা চৌধুরীনা হীরম অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি অমদি মখোয় মশা মশাগী ওইবা প্রজেন্তেসনশিং পীখি।
হৌদোকপগী ৱারোলদা, দা কৌল, সেসন অসিগী কো-ওর্দিনেতরনা হায়খি ই.সি.সি.ই. অসি এজুকেসন মন্ত্রালয়না শেম্বা অনৌবা এজুকেসন পোলিসী ২০২০দা মপুং ফানা য়াওরি, মসিনা ই.সি.সি.ই. অসি ফগৎহন্দুনা কান্নবা ফংহল্লগনি। সেসন অসিগী মরু ওইবা মরমদি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী ২০২০দা ই.সি.সি.ই.গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং, পান্দমশিং অমসুং রিকম্মেন্দেসনশিং খঙহন্নবনি। মখোয় মশাগী খঙজ-হৈজবদা য়ুম্ফম ওইরগা ৱাঙাংলোয়শিংনা হীরম অসিগী তোঙান তোঙানবা মরু ওইবা সমস্যাশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। লৌশিং লৈরবা ৱাঙাংলোয় অনি অসিনা অঙাংশিংগী মরক্তা লর্নিং আউৎকমশিং হেনগৎহন্নবা স্কুল এজুকেসন্দা ই.সি.সি.ই.গী ক্বালিতীগী কান্নবা অদু থমখি। শন্দোকনা তাকপা মওং অমদা তাকপী-তম্বীবগী প্রোসেস অসিদা ঙল্লিঙৈ মতমদা লৌশিং য়াম্না হেনগৎহনবগী কান্নবা অমসুং চান্নবা পেদাগোজী করম্না শীজিন্নগনি হায়বা অদু থমখি।
খন্ন-নৈনবা অসিদা অঙাংশিংগী মরক্তা স্কুল রেদিনেস দিবেলপ তৌবা, রেদিনেসকী দাইমেন্সন অহুম মমিং ওইনা পল্লবদা স্কুল রেদিনেস, চিলদ্রেন রেদিনেস অমসুং ফেমিলী রেদিনেসগী মতাংদা তৌগদবা মথৌ তাবা অদু তৌনবদা মীৎয়েং চিংশিনখি। অঙাংশিং প্রি-স্কুলদগী প্রাইমরী এজুকেসন্দা হোংলকপা মতমদা লায়নবা ইমুং-মনুংশিং, মমা-মপাশিং অমসুং খুন্নাইগী ওইবা অপুনবা থৌদাং অদুসু খন্নখি। অঙাংগী অপুনবগী দিবেলপমেন্ত ফগৎহন্নবা হোলিস্তিক এপ্রোচ শীজিন্নদুনা ই.সি.সি.ই. ফংহন্নবগী কান্নবশিং অদু সেসন অসি লোয়শিনবদা থমখি। মরু ওইনা ঙল্লিঙৈগী এজুকেসন অমসুং মপুং ফাবা মওং অমদা অঙাংশিং শেম্বীবগী হীরমদা সেসন অসি য়াম্না কান্নখি অমসুং লৌশিং ফংহনখি। সেসন অসি সোসিএল মীদিয়াদা য়াম্না থাগৎনরকখি।
অনিশুবা তেক্নিকেল সেসন অসি অমত্তা ওইবা রিপোর্ত কার্দকী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমগা লোয়ননা হৌখি। সেসন অসিদা শ্রীমতি অঞ্জু কৌর চাজোৎনা ময়াই তাংবল লৌখি অমসুং সিক্কিম, দুগাগী রাঙপোগী সরকারগী সিনিয়র সেকেন্দরী স্কুলগী প্রিন্সিপল দা হন্না য়োঞ্জন অমসুং বেঙ্গুলুরু জেন ইন্তর্নেস্নেলগী চ্যের্মেন শ্রী চেনরাজ রোইচান্দনা সেসনগী ৱাঙাংলোয় ওইখি। র্দকি হগী অনা মপুং ফাবা মওং া স তেদ ওইবা পেদাগোজ
শ্রীমতি অঞ্জু কৌর চাজোৎনা শরুক য়ারিবা পুম্নমক তরাম্না ওকখ্রে অমসুং অফবা এজুকেসন পুরক্নবা এসেসমেন্ত অসি মরু ওই হায়না থমখি। ঐখোয়গী তাকপী-তম্বীবগী প্রোসেস অসিদা ইভাল্যুএসন অসি য়াম্না মরু ওইবা ফেক্তর অমা ওই অমসুং অনৌবা এজুকেসন পোলিসী ২০২০দা এসেসমেন্তনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অদু থাগৎখি।
দা. হন্না য়োঞ্জন্না হোলিস্তিক ওইবা রিপোর্ত কার্দ অমগী মতাংদা প্রজেন্তেসন অমা উৎখি। মহাক্না মহাক্কী স্কুলদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রবা মহৈরোয়শিংগী দিবেলপমেন্ত, ২১শুবা চহিচাগী স্কিলশিং, ৩৬০ দিগ্রী হোলিস্তিক প্রোগ্রেস কার্দ, এসেসমেন্তগী অহোংবশিং, বোর্দ একজামশিং নৌনা শেমদোকপা অমসুং পর্ফোরমেন্স চার্ত উৎপাগী এসেসমেন্ত অসিদা অওনবা পুরক্নবগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না পীর-এসেসমেন্ত, সেল্ফ-এসেসমেন্ত অমসুং তীচর এসেসমেন্ত অসি কয়াম মরু