জল শক্তি মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিগী রিজর্ভর ১২৩গী লাইব স্তোরেজগী স্তেতস
04 SEP 2020 4:43PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন্না লৈবাক অসিগী লাইব রিজর্ভর ১২৩গী লাইব স্তোরেজগী স্তেতস অসি চয়োলগী ওইনা য়েংশিল্লি. রিজর্বরশিং অসিগী মরক্তগী ৪৩গী মেগাৱাত্ত ৬০দগী হেন্না মপাঙ্গল লৈবা হাইদ্রোপাৱরগী লৈরে। রিজর্ভর ১২৩ অসিগী অপুনবা স্তোরেজ কেপাসিতী অসি লৈবাক অসিদা শেম্নবা পানখিবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী বি.সি.এম. ২৫৭.৮১২গী চাদা ৬৬.৩৬ রোম্নি।
রিজর্ভর স্তোরেজগী দেতাগী ওইনা রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা লাইব স্তোরেজ অসি অপুন্বা রিজর্ভর অসিগী কেপাসিতীগী চাদা ৮১ ওইগদবা বি.সি.এম. ১৩৯.১৫৮নি।
অদুম ওইনমক হৌখিবা চহিদা মসিগী রিজর্ভরশিং অসিগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজ অসি বি.সি.এম. ১৩৪.৪২৫নি। মতৌ অসিগুম্না রিজর্ভর ১২৩ অসিদা হৌখিবা চহিগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজগী চাদা ১০৪ নি অদুগা হৌখিবা চহি করাগীনা চাদা ১২০নি। অপুনবা স্তোরেজগী পোজিসন অসি লৈবাক অসিগী হৌখিবা চহিগী মপুং ওইনা ফগৎলি অমদি হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা লৈখিবা স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগী ফগৎলি।
অৱাং থংবা মফম অসিদা য়াওরিবা রাজ্যশিং অসি হিমাচল প্রদেশ, পঞ্জাব অমসুং রাজস্থান্নি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা অসিগী মখাদা পুন্না লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী বি.সি.এম. ১৯.১৭ লৈবা রিজর্ভর ৮ লৈ। রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা স্তোরেজ অসি অপুনবা রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাদা ৭৬ ওইবা বি.সি.এম. ১৪.৫২নি। হৌখিবা মতম অসিগী স্তোরেজ অসিগী চাদা ৯১ ওইখি অদুগা হৌখিবা চহি তরাগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৮১ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না হৌজিক্কী ওইরিবা লাইব স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মতম অদুগীদগী হন্থৈ অমদি হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগীসু হন্থৈ।
নোংপোক থংবা লমদা য়াওরিবা রাজ্যশিং অসি ঝারখন্দা, ওরিশা, নোংচুপ বঙ্গাল, ত্রিপুরা অমসুং নাগালেন্দনি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা অসিগী মখাদা পুন্না লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী বি.সি.এম. ১৯.৪৩ লৈবা রিজর্ভর ১৮ লৈ। রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা স্তোরেজ অসি অপুনবা রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাদা ৭৩ ওইবা বি.সি.এম. ১৪.২৮নি। হৌখিবা মতম অসিগী স্তোরেজ অসিগী চাদা ৭০ ওইখি অদুগা হৌখিবা চহি তরাগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৬২ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না হৌজিক্কী ওইরিবা লাইব স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মতম অদুগীদগী ফখি অমদি হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগীসু ফখি।
নোংচুপ থংবা লমশিংগী মনুং চল্লিবা রাজ্যশিং অসি গুজগাত অমসুং মহারাস্ত্রনি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা অসিগী মখাদা পুন্না লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী বি.সি.এম. ৩৫.২৪ লৈবা রিজর্ভর ৪২ লৈ। রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা স্তোরেজ অসি অপুনবা রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাদা ৮৭ ওইবা বি.সি.এম. ৩০.৬০নি। হৌখিবা মতম অসিগী স্তোরেজ অসিগী চাদা ৭৯ ওইখি অদুগা হৌখিবা চহি তরাগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৬৫ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না হৌজিক্কী ওইরিবা লাইব স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মতম অদুগীদগী ফৈ অমদি হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগীসু ফৈ।
ময়ায় থংবা লমশিংদা য়াওরিবা রাজ্যশিং অসি উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, মধ্য প্রদেশ অমসুং ছতিশগঢ়নি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা অসিগী মখাদা পুন্না লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী বি.সি.এম. ৪৪.৪৫ লৈবা রিজর্ভর ১৯ লৈ। রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা স্তোরেজ অসি অপুনবা রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাদা ৮৬ ওইবা বি.সি.এম. ৩৮.১২নি। হৌখিবা মতম অসিগী স্তোরেজ অসিগী চাদা ৭৯ ওইখি অদুগা হৌখিবা চহি তরাগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৭১ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না হৌজিক্কী ওইরিবা লাইব স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মতম অদুগীদগী ফৈ অমদি হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগীসু ফৈ।
