ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଆର୍ଥିକ ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନଗଦ ଯୋଗାଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
19 AUG 2020 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥିରେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକକାଳୀନ ଅର୍ଥ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ପାୱାର ଫାଇନାନ୍ସ କର୍ପୋରେସନ (ପିଏଫ୍‌ସି) ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ନିଗମ (ଆରଇସି) ଏବେ ଆର୍ଥିକ ଚାପ ଯୋଗୁଁ ଶକ୍ତି ଆବଣ୍ଟନକାରୀ କଂପାନୀ ବା ଡିସ୍‌କମ୍‌ଗୁଡିକୁ ଋଣ ଯୋଗାଣରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଡିସ୍‌କମ୍‌ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କଠାରୁ ବିଜୁଳି ଶୁଳ୍କ ଆଦାୟରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବାରୁ ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟରେ ପଡିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଆବଶ୍ୟକ ନଗଦ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଦୁଇ ନିଗମ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ଗତବର୍ଷର ସଂଗୃହୀତ ରାଜସ୍ୱ ପରିମାଣର 25 ଶତାଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଋଣ ଆକାରରେ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ । ସଂପୃକ୍ତ ଅର୍ଥକୁ ଏହି ଦୁଇ ନିଗମ ଆର୍ଥିକ ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଡିସ୍‌କମ୍‌ଗୁଡିକୁ ଋଣ ଆକାରରେ ଯୋଗାଇଦେବେ । ଊଜ୍ଜ୍ୱଳ ଡିସ୍‌କମ୍‌ ଆସ୍ୟୁରାନ୍ସ ଯୋଜନା ବା ଉଦୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଏହି ଏକକାଳୀନ କୋହଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନଗଦ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୋହଳ ଓ ସୁଗମ ହେବ । ଏହାଫଳରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଡିସ୍‌କମ୍‌ଗୁଡିକୁ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
କରୋନା ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକ୍‌ ଡାଉନ ଘୋଷଣା ହେଲାପରେ ଊର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷକରି ବିଜୁଳି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଅର୍ଥାଭାବ ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ଖାଉଟିମାନେ ଲକ୍‌ଡାଉନ କାରଣରୁ ନିଜର ବିଜୁଳି ଦେୟ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ଦେଇପାରିନଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ଆଦାୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା । ତେବେ ସେହି ସମୟରେ ବିଜୁଳି ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଏହା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନଭାବେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଡିସ୍‌କମ୍‌ଗୁଡିକ ବିପୁଳ ଖର୍ଚ୍ଚର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏହାଛଡା ଲକ୍‌ଡାଉନ କାରଣରୁ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପୋଦ୍ୟୋଗ ବନ୍ଦ ରହିଥିବାରୁ ବିଜୁଳି ବ୍ୟବହାର ଯଥେଷ୍ଟ କମିଥିଲା । ଏବେ ଯାହା ଦେଖାଯାଉଛି ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରର ନଗଦ ସ୍ଥିତିରେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ନାହିଁ । ଦେଶର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କ୍ରମଶଃ ବଢିଲେ ବିଜୁଳି ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବଢିବ । ତେଣୁ ସେହି ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନଗଦ ଅର୍ଥ ପ୍ରବେଶ କରାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଦେଖାଦେଇଛି ।

Ministry of Power
Cabinet approves measures to provide liquidity in the Power Sector Dues to the financial stress caused by COVID-19
19 AUG 2020 4:29PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved a one-time relaxation to Power Finance Corporation (PFC) and Rural Electrification Corporation (REC) for extending loans to Distribution Companies (DISCOMs) above limits of working capital cap of 25% of last year’s revenues under Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY).
One-time relaxation would help in providing liquidity to the power sector and ensure payments by State Governments to DISCOMs.
Background:
The outbreak of the global pandemic COVID-19 in the country and the consequent nationwide lockdown has exacerbated the liquidity problems for the power sector. Revenues of the power distribution companies have nosedived as people are unable to pay for the electricity consumed while power supplies., being an essential service, have been maintained. Energy consumption has decreased substantially. The liquidity of the power sector is not expected to improve in the short term, as economic activity and power demand will take some time to pick up. There is, thus, an immediate need to infuse liquidity in the power sector for continuation of power supply.