ওই অমদি মসিগী কান্নবা অদু ফোঙদোকখি। ক্লাস ১দগী ২ ফাওবদা ক্লাস অমদা মহৈরোয় মশিং ২৫ দগী মহৈরোয় ২০ ওইহনবা , ইশাগী, মশুং-মমান্নবগী অমসুং ওজাগী এসেসমেন্তগী রিসোর্স হেনগৎহনবা, ব্লেন্দেদ লর্নিং/ইন্তিগ্রেতেদ তীচিং-লর্নিং অসি শোইদনা য়াওহনবা, প্রি-সর্ভিসকী তঙাই ফদবা কম্প্যুতরগী লৌশিং অমসুং ইন-সর্ভিসকী তঙাই ফদবা কম্প্যুতরগী ত্রেনিং অসি শোইদনা লৈহনগদবনি হায়না মহাক্না অপাম্বা ফোঙদোকখি। চেনরাজ রোইচান্দনা মরু ওইবা পেরামিতর মাপলগী মতাংদা তেনতক্না থমখি, মহাক্না মদুবু ‘নবরত্না’ হায়না মিংথোনখি মসিদা পুম্নমক য়াওবা, মান্নবা মীৎয়েং, অফবা, মতম শাংনা মহৈ তম্বা, চেকশিনবা, অপুনবা, ইন্তর্দিসসিপ্লিনরী, মরা চেৎপা অমসুং শেমদোক-শেমজিন য়াবা অসি য়াওরি।
তিচিং ইন মদর তঙ’ হায়বা সবজেক্ততা খন্ন-নৈনবা অদু দা. শাকীলা তি. শামসুনা কোওর্দিনেৎ তৌখি। ৱাঙাংলোয় অনি অদুদি দা. অশোক কুমার পান্দে, দিরেক্তর অহকোন গ্রুপ ওফ স্কুলস অমসুং শ্রীমতী সন্ধ্য প্রধান আই/সি হেদমিস্ত্রেস, এম.এস. অদিত্যপুর ঝারখন্দনি।
দা. অশোক কুমার পান্দেনা প্রাইমরীগী থাক্তা লৈবা মহৈরোয়শিংদা য়ুমদা শিজিন্নবা লোল/মমা লোল/লোকেল/রিজনেল লোলদা মহৈ তম্বীনবা পোলিসীগী ৱারেপ অদুবু তরাম্না ওকখি মরমদি মসিনা অঙাংশিংনা য়ুমদা শিজিন্নবা লোল/মমা লোন্দনা হেন্না থুনা কন্সেপ্তশিং খংবা অমসুং লৌশিনবা ঙম্মি। মহাক্না মখা তারদুনা মসি সরকারগী স্কুলশিংদা অপনবা লৈতনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়ারবসু লনাইগী স্কুলশিংদদি চয়েৎনবা খরা থোক্কনি মরম অদুনা মসিগী রিকমেন্দেসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌদ্রিঙৈদা ৱারেপ অমা লৌবা মথৌ তাই।
শ্রীমতী সন্ধ্য প্রধান্না হায় ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা অহানবা চহি অনিগী অঙাংশিংগী মহৈ তম্বা অসি মখোয়গী লোকেল ত্রাইবেল লোন্দা তম্বীগদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা লোকেল লোল অমদগী হেন্না লৈবা রাজ্য কয়ামরুম লৈ হায়খি। মরম অদুনা কন্সতিত্যুসনগী VIII সেদ্যুলদা পীরিবা অতোপ্পা ভারতকী লোলশিং প্রমোৎ তৌনবা মল্তিলিংগ্বেলিজম শিজিন্নগদবনি। মহাক্না মখাতানা অহৌবগী মহৈ তম্বা অসি মমা লোল/লোকেল লোন্দা তম্বীরগা মখাতাবা চহিশিংদা ইংলিশ নত্রগা অতোপ্পা লোলশিংদা ওন্থগদবনি হায়না ফোঙদোকখি।
নো হার্দ সেপেরেসন’ হায়বা লমদা খন্ন-নৈনবা অদু প্রোফ. মঞ্জুল ভার্গৱানা কোওর্দিনেৎ তৌখি। ৱাঙাংলয় অনি অদুদি শ্রী মনু গুলাতী, দিল্লীগী ওজা, অমসুং শ্রী রেম্যা পরমেশ্বর আইয়র, পি.জি.তি., কে.ভি., আই.আই.তি. গুৱাহাতীনি।
ৱাঙাংলোয়শিংনা ওবজর্বেসন খরা পুথোকখি মদুদি পোলিসী অসিগী মনুংদা করিকুলম অমসুং সবজেক্তশিং হোংদোক- হোংজিন য়াবা অসিনা মীওই অমমমগী ক্রিএতিব ওইবা তৌবা ঙম্বশিং শেমগৎপা ঙমহনবনা অফবা খোঙথাং অমনি। মখোয়না হায় পোলিসী অসিনা স্কুলগী থাক খক্তা নত্তনা কোলেজগী থাক্তসু সবজেক্তশিং অমসুং কোর্সশিং হোংদোক-হোংজিন য়াবদা অহেনবা মীৎয়েং চংলি। স্ত্রীমশিং, সবজেক্তশিং, করিকুলর অমসুং কো-করিকুলর এক্তিবিতীশিংগী মরক্তা তশেং-তশেংনা খেন্নবা থম্লরোই অমসুং মহৈরোয়শিংনা মখোয়গী অপাম্বা, মথৌ তাবা অমসুং তম্নিংবা সবজেক্তশিং খনবা য়াবগী অচৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। বোর্দ একজামিনেসন্দা অনিরক শরুক য়াবা য়াবগী অয়াবা পীবা অসিনা মহৈরোয়শিংগী অৱাবা চাউনা কোকহল্লগনি হায়নসু ফোঙদোকখি।