মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা কম্মন ইলিজিবিলিতী তেস্ত পাঙথোক্নবা নেস্নেল রিক্রুইতমেন্ত এজেন্সী শেম্বগী অয়াবা পীখ্রে
19 AUG 2020 4:26PM by PIB Imphal
কেবিনেৎনা নেস্নেল রিক্রুইতমেন্ত এজেন্সী (এন.আর.এ.) শেম্বগী অয়াবা পীদুনা কেন্দ্র সরকারগী থবক খনবগী মওং মশক থোক্না শেমদোকপগী লম্বী য়াৎখ্রে
এন.আর.এ.: স্তাফ সেলেক্সন কম্মিসন (এস.এস.সি.), রেলৱে রিক্রুইতমেন্ত বোর্দ (আর.আর.বি.) অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ওফ বেঙ্কিং সর্বিস পর্সোন্নেল (আই.বি.পি.এস.)না পাঙথোকপা অহানবা থাক্কী পরিখাশিং এজেন্সী-য়াম্বা বোদী অমনা য়েংশিল্লগনি
এস.এস.সি., আর.আর.বি. অমসুং আই.বি.পি.এস.কী অহানবা থাক্কী কেন্দিদেৎশিং অসি কম্মন ইলিজিবিলিতী তেস্ত (সি.ই.তি.)না স্ক্রীন তৌগনি
সি.ই.তি.: মশক থোকপা শেমদোকপা অমা ওইনা গ্রেজুএৎশিং, সেকন্দরী (ক্লাস ১২ পাস তৌরবা) অমসুং মেত্রিক্যুলেৎ (ক্লাস ১০ পাস তৌরবা) কেন্দিদেৎশিংগী কম্প্যুতরদা য়ুম্ফম ওইবা ওনলাইন কম্মন ইলিজিবিলিতী (সি.ই.তি.) তেস্ত পাঙথোক্কনি
জিলা খুদিংদা সি.ই.তি.: খুঙ্গংগী নহাশিং, নুপীশিং অমসুং শোত্থরবা কেন্দিদেৎশিংনা খুদোংচাবা ফংবদা লায়রগনি
সি.ই.তি.: এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা লৈবা তেস্ত সেন্তরশিং নুংঙাইহনবদা তেংবাংবা
সি.ই.তি.: থবক লৌবগী থৌওংদা মান্নবা শেমদোকপা পুরকপা
সি.ই.তি. য়ৌরক্লে, পরিখা য়াম্বগী মওং চৎখ্রগনি
এন.আর.এ.গী সি.ই.তি.: মওং তাদবা থবক তৌহন্দনবা আই.সি.তি. পাক চাউনা পাঙথোকপা
সি.ই.তি.: মতিক চাবা কেন্দিদেৎশিংগী অহানবা থাক্কী স্ক্রীনিং তৌবা
সি.ই.তি.না রিক্রুইতমেন্ত সাইকল হন্থহল্লগনি
এন.আর.এ.না খুঙ্গংগী নহাশিংগী মোক তেস্ত পাঙথোক্কনি
এন.আর.এ.গী মোক তেস্ত লৈগনি, ২৪x৭কী হেল্পলাইন অমসুং ৱাকৎপগী পোর্তেল
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা নেস্নেল রিক্রুইতমেন্ত এজেন্সী (এন.আর.এ.) শেম্বগী অয়াবা পীদুনা কেন্দ্র সরকারগী থবক খনবগী মওং মশক থোক্না শেমদোকপগী লম্বী য়াৎখ্রে।
থবক লৌবদা শেমদোকপা- নহাশিং অচৌবা কান্নবা পীবা
হৌজিক্কী মতমসিদা সরকারগী থবক থিবা মীওইশিংনা পরিখা থাবগী মতিক চাবশিংগী মান্নবা কয়া য়াওদুনা মশিং য়াম্বা থবক লৌবগী এজেন্সীশিংনা পাঙথোকপা থবক কয়াগী তোঙান তোঙানবা পরিখা থাবগী তঙাই ফদবা লৈরি। মশিং য়াম্বা থবক লৌবগী এজেন্সীশিং অসিদা কেন্দিদেৎশিংনা ফী পীদুনা অমসুং তোঙান তোঙানবা পরিখা কয়া থানবা অরাপ্পা মফমশিংদা চৎনরি। মসিগী য়াম্লবা পরিখাশিং অসিনা কেন্দিদেৎশিংদা অৱাবা পীবতা নত্তনা থবক লৌরিবা এজেন্সীশিংদসু হঞ্জিন্না তিংদ্রসু য়ারবা চাদিং তিংবা, লো অমসুং ওর্দর/সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং অমসুং মফমগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবা কয়াসু থেংনহল্লি। চাংচৎকী ওইনা হায়রিবা পরিখাশিং অসিদা মীওই কোতি ২.৫দগী ৩ ফাওবনা পরিখাশিং অসি থানরি। কম্মন ইলিজিবিলিতী তেস্ত অমনা পরিখা অমখক থাদুনা হায়রিবা থবক লৌবগী এজেন্সীশিং অসিগী মনুংদা অমদা নত্ত্রগা পুল্লপ্তা অৱাংবা থাক্কী পরিখা থানবা হায়বা য়ারগনি। মসিনা কেন্দিদেৎশিংদা তসেংনা কান্নবা অমা পীরগনি।
