সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারত-কানাদা আই.সি.-ইম্পেক্তস এন্যুল রিসর্স কনফেরেন্সতা অনৌবা থাক অমদা পুন্না চৎমিন্নবা পাম্বৈশিং খন্নখ্রে
প্রোফ. অশুতোশ শর্ম: “লৈবাক অনিগী পুন্না চৎমিন্নবা অসি অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা পাম্বৈশিং পুথোকপা। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্বান্তম সাইন্সশিং অমসুং ইলেক্তিক মোবিলিতীদা অনৌবা রিসর্স তৌবগী মথক্তা সাইন্সকী লমশিংদা নুপীগী মফম, তেক্নোলোজী দিপ্লোইমেন্ত, সাইন্সকী হীরমশিং, অমসুং স্কুমশিংগী স্তেমগী খ্বাইদগী ফবা খোঙথাংশিং মখোয়গা তান্নবা।”
দা রেনু স্বরুপনা কেনেদিয়ন সরকার অমসুং লোয়শঙশিংগা লোয়ননা নৌনা চুংশিন্নবা অমসুং নেৎৱার্কিংগী খোঙথাং লৌখৎপা মথৌ তাবগী মতাংদা থমখি
আই.সি.-ইম্পেক্তসনা মরম ওইদুনা পব্লিকেসন ১,১২৯, লৈবাক অনিগী রিসর্স প্রোজেক্ত ৬৩, তেক্নোলোজী দিপ্লোইমেন্ত ২৪, পার্তনর্শিপ ৩৫২ অমসুং পেতেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী দিসক্লোজর ২৯ পাঙথোকপা ঙমখ্রে
10 AUG 2020 3:11PM by PIB Imphal
হৌজিক লৈরিবা ইন্তর্নেস্নেলগী মরীশিং, লম কয়াদা খ্বাইদগী ফাবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা খঙমিন্নবা অমসুং সরকার অমদি লোয়শঙশিংদা নৌনা চুংশিন্ননবা থবক লৌখৎপগী মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা ভারত-কানাদা আই.সি.-ইম্পেক্তস এন্যুল রিসর্স কনফেরেন্সতা লৈবাকশিং অসিগী মরক্তা অনৌবা থাক অমদা পুন্না চৎমিন্নবা পাম্বৈশিং খন্নখ্রে।
ইন্দো কেনেদিয়ন এস এন্দ তি কোওপরেসন সোসাইতীগী কান্নবশিং অদু থম্লদুনা, সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.)গী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মানা হায়, “লৈবাক অনিগী পুন্না চৎমিন্নবা অসি অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা পাম্বৈশিং পুথোকপা। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্বান্তম সাইন্সশিং অমসুং ইলেক্তিক মোবিলিতীদা অনৌবা রিসর্স তৌবগী মথক্তা সাইন্সকী লমশিংদা নুপীগী মফম, তেক্নোলোজী দিপ্লোইমেন্ত, সাইন্সকী হীরমশিং, অমসুং স্কুমশিংগী স্তেমগী খ্বাইদগী ফবা খোঙথাংশিং মখোয়গা তান্নবা।”
কনফরেন্স অসিদা মহাক্না ভারতকী অনৌবা এস.তি.আই. পোলিসীগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা ইন্তর্নেস্নেল মরীশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুসু থমখি। অসিগুম্বা মরীশিং অসি ফগৎহন্নবা কেনেদিয়নগী ৱাখল্লোনশিং অমসুং ইনপুৎশিং মহাক্না তরাম্না ওকখি।
কনফরেন্স অসি ওগস্ত ৬, ২০২০দা ইন্দিয়া-কেনেদা সেন্তর ফোর ইন্নোবেতিব মল্তিদিসিপ্লিনরী পার্তনরশিপ তু এসলরেৎ কম্ম্যুনিতী ত্রান্সফোর্মেসন এন্দ সস্তেনেবিলিতী (আই.সি.-ইম্পেক্তস)না ভর্চ্যুল ওইনা শিনখি।
আই.সি.-ইম্পেক্তসগী সি.ই.ও. অমদি সাইন্তিফিক দিরেক্তর প্রোফেসর নেমী বন্থিয়ানা হায় আই.সি.-ইম্পেক্তনা মরম ওইদুনা পব্লিকেসন ১,১২৯, লৈবাক অনিগী রিসর্স প্রোজেক্ত ৬৩, তেক্নোলোজী দিপ্লোইমেন্ত ২৪, পার্তনর্শিপ ৩৫২ অমসুং পেতেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী দিসক্লোজর ২৯ পাঙথোকপা ঙমখ্রে। মহাক্না হায় চাউরাক্না মহৈ মতিক চানা হৈরবা ভারতকী মহৈরোয় ২০০ অমসুং মশিং য়াম্লবা কেনেদিয়ন মহৈরোয়শিং অয়াম্বনা মাস্তর তম্লিবা, পিঐচ.দি., অমসুং পোস্ত দোক্তরেল ফেলোশিং আই.সি.-ইম্পেক্তকী মখাদা ত্রেন তৌরি। পার্তনরশিপ অসিগী মখাদা লৌখৎলিবা প্রোজেক্তশিং অসি হকথেংননা স্তার্ত-অপ ৭ অমসুং ঐখোয়গী নহাশিংদা থবক কয়া পীবা ঙমখ্রে।
বাইওতেক্নোলোজী বিভাগকী (দি.বি.তি.) সেক্রেতরী, দা রেনু স্বরুপনা কেনেদিয়ন সরকার অমসুং লোয়শঙশিংগা লোয়ননা নৌনা চুংশিন্নবা অমসুং নেৎৱার্কিংগী খোঙথাং লৌখৎপা মথৌ তাবগী মতাংদা থমখি। নেচরেল সাইন্সেস এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্স কাউন্সিল ওফ কানাদাগী প্রসিদেন্ত প্রোফেসর এলেজেন্দ্রো এদেমনা ক্বান্তম সাইন্স, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সতগী হেল্থ সাইন্সেস ফাওবগী এপ্লিকেসনশিংদা পুন্না চুংশিন্নবগী অপাম্বা মহাক্না উৎখি।
