মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
ভারত সরকারনা 'গ্রামোদ্যোগ বিকাস য়োজনা'গী মখাদা (চাংয়েং ওইনা লৌখৎপা প্রোজেক্ত অমা ওইনা) ধুপ শারিবা মীওইশিংদা কান্নবা পীননবগীদমক থৌরাং অমা হৌদোকখ্রে
31 JUL 2020 5:39PM by PIB Imphal
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (এম.এস.এম.ই.) মন্ত্রালয়, ভারত সরকারনা জুলাই ৩০, ২০২০দা ধুপ শারিবা মীওইশিংদা কান্নবা পীন্ননবগীদমক অমসুং 'গ্রামোদোগ বিকাস য়োজনা'গী খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীশিংবু চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক হৌদোকখ্রে। থৌরাং অসিগী মখাদা, অহানবগী ওইনা চাংয়েং ওইনা প্রোজেক্ত মরি হান্না হৌদোক্কনি, মসিদা লৈবাক অসিগী অৱাং নোংপোক থংবা লমগী অমা য়াওরি। ধুপ শারিবা কান্নবা ফংগদবা মীওইশিংগী ক্লস্তর খুদিংমক্না ধুপ শানবা ওতোমেতিক মেচিন ৫০ অমসুং মিক্সিং মেচিন ১০ থাদগনি। মসিগী মতুং ইন্না, ধুপ শারিবা মীওইশিংগী মফমদা অপুনবা ওইনা ধুপ শানবা ওতোমেতিক মেচিন ২০০ অমসুং মিক্সিং মেচিন ৪০ থাদগনি।
ভারত সরকারনা লৌরকপা মরুওইবা ৱারেপ ১) 'ধুপ'কী পোৎলমশিংবু ইম্পোর্ত পোলিসীদা "ফ্রী" ত্রেদ ওইরম্বদগী "রেস্ত্রিক্তেদ" ত্রেদ ওইহনবা অমসুং ২) ধুপ শাবদা চঙবা 'অকোইবা ৱাগী মচৈ' ইম্পোর্ত দ্যুতীদা চাদা ১০দগী ২৫দা হেনগৎহনবা হায়রিবা ৱারেপ অনী অসিনা ধুপপু লমদম অসিদা শাজরিবশিংদা মতেং পাংলগনি অমসুং মসিনা খুঙ্গংদা থবক পীবগী চাং হেনগৎলগনি। মসিনা লমদম অসিগী পোত্থোক 'পুথোকপা অমসুং দিমান্দ'গী মরক্তা লৈরম্বা অহোবসু মেনশিনলগনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা মপান্দগী 'ধুপ' পুশিনলকপা হন্থরগনি।
মিসন অসিগী মখাদা, এম./ও. এম.এস.এম.ই.গী মখাদা লৈবা স্তেত্যুতোরী ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না ত্রেনিং পীরগনি অমসুং ধুপ শানবা মেচিন শীজিন্নরিবা অমসুং হীরম অসিদা থবক পায়রিবা মীওইশিংবু ত্রেনিং পীরগনি। কে.ভি.আই.সি.না লৈবাক অসিদা লৈরিবা খাদি ইন্সতিত্যুসন/ নীংথীনা ধুপ শাবগী রেকোর্দ লৈবা কম্পেনীশিংগা পুন্দুনা 'ধুপ শারিবা মীওইশিংদা' থবক অমসুং রো মতিরিএল পীনবা হোৎনগনি।
প্রোগ্রাম অসিনা খুঙ্গং অমসুং অপীকপা খুনশিংদা খুদক্তগী হৌদুনা অহেনবা থবক ৫০০ রোম পীদুনা ধুপ শাবগী থবক হিংগৎহল্লগনি।
প্রোগ্রাম অসিনা লৈবাক অসিদা ধুপ পুথোকপা হেনগৎনবা হোৎনবদা অমসুং মহৌশাদগী হৌনা ধুপ শাজরকপা মীওইশিংদা রিগুলার ইমপ্লোইমেন্ত পীদুনা অমসুং মখোয়গী খুৎশুমল হেনগৎহন্দুনা তুং কোইনা চৎপা থবক পীরগনি। মসিনা লমদম অসিদা লৈরিবা ধুপ শাবা ইন্দস্ত্রীশিংদা মপাঙ্গল হাপ্লগনি অমসুং মপানলমদগী ধুপ পুশিনলকপা হন্থরগনি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Government of India launches a programme for the benefit of artisans involved in manufacturing of Agarbatti under the ‘Gramodyog Vikas Yojana’(as a pilot project)
31 JUL 2020 5:39PM by PIB Delhi
Ministry of Micro Small and Medium Enterprises (MSME), Government of India, approved a programme for the benefit of artisans involved in manufacturing of Agarbatti and to develop village industry under ‘Gramodyog Vikas Yojana’ on 30th July 2020. As per the programme, initially four Pilot Projects will be started, including one in North Eastern part of the country. Each targeted cluster of artisans will be supported with about 50 Automatic Agarbatti making machines and 10 Mixing machines.Accordingly, a total of 200 Automatic Agarbatti making machines and 40 Mixing machines will be provided to the artisans.
After two major decisions by Govt of India i) placing the ‘Agarbatti’ item from “Free” trade to “Restricted” trade in the import policy and ii) enhancing the import duty from 10% to 25% on ‘round bamboo sticks’ used for manufacturing of Agarbatti, this decision will help to boost the indigenous production of ‘Agarbatti’and will pave way to generate rural employment. This will also start the process of mitigating the gap between the indigenous ‘production and demand’ and will reduce import of ‘Agarbatti’ in the country.
Under this Mission, Khadi and Village Industries Commission (KVIC), one of the statutory organizations, working under the M/o MSME,will provide training, and assistartisans working in this area, with Agarbatti manufacturing machines. KVIC will tie up with Khadi institutions / Agarbatti manufacturers in the country, having good track record, to provide work and raw material to ‘Agarbatti making artisans’.
The program will act as a catalyst in reviving the Agarbatti manufacturing in the villages and small towns and will immediately generate a minimum of about 500 additional jobs.
The programme aims to enhance the production of ‘Agarbatti’ in the country and create sustainable employment for the traditional Artisans, by providing them regular employment and increase in their wages. This will give a boost to the domestic Agarbatti Industry in the country and will reduce imports of Agarbatti.