নেস্নেল রিক্রুইতমেন্ত এজেস্নী (এন.আর.এ.)
এজেন্সী ময়াম্না পুনবা নেস্নেল রিক্রুইতমেন্ত এজেন্সী (এন.আর.এ.) কৌবা বোদী অমনা গ্রুপ বি. অমসুং সি. (নন-তেক্নিকেল) পোস্তশিংগী মী খন্নবা কেন্দিদেৎ খন্দোক্নবা কম্মন ইলিজিবিলিতী তেস্ত (সি.ই.তি.) অমা পাঙথোক্কনি। এন.আর.এ.দা রেলৱেজ মন্ত্রালয়, ফাইনান্স/ ফাইনেন্সিএল সর্বিস বিভাগকী মন্ত্রালয়, এস.এস.সি., আর.আর.বি. অমসুং আই.বি.পি.এস.কী মীহুৎশিং য়াওগনি। কেন্দ্র সরকারগী থবক খনবগী হীরমদা এন.আর.এ.না মতমগা চানবা তেক্নোলোজী অমসুং খ্বাইদগী ফবা চৎনবী পুরক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
পরিখা সেন্তর য়ৌবদা লাইহনবা
জিলা খুদিংদা পরিখাগী সেন্তর লৈহনবা অসিনা অরাপ্পদা লৈবা কেন্দিদেৎশিংদা য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা পীরগনি। এস্পিরেস্নেল জিলা ১১৭তা পরিখাগী সেন্তর লৈহন্নবা অখন্নবা মিৎয়েং চংলিবা অসিনা কেন্দিদেৎশিংনা মখোয়গী লৈফমগী অনকপদা পরিখা থাফম লৈহন্দুনা য়াম্না কান্নহল্লগনি। শেল চংবা, চৎনবা শেম-শাবা, তেক্ত কায়দবা অমসুং অতোপ্পা হীরম কয়াদা কান্নবা পীরগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসিনা খুঙ্গংগী কেন্দিদেৎশিংদা পরিখা থাফম নকহনবতা নত্তনা অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা খুঙ্গংগী কেন্দিদেৎ অয়াম্বদসু পরিখা থাবগী ইথিল পীবগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারগী থবক তৌদুনা মীহুৎ শিনবসু ঙমহনগনি। মীয়ামদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া নকশিনহনবা অসিনা নহাশিংগী পুন্সি মহিংদা নুংঙাইহনবা ওইবগী অফবা খোঙথাং অমনি।
লায়রবা কেন্দিদেৎশিংদা চাউনা তেংবাংবা
হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা কেন্দিদেৎ অমনা থবক লৌবা এজেন্সী ময়াম্না পাঙথোকপা তোঙান তোঙানবা পরিখা কয়া থাবা তারি। পরিখাগী ফীগী মথক্তা কেন্দিদেৎ অমনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা, মফম অমদা লৈবগী হীরম্নচিংবা কয়াদা অহেনবা শেনফম কয়া তিংলি। পরিখা অমখক লৈবা অসিনা হায়রিবা খুদোংচাবা কয়া অমদি হন্থহল্লগনি।
নুপী কেন্দিদেৎশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নহল্লগনি