হৌদোকপগী মতুং তারকপদা রাউন্দ তেবলদা দি.এস.তি.-দি.বি.তি.-আই.সি.-ইম্পেক্তস প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবাক অনিনা পুন্না তৌমীন্নখিবা থবক থৌরমশিংগী অকুপ্পা ৱারোলগী পরজেন্তেসনশিং পীখি। দা. এস.কে. ভার্শনী, এদভাইজর & হেদ, ইন্তরনেস্নেল কো-ওপরেসন দি.এস.তি.না রিসর্স অসি সমাজগা মরী লৈনবা কৈথেলদা ফংহনবা য়াবা এপ্লিকেসনশিংদা ওন্থোকপা য়াবা লৈবা ইমর্জিং সাইন্সেসকী অপুনবা রিসর্সকী মতাংদা ফোঙদোকখি। পুন্না চৎমিন্নবগী অকক্নবা হীরম খরা নাকল অনীমক্না য়ানরগনি। পুন্না চৎমিন্নবা য়াবা ভারতকী প্রোগ্রামশিং সাইন্সতা জেন্দরগী খেন্নবা থমদবা, সাইন্সতা ওন্তপ্রিনোর্শীপ প্রোগ্রামশিংগী মরমদসু পনখি।
মিস্তর বর্জ ধহান, বোর্দ চিয়র্মেন, আই.সি.-ইম্পেক্তস, মিস্তর অজয় বিসারিয়া, কানাদাগী ভারতকী, হায় কম্মিস্নর, প্রোফ. অশুতোশ শর্ম, সেক্রেতরী, দি.এস.তি, দা. রেনু স্বারুপ, সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী, প্রোফ. সান্ত ওনো, প্রসিদেন্ত, য়ুনিভর্সিতী ওফ ব্রিতিশ কলম্বীয়া, প্রোফ. নেমী বন্থীয়া, সাইন্তিফিক দিরেক্তর অমসুং সি.ই.ও., আই.সি.ইম্পেক্তস অমসুং প্রোফ. অলেজেন্দ্রো অদেম, প্রসিদেন্ত, নেচরেল সাইন্সেস এন্দ ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্স কাউন্সিল ওফ কানাদানা কনফরেন্সকী হৌদোকপগী সেসন্দা শরুক য়াখি। কনফরেন্স অদুদা ভারত অমসুং কানাদাগী চাওরাক্না মীওই ২০০মুক শরুক য়াখি।
দি এস.তি.না ২০১৩দগী আই.সি.-ইম্পেক্তসকা লোয়ননা রিসর্স পার্নরশীপশিংগী পুন্না থবক তৌমিন্নরক্লি। মসিগী পার্নরশীপ অসিনা অথুবদা মথৌ তাবশিংগী কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা সোলুসনশিং পুথোক্নবা লৈবাক অনিদা কম্ম্যুনিতীশিংগা লোয়ননা পুন্না খুৎশম্নরগা থবক তৌমিন্নবদা পান্দম থম্লি।
আই.সি.-ইম্পেক্তকী মখাদা রিসর্স কো-ওপরেসনগী মরুওইনা মীৎয়েং চংগদবা হীরমশিংদি গ্রীন বিল্দিংশিং অমসুং স্মার্ত সিতীশিংনি; মৈহৌ লাংপোক্কী মতমদা বিল্দিংশিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা হিংনবা পাম্বৈ; ইন্তিগ্রেতেদ ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং শাফগদবা অমসুং সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর; অমসুং ঈশিংদগী অমসুং লৌনগনবা লায়নাশিংদগী থোরকপা হকশেলগী সমস্যশিং।
PHOTO-1
PHOTO-9

Ministry of Science & Technology
India-Canada IC-IMPACTS Annual Research Conference discusses ways of taking cooperation to new level
Prof. Ashutosh Sharma: “Methods should be explored to take the cooperation between the two countries to a different level. Best practices in the areas of women in science, technology deployment, diversity in science, and STEM at schools could be shared between them, besides exploring new research in Artificial Intelligence, Quantum Sciences, and Electric Mobility”
Dr. Renu Swarup emphasises on the need to initiate new collaborations and networking with the Canadian government and institutions
IC-IMPACT has resulted in 1,129 publications, 63 bilateral research projects, 24 technology deployments, 352 partnerships, and 29 patents and technology disclosures
10 AUG 2020 3:11PM by PIB Delhi
India-Canada IC-IMPACTS Annual Research Conference discussed ways of taking the cooperation between the countries to the next level by strengthening existing international connects, sharing best practices in multiple areas, and initiating new collaborations in government and institutions.