খা থংবা লমশিংদা য়াওরিবা রাজ্যশিং অসি অন্ধ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, এ.পি. অমসুং তি.জি.(রাজ্য অনিম্ক্কী অপুনবা প্রোজেক অনি), কর্নাতকা, কেরলা অমসুং তমিল নাদুনি। সি.দব্লয়ু.সি.না য়েংশিনবা অসিগী মখাদা পুন্না লাইব স্তোরেজ কেপাসিতী বি.সি.এম. ৫২.৮১ লৈবা রিজর্ভর ৩৬ লৈ। রিজর্ভরশিং অসিদা লৈরিবা অপুনবা স্তোরেজ অসি অপুনবা রিজর্ভরশিং অসিগী অপুনবা লাইব স্তোরেজ কেপাসিতীগী চাদা ৭৯ ওইবা বি.সি.এম. ৪১.৬৪ নি। হৌখিবা মতম অসিগী স্তোরেজ অসিগী চাদা ৭৭ ওইখি অদুগা হৌখিবা চহি তরাগী হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা লৈখিবা লাইব স্তোরেজ অসিগী চাদা ৬৪ ওইখি। মতৌ অসিগুম্না হৌজিক্কী ওইরিবা লাইব স্তোরেজ অসি হৌখিবা চহিগী মতম অদুগীদগী ফৈ অমদি হৌখিবা চহি তরাগী মতম অসিদা ওইখিবা স্তোরেজগী চাংচৎ অসিদগীসু ফৈ।

Ministry of Jal Shakti
Live Storage Status of 123 Reservoirs in the Country
04 SEP 2020 4:43PM by PIB Delhi
Central Water Commission is monitoring live storage status of 123 reservoirs of the country on weekly basis. Out of these reservoirs, 43 reservoirs have hydropower benefit with installed capacity of more than 60 MW. The total live storage capacity of these 123 reservoirs is 171.091 BCM which is about 66.36% of the live storage capacity of 257.812 BCM which is estimated to have been created in the country.
As per reservoir storage data, live storage available in these reservoirs is 139.158 BCM, which is 81% of total live storage capacity of these reservoirs. However, last year the live storage available in these reservoirs for the corresponding period was 134.425 BCM and the average of last 10 years live storage was 116.268 BCM. Thus, the live storage available in 123 reservoirs 104% of the live storage of corresponding period of last year and 120% of storage of average of last ten years. The overall storage position is better than the corresponding period of last year in the country as a whole and is better than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Northern region includes States of Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan. There are 8 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 19.17 BCM. The total live storage available in these reservoirs is 14.52 BCM which is 76% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 91% and average storage of last ten years during corresponding period was 81% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is less than the corresponding period of last year and is also less than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Eastern region includes States of Jharkhand, Odisha, West Bengal, Tripura and Nagaland. There are 18 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 19.43 BCM. The total live storage available in these reservoirs is 14.28 BCM which is 73% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 70% and average storage of last ten years during corresponding period was 62% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is better than the corresponding period of last year and is also better than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Western region includes States of Gujarat and Maharashtra. There are 42 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 35.24 BCM. The total live storage available in these reservoirs is 30.60 BCM which is 87% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 79% and average storage of last ten years during corresponding period was 65% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is better than the storage of last year and is also better than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Central region includes States of Uttar Pradesh, Uttarakhand, Madhya Pradesh and Chhattisgarh. There are 19 reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 44.45BCM. The total live storage available in these reservoirs is 38.12 BCM which is 86% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 79% and average storage of last ten years during corresponding period was 71% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is better than the storage of last year and is also better than the average storage of last ten years during the corresponding period.
The Southern region includes States of Andhra Pradesh, Telangana, AP&TG (2combined projects in both states), Karnataka, Kerala and Tamil Nadu. There are 36reservoirs under CWC monitoring having total live storage capacity of 52.81 BCM. The total live storage available in these reservoirs is 41.64 BCM which is 79% of total live storage capacity of these reservoirs. The storage during corresponding period of last year was 77% and average storage of last ten years during corresponding period was 64% of live storage capacity of these reservoirs. Thus, storage during current year is better than the corresponding period of last year and is also better than the average storage of last ten years during the corresponding period.