মরু ওইনা খুঙ্গংগী মফমদা লৈবী নুপী কেন্দিদেৎশিংনা চৎথোক-চৎশিন অমসুং অরাপ্পা মফমদা লৈবনচিংবা খুদোংচাদবা কয়া থেংনবা অসিনা মরম ওইদুনা পরিখা মশিং য়াম্না থাবদা অয়েৎপা কয়া অমা থেংনরি। করিগুম্বা মতমদা মখোয়গী ওইনদি অরাপ্পা মফমদা লৈবা পরিখা থাফম অসিদা চৎমিন্ননবা মতিক চাবা মীওই অমা থিবগী তঙাই ফদবসু লৈ। জিলা খুদিংদা পরিখা থাফম লৈহল্লকপা অসিনা খুঙ্গংগী মফমগী কেন্দিদেৎ কয়াদা কান্নবা পীবতা নত্তনা মসিনা য়াম্না মরু ওইনা মসিগী নুপীশিংদা অহেনবা কান্নবা পীরি।
খুঙ্গংগী মফমগী নুপী কেন্দিদেৎশিংগী অচৌবা কান্নবা
শেল-থুমগী অমসুং অতোপ্পা হীরমশিংগী খুদোংচাদবা কয়া য়েংলুরগদি খুঙ্গংগী মফমদা লৈবা কেন্দিদেৎশিংদি মখোয়না করম্বা পরিখা ওইনা থাগদগে হায়না খনবগী ফিভম কয়া লৈ। এন.আর.এ.গী মখাদা পরিখা অমখক্তদা থাদুনা অপাম্বা থবক কয়া অমা খনবা য়াবগী খুদোংচাবা লৈরে। এন.আর.এ.না অহানবা থাক/তাইয়র ১গী পরিখাশিং পাঙথোক্কনি অমসুং মসিনা মখা তাবা থবক অতোপ্পা কয়া খনবগী অহৌবা খোঙথাংনি।
সি.ই.তি.দা ফংবা স্কোর অসি চহি অহুম চৎনগনি অমসুং পরিখা থাবগী অকক্নবা মশিং লৈরোই
কেন্দিদেৎ অমগী সি.ই.তি. স্কোর অসি পরিখা হায়দোকপা নুমিত্তগী চহি অহুম চৎনগনি। চৎনবা য়ারবা স্কোরগী খাইদগী ফবা অদু কেন্দিদেৎ অমগী হৌজিক্কী স্কোরনি হায়না লৌগনি। কেন্দিদেৎ অমনা মহাক্কী মশাগী চহিগী অয়াবগী মতুং ইন্না সি.ই.তি.গী সবজেক্ত অমদা পরিখা থাবগী অকক্নবা মশিং লৈরোই। পরিখা থাবগী চহিদা কোমথোকপগী ওইনদি এস.সি./এস.তি./ও.বি.সি.গী কেন্দিদেৎশিং অমসুং অতোপ্পা কাংলুপকী ওইনা হৌজিক লৈরিবা সরকারগী কাঙলোনগী মতুং অদুমক ইনগনি। মসিনা চহি খুদিংগী অসিগুম্বা পরিখা থানবা হোৎনবদা কেন্দিদেৎশিংনা মতম, শেল অমসুং হোৎনখিবা কয়া অসিবু য়াম্না হন্থহনগনি।
স্তেন্দর্দ ওইরবা তেস্তিং
এন.আর.এ.না গ্রেজুএৎ, হাইয়র সেকন্দরী (ক্লাস ১২ পাস তৌবশিং) অমসুং মেত্রিক্যুলেৎ (ক্লাস ১০ পাস তৌরবশিং)কী থাক অহুমগী ওইনা হৌজিক স্তাফ সেলেক্সন কম্মিসন (এস.এস.সি.), রেলৱে রিক্রুইতমেন্ত বোর্দ (আর.আর.বি.) অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ওফ বেঙ্কিং সর্বিস পর্সোন্নেল (আই.বি.পি.এস.) হৌজিক লৌরিবা নন-তেক্নিকেল পোস্তশিংগী ওইনা তোঙানবা সি.ই.তি. অহুম লৈগনি। সি.ই.তি.গী থাক্তা স্কোরগী স্ক্রীনিং তৌবা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা মরী লৈনবা থবক লৌবগী এজেন্সীশিংনা পাঙথোকপা তোঙানবা অখন্নবা তাইয়রশিংগী (২ অমসুং ৩নচিংবা) পরিখাগী স্কোরগী মতুং ইন্না অকোনবগী থবক খনবগী থৌওং পাঙথোক্কনি। তেস্ত অসিগী করিকলম অসি চৎনরিবা অসিগা অদুমক মান্নগনি। করিকলম তোঙানবগী মতুং ইন্না পরিখা খুদিংগী তোঙান তোঙান্না হোৎনদা থেংনরিবা অৱাবা কয়া অসিদগী মসিনা কেন্দিদেৎশিংবু কোমহল্লগনি।
তেস্তকী মতম লেপ্পা অমসুং পরিখা থাফম খনবা