Highlighting the importance of Indo-Canadian S&T cooperation Secretary, Department of Science and Technology (DST) Prof. Ashutosh Sharma said, “Methods should be explored to take the cooperation between the two countries to a different level. Best practices in the areas of women in science, technology deployment, diversity in science, and STEM at schools could be shared between them, besides exploring new research in Artificial Intelligence, Quantum Sciences, and Electric Mobility”.
He also apprised the conference on the new STI policy of India and highlighted the role of the international connects as one of the significant stakeholders. He welcomed the Canadian views and inputs on strengthening such connects.
The Conference was organised virtually by the India-Canada Centre for Innovative Multidisciplinary Partnership to Accelerate Community Transformation and Sustainability (IC-IMPACTS) on 6 August 2020.
Prof. Nemy Banthia, Scientific Director and CEO, IC-IMPACTS informed that IC-IMPACT has resulted in 1,129 publications, 63 bilateral research projects, 24 technology deployments, 352 partnerships, and 29 patents and technology disclosures. He also pointed out that approximately 200 highly qualified Indian students and a large number of Canadian students, most of whom are masters, Ph.D., and post-doctoral fellows were trained under the IC-IMPACT. Projects implemented under this partnership have directly resulted in 7 start-ups and the creation of many jobs for our young graduates.
Secretary Department of Biotechnology (DBT), Dr. Renu Swarup emphasised on the need to initiate new collaborations and networking with the Canadian government and institutions. Prof. Alejandro Adem President, Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, also showed his enthusiasm for joint collaboration in applications ranging from quantum science, artificial intelligence to health sciences.
In the Round Table following the inauguration, detailed presentations were made on joint activities being pursued bilaterally under the DST-DBT-IC-IMPACTS programme. Dr. SK Varshney, Adviser & Head, International Cooperation DST, highlighted about joint research in emerging sciences, where there was a potential for translation of research into marketable applications of social relevance. Specific themes on joint collaboration could be mutually agreed. Indian programs on Gender equality in Science, Entrepreneurship in Science were also mentioned in which collaboration could be developed.
Mr. Barj Dhahan, Board Chair, IC-IMPACTS, Mr. Ajay Bisaria, High Commissioner of India to Canada, Prof. Ashutosh Sharma, Secretary, DST, Dr. Renu Swarup, Secretary, Department of Biotechnology, Prof. Santa Ono, President, University of British Columbia, Prof. Nemy Banthia, Scientific Director and CEO, IC-IMPACTS and Prof. Alejandro Adem, President, Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada participated in the inaugural session of the conference virtually. Approximately 200 Indian and Canadian participants were present in the conference.
DST has been working with IC-IMPACTS for research partnerships since 2013. This partnership is aimed towards working hand-in-hand with communities in the two countries to develop community-based solutions for the most urgent needs.
The major focus areas of research cooperation under the IC-IMPACT are green buildings and smart cities; occupants survivability in buildings during fires; integrated water management & safe and sustainable infrastructure; and health problems arising from water-borne and infectious diseases.
PHOTO-1
PHOTO-9