কেন্দিদেৎশিংনা মীয়ামগী ওইবা পোর্তেল অমখক্তদা রেজিস্তর তৌবা অমসুং পরিখা থাফম খনবগী খুদোংচাবা লৈগনি। মফম ফংবগী মতুং ইন্না মখোয়দা পরিখা থাফম পীগনি। মসিগী থৌওং অসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি কেন্দিদেৎশিংনা মখাওয়গী অপাম্বা পরিখা থাবা মতম অমসুং মফম খলহনবা য়াবা অসিনি।
এন.আর.এ.গী আউৎরিচ এক্তিবিতীশিং
লোল য়াম্বা
সি.ই.তি. অসি লোল ময়াম অমদা থাবা য়াগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমগী মীওইশিংদা পরিখা থাবদা য়াম্না তেংবাংগনি অমসুং মসিদা খল্লকপগী অতৈগা চপ-মান্নবা খুদোংচাবা ফংগনি।
স্কোর- থবক লৌবগী এজেন্সী কয়াদা য়ৌবা ঙম্বা
অহানবগী ওইনা স্কোরশিং অসি থবক লৌবগী মরু ওইবা এজেন্সী অহুম্না শিজিন্নগনি। তৌবতবু, মতমগী মতুং ইন্না কেন্দ্র সরকারগী অতোপ্পা থবক লৌবগী এজেন্সীশিংনসু মসিগী চৎনবী অসি শিজিন্নরক্কনি। মখা তাবা ওইনা, মসিনা অপাম্বগী মতুং ইন্না পব্লিক্কী অমসুং লন্নাইগী দোমেনশিংসু মসিদা য়াওরকপা য়াবগী খুদোংচাবা লৈগনি। মতৌ অসুম্না তুংদদি সি.ই.তি. স্কোর অসি কেন্দ্র সরকার, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং, পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিং অমসুং লন্নাইগী সেক্তরশিংগী মরক্তসু লান্নদুনা শিজিন্নরক্কনি। মসিনা অসিগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংদা থবক লৌবদা মতম অমসুং শেল য়াম্না তিংলরোই।
থবক লৌবগী থৌওংবু তেনশিলহনবা
ইলিজিবিলিতী তেস্ত অমখক লৈবা অসিনা থবক লৌবগী থৌওংবু য়াম্না তেনশিনলহল্লগনি। বিভাগ খরদি অনিশুবা থাক্কী তেস্ত লৌদনা সি.ই.তি. স্কোর, ফিজিকেল তেস্ত অমসুং মেদিকেল একজামিনেসন্দা য়ুম্ফম ওইদুনা থবক লৌবগী মতাংদা ৱাফম থম্লক্লি। মসিনা খোঙ্কাপ অসিবু য়াম্না তেনশিলহন্দুনা নহা কয়াদা খুদোংচাবা য়াম্না পীগনি।
শেলথুমগী ওইবা ফিভম
নেস্নেল রিক্রুইতমেন্ত এজেন্সী (এন.আর.এ.)গী ওইনা সরকারনা লুপা কোতি ১৫১৫.৫৭ শেন্থংগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী থবক অসি চহি অহুমগী মনুংদা পাঙথোক্কনি। এন.আর.এ. শেম্বা খক্তা নত্তনা এস্পিরেস্নেল জিলা ১১৭তা পরিখাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী অচংবা শেনফমসু সরকারনা পুথোক্কনি।

Cabinet
Cabinet approves setting up of National Recruitment Agency to conduct Common Eligibility Test
19 AUG 2020 4:26PM by PIB Delhi
Cabinet approves creation of National Recruitment Agency (NRA), paving the way for a transformational reform in the recruitment process for central government jobs
NRA: A Multi-Agency Body to encompass the first level test by the Staff Selection Commission (SSC), the Railway Recruitment Boards (RRBs) and the Institute of Banking Service Personnel (IBPS)
Common eligibility Test (CET) to screen candidates at the first level for SSC, RRBs and IBPS
CET: A computer based online Common Eligibility Test (CET) for the Graduate, the Higher Secondary (12thpass) and the Matriculate (10th Pass) candidates as a path-breaking reform.
CET in Every District: Ease of Access to Rural youth, women and disadvantaged candidates
CET: Focus on access to Test Centres in Aspirational Districts
CET: Uniform Transformative Recruitment Process
CET In; Multiplicity of Exams Out
CET by NRA: Robust use of ICT to Eradicate Malpractices
CET: A first stage screening of eligible candidates
CET to reduce Recruitment Cycle
NRA to conduct Mock Test for rural youth
NRA to have mock tests, 24x7 helpline and grievance redressal portal
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its approval for creation of National Recruitment Agency (NRA), paving the way for a transformational reform in the recruitment process for central government jobs.
Recruitment Reform - a major boon for the youth
At present, candidates seeking government jobs have to appear for separate examinations conducted by multiple recruiting agencies for various posts, for which similar eligibility conditions have been prescribed. Candidates have to pay fee to multiple recruiting agencies and also have to travel long distances for appearing in various exams. These multiple recruitment examinations are a burden on the candidates, as also on the respective recruitment agencies, involving avoidable/repetitive expenditure, law and order/security related issues and venue related problems. On an average, 2.5 crore to 3 crore candidates appear in each of these examinations. A common eligibility Test would enable these candidates to appear once and apply to any or all of these recruitment agencies for the higher level of examination. This would indeed be a boon to all the candidates.
National Recruitment Agency (NRA)
A multi-agency body called the National Recruitment Agency (NRA) will conduct a Common Eligibility Test (CET) to screen/shortlist candidates for the Group B and C (non-technical) posts. NRA will have representatives of Ministry of Railways, Ministry of Finance/Department of Financial Services, the SSC, RRB & IBPS. It is envisioned that the NRA would be a specialist body bringing the state-of-the-art technology and best practices to the field of Central Government recruitment.
Access to Examination Centres
Examination Centres in every District of the country would greatly enhance access to the candidates located in far-flung areas. Special focus on creating examination infrastructure in the 117 Aspirational Districts would go a long way in affording access to candidates at a place nearer to where they reside. The benefits in terms of cost, effort, safety and much more would be immense. The proposal will not only ease access to rural candidates, it will also motivate the rural candidates residing in the far-flung areas to take the examination and thereby, enhance their representation in Central Government jobs. Taking job opportunities closer to the people is a radical step that would greatly enhance ease of living for the youth.
Major Relief to poor Candidates
Presently, the candidates have to appear in multiple examinations conducted by multiple agencies. Apart from the examination fees, candidates have to incur additional expenses for travel, boarding, lodging and other such. A single examination would reduce the financial burden on candidates to a large extent.
Women candidates to benefit greatly
Women candidates especially from rural areas face constraints in appearing in multiple examinations as they have to arrange for transportation and places to stay in places that are far away. They sometimes have to find suitable persons to accompany them to these Centres that are located far away. The location of test centres in every District would greatly benefit candidates from rural areas in general and women candidates in particular.
Bonanza for Candidates from Rural Areas
Given the financial and other constraints, the candidates from rural background have to make a choice as to which examination they want to appear in. Under the NRA, the candidates by appearing in one examination will get an opportunity to compete for many posts. NRA will conduct the first-level /Tier I Examination which is the stepping stone for many other selections.
CET Score to be valid for three years, no bar on attempts
The CET score of the candidate shall be valid for a period of three years from the date of declaration of the result. The best of the valid scores shall be deemed to be the current score of the candidate. There shall be no restriction on the number of attempts to be taken by a candidate to appear in the CET subject to the upper age limit. Relaxation in the upper age limit shall be given to candidates of SC/ST/OBC and other categories as per the extant policy of the Government. This would go a long way in mitigating the hardship of candidates who spend a considerable amount of time, money and effort preparing and giving these examinations every year.
Standardised Testing
NRA shall conduct a separate CET each for the three levels of graduate, higher secondary (12th pass) and the matriculate (10th pass) candidates for those non-technical posts to which recruitment is presently carried out by the Staff Selection Commission (SSC), the Railway Recruitment Boards (RRBs) and by the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS). Based on the screening done at the CET score level, final selection for recruitment shall be made through separate specialised Tiers (II, III etc) of examination which shall be conducted by the respective recruitment agencies. The curriculum for this test would be common as would be the standard. This would greatly ease the burden of candidates who are at present required to prepare for each of the examinations separately as per different curriculum.
Scheduling Tests and choosing Centres
Candidates would have the facility of registering on a common portal and give a choice of Centres. Based on availability, they would be allotted Centres. The ultimate aim is to reach a stage wherein candidates can schedule their own tests at Centres of their choice.
OUTREACH ACTIVITIES BY NRA
Multiple languages
The CET would be available in a number of languages. This would greatly facilitate people from different parts of the country to take the exam and have an equal opportunity of being selected.
Scores – access to multiple recruitment agencies
Initially the scores would be used by the three major recruitment agencies. However, over a period of time it is expected that other recruitment agencies in the Central Government would adopt the same. Further, it would be open for other agencies in the public as well as private domain to adopt it if they so choose. Thus, in the long run, the CET score could be shared with other recruiting agencies in the Central Government, State Governments/Union Territories, Public Sector Undertaking and Private Sector. This would help such organizations in saving costs and time spent on recruitment.
Shortening the recruitment cycle
A single eligibility test would significantly reduce the recruitment cycle. Some Departments have indicated their intention to do away with any second level test and go ahead with recruitment on the basis of CET scores, Physical Tests and Medical examination. This would greatly reduce the cycle and benefit a large section of youth.
Financial Outlay
The Government has sanctioned a sum of Rs. 1517.57 crore for the National Recruitment Agency (NRA). The expenditure will be undertaken over a period of three years. Apart from setting up the NRA, costs will be incurred for setting up examination infrastructure in the 117 Aspirational Districts.